Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Ambil Lesen Memandu

    Share

    darkpink
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 136
    Age: 87
    Location: Atas Tanah Bawah Langit
    Job/hobbies: Merapu
    Registration date: 14/03/2009

    Ambil Lesen Memandu

    Post by darkpink on Mon Dec 21, 2009 1:19 pm

    Jom kita kongsi pengalaman,tips atau apa-apa tentang ambik lesen memandu.

    Pengalaman aku buat lesen moto masa test JPJ tiba-tiba hujan turun sejuk jangan kira la..terketar-ketar jugak aku ni..Ni tengah wat lesen kete tak taw la macam mana plak

    darkpink
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 136
    Age: 87
    Location: Atas Tanah Bawah Langit
    Job/hobbies: Merapu
    Registration date: 14/03/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by darkpink on Tue Dec 22, 2009 11:28 am

    takde orang ambik lesen ke kat sini??? pale

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 831
    Registration date: 21/07/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by Miss U.A on Tue Dec 22, 2009 12:08 pm

    hehehe...ade2...

    ok experience aku nk dapatkan lesen kete aku nih teramatlah complicated...
    1st tyme aku amik ms 2002...pastu stuck sbb further studi...
    abes studi, aku amik semula...(sbb dah tamat tempoh so aku takleh cntinue yg dulu)...

    dah amik, tergantung lg setahun sbb kne tambah ms...lampi sgt kot..hhahahhaa
    pastu ayah aku belikan aku viva semata2 nk aku leh blajar gak (atas alasan, org baru blajar kne try kete kecik2 dulu)...

    start dr tuhla aku nekad gak blaja, enjin mati tgh jln tuh jgn ckpla..dah berkali2 sampai kena maki ngn drebar bas pun ade...

    ms nk test JPJ tuh pun satu hal gak, clerk kat situ tak masukkan nm aku dlm tarikh yg sepatutnye aku test...padahal dulu sibuk suh aku pilih tarikh yg aku free..ape lg, aku teros gi sound tokey tmpt aku blaja tuh...yelah, sbbnye tarikh baru yg die nk kasi aku test tuh dah clash ngn tyme aku utk urusan lain...

    skang dah expert, aku tuka kete ngn ayah aku..kete die aku amik, kete aku, ayah aku pakai..hahahha bijak tak aku????

    sekian cite pengalaman aku amik lesen memandu...

    kalo suh amik lg, mmg tobat dah!

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1090
    Age: 84
    Registration date: 04/03/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by ayoi on Tue Dec 22, 2009 12:24 pm

    citer time amik lesen.. huh takde menarik la..

    sebab aku memandu tanpa lesen 3 thn. time class memandu tak sampai 10 minit pengajar tu suruh balik.. baca buku panduan di bagi tu .tunggu masa kena panggil gi test jer....hehehe...

    saat test ngan jpj ..pengajar suruh buat cam org baru pandai memandu.. maka lakonan bermula...

    alhamdullilah pass...


    *memandu jalan kg je sebab takde lesen time tu...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 831
    Registration date: 21/07/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by Miss U.A on Tue Dec 22, 2009 12:34 pm

    hahhaha 3tahun ko tak kuar bandar la erk abg ayoi??? hahhahaha

    tp aku pun cm ko gak..terpaksa wat lakonan semula...sbb ms test ngn jpj tuh, aku dah reti bwk...bile terpaksa berlakon nih...kaki kanan terpaksa la kontrol takut terlebih limit..gile arr 30km/j (area skolah la nih)..hahaha rase cm nk kuar dr kete, bjln kaki je cepat sket smpi..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by MalaYneuMaya on Wed Dec 23, 2009 5:58 pm

    assalamualaikum...

    bab best:
    -moto: lalu titi dgn brek emergency
    -kereta: daki bukit
    -dapat lesen la

    bab tak best:
    -asik kena tengking dgn jpj, cikgu..sejak hari test sampai skarang aku tak suka jpj..
    -kelas teori

    bab menyirap:
    -masa test jpj suruh aku masuk gear 5 keta kancil tu..mentang2 aku tak penah bawak kancil baru sebelum tu dgn konfidennya aku tenyeh gear tu..dia diam je..
    nak je aku tengking dia balik ckp 'dah ko selalu test org taktau ke kancil ada gear 4 je?' tapi kang.. Sad

    bab bosan:
    -pegang stereng la..pukul 10/2..aku asik kena tegur masa belajar sebab feveret aku letak tgn kat bawah..pukul 5/7..kengkadang sebelah tgn je..hahaha..penat la 10/2 tu..

    tapi antara moto dgn kereta, aku lagi suka bawak kereta..

    tips:
    jgn gopoh masa test..lagi satu ingatkan apa yg korang belajar..kengkadang tester akan tipu korang..dia buat2 tengking..dia suruh buat apa yg tak betul, cth langgar lampu isyarat ke, langgar had laju ke..korang jgn ikut ckp dia..kat sini ramai fail..biasanya pompuan sebab dia tekejut kena sergah.. Smile


    --------------------------------------------

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by teri-chan on Wed Dec 23, 2009 9:18 pm

    hehehe... pengalaman aku amik lesen;

    2x amik ujian lesen L, 2x amik ujian lesen P.

    P kantoi sbb langgar double line.best part? tak kuar dr kwsn jpj pn! dh kene anta balik. dh la org 1st pulak tu. kene tngu smpai ptg br leh balik. bosan giler!

    skang? bukan stakat double line je aku langgar. kadang2 red lite pun aku langgar hahaha


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 119
    Registration date: 17/05/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by Nezict on Wed Dec 23, 2009 9:25 pm

    hehehehahahahahaha aku x boleh tahan nak ingat citer member aku amik lesen. aku punyer citer lesen tak best sangat, so aku citer member aku punyer la. Laughing

    Aku namekan member aku R.

    Mase dier pegi test JPJ on the road, dier bawak la cam biase. JPJ tu pon diam je.

    Tetibe ade la some kind of lori (aku terlupe lori ape, steamroller kot Razz) kat depan dier. Tengah bawak kancil tu, tetibe JPJ sound dier,

    "Awak potong je la lori kat depan tu. Lambat sangat lori ni. Lepas awak abis ramai lagi nak test. Takut tak abis pulak kang."

    FYI, jalan yang member aku lalu tu jalan kampung. Tapi amatlah panjang dan takde double line. Tar pon cantik lagi.

    Member aku menjawab:

    "Mane boleh potong cik. Double line ni."

    Pastu JPJ tu menjawab balik:

    "Awak potong je. Saya JPJ sebelah awak ni. Kalau ada apa-apa saya jawab nanti. Potong je. Kesian orang lain nak ambik test tu."


    Kene pulak member aku ni baik ati jugak la orangnyer, so dier pon potong la. Siap signal lagi tu, padahal lengang gile jalan tu, tinggal keter dier ngan lori je.

    Abis je potong....



    "Berhenti tepi jalan sekarang. Signal dulu. Saya bawak pulak. AWAK FAIL.", JPJ tu cakap.

    *Dengan muka terpinga-pinga lagi bengang*

    Member aku menjawab:

    "Bukan ke cik yang suruh saya potong tadi?"

    "Awak bute ke, awak potong double line."


    Member aku punyer la panas kene tipu dengan JPJ tu. Tak pasal kene bayar lagi RM70 nak retake test.

    Moral of the story:
    Buat je ikut peraturan, JPJ ni bukan betul sangat pon, agaknyer JPJ tu bosan kot... Laughing

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 119
    Registration date: 17/05/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by Nezict on Wed Dec 23, 2009 9:39 pm

    Tambah sikit, aku nyer citer bawak moto mase training 8 jam tu.

    Mase satu hari aku training tu, kene pulak hujan. Tapi sekejap je la. So satu trek test moto tu basah.

    Aku bawak la macam biase.

    Pastu sampai la tempat emergency brake.

    FYI, aku bawak Kriss time tu. Sekolah tu punyer.

    *REMINDER: Pijak brek kaki baru tekan brek tangan*

    Agaknyer aku bawak laju sangat time tu, plus aku tekan 2-2 brek serentak.

    Lepas tu....




    Moto aku + aku sekali backflip. Shocked



    Aku jatuh dulu, pastu moto tu jatuh masuk longkang. Rim depan bengkok, tempat pijak gear tu 'terlipat' (aku tak tau nak explain camne, so lebih kurang 'terlipat').

    Nasib baik aku tak luka pon. Nasib je kot.

    Pastu jurulatih tu cakap kat aku:

    "Nasib awak baik lagi. Awak tengok parking depan tu, apasal kene simen pagar dier?"

    FYI, depan aku ada parking moto training, lebih kurang 1 1/2 depa dari longkang. Dekat parking tu ada pagar besi yang nipis (yang selalu kat rumah teres tu), tapi disimen belah bawah ketanah.

    Aku tanyer balik, "Nape pakcik?"

    "Dulu sebelum awak ade jugak eksiden time brek ni. Budak perempuan. Tapi dier dengan moto2 dier sekali masuk bawah pagar tu. Tersangkut. 3 bulan masuk hospital."

    *Aku dah terdiam sebab terkejut dengar citer pakcik tu, bukan sebab aku baru jatuh.*


    So, kepada mereka yang masih menunggang moto, silalah bawak berhati2. Jangan nak laju/merempit/ape2aje yang boleh mengundang eksiden. Naya beb.... Sad

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by MalaYneuMaya on Thu Dec 24, 2009 11:07 am

    assalamualaikum...

    @teri, haha kalu tunggu turn lagi sekali mmg bosan..nasib baik aku sekali je lulus..moto, kereta sama..alhamdulillah..

    dahla hari test tu aku ingat nak naik angin je..hari panas, tunggu turn, jpj membebel lagi..nasib ada pakcik askar pencen tu duk borak dgn aku..terhibur la jugak..haha

    @Nezict, haha tu la aku cakap..jpj tu suka auta korang..bahaya tu..jgn ikut ckp dia.. Laughing

    kalu dua2 brek kira ok lagi..jgn brek tangan dulu baru kaki..kat tempat aku test tu, kawasan brek tu la paling teruk sekali..segala tanda ada..kesan tayar, lubang2, minyak itam bagai..haha


    --------------------------------------------

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 522
    Location: Heritage Waterfront City
    Job/hobbies: D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by mjmax15 on Thu Dec 24, 2009 12:35 pm

    masa aku wat latihan driving dulu,
    aku still dpt ingat ... Laughing Laughing

    1- tempat menunggu utk kelas kereta bersebelahan ajer dgn tempat kereta latihan berhenti, open aja. pastu ada sorang budak (nampak baru abis spm kot, badan kecik2 aje) masuk kereta dia, start enjin.
    baru nk jalan tetiba kereta mati tersenggut dan tetiba bunyi hon 'pin pin'. aku dah nk tergelak dah masa tu tapi kontrol ar. dia start sekali lagi, nk jalan pastu bunyi plak 'pin pin' horn kereta tu. x mungkin budak terhatuk stereng kot. hahaha aku x nampak jelas.

    2- kejadian agak menggemparkan. masa tu aku nk praktis naik bukit, tetiba kereta depan aku bergerak ke belakang menghala depan aku..adoi. belakang aku ada kereta, sebelah kiri&kanan ada divider. jadi aku tarik handbrake aje la tunggu kena rempuh..hehe..nasib baik macam mana ntah dia pusing stereng terlanggar divider tepi. bergoyang kancil dia..batu divider boleh berganjak skit. kalau korang ada masa tu mmg nk pecah perut gelak. dahler pemandu dia keluar sambil garu2 kepala. cikgu dia tgh minum kat cafe tetiba baru dtg sambil gelak2.

    tapi betul ar, aku rasa 99% orang yg dapat lesen memandu x akan drive 30km/h kat kawasan sekolah. nnti kena maki driver belakang ada lah..huhu.. kalau kawasan kampung yang jalan sehala aku percaya mmg ada.

    darkpink
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 136
    Age: 87
    Location: Atas Tanah Bawah Langit
    Job/hobbies: Merapu
    Registration date: 14/03/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by darkpink on Thu Dec 24, 2009 6:04 pm

    bahaya la jpj ni..memang mase aku test kete ngan jpj nanti aku wat tak dengo je cakap die.

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 522
    Location: Heritage Waterfront City
    Job/hobbies: D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by mjmax15 on Thu Dec 24, 2009 7:13 pm

    darkpink wrote:bahaya la jpj ni..memang mase aku test kete ngan jpj nanti aku wat tak dengo je cakap die.

    masa test, mmg pakcik jpj tu cakap banyak dgn aku..brokbrekbrokbrek..~~~
    tapi aku x layan, topik apa dia cakap pun aku x taw. just angguk2 ajer. last2 dia diam..kekeke..jahatnya aku. Twisted Evil

    darkpink
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 136
    Age: 87
    Location: Atas Tanah Bawah Langit
    Job/hobbies: Merapu
    Registration date: 14/03/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by darkpink on Fri Dec 25, 2009 5:30 pm

    mjmax15 wrote:
    darkpink wrote:bahaya la jpj ni..memang mase aku test kete ngan jpj nanti aku wat tak dengo je cakap die.

    masa test, mmg pakcik jpj tu cakap banyak dgn aku..brokbrekbrokbrek..~~~
    tapi aku x layan, topik apa dia cakap pun aku x taw. just angguk2 ajer. last2 dia diam..kekeke..jahatnya aku. Twisted Evil

    jpj memang banyak cakap ke dalam kete tu???

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 883
    Age: 28
    Location: Puchong
    Registration date: 26/04/2009

    Re: Ambil Lesen Memandu

    Post by khairul anwar on Sat Dec 26, 2009 10:59 am

    pengalaman aku biase jer..

    cume kalo korang dapat ujian belah petang macam nak abes test tue,

    baik2 sket pasal pegawai tue da penat, so kalo ko buat salah sket mungkin dia terus failed kat korang haha,.

    nasib aku baik, ujian ngan jpj tak sampai 5minit pun hhehe senang gila...

      Current date/time is Sat Aug 23, 2014 7:34 am