Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Macamana nak buat network monitoring

    Share

    ookai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 6
    Registration date : 19/07/2009

    Macamana nak buat network monitoring

    Post by ookai on Mon Sep 21, 2009 5:06 pm

    Macamana nak buat live network monitoring utk small office.Kiranya nak monitor web apa user surf,bandwith used n etc.ada x software tertentu yg kita leh guna utk windows OS or utk Linux .Tq

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 35
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    Re: Macamana nak buat network monitoring

    Post by pemburuRusa on Mon Sep 21, 2009 9:50 pm

    ambo tak tau......org orang pakar dok sibuk beraya......demo g raya la dulu....pasal mo;nitor ni tunggu hari bekerja.....slamat raya

    umarzuki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 69
    Age : 30
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Exploring GNU/Linux stuff
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Macamana nak buat network monitoring

    Post by umarzuki on Mon Sep 21, 2009 10:53 pm

    ookai wrote:Macamana nak buat live network monitoring utk small office.Kiranya nak monitor web apa user surf,bandwith used n etc.ada x software tertentu yg kita leh guna utk windows OS or utk Linux .Tq
    kalau monitor bandwidth boleh cuba cacti http://www.cacti.net/
    rasanya smoothwall ada modul untuk monitor web surf, chat dan boleh block kalau nak. Try versi free dulu http://www.smoothwall.org/

    ookai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 6
    Registration date : 19/07/2009

    Re: Macamana nak buat network monitoring

    Post by ookai on Tue Sep 22, 2009 2:40 pm

    mr. umarzuki thanks for da info.opis aku de modem router rigger streamyx. tuk pc user aku letak static ip.cmne aku nak control user tu utk access internet?
    kat gateway tu kita buh ip firewall tu ke? thanx in advanced

    umarzuki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 69
    Age : 30
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Exploring GNU/Linux stuff
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Macamana nak buat network monitoring

    Post by umarzuki on Tue Sep 22, 2009 9:25 pm

    ookai wrote:mr. umarzuki thanks for da info.opis aku de modem router rigger streamyx. tuk pc user aku letak static ip.cmne aku nak control user tu utk access internet?
    kat gateway tu kita buh ip firewall tu ke? thanx in advanced
    kalau modem tu ada fungsi firewall
    cuba allow mac address komputer client dan block mac address yang lain-lain. Memang leceh, tapi kalau nak senang urus, kena belajar setup access point pulak, tapi access point boleh specify username dan password, jadi ada control untuk setiap user.

    kau cuba chillispot, ni software access point open source tapi aku tak pernah cuba lagi la http://www.chillispot.info/

    protocolunique
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 31/08/2009

    web filtering dan honeynet honeyd

    Post by protocolunique on Mon Sep 28, 2009 11:52 am

    nak mudah gunakan live redwall-firewall
    sudah ade squid + dansguardian ..ntop pun ade...
    endian firewall pun mudah install ade web filtering /snort ids

    utk bagus tambahkan honeynet ...utk mudahkan anda gunakan
    http://www.networksecuritytoolkit.org/nst/index.html dah ade multitap tapping
    ade iptables...snort..p0f(os fingerprinting)..honeyd dan netwox gabungan netwox 73 boleh create virtual ip-mac address yg berbeza disamping peranan honeyd sbg pembuka open port or proxy ke high interaction honeynet..

    FryShadow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 101
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Macamana nak buat network monitoring

    Post by FryShadow on Sun Oct 04, 2009 2:58 am

    kalau nk monitor dari router maybe susah sket, biasa aku buat dari router <--> *nix gateway <--> client

    so gateway tu yang akan serve service (internet,NAT etc). aku guna ntop http://www.ntop.org/ utk monitor traffic Smile

    Sponsored content

    Re: Macamana nak buat network monitoring

    Post by Sponsored content Today at 7:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:08 am