Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Share

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by Jedi on Tue Feb 02, 2010 7:22 pm

    (Salam)

    Tetiba rasa teringin nak makan.

    Kat mana ada jual?
    Segera punya pun ok.
    Jangan kempunan Razz

    Tapau best sket...makan kat umah.
    Leceh makan kat restoran.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by teri-chan on Tue Feb 02, 2010 9:18 pm

    aku pernah mkn skali je, time tu bos aku blanje mkn kat restoran cina kat maju junction. dim sum udang... boleh la.. time tu aku pejam mata baca bismillah je. bos aku melayu.. sure dia tau restoran tu lebih dr aku.

    but kalu nk mkn yg betul2 punya halal mknn cina, kat taman melati sederet petronas ada 1 restoran cina. tak sure ada idang dim sam ke tak.

    ladu? setau aku laddu india tu ada la. yg tu kat masjid india byk je.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by ogGy on Tue Feb 02, 2010 11:06 pm

    Tumpang tanya , dim sum tu apa sebenarnya ? aku memang tak pernah makan mahupun dengar nama ni .


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by teri-chan on Tue Feb 02, 2010 11:18 pm








    pix of dim sum

    What is Dim Sum?

    There is a wide range of different Dim Sum available, from sweet to salty, sometimes a bit spicier too. It has a combination of of meat, vegetables, seafood and sometimes even fruits. It's usually served in small baskets or on small plates in sets of 3 or 4 depending on the types.

    Classic Dim Sum includes buns as bao, dumpling and rice rolls with ingredients as chicken, pork, prawns and vegetables, many will be complete vegetarian. In some restaurants you find also offer plates with green vegetables, roasted meats, rice porridge and soups.

    In Ipoh, where there is a large population of Chinese people, you will find excellent prawn dumpling (maybe even my favorite). Siew Mai is a kind of dumpling with meat filling while siew pau is barbeque meat bun. Fish balls are usually available, as cheong fun, glutinous rice rolls amongst many other types.

    Dim Sum can be cooked by steaming and frying but other methods are possible. You will choose a few different types, usually they come in sets of 3 or 4. It's usually quite cheap but if you try a few different types, it can add up the bill. Sharing the table with friends gives you the opportunity to try different dumplings and keep the bill payable.

    Usually in a restaurant the staff will come with a set of ready Dim Sum on a mobile cart. You choose and you eat and you chat and you have fun. Sounds great? When you travel in Malaysia, try to find a place where you see people steam dishes. You will not be disappointed.

    source: http://www.pulau-pangkor.com/dim-sum.html


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by myee on Wed Feb 03, 2010 6:00 am

    kat sabah banyak choice untuk yang halal nyerrr....last aku makan kat promenade hotel...even kat kuantan pun ade...kat hotel Ms garden, Grand Continential dan Hyatt...

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by loy_azloy on Wed Feb 03, 2010 8:30 am

    ape yang kesedapan....?


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by teri-chan on Wed Feb 03, 2010 9:06 am

    yg aku pernah mkn, yg pic no 2 tu, lembut n licin kulitnya. dlm ada udang, aku tak suka udang tp ok la rasanya.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by Jedi on Wed Feb 03, 2010 1:24 pm

    Aku suka makan udang tapi alahan la pulak.
    Pipi mengelupas dan hitam2 bila makan udang Crying or Very sad

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by MalaYneuMaya on Sat Feb 06, 2010 6:34 pm

    assalamualaikum...

    dumpling? Allah aku teringat cerita bai ling..sori

    pedas tak benda tu teri?


    --------------------------------------------

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by khairul anwar on Sat Feb 06, 2010 6:37 pm

    waalaikum salam..

    bai ling tu ape?

    sedap la dimsum nie

    kalau nak try kat hypermarket banyak,

    biase ayam je la,.. ayam+sayur-sayuran,...

    oh tingat lak kat bak kut teh (ayam nye ye bukan ehem2 tu)
    lame gak tak makan...

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by Jedi on Mon Feb 08, 2010 7:51 pm

    khairul anwar wrote:waalaikum salam..

    bai ling tu ape?

    sedap la dimsum nie

    kalau nak try kat hypermarket banyak,

    biase ayam je la,.. ayam+sayur-sayuran,...

    oh tingat lak kat bak kut teh (ayam nye ye bukan ehem2 tu)
    lame gak tak makan...

    Hypermarket?
    Aku rasa Jusco Mid Valley ada.
    Jauh la pulak.

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by myee on Mon Feb 08, 2010 8:30 pm

    carefour pun ade jual....

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by khairul anwar on Mon Feb 08, 2010 10:14 pm

    rase nye kat semua hypermarket ade, macm giant, jusco mahu pun tesco..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by teri-chan on Wed Feb 10, 2010 7:36 am

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    dumpling? Allah aku teringat cerita bai ling..sori

    pedas tak benda tu teri?

    tak pedas, sbb cina tak mkn pedas seingat aku.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Sponsored content

    Re: Dim Sum/dumpling/ladu yang halal - Korang pernah makan?

    Post by Sponsored content Today at 8:27 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:27 am