Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Share

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by edzharid on Fri Sep 04, 2009 4:10 pm

    Assalamualaikum.. Nak tanya sikit pasal virus ni..apsal memory card hp ak jd mcmni?(Image kat bawah) kosong jer takder folder dier..(walaupun dah unhidden) .. pastu scan pki Nod32 Antivirus & Malwarebytes pun takder detect apa2..dan yg buat ak hairan..kat dlm memory card ak ada TATI.MY.LOVE .. virus aper lak tu..so klu sapa2 ada solution..thanks in advanced..smkm..



    Oh Ya..tambahan plak..Virus ni attack semua aplikasi kat komputer ak ni..kekadang bila ak click contohnya GOM Player ataupun winamp..dia trus kuar error..pastu..klu ak nak install game kan..dia trus kuar mcm ni..


    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by test0123 on Fri Sep 04, 2009 5:11 pm

    Isi file tati.my.love.txt---> Virus Tati My Love akan menyembunyikan folder/subfolder dan membuat file duplicated di dalam flash disk. Virus ini tergolong tidak terlalu jahat tapi akan merosakn system memory dan data..

    cuba san guna spybot and destroy..kalo tak boleh..restore ataw format .. Basketball

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by edzharid on Fri Sep 04, 2009 9:31 pm

    mna nak cri spybot and destroy?

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 23
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by the_ultimatez_najman on Fri Sep 04, 2009 9:45 pm

    http://www.filehippo.com/download_spybot_search_destroy/

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by test0123 on Fri Sep 04, 2009 9:45 pm

    ini dia spybot & Destroy Basketball

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by edzharid on Sat Sep 05, 2009 1:17 am

    thanks for reply..ak cuba dulu k..klu tak dpt..tpaksa format la jawabnyer ni kan..tp ble x ak tau virus ni punca nya dr mana?so nak prevent masa akan dtg Smile

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by edzharid on Sat Sep 05, 2009 2:19 am

    info - hmm bro!~ dah scan pki search n destroy tu..tp memory card still dia hiddenkan sumer file2 kat dlm tu..ala..takkan la nak format..byk data penting kat dlm tu..syg ler..blm backup lagik.. Sad

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by test0123 on Sat Sep 05, 2009 5:40 am

    susah kita nk prevent benda alah ni semua..sbb AV yg ada skrg ni masih ada kelemahan lg...kita sndri perlu berhati2 dgn beanda ni semua .mgkin terjadi tu ko ada donlod apa2 ker/dr pc yg dah infected ataw web2 iklan dlm tnet....kalu dah tak bleh jgk..format la jln terakhir.. Basketball

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by edzharid on Sat Sep 05, 2009 5:55 am

    pc dah slamat dah..MMC hp jer yg stuck skang ni..masih ada masalah..huaaa!`

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by test0123 on Sat Sep 05, 2009 6:31 am

    try guna Recuva utk recover files tu...kalo berjaya...format la MMC tu Basketball

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by edzharid on Sat Sep 05, 2009 7:02 pm

    hehe..dah settle dah..ada certain pix yg tak dpt amik..mp3 ngan video pun tak dpt..so jawab nyer..format jer la mmc tu..hmm..aper nyer virus ler menyusahkan idup org jer..hehe@!~

    Sponsored content

    Re: Virus apa ni?mcm bahaya jer..

    Post by Sponsored content Today at 7:11 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:11 am