Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Share

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 04, 2009 1:18 pm




    aku baru jer dapat email nih..suh aku masuk kan username and password...web adress dia cam merepek skit..ini adalah penipuan yang aku ada terbaca sebelum tapi baru hari ni aku dapat...betapa rajin nyer orang yang mereka web nih...semata2 nak curi username and password dan boleh ler suka2 ati nak curi duit orang..


    apa pendapat korang ngan masalah nih..???

    kesian sesaper yang terkena...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by LanoG on Tue Aug 04, 2009 1:43 pm

    Benda nie berlaku sebab diorang tak kena tangkap... pihak yang patut kesan sapa perompak nie tak bertindak apa2 pun... mana dia pakar ICT Polis...

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by hampeh on Tue Aug 04, 2009 1:54 pm

    bila online banking da semakin ramai kat malaysia pakai , makin banyak la website2 phishing ni wujud . Elakkan dari masuk ke website bank2 ikut email. Kalau nak masuk pun tengok la address dia betul2 , kekadang saja je nama lain sikit jek.

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 04, 2009 2:57 pm

    sesape yang ada kawan keje ngan ICT security kat cyber jaya...sila2 ler call tanya apa langkah yang diaorang ambil tuk tangani benda nih...

    aku pung tak paham nape benda nih takder orang sekat aktiviti diaorang nih...tak pulak web diaorang kena DDOS ker...ceh...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by crazy_labelle on Tue Aug 04, 2009 6:05 pm

    waaaaa... bahaya2...
    ak pon kdang2 xalert sgt url atas tuh...
    asal nmpak cam same je ak login je... hoho...

    bkan da lame ke mende ni berlaku...
    apsal x kne tangkap lg...

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by Jedi on Tue Aug 04, 2009 6:11 pm

    Aku pernah dapat satu email...menyamar dia dari Maybank.
    Kata ada problem akaun konon.

    Link yang dia kasi tu link hape2 tah.
    Aku tak klik pun.

    Memula terperanjat gak sebab ingatkan betul dari Maybank.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by ayoi on Tue Aug 04, 2009 6:53 pm

    aku selalu dapat url cam ni dari maybank ambank public .dan paling bodoh sekali BSN ... giler. bsn mana ada web banking.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by MalaYneuMaya on Tue Aug 04, 2009 7:23 pm

    assalamualaikum...

    yup phishing..biasanya emel mcm ni dihantar secara random je..nasib la sapa2 dpt..org yg takde akaun pon dpt jugak..kehkeh..

    langkah terbaik jangan login melalui emel...tambah2 kalu tak pasti..


    --------------------------------------------

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by daimon on Tue Aug 04, 2009 7:34 pm

    online banking menggunakkan protocol https (Hypertext Transfer Protocol Secure)
    pastikan masa nak login, semak dahulu https dan url...

    kita sedia maklum, dunia internet ini tidak begitu selamat...
    pencegahan yang utama bermula dari pengguna (user) itu sendiri...

    jangan berikan alasan tidak ada ilmu IT menyebabkan anda senang ditipu


    sekian~

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by teri-chan on Tue Aug 04, 2009 9:00 pm

    hem...

    aku takde la kwn sape2 yg keje kat sane tp aku ada member keje kat SKMM. kalu nk report korg leg repot kat email ni:

    aduanskmm@cmc.gov.my


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    mfaiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 107
    Age : 27
    Location : Cyberview
    Job/hobbies : IT Exec
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by mfaiz on Tue Aug 04, 2009 10:18 pm

    bende ni dah lama...

    tapi tu la... x de langsung tindakan diambil...

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by hampeh on Tue Aug 04, 2009 10:38 pm

    dulu dah ada dah pasal pembuat laman phish bank2 kat malaysia ni kena tangkap , siap masuk berita lagi ..dalam 2-3 tahun lepas jugak la iirc.Selalunya jenayah2 siber ni kurang sikit nak dibanteras pihak berkaitan pasal jarang orang lapor tambah pulak memang susah nak detect siapa buat website tu , kekadang server orang lain kena hack pastu jadik host web2 camni .

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by akuccputsedut on Wed Aug 05, 2009 10:32 am

    aku pung dah dengar pasal email banking nih dah lama...tapi aku tak pernah dapat..nih baru sekali dapat email nih...aku baca n gelak jer hihihihihi...(dalam hati-aku tahu korang tipu) hihihihihi....


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by am_eniey on Wed Aug 05, 2009 11:14 am

    jangan layan online banking menerusi email !

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by Jedi on Wed Aug 05, 2009 1:13 pm

    ayoi wrote:aku selalu dapat url cam ni dari maybank ambank public .dan paling bodoh sekali BSN ... giler. bsn mana ada web banking.

    Razz

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 11, 2009 12:37 pm

    another crap email..just got it this morning...



    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by hampeh on Tue Aug 11, 2009 1:21 pm

    hehe tulis because pun salah . Very Happy

    s.k
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : ipoh
    Registration date : 23/06/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by s.k on Tue Aug 11, 2009 1:28 pm

    apa fungsi s dlm https://www.maybank2u.com.my

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 11, 2009 2:18 pm

    HTTPS stands for Hypertext Transfer Protocol over Secure Socket Layer, or HTTP over SSL.

    HTTPS encrypts and decrypts the page requests and page information between the client browser and the web server using a secure Socket Layer (SSL). HTTPS by default uses port 443 as opposed to the standard HTTP port of 80. URL's beginning with HTTPS indicate that the connection between client and browser is encrypted using SSL.

    SSL transactions are negotiated by means of a keybased encryption algorithm between the client and the server, this key is usually either 40 or 128 bits in strength (the higher the number of bits the more secure the transaction).

    HTTPS should not be confused with S-HTTP, a security-enhanced version of HTTP. SSL and S-HTTP have very different designs and goals so it is possible to use the two protocols together. Whereas SSL is designed to establish a secure connection between two computers, S-HTTP is designed to send individual messages securely.

    Both protocols have been submitted to the Internet Engineering Task Force (IETF) for approval as a standard.


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by TOYSЯUS on Tue Aug 11, 2009 3:00 pm

    Walauweh, jangan cakap BI aku tak faham BI kat PDC ni.. Err..


    Anyway, aku AGAK mangsa2 yang dapat email tak bertauliah ni mesti pernah buat benda2 ni:
    - Memberitahu nombor akaun bank di mana-mana website.
    - Memberitahu email di mana-mana website.

    So, misal kata aku adalah penjenayah tersebut, aku akan collect as many information about bakal mangsa-mangsa aku.
    Kemudian aku clone online banking punya website, dan hostkan di mana-mana ad-less free webhosting.
    Pastu aku hantar email kat aku punya victim, beserta nombor akaun bank diorang di dalam email tu (ini akan mengconvincekan lagi diorang bahawa aku adalah authorized person dari pihak bank tersebut sebab aku buktikan yang aku tahu nombor akaun bank diorang).
    Then aku suruh diorang "reset password" dekat cloned website yang aku buat tadi.
    Pastu, lebur la duit diorang dalam akaun tu si "aku" tadi tu makan.

    So, untuk mengelakkan dikerumuni perompak siber, elakkan mengexpose nombor akaun bank dan email di mana-mana website.

    Wah, terlebih sudah.
    Dah macam Kamal Effendi plak aku.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 11, 2009 3:16 pm

    ceh nak gak jadi m*** affendi ker..??? aku rasa ada btul gak kata2 11? tuh aku kan ker wat bisness so dedahkan no bank aku tuk orang bankin duit ke akaun aku...lepas aku dedahkan nombor tu je baru aku terima email2 b**** nih...sebelum nih takder pung....

    rasa better aku padam no akaun aku tu laa..sesaper nak beli barang email aku then baru aku bagi no akaun bank...ok ker gitu..???


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by TOYSЯUS on Tue Aug 11, 2009 3:22 pm

    Haha M*** Fendi buat apa.. Hahahaha.
    Hmm, takpe ko tak payah padam. Sebab ko dah tahu tentang penipuan ni (meaning ko takkan terpedaya dah).
    Tapi kalau sebagai langkah awareness, terpulangla kat ko nak padam pun ok jugak.
    Huhu.
    --

    Oh yer ada lagi tips untuk korang (kalau dah tau takpe). . .

    Seeloknyer pakai la Mozilla Firefox untuk transaksi perbankan internet sebab Firefox boleh sahihkan bahawa sesuatu site tu phishing site atau memang site yang benar.
    Kalau IE tu, online banking Malaysia dia tak bagitau pun betul ke tak. Kalau PayPal tu dia bagitau plak.
    Lain2 browser tu aku x sure. Huhu.

    Caranya tengok kat URL bar, kalau site tu betul, tempat favicon dia akan tukar warna.
    Contohnya:
    Spoiler:


    <-- Maybank2u ni masa nak Login baru tukar warna.. Huhu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 11, 2009 3:51 pm

    betul 11?cakap tuh aku pakai google chrome so click jer link dari email aku tuh memang dia terus bagitau ler web nih phishing then takleh masuk laa....kalau kat IE boleh jer masuk cam email yang first aku dapat tuh aku buka kat IE yang second email nih aku buka guna google chrome...

    aku nak delete ler kalau camni..tapi....ok ok...nih untuk rujukan semua pembaca2 kat forum nih..jangan tertipu k...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Sponsored content

    Re: Rompakan..!!! pernah dapat email nih..apa pendapat korang..??

    Post by Sponsored content Today at 5:51 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:51 am