Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Share

    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 722
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : PRO / A lot...
    Registration date : 14/06/2009

    [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by tech_frix on Thu Dec 03, 2009 1:12 am

    ble tak sesapa kongsi harga nak amek lesen memandu kereta??
    aku pernah ada L dan gagal sekali...hahaha
    so mcm mana ek??
    aku nak register tp nak tgk budget!!! Embarassed

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by hampeh on Thu Dec 03, 2009 1:16 am

    1k kereta moto masa aku amik dulu . Kalau kereta saja dalam 700-800 kot , tak berapa pasti harga sekarang ni berapa . Aku rasa klu sekolah memandu dia besar murah sikit la kot .

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by khairul anwar on Thu Dec 03, 2009 1:47 am

    haha,... ko nie tambah kelas jer kan?? lesen motor ade kan?

    lain tempat lain harge

    isnin lepas aku daftar amek gdl
    tgk dalam RM7xx camtu la tuk tambah, kalo tak silap la

    btw
    Spoiler:
    longliferempit lor Razz Razz

    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 722
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : PRO / A lot...
    Registration date : 14/06/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by tech_frix on Thu Dec 03, 2009 2:10 am

    alamak...lari bajet ni...uwawawawa
    ada yg murah lg tak?

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by mjmax15 on Thu Dec 03, 2009 10:01 am

    lesen kereta skarang standard rm800++
    tapi kat area aku dia wat pembayaran 3 peringkat- masa test undang2(komputer), latihan lesen L + P pastu last skalai nk test JPJ.
    bayaran ulangan kalau fail komputer atau ujian JPJ

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Miss U.A on Thu Dec 03, 2009 10:13 am

    btw semalam aku br dapat lesen penuh...
    hehhehe...pasni bole bukak sticker P tuh...

    tech, ko ckp ko pnh ade lesen L tp failed kn..
    aku rase ko leh continue ngn lesen tuh...tak perlu register semula...
    means kalo ko failed ujian komputer, so ko kene repeat sampai pass la..

    takpun kalo ko failed praktikal, ko kene tambah masa...dats all.
    tak perlu nk register semula..jenuh arr nk masuk taklimat n kursus die yg lm2 tuh...

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by khairul anwar on Thu Dec 03, 2009 10:18 am

    betul cakap mjmax15 tue,

    biasenye leh bajar 2x/3x or 4x pun ok kot.. dulu aku bayar 3x

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Jedi on Thu Dec 03, 2009 1:26 pm

    Kebetulan ni thread lesen memandu.

    Lesen P aku dah mati beberapa bulan lepas.

    Kalau nak renew berapa RM?
    Katalah untuk setahun jer.
    Boleh dan berapa RM?

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by mjmax15 on Thu Dec 03, 2009 1:53 pm

    owh..lupa TS ada cakap failed L sekali, masa ujian JPJ la.
    no hal, bayar sekali lagi (RM90++ kot) tapi dia ada tempoh masa tau. aku lupa berapa lama. kalau x ko kena register baru dan start semula.

    baba renew lesen, rasanya rm30 seingat aku..kalau salah info nih tolong perbetulkan.
    dah lama tinggalkan alam sekolah memandu nih Razz

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by ayoi on Thu Dec 03, 2009 1:55 pm

    renew lesen P or FULL lebih kurang rm32 setahun

    bawak lesen yang ada gambar tu utk renew atau gambar baru...

    leh renew 1-5thn.. aku biasa buat 2thn sekali..

    tech :
    lesen L yang tamat tempoh kena amik class semula macam budak baru...

    lesen L hanya utk tambah bidang/class cth gdl b dan etc...

    kalau rasa fobia nak test drive ngan jpj... elok register kat sekolah metro driving... belajar sampai lulus.. jgn amik sekolah memandu gerenti lulus... arrr cari penyakit ....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by MalaYneuMaya on Thu Dec 03, 2009 3:31 pm

    assalamualaikum...

    alang2 ada topik ni aku nak tumpang tanya korang amik lesen kena buat kad ni sekali tak? tambah rm20..seingat aku letak data thumbprint dlm tu..



    ada pekdah ke tidak kad ni? atau lebih tepat, masa bila baru guna kad ni..


    --------------------------------------------

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by ayoi on Thu Dec 03, 2009 3:44 pm

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    alang2 ada topik ni aku nak tumpang tanya korang amik lesen kena buat kad ni sekali tak? tambah rm20..seingat aku letak data thumbprint dlm tu..



    ada pekdah ke tidak kad ni? atau lebih tepat, masa bila baru guna kad ni..

    setahu aku ni utk e learning dlm website dan nak jadi ahli persatuan memandu.

    utk user biasa tak perlu.

    sebab dlm IC pun dah ada function utk letak no lesen dan status.. tapi kena pi update kat JPN...

    better simpan kad lesen memandu.. senang.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by MalaYneuMaya on Thu Dec 03, 2009 3:49 pm

    assalamualaikum...

    camtu ka? cehh..diorang wajibkan buat kad ni masa nak amik lesen tu..last2 tak guna...apo daa..


    --------------------------------------------

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Jedi on Thu Dec 03, 2009 3:56 pm

    Thanks ayoi.

    RM32 ok gak.

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Miss U.A on Thu Dec 03, 2009 3:59 pm

    mjmax15 wrote:owh..lupa TS ada cakap failed L sekali, masa ujian JPJ la.
    no hal, bayar sekali lagi (RM90++ kot) tapi dia ada tempoh masa tau. aku lupa berapa lama. kalau x ko kena register baru dan start semula.

    baba renew lesen, rasanya rm30 seingat aku..kalau salah info nih tolong perbetulkan.
    dah lama tinggalkan alam sekolah memandu nih Razz

    tempoh utk register blik tak silap aku 2 tahun....aku pnh gk dulu, tgh blajar pastu terpaksa stop sbb further studi...tp sbb dah lebih tempoh terpaksa register semula..

    renew lesen = rm30 kompem!
    ni harga kalo ko gi direct ngn jpj...kalo ko mintak agensi die tolong renew kn maybe lebih sket die amik...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by ayoi on Thu Dec 03, 2009 4:05 pm

    hrmmmmm.. mungkin option utk kad accces amik ujian berkomputer kot...

    hehe memacam sekarang...

    aku dulu amik motor rm 120 keta rm360... tu pun class memandu tak pi...pi mengenal jalan tempat ujian JPJ je... dapat bonus tolak rm60.. sebab tak menyusahkan dia org ...cukup masa gi ujian memandu kat JPJ....
    2 minggu lulus ngan cemerlang.. tapi 2 kesalahan akan di salahkan biar pun anda betul kesemua...

    now harga cecah rm700++ (ikut pakej memasing )



    *gi pejabat pos senang.. rm32 siap tak perlu kena tanya itu ini.
    dia buka tengok status... OK terus print..


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by khairul anwar on Thu Dec 03, 2009 4:29 pm

    RM30 je kan kalo renew?

    rm2 tu cas perkhidmatan kalo wat kat POS office

    aku pun baru renew,..
    geram nyer pasal 5tahun (max) aku buat

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by mjmax15 on Thu Dec 03, 2009 6:43 pm

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    alang2 ada topik ni aku nak tumpang tanya korang amik lesen kena buat kad ni sekali tak? tambah rm20..seingat aku letak data thumbprint dlm tu..



    ada pekdah ke tidak kad ni? atau lebih tepat, masa bila baru guna kad ni..

    x payah buat pun kad nih. rm20 tu baik wat isi minyak. Smile
    kalau zaman sebelum mycard ok lah, sekarang cucuk mycard ajer

    tujuan kad tu kalau x silap aku guna masa latihan memandu, bila nk start thumbprint sekali..pastu bila dah selesai thumprint lagi sekali. jadi jpj nk check jumlah jam pemanduan senang. x de penipuan. tu yg org situ cakaplah.

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by MalaYneuMaya on Thu Dec 03, 2009 7:03 pm

    assalamualaikum...

    mjmax15 wrote:tujuan kad tu kalau x silap aku guna masa latihan memandu, bila nk start thumbprint sekali..pastu bila dah selesai thumprint lagi sekali. jadi jpj nk check jumlah jam pemanduan senang. x de penipuan. tu yg org situ cakaplah.

    camtu je? sampai rm20? tongue maybe fungsi dia tak menipu..tapi org situ je mcm kelentong kata benda ni wajib buat..

    so kalu buang pon takde hal la kan? Laughing


    --------------------------------------------

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by hampeh on Thu Dec 03, 2009 9:45 pm

    Heheh tu la , ramai sangat nak terbang sampai bila buat latihan memandu kena pkai thumbprint.. Kesian orang lain susah lak pasal sebilangan orang suka terbang nih

    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 722
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : PRO / A lot...
    Registration date : 14/06/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by tech_frix on Thu Dec 03, 2009 11:07 pm

    ayoi wrote:renew lesen P or FULL lebih kurang rm32 setahun

    bawak lesen yang ada gambar tu utk renew atau gambar baru...

    leh renew 1-5thn.. aku biasa buat 2thn sekali..

    tech :
    lesen L yang tamat tempoh kena amik class semula macam budak baru...

    lesen L hanya utk tambah bidang/class cth gdl b dan etc...

    kalau rasa fobia nak test drive ngan jpj... elok register kat sekolah metro driving... belajar sampai lulus.. jgn amik sekolah memandu gerenti lulus... arrr cari penyakit ....

    kalau yg gerenti lulus jd apa bro??
    aku baru cadang nak ambik...hehehe
    lg satu, kalau aku pernah ambik test tp failed on d road je...tp lama dah la...
    mcm mana plak?

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by hampeh on Thu Dec 03, 2009 11:08 pm

    Kalau dah lama alamatnya kena amik start dari ujian dia la kot .

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by khairul anwar on Thu Dec 03, 2009 11:19 pm

    on d road gagal??
    ceh, main game racing keta ok jer haha Razz Razz


    baik ko terus tanyer tempat belajar memandu terus
    diorang leh bagi details price dia

    off topic sket.
    kat puchong ade sekolah memandu baru bukak
    aku g tanyer lesen gdl RM260,
    pastu aku g kedai2 yang macam wakil/ejen2 sekolah memandu lain, RM160

    ape kelebihan sampai beza rm100??

    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 30
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by lorfaz on Thu Dec 03, 2009 11:52 pm

    aku baru je dpt lesen minggu lepas..

    memandangkan lesen moto aku da full, so lesen kete yg aku bru dpt ni full gak la..xde P...

    sekolah memandu yg aku reg ni rege lesen kete RM565.. aku rs ni yg plng murah pernah aku tau.....

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Miss U.A on Fri Dec 04, 2009 12:03 am

    @maya, aku rase takde hal pun kalo ko buang kad tuh sbb aku dah wat mende yg sama sejak dpt lesen P dulu..wat menyemak purse je...

    @lorfaz, mmg murah arr tempat yg ko dpt tuh...tempat aku nih pun rm700++ (kete je)

    p/s: nk tny bole ke kalo kite amik lesen tp taknak under driving school..?? means kalo kite uruskan sendiri, direct ngn jpj la..maybe leceh sket sbb byk hal nk kene uruskan tp rasenye price leh save byk kot...

    Sponsored content

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Sponsored content Today at 7:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:08 am