Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Ajar saya step buat network...

    Share

    eveella
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 25/03/2009

    Ajar saya step buat network...

    Post by eveella on Thu Mar 26, 2009 2:38 pm

    Salam kawan2...
    saya nak minta bantuan pada yg tahu...

    saya ada satu bangunan baru (kecik jer macam rumah) yang nak dijadikan pejabat.
    saya nak buat network la supaya senang nak sharing file, folder, printer, documents etc. dan juga boleh access internet.

    jadi macam mana langkah pertama nak buat network ni?
    apa yg kena ada? apa yg kena beli? anggap la saya zero knowledge dlm bab ni...
    dan pejabat yg akan dibuat tu masih kosong tanpa talian telefon pun.
    so, saya minta bantuan sangat2 pada yang tahu.

    step pertama hingga la akhir... tq

    No

    betik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 204
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by betik on Thu Mar 26, 2009 5:07 pm

    aku anggap ni cuma utk network kecil2an utk 3-4 bijik pc ek...

    1) beli perkakas2 yg perlu (ie: switch n cable network (CAT 5e)...storage server jika perlu; yg cikai pon x pe mcm 2-bay network storage enclosure jenis DNS-323 ke)...nk beli router atau x, terpulang
    2) masa renovate, pastikan port2 network tu dipasangkan skali(lalu dlm partiton box tu ke)...kalu nk pasang sindri cable tu, kena la bljr skit pasal kaler2 dlm cable network dan ada alat cam crimper, LAN cable tester, etc...kalu x, suh ke kontraktor watkan...
    3) masukkan line telepon...subscribe broadband (e.g: stimik)...
    4) sakng, hujung cable2 dr port2 tu yg dah di pasang RJ45, sambung kat switch...
    5) pasang modem yg TM bg tu(satu masuk line tepon, 1 lg masuk kat swtich)...kalu ada lebih dr 1 tepon yg kongsi ngan line stimik guna tu, pasangkan filter utk sumer tepon2 tu...
    6) configure modem tu (ni da masuk bab len, kalu x paham bole tnya blk)..
    7) pasang printer(kalu bkn jenis netwrok printer, bole sambung kat DNS-323 tu atau beli print server)...
    Cool install driber utk printer tu kat PC dan configure utk printer tu (ni bole citer kemudian bila da siap nnti)...
    9) configure netwrok stroage tu...kalu xde netwrok storage, watkan 1 shared folder dlm PC mana2...

    setel...tu je...sama mcm nk wat network kat rumah...
    kalu nk wat yg lebih complex...kena tmbh la lg step2 atas tu Very Happy..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by wanjihan on Fri Mar 27, 2009 1:59 pm

    the simple network diagram..





    cable merah tu ko leh buat sendiri atau pegi kt kedai ckp nak brape2 meter nt dia ukur n buat utk ko. lg senang.... kalo tak ko kene beli sendiri crimping tools, pin rj45, cable.

    switch tu kt mana2 kedai komputer pun ada jual. harga mengikut berapan byk port dn brand switch.

    server @ storage server tu kalo ko tknak pakai pun takpe, ko leh jadi kan mana2 pc sbgai server utk simpan apa2 data sharing. sama jgk dgn printer, kalo nak senang pakai printer server, ataupun kalo ko kaya byk duit beli printer yg pakai IP, lg senang...

    ROuter/internet bacnbone tu kira modem streamyx la..... modem + router. yg ni tkyah risau sbb kebiasaan modem skrg dh di routing mode.. so cucuk jer tkyah pk setting2.

    setting2 client tu aku sarankan ko jgn buat auto DHCP, sbb nt susah nak manage network. ip kebiasaan bermula dari 192.168.0.1, tp tu kemungkinan utk router, satu lg yg biasa ip router adalah 192.168.0.254. so ko leh mulakan ip dgn server ko 192.168.0.2, 192.168.0.3 utk pc 1, 192.168.0.4, utk pc 2 dan seterusnya..... gateway letak ip router 192.168.0.1 @ 192.168.0.254. dns tmnet 202.188.0.133/202.188.0.132.

    senang jer...

    selamat mencuba....

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by PELUKIS on Mon Jun 08, 2009 12:49 am

    sorry mencelah...
    diagram nie boleh tak diadaptasikan pada cybercafe....

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by Razi_IBM on Mon Jun 08, 2009 1:03 am

    memang camtu la cc buat tapi yang basic la..
    kalau cc besar,boleh pecah beberapa segmen,letak firewall,load balancer...
    cuma pc no1 tu biasanya jadi kaunter.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by PELUKIS on Mon Jun 08, 2009 1:20 am

    kalau setakat 20 biji pc je...
    perlu pecah kan ke beberapa segmen..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by Razi_IBM on Mon Jun 08, 2009 1:48 am

    kalau takat 20 bijik,cukup macam contoh kat atas je..
    lain la kalau sampai 200 bijik,cc gabung 2 kedai 2 tingkat.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by PELUKIS on Mon Jun 08, 2009 8:29 am

    ok jika begitu saya andaikan....
    pc1, pc2, pc3, pc4, pc5, dan pc6 adalah pc untuk kegunaan pelanggan....
    dan semua tarik hubungkan ke switch...
    camne printer nak cucuk kat switch gak, switch ade usb ke....

    router internet tu pulak mungkin modem streamyx saya rasa...
    pastu storage server ni pulak adalah cashier counter kat depan yang on off pc ngan kira duit..
    betul ke fahaman saya nie....

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by Razi_IBM on Mon Jun 08, 2009 9:15 am

    ada ssetengah printer ada interface ethernet-network printer.
    kalau yang takde tu,cuma ada usb je,kena cucuk kat pc kaunter,dan setup printer sharing across network.

    router internet tu pulak mungkin modem streamyx saya rasa...
    pastu storage server ni pulak adalah cashier counter kat depan yang on off pc ngan kira duit..
    betul ke fahaman saya nie....
    antara betul atau kurang tepat.kaunter depan biasanya pc 1(kita ikut layout network)
    aku maksudkan kat sini ialah mana2 pc pun sebenarnya boleh jadi kaunter.untuk keselamatan dan perfomance,pc kaunter tak perlu[tak boleh] jadi storage server(iscsi target).

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by LembuOrange on Tue Jun 09, 2009 9:10 pm

    macam mana nk set gateway tuh???leh kasi gambar tunjuk2 cara nk wat...sbb ak baru beli tapi x tau camna nk wat server tuk control..

    Sponsored content

    Re: Ajar saya step buat network...

    Post by Sponsored content Today at 8:14 pm


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 8:14 pm