Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Buat password utk pc dalam my network places

    Share

    matmeri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 16/07/2009

    Buat password utk pc dalam my network places

    Post by matmeri on Thu Sep 10, 2009 5:53 pm

    Salam & salam sejahtera....

    maaf kl soalan ni dah ditanya/dijawab. dah search tp tak jumpa gak.

    bagaimana nak buat password utk pc/notebook dlm 'my network places'..
    mksudnya user kna masukkn username & pssword utk buka file/folder y d share dlm 'my network places'...(share file dlm workgroup-nak bg security utk file/folder y di share).

    trima kasih. selamat berpuasa

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Buat password utk pc dalam my network places

    Post by ayoi on Fri Sep 11, 2009 3:02 am

    utk more security
    elok setiap login windows kena ada password
    jadi kena letak password utk empunya pc/laptop
    by default administrator dan user dan guest ( disable )
    jika pc anda default admin sahaja create user baru.. dan guna user tersebut utk setiap access pc

    contoh



    buang sharing folder terdahulu.. sebab tu sharing simple without password.




    buka my computer

    click tools > folder options dan uncheck box simple file sharing




    log out or restart.. masuk mengunakan password

    now sharing folder semula yang nak di sharing tu.
    akan keluar bentuk lain bukan bentuk simple sharing lagi.
    click permission buang everyone ...add new user lain with password







    pastu click ADD then click advanced then Click "Find Now" then choose from the list "Authenticated Users" then Click "Ok".



    next ok ..ok ...ok
    Now you setup a protected share that require "Authenticated Users".


    **nak create user bagi login ke folder anda..
    gi sini.. dan right click kat mouse terus add new user









    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    matmeri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 16/07/2009

    Re: Buat password utk pc dalam my network places

    Post by matmeri on Tue Sep 15, 2009 2:02 pm

    ohh...
    tq la...
    pnh buat dgn cara ni tp x berjaya gak...
    sbb tak faham mcm mn nak gunanya...
    skrng dah tahu dgn penerangan ayoi...
    tqsm..
    selamat hari raya.

    Sponsored content

    Re: Buat password utk pc dalam my network places

    Post by Sponsored content Today at 9:52 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:52 am