Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Saiz gambar berukuran lesen memandu

    Share

    kipaskipas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 3
    Registration date: 17/01/2010

    Saiz gambar berukuran lesen memandu

    Post by kipaskipas on Sun Jan 17, 2010 11:08 pm

    salam,

    Ada sesiapa yang tahu tak ukuran sebenar gambar untuk saiz lesen memandu? sebab saya cadang nak gambar and print sendiri. tapi ukuran tak tau.. dah try google. yang saya jumpe cuma gambar berukuran pasport..so kalau ade sesiapa yang dapat membantu..bantulah saye. hehe. saya ucapkan berbanyak terima kasih. Very Happy

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: Saiz gambar berukuran lesen memandu

    Post by tasek16 on Sun Jan 17, 2010 11:39 pm

    1 inci lebar 1.5 inci tinggi..

    BTW kalau gambar ukuran passport JPJ akan guna pemotong macam saiz kat atas...dulu aku guna gambar saiz passport jer...kat JPJ diorang potongkan ikut ukuran macam kat atas


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    kipaskipas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 3
    Registration date: 17/01/2010

    Re: Saiz gambar berukuran lesen memandu

    Post by kipaskipas on Mon Jan 18, 2010 12:29 am

    Ini yang saya cuba buat guna photoshop :

    Width : 1 inches
    Height : 1.5 inches
    Resolution : 72 pixels/inch

    Jadi camnie :

    tapi macam kecik sangat la pula,Oh saiz pasport pun bleh guna juga ker? terima kasih tasek16 untuk info2 yang amat berguna utk orang mcm saya nie.. hehe Smile

    arbanji
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 52
    Registration date: 12/03/2009

    Re: Saiz gambar berukuran lesen memandu

    Post by arbanji on Mon Jan 18, 2010 1:13 am

    Bawa gambar ukuran passport bg kat jpj, depa gunting... aku punya guna gambar lesen lama, jpj gunting keluarkan dan letakkan kat lesen baru... aku bayar 5 tahun.. jadi 2015 baru ekpayat.

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: Saiz gambar berukuran lesen memandu

    Post by tasek16 on Mon Jan 18, 2010 1:15 am

    kipaskipas wrote:Ini yang saya cuba buat guna photoshop :

    Width : 1 inches
    Height : 1.5 inches
    Resolution : 72 pixels/inch

    Jadi camnie :

    tapi macam kecik sangat la pula,Oh saiz pasport pun bleh guna juga ker? terima kasih tasek16 untuk info2 yang amat berguna utk orang mcm saya nie.. hehe Smile

    hahhahaha sorry aku silap ukur Smile

    width =2.5 cm
    height = 3 cm

    btw untuk printing setkan 300 dpi


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    kipaskipas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 3
    Registration date: 17/01/2010

    Re: Saiz gambar berukuran lesen memandu

    Post by kipaskipas on Mon Jan 18, 2010 1:39 am

    Smile

    Ok masalah dah settle...tinggal nak take pic and beli photo paper jer lg. hehe Terima kasih bebanyak tasek16 sbb byk membantu and arbanji ya akan ku simpan pengalaman mu itu.. Razz hehe, harap topic ni dapat membantu kengkawan lain di luar sana yang cuba nak print sendiri.. Smile

    Terima kasih semua.

    Salam,

      Current date/time is Wed Apr 16, 2014 3:48 pm