Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kualiti Laptop Acer

    Share

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by jemay on Tue May 26, 2009 6:15 pm

    mujib wrote:kabel tu dok kat net ....

    aku baru sudah buka tengok kabel tu.susah giler,bepeluh nk buka.kau kena buka skru biar habis kat bwh.pah tu kena buka cover atas.kabel ada dekat peyambung skrin.dia longar sikit je.

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by mrRemz on Sat Jun 06, 2009 10:55 am

    aku pakai laptop acer aspire 4920, maasalah aku mcm sama jer ngan korang. tapi macam ni: berkelip-kelip black screen. kekadang langsung tak nampak bender kat screen. wayar longgar jugak ker? aku dah fed up selalu sangat adjust cari jarak sudut screen yg betul utk pastikan screen tak berkelip. macam mana nak settle huh?

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by jemay on Mon Jun 08, 2009 11:16 am

    mrRemz wrote:aku pakai laptop acer aspire 4920, maasalah aku mcm sama jer ngan korang. tapi macam ni: berkelip-kelip black screen. kekadang langsung tak nampak bender kat screen. wayar longgar jugak ker? aku dah fed up selalu sangat adjust cari jarak sudut screen yg betul utk pastikan screen tak berkelip. macam mana nak settle huh?

    kalu ko berani ko bukalh skrin laptp ko.wayar kaber dlm longgar.tak pun anta kat acer tukar skrin.

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by ZZT on Tue Jun 09, 2009 2:42 am

    berbaloile ngan harga dia, lain laptop yang performance yang sama contoh macam hp ke lagi le mahal beb. Tapi laptop acer yang aku pakaini nampak ok jer. Mungkin OS yang kau pakai tak genuine tak

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by SoNic_ATi on Tue Jun 09, 2009 3:22 am

    bagi aku acer pnye air flow dia memang cun berbanding dgn compaq v3616au aku ni...........coz dia x panas yg amat sgt mcm lappy aku ni.....tp masalahnya lappy jenis acer ni.....selalu rosak benda yg remeh temeh....mcm web cam,dvd rom,keyboard,speaker n lain2 lagi............ scratch

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by jemay on Tue Jun 09, 2009 3:03 pm

    aku rasa laptop acer yg paling murah n kurang kualiti jika nk banding ngan jenama lain.kalu tengok sony vaio,spek biasa je tp harga kau2 giler.

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by mrRemz on Fri Jun 12, 2009 1:38 am

    ZZT wrote:berbaloile ngan harga dia, lain laptop yang performance yang sama contoh macam hp ke lagi le mahal beb. Tapi laptop acer yang aku pakaini nampak ok jer. Mungkin OS yang kau pakai tak genuine tak

    aku tak pikir mcm tu lah bro, software prob biasanyer tak dpt ganggu hardware. masalah aku cenggini:

    screen dier berkelip2, warna hitam dan kengkadang ada kelipan warna putih kat screen yg dah black screen tu. (dpt tak korang bayangkan?) Shocked aku pun adjust lah kesendengan screen tu - mcm org carik channel dgn arial TV. kalau ngam kesengetan tu dier O.K lah sampai la aku tutup laptop. tapi yg lecehnya nak tuning tu stiap kali on lappy, sebijik mcm carik channel tv, kekadang sampai 15 min.

    ader cadangan? wayar longgar jugak ker? ader sesaper penah hadapi masalh ni dgn ACER ASPIRE 4920 tak? mohon bantuan.

    Terima's

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by jemay on Fri Jun 12, 2009 12:46 pm

    mrRemz wrote:
    ZZT wrote:berbaloile ngan harga dia, lain laptop yang performance yang sama contoh macam hp ke lagi le mahal beb. Tapi laptop acer yang aku pakaini nampak ok jer. Mungkin OS yang kau pakai tak genuine tak

    aku tak pikir mcm tu lah bro, software prob biasanyer tak dpt ganggu hardware. masalah aku cenggini:

    screen dier berkelip2, warna hitam dan kengkadang ada kelipan warna putih kat screen yg dah black screen tu. (dpt tak korang bayangkan?) Shocked aku pun adjust lah kesendengan screen tu - mcm org carik channel dgn arial TV. kalau ngam kesengetan tu dier O.K lah sampai la aku tutup laptop. tapi yg lecehnya nak tuning tu stiap kali on lappy, sebijik mcm carik channel tv, kekadang sampai 15 min.

    ader cadangan? wayar longgar jugak ker? ader sesaper penah hadapi masalh ni dgn ACER ASPIRE 4920 tak? mohon bantuan.

    Terima's

    lappy aku pun g tu gak dulu.lepas aku buka n kemaskn balik cabel dia,ok lh setakat nie.

    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 26
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sollehudin on Thu Jun 18, 2009 1:03 am

    acer ok gak..
    tapi rasanya elok amik compaq je..
    tak pon gateway..
    harge lbih kurang same je..
    tpi acer ni best sbb spec de gempak n harga murah..
    tapi sayang..cpt buat hal..

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by SoNic_ATi on Thu Jun 18, 2009 1:35 am

    kalau aku lah diri pilihan skrg ni....
    aku lebih berminat kat dell....
    coz aku tgk spec dia pun ok....
    n jarang aku dgr org ckp dell ni ada prob....
    n yg pnting sekali harga dia berpatutan........ Very Happy

    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 26
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sollehudin on Thu Jun 18, 2009 2:56 am

    SoNic_ATi wrote:kalau aku lah diri pilihan skrg ni....
    aku lebih berminat kat dell....
    coz aku tgk spec dia pun ok....
    n jarang aku dgr org ckp dell ni ada prob....
    n yg pnting sekali harga dia berpatutan........ Very Happy
    yaya..sokong2.. bounce

    feunul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 41
    Age : 25
    Location : banting
    Registration date : 13/06/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by feunul on Thu Jun 18, 2009 1:27 pm

    betol2. cheers

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sawi on Thu Jun 18, 2009 1:45 pm

    ada satu acer3680 kat ofis ni.
    beli tahun 2004, skarang dah 2009, umur laptop tu dah cecah 6 tahun.

    corak penggunaan lasak jgk, byk tangan, tp utk kegunaan office la.
    boleh kata tiap2 hari on/pakai, yg aku kagum dgn laptop ni, bateri dia tetap teguh berbakti, kalau utk word processing, sejam tu InsyaAllah blm habis bateri.

    yang aku perasan kenapa baterinya setahan tu, mungkin sebab corak penggunaan.
    kat ofis bila ada staff guna, biasanya dia tak trs sambung adapter, pakai sampai bateri keluar warning low, baru sambung adapter.

    ---
    sebut pasal DELL, kalau nak dapat murah, rajin2 tgk website DELL, selalunya ada prmosi utk model2 tertentu, mcm baru2 ni promosi utk model inspirasion rm1999. Dapatkan E-Value Code, call, bgtau code utk dapatkan harga promosi.

    atau dapatkan pamplet DELL, kat ofis mmg tiap2 1-2 minggu smpai la pamplet DELL. Cuma kalau nak beli melalui call/online, kena ada E-Value Code kalau nak harga yg dia bagi cash redemption/promosi.

    kalau beli terus dr kedai aku tak pasti, cuma aku rasa mcm harga kat kedai takde byk potong, sbb aku survey laptop inspirasion sama model, kalau kat kedai rm2+++. Maybe aku tak terjumpa kot yg murah kat kedai, sama harga dr website.

    baru2 ni aku terliur tgk harga runtuh kat website DELL, full hd 22' lcd monitor rm499, tp rasanya dh tamat tempoh promosi.

    rakyat malaysia
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Age : 29
    Location : Cheras - Kl - Shah Alam- Parit Buntar
    Job/hobbies : Sedekah
    Registration date : 16/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by rakyat malaysia on Fri Jun 19, 2009 1:57 pm

    aku guna DeLL 2 thn, okey je. membe aku ACer dah masuk bengkel. Basketball

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by SoNic_ATi on Fri Jun 19, 2009 3:38 pm

    *off topik jap........

    ni mcm dah forum dell dah plak......... Very Happy

    apa pun bg aku setiap jenama ada hard fan dia....
    mcm amd dgn intel....hehehehehehe lol!

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by jemay on Fri Jun 19, 2009 5:24 pm

    aku ingat nk tukar je laptop aku ke model dell.aku acer masalah siot

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by SoNic_ATi on Fri Jun 19, 2009 7:04 pm

    jemay wrote:aku ingat nk tukar je laptop aku ke model dell.aku acer masalah siot

    kalau bro bajet besar try lah ambil sony vaio or apple..........
    lg mantap............. What a Face

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by jemay on Fri Jun 19, 2009 8:46 pm

    tulh ingat nk ambik yg tu gak.tp sony vaio spect dia tak tinggi.harga memang cantik siot...

    keroncong
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by keroncong on Fri Jun 19, 2009 9:33 pm

    rakyat malaysia wrote:aku guna DeLL 2 thn, okey je. membe aku ACer dah masuk bengkel. Basketball

    dell aku bateri belum masuk 3 tahun dah kong Wink

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by upin on Sat Jun 20, 2009 9:06 am

    aku pn dlm pncarian laptop skrg ni...acer gn compaq memg aku x mint, da member cdg amik Dell pastu da

    jgk cdg amik sony vaio...arga lebey kurg jaa...penin jgk nk memilih ni...

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by SoNic_ATi on Sat Jun 20, 2009 12:27 pm

    upin wrote:aku pn dlm pncarian laptop skrg ni...acer gn compaq memg aku x mint, da member cdg amik Dell pastu da

    jgk cdg amik sony vaio...arga lebey kurg jaa...penin jgk nk memilih ni...

    bajet berapa..........
    kegunaan utk apa bro.........
    main game ke????
    main tenet je ke????
    kalau bajet besar......
    aku cadangkan ambil sony vaio....
    wlaupn spec dia rendah.....
    tp dr segi kualiti dia memang puas hati...... cheers

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by upin on Sat Jun 20, 2009 5:56 pm

    bajet dlm 3k....
    kgunaan besa2 ja kut...x heavy2 sgt...
    men tenet..game ckit2..
    sony vaio x leh men game ka??...
    bpa ya arga sony skrg??....
    ko sonic_ati gna sony ka??...

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by SoNic_ATi on Sat Jun 20, 2009 6:44 pm

    kalau nak main game biasa2 je xpe....
    tp ada juga aku tgk ada org main pes09 kat sony.......
    kalau kaki game tul....
    kau leh ambil acer gaming.......
    org ckp ok juga........
    harga bawah 3k....
    tp nak puas hati lagi bg aku ambil dell.....
    spec pn ok apa.......
    berbanding sony.....
    kalau aku kat tmap kau,aku pilih Dell Studio 15 Laptop (S510504MY) Rm 3099
    coz spec dia memang best nak main game,pastu aku minat dgn jenis dell ni n harga pn dlm bajet....
    kalau nak tgk harga sony ni link dia...

    http://www.sony.com.my/productcategory/it-personal-computer

    ni plak dell

    http://www.dell.com.my/home/laptops

    aku pakai lappy yg paling bermasalah....
    itu aku nasihat kat semua xpayah nak ambil acer or compaq dah....hehehehe Very Happy
    lappy compaq v3616au.....

    p/s: nak tau kenapa ada au kat hujung nama model tu...coz seris lappy ni panas....so bila dah terasa panas tu....msti korang akan ckp au panasny hdd aku.......... sunny

    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 26
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sollehudin on Sat Jun 20, 2009 7:41 pm

    upin wrote:bajet dlm 3k....
    kgunaan besa2 ja kut...x heavy2 sgt...
    men tenet..game ckit2..
    sony vaio x leh men game ka??...
    bpa ya arga sony skrg??....
    ko sonic_ati gna sony ka??...
    bro..amik dell studio 15..
    x pon dell xps yg ada 9600gt tu..tambah 300 je..
    lenovo pon ok gak bro..

    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 26
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sollehudin on Sat Jun 20, 2009 7:55 pm

    mai tengok sini..
    http://forum.lowyat.net/topic/974228/+260?hl=laptop%20ddr2%20ram

    Sponsored content

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Sponsored content Today at 9:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:08 am