Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah virus

    Share

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    masalah virus

    Post by naxe88 on Tue Feb 17, 2009 8:35 am

    aku ada masalah ni pasal virus....msalah nya ada pc kawan ni dia ni memeng tak tau selok belok pasal it ni.....pc nya ni memang tiada antivirus punya....dah lah tu selalu suft internet lg....skrng ni pc nya belum samapai 5 minit mesti tiba2 restart sendiri pastu bila aku scan guna malware...memang brtimbun virus2 kat pc nya ni...masalah nya bila nak delete.....pc tu restart balik....pastu scan guna malware td tetap sama...tetap ada virus tu....mcm mn nak buar ar???nak install antivirus pun tak dpt sbb asyik2 restart...pakai safe mode pun sama juga.....tetap restart juga....skrng ni aku betul2 bingung...masalah virus ka atau memang pc tu yg buat hal???tolonglah sape2 yg tau pasal ni....saja nak bantu kawan...

    afizsxp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Age : 33
    Location : Bukit Tinggi,Klang
    Job/hobbies : Stc
    Registration date : 14/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by afizsxp on Tue Feb 17, 2009 11:22 am

    naxe88 wrote:aku ada masalah ni pasal virus....msalah nya ada pc kawan ni dia ni memeng tak tau selok belok pasal it ni.....pc nya ni memang tiada antivirus punya....dah lah tu selalu suft internet lg....skrng ni pc nya belum samapai 5 minit mesti tiba2 restart sendiri pastu bila aku scan guna malware...memang brtimbun virus2 kat pc nya ni...masalah nya bila nak delete.....pc tu restart balik....pastu scan guna malware td tetap sama...tetap ada virus tu....mcm mn nak buar ar???nak install antivirus pun tak dpt sbb asyik2 restart...pakai safe mode pun sama juga.....tetap restart juga....skrng ni aku betul2 bingung...masalah virus ka atau memang pc tu yg buat hal???tolonglah sape2 yg tau pasal ni....saja nak bantu kawan...


    Pasal pc member ko restart balik cube ko cek die punye RAM..cube gosok die punye kaki slot dngan pemadam....ataupun test dengan RAM yg lain..

    Ttng virus yg xboleh padam tu cube ko tumpang hardisc member ko pd pc lain and gune windows pc yg ko tumpang tu untk
    scan ngan buang die punye malware tuh..biasenye aku gune care nih,pade otai2 yg lain kalo silap perbetulkan...

    study

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by yurckk on Tue Feb 17, 2009 2:44 pm

    kalo mslh ram slalu akan kuar bluescreen.
    Ade bluescreen x ms restart?
    Reti tgk hardware dlm pc?
    try tgk kt processor, maybe processor pny fan dah berhabuk or xjln btol2.
    cuba msuk BIOS, try biar lebih dari masa yg slalu pc restart.
    then result bgtau nant.

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by naxe88 on Tue Feb 17, 2009 8:22 pm

    yurckk wrote:kalo mslh ram slalu akan kuar bluescreen.
    Ade bluescreen x ms restart?
    Reti tgk hardware dlm pc?
    try tgk kt processor, maybe processor pny fan dah berhabuk or xjln btol2.
    cuba msuk BIOS, try biar lebih dari masa yg slalu pc restart.
    then result bgtau nant.



    tiada,dia restart macam tu jak....
    kalau tgk hardware reti jugalah.......tapi tak reti kalau bab2 membuka ni.....kecuali buka ram....hahahahaha.......
    ok....nanti aku try tgk bios nya....tak pula aku tgk bios nya...mungkin minggu depan baru bagitau sebab skrng ni belum ada masa nak pegi rumah kawanku tu...hehehehe

    mith
    Guest

    Re: masalah virus

    Post by mith on Tue Feb 24, 2009 2:21 pm

    Ko boleh disable shutdown dengan cara nih.

    1. Click Start, Run
    2. Taip CMD dan tekan ENTER
    3. Taip command nih SHUTDOWN -A dan tekan Enter.

    Lepas tuh buang virus tuh semua.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by TJ-Ariff on Tue Feb 24, 2009 2:33 pm

    Ada dua cara,
    1) guna cara afizsxp - buka HDD kemudian jadikan slave dan scan.
    2) guna bootdisk - boot guna disk ni, kemudian scan guna DOS mcafee av. (hiren's bootdisk)

    wassalam..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    Kill_steR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 26/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by Kill_steR on Thu Feb 26, 2009 1:32 pm

    kalau x bleh jugak aku rasa better format je...tp sebelum tu bek ko cuci sume hardware pc tu..bg bersih blk

    ekin_mache
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 46
    Age : 31
    Location : MaChe,Q_Late
    Job/hobbies : karaoke
    Registration date : 17/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by ekin_mache on Thu Mar 05, 2009 9:42 am

    rasanya kes macam kes saya kot..klo format pon still x ilang..kecuali format dgn hanya satu partition..saya da cuba macam2 cara..bila buang virus tu..pc mesti restart..

    mangisza
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 22
    Age : 31
    Location : Gold Coast ,PG
    Registration date : 06/03/2009

    Re: masalah virus

    Post by mangisza on Fri Mar 06, 2009 5:24 pm

    salam, sekadar beri idea..mmm

    Update ur punya AV 1st & try start PC in "save mode with command Prompt". mse ni disconnect ur punya internet connection ---> maybe windows x ori @ x update, so virus sasser n seangkatan dengannya mudah attack ur PC.

    klu Restart gk , p kat RUN n type "shutdown -a ,i" n scan guna hijackthis . psot log hijack this tu kat cni...nnt otai2x putera akan tlg tengokkan apo problem u.... k

    layan...zassss Smile

    buzz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 4
    Age : 59
    Location : /root
    Registration date : 07/03/2009

    Re: masalah virus

    Post by buzz on Sat Mar 07, 2009 7:00 pm

    baguz3x...backup semua file..format pc balik...kehkehkeh... Smile)

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by dans kam on Sun Mar 08, 2009 12:16 am

    kalo dah boleh install antivirus, ape kata try install avast home yg latest punya. pas siap install, pilih option untuk scan sblm pc boot..

    sekian terima kasih..

    HyBriDz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 54
    Age : 26
    Location : Clunk Valley
    Registration date : 13/02/2009

    Re: masalah virus

    Post by HyBriDz on Sun Mar 08, 2009 3:05 am

    Ko better guna GVR kill proses or smua AV yg ade kill proses try dulu. mane taw dpt nyah activ smua virus tu dulu bru scan

    Sponsored content

    Re: masalah virus

    Post by Sponsored content Today at 4:24 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:24 am