Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kualiti Laptop Acer

    Share

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Razi_IBM on Fri Dec 11, 2009 12:07 am

    yup, travelmate aku respek kualiti dia.
    kalau aspire tu..bagi percuma pun pikir sploh kali(dan takmau last2..)

    razor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 106
    Location : Dalam longkang
    Registration date : 03/06/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by razor on Fri Dec 11, 2009 12:18 am

    Anjing Rebus wrote:aku pkai apire 2920 je
    tp 4 x jtuh katil slamber koboi je..
    perfmance tip top
    stakat PEs 2010 2 bleh lg
    tp acer ni sound cm pondan...hangin je ak pirat

    tu cume luck jeee.same juge dgn hp..kalau jatuh je ade yg screen bergaris.ade yg x jadi ape2 masalah..

    bile jatuh rosak tu la yg ko akan menyumpah. seranah..ko cube peke logic lattop kalau jatuh je ke lantai..

    kemungkinan besar screen akan padam.. tpi dalm kes ko jatuh x jadi ape2 ( kebal ) mean luck ko baik laaaa..

    rabbit

    razor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 106
    Location : Dalam longkang
    Registration date : 03/06/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by razor on Fri Dec 11, 2009 12:21 am

    Razi_IBM wrote:yup, travelmate aku respek kualiti dia.
    kalau aspire tu..bagi percuma pun pikir sploh kali(dan takmau last2..)

    travelmate bagus. tpi bile acer2 yg x bagus tu kerap buat masalah

    aku mcm x confident juge dgn travelmate.. aku kasi 8/10 la kat travelmate ni..

    walaupon aku sendiri tengok depan mate aku boss aku pakai setiap hari...x rosak2...

    tpi kepercayaan aku kat acer mcm hehheeheheheheheeeheh horeeeeeee cat

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sangkut on Fri Dec 11, 2009 12:29 am

    jgn beli 2 jenama nei la...compaq dgn acer...tak tahan lasak...terutama yg jenis orang pasang lame2...2 jenama nei khas utk guna ms word / tgk cite tak lebih 5 jam / main ternet tak lebih 5 jam...tiap2 hari,,,klu nak beli laptop jgn ambik amd..cepat panas laptop korang (kuat mkn letrik)...jgn tertipu dgn promosi..ambik yg intel jer...(ckp berdasarkan pengalaman individu sahaja)

    klu nak power tahap gaban tapi murah gunalah makcik pc .. hehehe ...apa dah jd dgn makcik pc...tak dgr apa info dah..

    zareight
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 128
    Age : 29
    Location : T.Intan > K.D`sara > Ipoh > J.B > Bangsar
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by zareight on Fri Dec 11, 2009 1:53 am

    alhamdulillah aku nye acer ok..da nk dekat 1years..xd ape prob..lenjan game + work + design..heheh~
    tp ade cooler pad la..

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by i-bizz on Fri Dec 11, 2009 2:37 pm

    ni pandapat sy la selaku kedai yg menjual laptop & servis repair.
    dari segi bisnes brand belum tentu menggambarkan kualiti.
    hampir setiap brand ade segmentasi pasarannye sendri. kalau acer mmg keluarkan siri aspire dan e-mesin utk pengguna akhir yg berpandapatan rendah dan produk yg kualiti sederhana utk kurangkan kos. bukan mereka(kilang) buat kerja cincai2, tp kualiti material alatan tu sendri mmg ditempah utk kualiti gred paling bawah. begitu jugak compaq. dan begitu jugak produk pendrive masa kini yg hampir kesemua gred B atau C. sbb tu cepat rosak.

    pasal model2 tertentu d malaysia ni ramai yg gune bukan sebasb brand, tetapi sbb harga yg paling rendah dalam pasaran. dan kebanyak org melayu (golongan pelajar & ibu bapa) mmg akan pilih laptop paling murah.

    bile bincang pasal kebolehan sesuatu laptop selalunye user akan membincangkan kualiti. tetapi kualiti merujuk kpd kebolehan/ kecanggihan laptop utk menjalankan software2 berat tertentu dan game2 terbaru. jarang sgt sy tgk user akan membandingkan soal kualti (ketahanan terhadap kerosakan). yg dok fikir sparepart senang cari. tp x sedar yg spartpart senang cari tu la cepat rosak.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Razi_IBM on Fri Dec 11, 2009 3:18 pm

    i-bizz wrote:ni pandapat sy la selaku kedai yg menjual laptop & servis repair.
    dari segi bisnes brand belum tentu menggambarkan kualiti.
    hampir setiap brand ade segmentasi pasarannye sendri. kalau acer mmg keluarkan siri aspire dan e-mesin utk pengguna akhir yg berpandapatan rendah dan produk yg kualiti sederhana utk kurangkan kos. bukan mereka(kilang) buat kerja cincai2, tp kualiti material alatan tu sendri mmg ditempah utk kualiti gred paling bawah. begitu jugak compaq. dan begitu jugak produk pendrive masa kini yg hampir kesemua gred B atau C. sbb tu cepat rosak.

    pasal model2 tertentu d malaysia ni ramai yg gune bukan sebasb brand, tetapi sbb harga yg paling rendah dalam pasaran. dan kebanyak org melayu (golongan pelajar & ibu bapa) mmg akan pilih laptop paling murah.

    bile bincang pasal kebolehan sesuatu laptop selalunye user akan membincangkan kualiti. tetapi kualiti merujuk kpd kebolehan/ kecanggihan laptop utk menjalankan software2 berat tertentu dan game2 terbaru. jarang sgt sy tgk user akan membandingkan soal kualti (ketahanan terhadap kerosakan). yg dok fikir sparepart senang cari. tp x sedar yg spartpart senang cari tu la cepat rosak.
    tak.bila bincang pasal kualiti semua orang akan cakap pasal ketahanan, penyejukan, selesa dll.
    kebolehan untuk software berat2, laju, pantas blabla..tu ialah performance. dan performance boleh dikatakan takde kaitan ngan brand, tapi kualiti 99.9% bergantung pada brand.

    razor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 106
    Location : Dalam longkang
    Registration date : 03/06/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by razor on Fri Dec 11, 2009 5:53 pm

    i-bizz wrote:ni pandapat sy la selaku kedai yg menjual laptop & servis repair.
    dari segi bisnes brand belum tentu menggambarkan kualiti.
    hampir setiap brand ade segmentasi pasarannye sendri. kalau acer mmg keluarkan siri aspire dan e-mesin utk pengguna akhir yg berpandapatan rendah dan produk yg kualiti sederhana utk kurangkan kos. bukan mereka(kilang) buat kerja cincai2, tp kualiti material alatan tu sendri mmg ditempah utk kualiti gred paling bawah. begitu jugak compaq. dan begitu jugak produk pendrive masa kini yg hampir kesemua gred B atau C. sbb tu cepat rosak.

    pasal model2 tertentu d malaysia ni ramai yg gune bukan sebasb brand, tetapi sbb harga yg paling rendah dalam pasaran. dan kebanyak org melayu (golongan pelajar & ibu bapa) mmg akan pilih laptop paling murah.

    bile bincang pasal kebolehan sesuatu laptop selalunye user akan membincangkan kualiti. tetapi kualiti merujuk kpd kebolehan/ kecanggihan laptop utk menjalankan software2 berat tertentu dan game2 terbaru. jarang sgt sy tgk user akan membandingkan soal kualti (ketahanan terhadap kerosakan). yg dok fikir sparepart senang cari. tp x sedar yg spartpart senang cari tu la cepat rosak.


    jadi kesimpulan diaaa ........biar aku tolong jawap..
    JGN BLI ACER bounce

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by ZZT on Sat Dec 12, 2009 9:48 pm

    ada yang kena saman ngan acer ni kang..... hehehehehe

    Mohd Firdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 19/12/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Mohd Firdaus on Sat Dec 19, 2009 11:37 pm

    Yek aki pun tak minat lg kat acer nih...byk msalah

    Mohd Firdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 19/12/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Mohd Firdaus on Sat Dec 19, 2009 11:38 pm

    Acer aku 2920 baru beli sebulan dah kong mobo...dan pg td nak on langsung takleh....ada kualiti ka?

    razor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 106
    Location : Dalam longkang
    Registration date : 03/06/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by razor on Sun Dec 20, 2009 12:04 am

    memg x ade kualiti Very Happy

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by kae on Sun Dec 20, 2009 10:57 am

    bergantung pada cara anda guna, kalau asyik melebihi batasan dan tak cermat, pastinya laptop akan rosak, acer sememangnya murah dan guna material murah, jadi sebelum beli , fikir dulu akibatnya, kalau boleh extend warranty kepada 3 tahun, jangan salahkan acer, salahkan diri sendiri kerana tidak pandai menilai,menjaga dan sebagainya, dengan rendah diri,apa-apa pun ini sekadar pendapat saya,
    regards,
    kae


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by i-bizz on Sun Dec 20, 2009 12:03 pm

    kae wrote:bergantung pada cara anda guna, kalau asyik melebihi batasan dan tak cermat, pastinya laptop akan rosak, acer sememangnya murah dan guna material murah, jadi sebelum beli , fikir dulu akibatnya, kalau boleh extend warranty kepada 3 tahun, jangan salahkan acer, salahkan diri sendiri kerana tidak pandai menilai,menjaga dan sebagainya, dengan rendah diri,apa-apa pun ini sekadar pendapat saya,
    regards,
    kae
    betol tu, kebanyakan customer sy akan cadangankan extend waranti kpd 3 tahun tp mereka xnak. bukan x beritahu risiko rosak, tp ramai customer sy tgk xde kesedaran. itu customer yg sy jumpe la, bukan yg kat sini.

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by ZZT on Sun Dec 20, 2009 3:33 pm

    kae wrote:bergantung pada cara anda guna, kalau asyik melebihi batasan dan tak cermat, pastinya laptop akan rosak, acer sememangnya murah dan guna material murah, jadi sebelum beli , fikir dulu akibatnya, kalau boleh extend warranty kepada 3 tahun, jangan salahkan acer, salahkan diri sendiri kerana tidak pandai menilai,menjaga dan sebagainya, dengan rendah diri,apa-apa pun ini sekadar pendapat saya,
    regards,
    kae

    betul tu.... saya sokong

    Mohd Firdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 19/12/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Mohd Firdaus on Sun Dec 20, 2009 4:58 pm

    saya pun adamasalah dgnaspire 2920 baru beli 2008...takat ni 2 kali mobo kong terkini 19 dis 2009....kecewaaaaa.....memanglepas ni malas lgbeli acer...nasiblah aku ada Extd waranty...tp tak best kalu takde NB...rasa tak sempurna idup...aku dahservay toshiba !11.6inci tp xde dvd rom kira ok ka kalu ambik ni RM 2149...sila komen..kalu x bagus sila cadangkan yg agak2 oklah setakat buat kerja2 sekolah...tp penting tahan lasak sikit

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by malaynux on Sun Dec 20, 2009 6:41 pm

    Salam..

    Aku suka acer;

    1. Servis tip top
    2. Spare part banyak
    3. Nk tambah warranty senang, online jer.. (kalu compaq kena isi borang - fax)
    4. Meragam? ada..jarang2, biasa la barang elektronik

    hehehe...

    wassalam

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by asdasd on Sun Dec 20, 2009 10:22 pm

    salam,

    tak salah nak beli laptop acer ni..utk pengetahuan bukan semua model acer ni menggunakan bahan berkualiti rendah. cuba tgk model 3935, timeline dan travelmate semua tu tahan lasak dan tak mudah nak rosak. cantik pon cantik tp harga mmg la mahal skit banding aspire yg biasa2 tu sbb kos tambahan utk casing alloy.

    kesimpulannya kat sini klu nak guna laptop tu sampai 4-5 tahun kena la labur lebih skit masa membeli tu tak kira brand apa sekali pon. jgn lupa jugak utk selalu berhati2 bila transport laptop tu ke mana2. klu ada salah tu mohon diperbetulkan. tq

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Razi_IBM on Sun Dec 20, 2009 10:42 pm

    asdasd wrote:salam,

    tak salah nak beli laptop acer ni..utk pengetahuan bukan semua model acer ni menggunakan bahan berkualiti rendah. cuba tgk model 3935, timeline dan travelmate semua tu tahan lasak dan tak mudah nak rosak. cantik pon cantik tp harga mmg la mahal skit banding aspire yg biasa2 tu sbb kos tambahan utk casing alloy.

    kesimpulannya kat sini klu nak guna laptop tu sampai 4-5 tahun kena la labur lebih skit masa membeli tu tak kira brand apa sekali pon. jgn lupa jugak utk selalu berhati2 bila transport laptop tu ke mana2. klu ada salah tu mohon diperbetulkan. tq
    haah tak salah kalau beli business model cam travelmate etc.
    tapi jadi kesilapan besar kalau beli consumer model can aspire etc.

    tragicz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 94
    Age : 31
    Location : Kota Tinggi
    Job/hobbies : Browsing internet
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by tragicz on Mon Dec 21, 2009 5:43 pm

    ak guna acer aspire 5570 sejak dari taon 2007.
    x pernh ade pape problem pon mcm yg hangat diprkatakn..
    laptop ni gune utk buat assignmnt, tgok movie, edit2 pixie,maen game (red alert,gta,warcraft etc),play lagu,intrnet n mcm2 lagi..

    feunul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 41
    Age : 25
    Location : banting
    Registration date : 13/06/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by feunul on Tue Dec 22, 2009 5:45 am

    malaynux wrote:Salam..

    Aku suka acer;

    1. Servis tip top
    2. Spare part banyak
    3. Nk tambah warranty senang, online jer.. (kalu compaq kena isi borang - fax)
    4. Meragam? ada..jarang2, biasa la barang elektronik

    hehehe...

    wassalam

    salam...
    tang mane servis acer tip top ?
    klu rosak boleh datang rumh ka ? Very Happy

    apexs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 24
    Location : ..NusajayA..
    Job/hobbies : ..Jom Men FutsaL..
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by apexs on Tue Dec 22, 2009 10:10 pm

    hai all..
    aku baru beli aspire ni.. gamble je sbb murah.. huhuhu...
    watever aku akan pastikan NB aku ni ok.. kalo tak ok n servis x cantek aku akan trus complain kat acer, dapat 3 thn waranty.. kalau servis acer x bagus apa lagi.. compalin kat BPA lak, Biro Pengaduan Awam..
    suara pengguna... nak tgk rakyat di dahulukan tak.. heheheh

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by kae on Thu Dec 24, 2009 4:04 am

    apexs wrote:hai all..
    aku baru beli aspire ni.. gamble je sbb murah.. huhuhu...
    watever aku akan pastikan NB aku ni ok.. kalo tak ok n servis x cantek aku akan trus complain kat acer, dapat 3 thn waranty.. kalau servis acer x bagus apa lagi.. compalin kat BPA lak, Biro Pengaduan Awam..
    suara pengguna... nak tgk rakyat di dahulukan tak.. heheheh

    jgn risau.. rakyat pasti didahulukan.. percayalah !!..

    anyway.. aku tak paham sangat 'compalin' tuh..complain ker..? Suspect

    acer aper ko beli..

    nih aku ada tgk offer .. BenQ S42 - RM 2199 je.. pergh.. memang bagus la..
    P8700 2.53 GHz , 9600GT + 4500MHD , 320GB ,

    beli je S42 tuh..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by jemay on Thu Dec 24, 2009 1:05 pm

    dulu aku pakai acer 4920.habis je waranty screen lcd pulak meragam.las2 padam terus lcd.kalau nk baiki maklumlh,baik ambik yg bru je.bg aku kualiti acer tak berapa bguslh.kat tempat kerja aku belambak laptop acer.kebanyakkan ada problem.mcm2 problem.kalau nak bandingkn dgn dell jauh lh dia punya kualiti.ada lg laptop dell kat tempat kerja aku sampai nk lupus dah.tp boleh guna guna sampai sekarang.

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by i-bizz on Thu Dec 24, 2009 1:26 pm

    jemay wrote:dulu aku pakai acer 4920.habis je waranty screen lcd pulak meragam.las2 padam terus lcd.kalau nk baiki maklumlh,baik ambik yg bru je.bg aku kualiti acer tak berapa bguslh.kat tempat kerja aku belambak laptop acer.kebanyakkan ada problem.mcm2 problem.kalau nak bandingkn dgn dell jauh lh dia punya kualiti.ada lg laptop dell kat tempat kerja aku sampai nk lupus dah.tp boleh guna guna sampai sekarang.
    bole le jual kat sy laptop acer yg rosak tu.

    I-BIZZ SHOP,
    IT Valley City Plaza,
    Alor Setar.
    012-4565664
    ibizz_shop@yahoo.com

    sila PM

    Sponsored content

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Sponsored content Today at 7:11 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:11 am