Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Share

    Poll

    Tempat pilihan

    [ 3 ]
    14% [14%] 
    [ 2 ]
    10% [10%] 
    [ 16 ]
    76% [76%] 

    Total Votes: 21

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed May 27, 2009 11:17 am

    Salam rakan2 yg dihormati semua,ok lihat tajuk yg aku bg aku rasa korang dah tau apa yg korang nak komen,topik ni pernah dibincangkan di Forum lama,namun untuk memberi peluang kepada user2 baru so aku buka balik topik ni.
    ok,pengalaman aku banyak masa makan kat mamak ni.

    1.pernah kena bising dgn pekerja mamak sebab aku minta menu nak order tapi aku order yg biase2 dan bukan nyer order makanan mahal2 mcm chicken chop atau lain2.aku sound balik terus pg kedai sebelah(mamak jugak adoi)

    2.sahur dgn member aku,tgh2 mkn kat ayam dia ade lalat.(kena kutuk tiap kali dia ajak minum kat mamak)

    3. makan dgn makcik aku,aku mkn roti canai dgn anak dia ,pastu lg 2 org lg cume minum,aku panggil "mamak! kira! dia pun kira la wonne renne,wonne renne,RM20,wah!" makcik aku pg kaunter suruh kira balik jumlah asal RM17.80.(kira sendiri sblm mamak tu kira)

    4. tak pernah aku tgk mamak tu tukar periuk kari dia,cume aku nampak pekerja dia bawak periuk kecik curah kuah kat dalam periuk besar dia,so korang pikirlah dah berapa tahun periuk tu tak dicuci,hmmm...?(patutlah ade yg ketagih kari mamak)


    Last edited by loy_azloy on Wed May 27, 2009 11:38 am; edited 1 time in total

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by fiza_cute on Wed May 27, 2009 11:35 am

    eeuuuwwww...xbasuh! bia betik!

    confirm aaa xmkn kat mamak!

    ban mamak!!

    heheh... Razz

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hiruka on Wed May 27, 2009 12:27 pm

    aku ader info nk sharing skit ngan ko loy psl kedai mamak..nk? bak mail.. hehe

    p/s: tapi aku still mkn kedai mamak. yakin je makan jgn lupe baca doa mkn..eheheh harap allah lindungi dari keburukan rezeki yg ade tu.. Laughing

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed May 27, 2009 12:44 pm

    Hiruka wrote:aku ader info nk sharing skit ngan ko loy psl kedai mamak..nk? bak mail.. hehe

    p/s: tapi aku still mkn kedai mamak. yakin je makan jgn lupe baca doa mkn..eheheh harap allah lindungi dari keburukan rezeki yg ade tu.. Laughing
    panda aku dah PM ko...

    fizzswiss2u
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 254
    Age : 37
    Location : Penang-KL-Perlis-Penang
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by fizzswiss2u on Wed May 27, 2009 12:59 pm

    ku still mkn kt kedai mamak.. sebab kedai melayu lauk x puas hati..
    P/s: Pada pengusaha Nasi kadar seluruh melaysia terutamanya MAMAK.. Tolonglah.. ku merayu... Tolonglah jaga kebersihan.. kesian la kt ku, peminat nasi kandaq!! Razz

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed May 27, 2009 1:02 pm

    ko minat mamak?ape kata ko PM hiruka email ko,dia ade email baik punyeee...

    P.S email tu aku pernah dapat la hiruka hehe thanks....

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hiruka on Wed May 27, 2009 1:11 pm

    Ehehe mane tau ko dh ade..tapi tula, walau seagama sebangsa sekalipon tak tentu makanan tu dijamin bersih dan halal...
    zama skarang lain, sume nk tindas menindas carik untung cepat..Risau bile was was dh bermaharajalela kat selera makan nnti..huhu

    p/s: jgn lupe doa makan..igt tuhan time makan insyaAllah selamat dan berkat Laughing

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hackezkk on Wed May 27, 2009 1:47 pm

    ko post je la artikel tu kat sini..yang pasal roti canai taik tu ke..emel tuh
    huhuhu

    ak makin anti ngn mamak nih..dlu ak slalu g sbbnye:

    1.Meja berminyak2..xbersih..lap meja sampah2 atas tu buang bawah..mcm cilake..dpn mate ak tuh...
    2.Pekerja mcm gampang..Punyala ramai..bole sembang2,lepak2,kedai mamak lain kastemer datang je trus amik oder.. (Contoh terbaik Ali Maju Rawang,depan bintang tu..Yang satu lg kat masjid pekerja dia ok n rajin skit)
    3.Kotor sialll...air batu amik pakai tgn..tu xpe lg..ni jatuh ats lantai g kutip..mknan pn sama..
    4.Kotor gile..wat roti canai..tangan ngah pegang hape2..korek idung..lap peluh..
    5.Mahal nak mampus..kedai kotor bagai..dpt "C" lagi tu kementrian kesihatan bg...Amik nasik ngan ayam goreng kecik gile..RM5.00..air neslo sampai RM2.50..Ak g 7e bli air botol lagi bagus.. (Dhurbar depan bintang sblah piramid)

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed May 27, 2009 1:51 pm

    pasal kari mamak yg ade taik tu ke? peh...kembang tekak aku siot,sape2 la yg dah rasa...peh geli...

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by fiza_cute on Wed May 27, 2009 2:51 pm

    mase tu kan famili aku anto adik aku kat shah alam..
    x familiar lagi ngn kaw shah alam tu so nmpk kedai mamak aje..ok la bersih la gak..
    bile time mkn je..xleh blah btul kari die..kari mamak ni ade lain mcm skit la..ntah rempah ape die pki ntah..
    stat tu bpk aku ckp xleh masuk da kari mamak ni..hehe..
    dok umah sewa dulu..adela jugak gerai mamak ni..mmg kotor beb!lauk bukannye tutup!
    n kitorg asik p kedai yg same aje..nk mkn kedai mamak mmg xleh..stakat roti canai ok lagi laa..
    aku rase pasni xmkn da kot..hehe.. Razz

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hackezkk on Wed May 27, 2009 3:06 pm

    ak da jarang mam roti canai mamak nih
    ntah..geli geleman pn ade..bese oder tosey jek n roti naan

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed May 27, 2009 3:12 pm

    tp nak bagitau,ade beza mamak dgn gerai Mamak Bai India Muslim.
    kalau mamak kita semua tahu,tapi kalau bai ni dia cume buat air dgn buat roti tempayan atau naan.manakala kuih dan nasi2 lemak sume org melayu buat(kat kg tempat aku)bai ni bersih dan biasanya jujur serta tak berkira...
    harap jgn la korang banned bai muslim plak hehe...
    Bai India Muslim = dah lama tinggal Malaysia.
    Mamak = pendatang

    szainizam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 40
    Location : opis/umah/kedai OneDropPerfumes..mailah!
    Job/hobbies : Peguam Syarie
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by szainizam on Wed May 27, 2009 4:37 pm

    payah nak cakap gak bende 2 ni...

    Kadang2 kedai melayu pon sama...

    1. Pekerja tak mesra alam...buat tak tahu jer kita duduk tu...service tak bagus daa..mana2 pon sama
    2. Kebersihan tak jaga...aku pantang masuk kedai...pastu time tu la nak sapu sampah depan aku...mana2 pon sama
    3. Kedai melayu wat roti canai..payah nak jumpa..kalau ade pon..roti kecik jer...harga 90 sen..sesapa kat sini tau tebar roti canai..leh la blaja2 buka kedai roti canai sendiri..gerenti aku datang..

    aritu gi la presint 9..makan kat kedai mamak yang jual bersebelahan ngan mamak lain..beza kaler tpo dan baju dia jer...punya la aku yang besar ni tercongok kat situ lelama..dekat 10 minit gak la..

    Pekerja punya la ramai..tapi berborak jer sesama mereka..aku angin..terus blah..padan muka aku..lapo!
    p/s AKU bukan anti melayu..cuma anti sikap orang melayu yang negatif!

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by hampeh on Wed May 27, 2009 5:06 pm

    kedai melayu tutup awal. lol..terpaksa la makan mamak kalau lapar sangat .

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed May 27, 2009 5:12 pm

    hah nizam,aku tau kat mana kedai mamak tu,kat situlah kwn aku makan sahur dgn aku jumpe lalat kat ayam goreng dia...

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by hampeh on Wed May 27, 2009 5:20 pm

    Hah , kira untung la kawan ko , mintak ayam goreng seketul dapat lalat goreng ke fresh(?).. What a Face Setakat aku duk makan mamak ni takde lagi jumpa penambah perisa ni ,cuma

    1.masa masuk ais dalam gelas@cawan dia tolak pakai jari , kekadang tu kalau seketul dua nak tambah dia pakai tangan
    2. masa bawak air tu jari dia masuk dalam mulut cawan tu , abeh la kena air
    3. kekadang masa bawak makanan pun macam kes no 2 ^
    4. tangan lepas lap meja pakai kain buruk macam x basuh je , pastu jadi kes no 1,2,3..

    drunken

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hackezkk on Wed May 27, 2009 5:29 pm

    yupp..geli siall....pastu korek2 idung lagi..garu2 jerawat..hati2...nak2 mamak yg india mari..100% import dari india..cakap bahasa melayu pn xreti...

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by fiza_cute on Wed May 27, 2009 7:32 pm

    mne nk beza mamak bai ngn mamak india ni?
    klu kau tgk cm india je sume..xde mamak2 ni..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by TOYSЯUS on Wed May 27, 2009 7:52 pm

    Hmm. Ye ke korang ni... Kalau den terserempak korang gi mamak malam ni camane?
    -
    Nasib baik la saye tak suka melepak kat mamak ke hape. Roti jala jugak sedap.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by raidizh AR on Wed May 27, 2009 9:21 pm

    geli lak bace thread nih

    tp yg pasti semenjak 2menjak ayah ak arwah, family ak xmkn mamak da

    kalo lapa sgt pn, rela carik fast food (mcD n KFC dekat)

    heheh...


    --------------------------------------------

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Razi_IBM on Wed May 27, 2009 9:39 pm

    aku prefer mamak.
    mamak tempat aku ok je..sebab workers kat situ ada la 2-3 orang member aku,so kenkadng aku tengok gak diorang buat kerja..diorang diorang kerja bersih jek..dan diorang masak open,depan pelanggan.tak macam restoran melayu,masak kat belakang...kita tak tau apa yang dia buat kat belakang tu.

    restoran melayu..dah la lembab..lepas tunggu lelama..dia datang..cakap "bang,nasik ni dah habis la"..
    cilake tol...kalau takde cakap jela dari awal.dan,benda ni selalu berlaku.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by teri-chan on Wed May 27, 2009 10:11 pm

    Aku pn xsuka mamak gk. Tp sbb cik abg aku ni menyintai mamak lebih dr aku, aku turut kn jua huhu. Tp kalu ada tempat melayu mmg aku g. Sbb apa? Aku nk tlg melayu kaya. Dats y kalu lepak mamak aku jrg mkn. Aku order air je jg ati. Tp kalu lapa gler n cik abg byr, megi goreng or ns goreng aym kt mamak pn lyn hehehe.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by crazy_labelle on Wed May 27, 2009 10:14 pm

    masakan mak je snang... agagaga...

    kalo ak la... mmg dr kcik dilatih lepak kat mamak...
    pakcik makcik papa mama sume mmg suke minum teh tarik, roti canai etc...
    nak xnak da jd habit da...

    tp ak mmg gile kat tomyam... n kfc...
    tp mamak ttap menjadi pilihan no1 di hati sbb murah n kenyang...
    huhuhu... sadisnye bunyi mase hujung2 bulan ni...

    Eman Leto
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 576
    Location : Katil ikea
    Job/hobbies : Stalker
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Eman Leto on Wed May 27, 2009 10:47 pm

    fast food!hehe
    kt sini mamak cm x bnyk je.. kedai melayu je la.. tp service cm haram.. aritu masa dkt2 nk pilihanraya parlime k.trgganu,ade la satu rombongan org luar2 dtg.. aku yg dtg satu meja dia x amek order pn.. buat2 x nmpk.. huh.. tp kdai tu service mmg hampeh sket..
    smpai skrg x pegi sner walaupn ikan bakar dia best..

    p/s:kfc,mcd,pizza tetap di hati..hehhe

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hackezkk on Wed May 27, 2009 10:58 pm

    korang jgn igt fast food tu bersih sgt..hohoho..tanye pekerja2 ex mcd,piza,kfc...
    yg paling bersih..masak sendiri..sedap pn sedap..kalo stakat nasi goreng n mi grg mamak tu ak xheran sgt..ak msk lg sedap..lg byk ayam n daging ak buh...miahahha

    Sponsored content

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Sponsored content Today at 5:37 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:37 pm