Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kualiti Laptop Acer

    Share

    class_sick
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 65
    Registration date : 01/03/2009

    Kualiti Laptop Acer

    Post by class_sick on Sun Mar 01, 2009 8:31 am

    salam.
    nak minta pendapat skit.
    sblm nie ku banyak baca review org psl laptop acer nie.
    bnyk yg kata kualiti dia xok.
    tp baru2 nie ku baca kat website acer.
    katanyer produk derang nie dah lepas ujian kualiti.
    nie ku copy paste dr website derang.

    Quality & Reliability Tests

    * Temperature & humidity test
    * Free drop test
    * Acoustics test
    * Weight and Pressure tests
    * Spillage test
    * Shock and Vibration tests
    * Electrostatic discharge immunity test
    * MTBF (Mean Time Between Failure) test
    * Hinge life test
    * Keyboard-switch life test


    any komen?
    Rujukan

    zoragon_krazz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 34
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by zoragon_krazz on Mon Mar 02, 2009 11:37 pm

    aku baru beli model latest acer 4935G..setakat ni ok xde masalah..cuma window yg prob sbb diorg install yang tut..tut

    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by mhfxtreme on Tue Mar 03, 2009 2:53 am

    aku pakai 6935G...ok gak..main game peh best siot.. Very Happy

    vrie8
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 57
    Age : 40
    Location : tuuuuu.....
    Job/hobbies : despatch rider|scuba diving,teNet
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by vrie8 on Tue Mar 03, 2009 9:43 pm

    ACER 4520 masalah pada driver Windows XP, aku dok try install tak masuk-masuk...

    no audio device...pening kepala aku...sapa boleh tolong...?
    aku dah try cari dalam google, download, install tapi masih tak dapat jugak...

    nak kena pakai vista semula ka?
    format install Windows Xp Sp3 semula ka?

    tolong sat....

    szainizam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 40
    Location : opis/umah/kedai OneDropPerfumes..mailah!
    Job/hobbies : Peguam Syarie
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by szainizam on Tue Mar 03, 2009 9:48 pm

    aku guna aspire 2920 je...baru beli bulan 8 tahun lepas..pastu baru2 ni mother bot dia tak leh pakai...huhuhu...

    Nasib masih ade warranty lagik...aku tak tahu ngape jadik camtu...pas ni..kena 'belai' baik punya!

    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by mhfxtreme on Wed Mar 04, 2009 12:52 am

    vrie8 wrote:ACER 4520 masalah pada driver Windows XP, aku dok try install tak masuk-masuk...

    no audio device...pening kepala aku...sapa boleh tolong...?
    aku dah try cari dalam google, download, install tapi masih tak dapat jugak...

    nak kena pakai vista semula ka?
    format install Windows Xp Sp3 semula ka?

    tolong sat....

    cuba download kat sini
    http://www.laptops-drivers.com/acer-notebooks/acer-aspire-4520-driver-for-windows-xp.html

    xleh cuba guna cara manual kat device manager.

    matyus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Age : 26
    Job/hobbies : melayari internet
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by matyus on Wed Mar 04, 2009 1:35 pm

    aku xtau cemane kualiti laptop acer skang,tp klu dlu2 mmg bad la,cpt sgt rosak...
    tp aku tgk acer yg member aku beli ari tu mmg jauh perbezaan la dr dlu,design lawa n elegen....berkenan jgk....

    penyu_hijau
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 34
    Location : pahang & ganu
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by penyu_hijau on Wed Mar 04, 2009 2:00 pm

    laptop acer ok la jugak.. tp kebelakangan ni byk sgt masalah yg berkaitan hdd, dvdrom n bateri .. tu jela maslah dia.. kalo ikut dealer acer, bateri warranty 1 year.. tp kat trgganu dia warranty x same.Nb 1 year n batery only 6 months.. mngkin dealer acer x nak tggung byk masalah.. no komen..pk2 kan la.. tp notebook yg bwh rm 2k tu biasa la, mngkin kuantiti dikeluarkan terlampau byk disebabkan permintaan tanpa dikawal kualitinya..

    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by mhfxtreme on Thu Mar 05, 2009 2:45 am

    tak dinafikan mcm acer yang bwh 3k agak hampeh... Cth yg baik plk utk product acer ialah aspire Gemstone.. cantik,byk features,review bagus, performance pn ok. tapi agak mahal. tapi spec yg acer bagi sudah bagus ngan harga dia. setakat yg aku pakai dlm 6 bln ni ok je.. xdak problem..tak tau la plk hari2 mendatang Very Happy

    mattjack
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 44
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by mattjack on Thu Mar 05, 2009 5:00 am

    acer selalunya akan mendatangkan masalah pada penggunanya setelah 6bulan atau lebih lama digunakan......

    blue screen , audio ...ini berdasarkan pengalaman kawan2 aku

    yg bateri warranty 6 bulan tu, aku dapat info itu bukan bateri ori.....

    sebab tu warranty xsama ngan notebok...

    wallahualam.....

    class_sick
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 65
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by class_sick on Thu Mar 05, 2009 7:01 pm

    zoragon_krazz bateri klo normal use leh tahan baper jam?
    bg review skit psl 4935G ^_^

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by ztecon on Thu Mar 05, 2009 8:38 pm

    huhu...aku fobia dgn brand acer


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    angah_90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 63
    Age : 26
    Location : Negeri Sembilan
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by angah_90 on Fri Mar 06, 2009 9:46 pm

    emm acer pn bleh min game..ak pkai acer 4930 intel 4500hd graphic je plak tu..slamber jer min call of duty 4..tp low setting la..hehehehe..tp klu ko gle game ambk la acer aspire 6920g tp rege die dkat nk 5k la..huhuhuhu

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by ammartok on Fri Mar 06, 2009 10:28 pm

    member ak pakai lappy acer...dlm 3-4 bulan gitu,lappy die ade prob...bluescreen memanjang...kesian ak tgk...huhu...mai ke Compaq...ataupun Alienware...hehe

    Haibara Ai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 85
    Age : 29
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : Bermain dengan coding
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Haibara Ai on Fri Mar 06, 2009 10:32 pm

    aku pakai acer aspire 5550 sejak 3 tahun yang lepas.
    Alhamdulillah setakat ni takda apa2 masalah lagi dengan laptop ni.
    Mungkin sebab aku dah upgrade kan hard disk ngan ram kot..
    Cuma yang tak bestnya, sound ia agak slow berbanding laptop siri lain.
    Performance, memang okey..

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by ammartok on Fri Mar 06, 2009 10:39 pm

    tp sebelum tuh,ak nk gtau satu bende...laptop acer nie ok gak...mungkin member ak tu buat ape tah sampai rosak...hehe...anyway laptop ayh ak jenis travelmate nye...model 3200...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sheikomatic on Fri Mar 06, 2009 11:07 pm

    Masalahnye market kita ni, kedai2 hanya promote acer dengan compaq je, padahal banyak lagi brand laptop lain, maybe lebih baik, contohnya benQ, toshiba, twinhead, dell..

    Kalau compare acer dengan compaq, acer surely menang untuk dier punya ketahanan dan user friendly.. compaq pulak untuk performance..

    Graphic compaq ni lagi power dari acer, tapi laptop compaq dah terkenal dengan heat problems, gune untuk type assignment pun dah panas melampau...

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by PELUKIS on Tue Mar 17, 2009 10:57 pm

    hari tu aku sebey laptop kat low yat..
    cine tu tunjuk laptop acer dia kate murah...
    tapi aku cakap banyak problem...
    cine tu cakap lak, laptop acer terkenal... ramai orang pakai...
    jadi ramai lah orang cakap ade problem.
    kalau laptop tu tak ramai orang pakai....
    jadi tak ramai lah cakap ada problem....
    eagak korang buleh percaye ke cakap cine nie....

    sebab dulu time aku memuda dulu buat part time repair kompiter...
    yang pelik nya laptop acer je ade problem,
    student kat situ minta tolong soft kan......

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by wanjihan on Tue Mar 17, 2009 11:52 pm

    aku pakai compaq 3418AU. ok jer tkde masalah ape.. just panas sket jer.. biasa la tu pakai turian 64x2..

    shida_ronaldo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 4
    Age : 34
    Location : Somewhere in Marang, Terengganu
    Job/hobbies : Educator
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by shida_ronaldo on Wed Mar 18, 2009 12:34 pm

    Saya pakai 4920, beli tahun lepas... Problem kat DVD ROM dia. Slalu tak bleh baca DVD atau atau CD.. Pastu kadang2 tgh sedap2 guna kuar skreen kaler biru tu.. Masa tu, cabut bateri je..

    cybertech_pb
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 29
    Location : Shah Alam
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by cybertech_pb on Fri Mar 20, 2009 12:46 pm

    aku g hantar laptop kwn aku di pst service Acer kt times square bln lepas..
    webcam rosak....bru dua bln pakai.
    masa aku g sana, mmg beratur org nk hantar laptop masing²...
    ader la aku jmpa laptop yg ada mslh dgn webcam gak...
    so, nilai sendiri ek... Very Happy

    tp aku x nafikan..service Acer mmg tip top..terbaik!

    angah_90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 63
    Age : 26
    Location : Negeri Sembilan
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by angah_90 on Fri Mar 20, 2009 3:33 pm

    emm ntah la tp bg aku klu pkai acer snang skit sbb driver bersepah..pastu spairpart senang cari..n bergntung gak care pkai..jgan la lanyak game brat2 kat lap tu cian la dier..klu pkai alienware lin cite gc der pn sli siap fan ag mmg dcipta tuk game..orang rosak niekan plak laptop..hahahahaha..

    benchoz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 63
    Age : 31
    Location : Dekat Umah
    Job/hobbies : aku tgh cari membe nak duk ngn aku kat Brunsfield
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by benchoz on Fri Mar 20, 2009 10:55 pm

    aku rase la...lappy acer ni untuk golongan yang bajet die rendah..bawah 2k...sebb aku dengar membe aku cakap lappy acere nih...100% dari china..so..bleh pkir sendiri kan barang china ni bape lame leh pakai?...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sheikomatic on Sat Mar 21, 2009 12:15 am

    Semua barang komputer dibuat kat china.. China bukan kilang je, tapi jugak company yang design mobo dengan graphic card..
    China dan Taiwan ni main power industry komputer, jangan underestimate dorang
    Ni contoh company dari China dan Ttaiwan, pikir2 la sendiri..

    Acer Incorporated (Acer) = Taiwan
    Compaq Computer Corporation (Compaq) = America
    ASUSTeK Computer Incorporated (ASUS) = Taiwan
    Gigabyte Technology (Gigabyte) = Taiwan
    Biostar Microtech International Corp (Biostar) = Taiwan
    Micro-Star International (MSI) = Taiwan
    XFX = Hong Kong

    Baru sikit je, tak larat nak buat research, 90% company komputer 1 dunia ni dari china/taiwan/hong kong.. Syarikat amerika pun bukak kilang kat china, Razz

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by sawi on Sat Mar 21, 2009 1:10 am

    baru ni ada beli 2 unit laptop Acer 4730Z Dual Core. 1 utk client, then 1 lagi utk kegunaan pejabat sendiri

    mula mmg aku tak recomended pada client utk beli, tp disebabkan budget dia agak kecik, so ambik jgk acer ni.

    lepas aku pakai, baru aku sedar, model 4730Z ni boleh kata tak rasa panas langsung. Dan design air flow dia jugak menarik minat aku, sbb udara panas tak blow di tepi kiri laptop, tp blow di belakang, selain design air flow dia agak menarik.

    dari segi kepanasan, mmg byk beza dgn laptop Lenovo/BenQ Dual Core yg juga ada di office aku ni. Lenovo masih rasa bahang panas atas keyboard/touchpad, tp Acer 4730Z takde rasa bahang.

    aku teringin nak bukak tgk dalam dia, besar mana heatsink dia letak, mcm mana rupa heatsink dia, tp sbb laptop baru tak berani lagi

    Sponsored content

    Re: Kualiti Laptop Acer

    Post by Sponsored content Today at 8:28 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:28 am