Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    macam na nk share document ikut network...

    Share

    thecatz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Age : 28
    Location : penang/tganu
    Job/hobbies : student uitm penang
    Registration date : 28/02/2009

    macam na nk share document ikut network...

    Post by thecatz on Tue Mar 03, 2009 11:41 pm

    salam..
    nak ty skit pasal nk share document ikut network..
    kre xpyh nk cri pendrive dah terus je blh ambk dr network...
    da org blh ajar x?
    mekasih.... Very Happy

    Haibara Ai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 85
    Age : 29
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : Bermain dengan coding
    Registration date : 12/02/2009

    Re: macam na nk share document ikut network...

    Post by Haibara Ai on Tue Mar 03, 2009 11:59 pm

    wsalam... study

    mula2 setting dulu apa yang nak di share tu..
    juz right klik kat folder yang nak wat share > sharing and security > tick kat "share this folder on network"
    yang aku tau, ada 2 cara utk access share doc.

    1.cara pertama access pc kawan
    g kat start menu > run > dan taip \\namapckawan ( contohnya \\thecatz ).
    camne nk tau nama pc? Tengok kat control panel > system > computer name > "full computer name".

    2. Access melalui workgroup. (pastikan workgroup sama).
    Camne nak cek workgroup?.. tengok kat control panel>computer name> klik button "change" kat ayat "to rename this computer or join a domain". Bila workgroup dah sama, tgk kat my network places > view workgroup computer. Lepas klik situ nanti ia akan paparkan nama komputer yang sama workgroup. So, bleh la access pc dan folder kawan.

    Selamat mencuba...

    p/s: eh, pastikan anda dan kawan anda menggunakan network yg sama... hehehe Cool

    thecatz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Age : 28
    Location : penang/tganu
    Job/hobbies : student uitm penang
    Registration date : 28/02/2009

    Re: macam na nk share document ikut network...

    Post by thecatz on Wed Mar 04, 2009 12:16 am

    mekasih byk2 hehe..
    alhamdulillah berjaya pun

    Haibara Ai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 85
    Age : 29
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : Bermain dengan coding
    Registration date : 12/02/2009

    Re: macam na nk share document ikut network...

    Post by Haibara Ai on Wed Mar 04, 2009 12:51 am

    dh berjaya?..bagus2..
    hehe guna cara yg mana satu?..

    thecatz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Age : 28
    Location : penang/tganu
    Job/hobbies : student uitm penang
    Registration date : 28/02/2009

    Re: macam na nk share document ikut network...

    Post by thecatz on Wed Mar 04, 2009 2:42 pm

    cara pertama tu..
    senang sikit hehe
    just tkn je..
    xpyh nk kn tkr2 hehe..
    mekasih byk hehe..

    Sponsored content

    Re: macam na nk share document ikut network...

    Post by Sponsored content Today at 4:26 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:26 am