Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Share

    Poll

    Tempat pilihan

    [ 3 ]
    14% [14%] 
    [ 2 ]
    10% [10%] 
    [ 16 ]
    76% [76%] 

    Total Votes: 21

    szainizam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 40
    Location : opis/umah/kedai OneDropPerfumes..mailah!
    Job/hobbies : Peguam Syarie
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by szainizam on Tue Jun 16, 2009 11:42 am

    Aku penah sound penebar roti mamak ni ..(sebab aku dah biasa makan kat situ)

    pasal telor untuk roti telor..adakah diorang basuh atau tidak..

    ALhamdulillah diorang basuh dan tidak letak balik kat tempat telor tu..

    Aku yakin ngan kedai mamak satu ni..pasal time jumaat diorang tutup kedai dan pergi solat Jumaat..
    Lokasi Taman Equine dekat ngan McD.

    moral : Tak semua Melayu Pembersih, Tak Semua Mamak Pengotor..yang penting kita pandai pilih kedai makan. Wallahu A'lam.. sunny

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by sixx on Tue Jun 16, 2009 12:13 pm

    szainizam wrote:
    moral : Tak semua Melayu Pembersih, Tak Semua Mamak Pengotor..yang penting kita pandai pilih kedai makan. Wallahu A'lam.. sunny
    yup betul tu. bersih sgt ke kedai melayu? kotor sgt ke kedai mamak? yg penting kene pandai pilih kedai yg bersih

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by mitutoyo on Tue Jun 16, 2009 12:36 pm

    Bagi aku kn,org kita nk maju dalkam bisne berniaga makan minum nh,cuma tgk cara perniagaan MAMAK nh,berkembang pesat,ada sampai buat hotel.Cam Nasmir Holding tu kn.

    Amik yg positif,byk yg boleh kita pelajari,pernah aku tanya pekerja dia,kerja 18 jam,gaji cuma rm350.maysallah.,.,lokasi kdai ni?heheheeh.,.,Seksyen 7 berhampiran Pak Li Kopitiam.huhuhu.

    Kdai melayu n sebagainya bersih,aku cuma ckp hanya kdai MAMAk yg aku masuk,tak pun disentuh kdai2 kdai lain.
    Kita sbg pengguna bebas memilih.

    etnio_getic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 299
    Location : Muo-Tronoh-Jalan Duta-Katil
    Job/hobbies : Automotivers
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by etnio_getic on Tue Jun 16, 2009 12:44 pm

    aha..kalau aku g mamak pun aku buat mende yang sama
    sound mamak tu awal-awal

    aku lagi best siap dok sebelah mamak tu buat keje

    p/s: Ane! lap skit pinggan yang basah tu..Ane! ade lalat dlm kuah..

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by hampeh on Tue Jun 16, 2009 12:48 pm

    jangan ko nyer air dia taruk "air gula" lebih dah la lepas tu . Laughing

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hiruka on Tue Jun 16, 2009 12:52 pm

    Memana pon kite jgn tnjuk besar kepala sgt beb..Bahasa kena jaga. Silap haribulan makan hingus, kahak, air liur, taik idung etc.. Laughing
    Tak kirala kedai bangsa seagama sendiri..manusia ni sume ade setan menemani die..Klu nasib ko x baik. Hahaha merasa la..

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by mitutoyo on Tue Jun 16, 2009 12:58 pm

    aku pernah terkena selama setahun setengah kat IPOH dulu.,,..,restoran mamak yg hanya berlatarbelakang tulisan al quran dan juga khat.

    Termuntah aku kat depan kaunter tu jg bila aku dpt tahu dgn sendirinya depan mata,masyalllah.

    Kat Shah Alam makin merebak dan juga seluruh tanah Malaya nh.menggunakan ayat al quran utk menarik pengguna ISlAM memasuki rerstoran,walhal restoran itu sendiri diragui.

    Ada ka restoran mamak yg mengaku ISLAm menjual makanan vegiterian,.,,pelik dan hairan,mmg berbiaga tidak salah,tapi bila tgk customer tu,india non muslim yg banyak.

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hiruka on Tue Jun 16, 2009 1:25 pm

    Pe kate Toyo ko cuba praktik kan menda ni..Tanya Anne yg amik order tu sruh die mengucap 2 kalimah syahadah, Alfatihah etc.. Mmg nmpk keterlaluan tapi berbaloi biler tau..Aku pernah sruh mmber aku yg hati kering skit tanye menda ni. 2~3 org fail, trus angkat kaki Laughing..Mmg real mamak muslim lain dari yg celop..Paling kite nk pastikan kebersihan la..

    Sama la jugak mcm org yg menjual aiskrim keliling kampung tuh. Kadang kite nmpk Kemboja, Kampuchia, Acheh etc..Adakah mereka islam? solat? Dekat mane dorang buang air? Ni sekadar berkongsi la ek, kat kmpung aku ni mmg rmai dh band penjual eskrim ni sbb dh biase nmpk dorang kencing tepi jalan dan ade yg buang air besar blakang pokok..So conclusion? Msih mau makan aiskrim calong (kon) / aiskrim roti etc? Adakah mereka menggunakan glove plastik sewaktu menyediakan aiskrim² tersebut? Lu pkirlah sendiri betapa lazatnya aiskrim tersebut Twisted Evil

    etnio_getic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 299
    Location : Muo-Tronoh-Jalan Duta-Katil
    Job/hobbies : Automotivers
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by etnio_getic on Tue Jun 16, 2009 1:31 pm

    adakah mereka yang berketayap bekerja diwarung mamak ini ade yg bukan islam
    kene siasat ni.

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Tue Jun 16, 2009 1:51 pm

    atau tak berani nak suruh diaorg mengucap ko tgk pada punch kad mak aih ramasamy,gunalan,devdas,samyvellu...

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hiruka on Tue Jun 16, 2009 4:37 pm

    ko biar btul loy..sumer cam nama org pemes je..ekekeke
    ape yg tak berani nyer..tu kita sbg hak pengguna..Napela Jais, Jakim etc xde buat penekanan ttg hal ni.
    Menda bukan susah..takat tanye fatihah, mengucap etc je..

    Halal bukan merangkumi makanan je bg aku. Tapi kakitangan, cara dan adab susila dlm penyediaan maknan pon aspek pnting.
    Cmne la senang² je lulus. Mmg kena ISO gak maple² ni sume..ekekeke

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by am_eniey on Tue Jun 16, 2009 5:42 pm

    baru tadi makan kat mamak....kari dah basi...celaka betui

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by mitutoyo on Tue Jun 16, 2009 10:52 pm

    cita kari n kuah2 nh.,.,huhu,.,.men topup sj yg kurang,ratation.,.,hahha.,.,

    ISO?boleh laksanakan,cuma faham2 la,kalo dh dapat ISO perniagaan mereka mmg akan bertambah berkembang.

    Sijil HALAL?hurm.,.so cmnh,apa kata kita sendiri yg mainkan peranan n amik iniseatif,aku sokong cm HIRUKA ckp,cuma tanya yg agak simple saja.
    Dh dapat keputusan tu pandai2 kita amik tindakan susulan,trus ke pej agama n PBT yg berkaitan,kita jadi mata & telinga,sebab benda nh berkait rapat dgn pemakanan,dan pemakanan adalah sesuatu yg dititikberatkan oleh ISLAM.

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by sixx on Tue Jun 16, 2009 11:08 pm

    etnio_getic wrote:adakah mereka yang berketayap bekerja diwarung mamak ini ade yg bukan islam
    kene siasat ni.
    ada je rasanya. kalau mamak kat shah alam yg aku selalu pegi dulu2, pekerja yg muslim pakai ketayap, yg non muslim pakai cap. semua imported punye mamak, seminggu duduk sini dah bole ckp melayu & cekap ambik order.

    alhamdulillah kat tpt aku duduk skang dah mula byk kedai mkn melayu yg ambik berat pasal kebersihan & keselesaan. kesedaran dah makin meningkat kot

    etnio_getic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 299
    Location : Muo-Tronoh-Jalan Duta-Katil
    Job/hobbies : Automotivers
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by etnio_getic on Wed Jun 17, 2009 12:28 am

    am_eniey wrote:baru tadi makan kat mamak....kari dah basi...celaka betui

    adukan kepada pihak yang bertanggungjawab..
    buat ape dgn kari basi tu??
    simbah kat kuali hitam die ke??

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed Jun 17, 2009 10:27 am

    am_eniey wrote:baru tadi makan kat mamak....kari dah basi...celaka betui
    sedap tak?ahahaha...(ini adalah kutukan dan perlian tehehe...)

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by mitutoyo on Wed Jun 17, 2009 3:15 pm

    sedap loy.,.,.,dh ciri* dh pown.,.,ahakszz

    Mamak2,..,berniaga pun nk cmnh.,terlepas pandang kot(tp xmungkin,niaga kdai mkn dr India smpai Malaysia pun tkn tyatau kot )

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by loy_azloy on Wed Jun 17, 2009 3:18 pm

    kalau nak kata melayu pun ade yg kurang bersih namun kita org melayu beragama islam mmg dah dlm islam pentingkan aspek kebersihan...sebab tu seselekeh org melayu tu lagi selekeh mamak...

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hiruka on Wed Jun 17, 2009 3:44 pm

    Tula membezakan umat islam dgn yg lain selain solat 5 waktu..

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hackezkk on Wed Jun 17, 2009 5:09 pm

    tadi ak g kdai mamak ke ape tah
    membe ak ajak...ak xmam..minum je...mule2 dtg sorang tu mitak oder..pas mitak oder..datang seko lagi...ak cakap da oder..tersengih2...tercegat lg kat situ tuh..pastu ckp da oder...lama tu die bla..nampak sgt xfaham bahasa melayu...gilos

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hiruka on Wed Jun 17, 2009 5:43 pm

    Selalu aku ngan member² CC lepak kat Maju ahmad. Yg pelik dorang ni RAM pkai bape GB ntah..dekat 10 org order makan, air (termasuk custom meal spt nasik lebeh, susu kurang, ikan bilis tamau, kacang tamau etc). Bile smpai sumer ckup xde tertinggal..tak amik note pon..tu je aku respect maple² ni..Pickup gak otak mereka.. Very Happy

    Kadang² jela termiss / tersalah tp jarang..haha Laughing

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by sixx on Wed Jun 17, 2009 9:09 pm

    Hiruka wrote:Selalu aku ngan member² CC lepak kat Maju ahmad. Yg pelik dorang ni RAM pkai bape GB ntah..dekat 10 org order makan, air (termasuk custom meal spt nasik lebeh, susu kurang, ikan bilis tamau, kacang tamau etc). Bile smpai sumer ckup xde tertinggal..tak amik note pon..tu je aku respect maple² ni..Pickup gak otak mereka.. Very Happy

    Kadang² jela termiss / tersalah tp jarang..haha Laughing
    itu sbb ramai yg respek mapley2 ni (tang ambik order la). kedai melayu siap tulis pun boleh silap hantar order, yg ni mmg selalu aku kena. nyirap tul

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Razi_IBM on Wed Jun 17, 2009 9:19 pm

    bukan tu je..dah lama2 tunggu,pastu dia muncul cakap order tu dah habis.

    etnio_getic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 299
    Location : Muo-Tronoh-Jalan Duta-Katil
    Job/hobbies : Automotivers
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by etnio_getic on Thu Jun 18, 2009 1:16 am

    Razi_IBM wrote:bukan tu je..dah lama2 tunggu,pastu dia muncul cakap order tu dah habis.

    yang tu aku pernah kene
    tros seminggu mkn free beb, makan xbayo
    haha.
    heaven rasenye time tu.tp dose melimpah2

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Hackezkk on Thu Jun 18, 2009 1:56 am

    mkn free mcm ne tu
    xfm

    Sponsored content

    Re: Nak makan kat Mamak atau Tidak

    Post by Sponsored content Today at 8:15 pm


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 8:15 pm