Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Share

    daniel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 108
    Age : 31
    Location : diatas bumi merdeka
    Job/hobbies : plok bantal bucuk
    Registration date : 17/03/2009

    ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by daniel on Fri May 01, 2009 8:29 pm

    kompeni besar mempunyai beriban2 pekerja... tp tiada kesatuan pekerja..... ape pendapat korang......
    sebagai pekeja bawahan tiada hak atau ape2 hendak bersuara tentang satu2 cadangan atau bantahan.....

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by wanjihan on Fri May 01, 2009 11:51 pm

    yg tu bleh tahan lg.. yg tkbleh tahan.. penjawat awam dibela oleh kerajaan, pekerja swasta takde sape2 bela.

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by sixx on Sat May 02, 2009 2:30 am

    swasta bukan dah ada mtuc ke

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by wanjihan on Sat May 02, 2009 3:10 am

    ada pun.. bkn mcm kerajaan. tkade pembela pun. gaji murah pun diam jer..

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by sixx on Sat May 02, 2009 8:51 am

    walaupun penjawat awam ada kesatuan, tp tak semuanya terbela

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by wanjihan on Sat May 02, 2009 2:05 pm

    mmg tk semua.... tp swasta, semua tk berbela. gaji pak guard rm450. tk kesian ke? sape nak bela? sian pakcik2 tua jd pak guard, nak sara anak bini. gaji rm450 jer... aku tgk pun kesian. isk isk isk.. di mana keprihatinan kerajaan dan pemimpin?

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by teri-chan on Sat May 02, 2009 9:46 pm

    Aku penah tnye kt bos aku dulu knp xde union. Die kte susah nk ada union sbb company multinasional. Which aku rs xjwb soalan lgsg. But business thingking? Aku rs bg private union menyusahkn, n wil cost of money. Mcm mana wil waste of money? Depa kte watever u earn, is company's earning. Ya rite! Oleh itu sape2 keje private kene pay attention ngn general labour law. Sbb kalu pihak management say otherwise, pekerja swasta boleh backup diri sindri ngn undang2 yg ada.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by mitutoyo on Wed May 06, 2009 6:48 pm

    MTUC nh gabungan kesatuan sekerja kat Malaysia.

    Mengenai Union,mmg agak sukar nk ditubuhkan,majikan mana nk setiap dasar & matlamat dorg ditentang & perlu dibincang dgn UNion?
    Ada yg bersetuju nk buat Union,tp memakan masa,ada pro dan kontra bagi majikan.
    Sekiranya ada Union,penuhuhan adalah berdasarkan peruntukan undang undang ( xsilap aku akta 1955,aku xpasti,dh lupa la,nanti aku bg jawapan yg tepat,dan perlu berdaftar dgn ROS).
    Setelah ada Union,majikan perlu buat CA ( Collective Agreement) haa.,.,ini yg dorg takut,mmg 80% berpihak pada pekerja.Majikan dan Union ada men tarik-tarik tali,dan CA nh ada expired day,cth yg diminta oleh Union bonus tahunan,kenaikan & tangga gaji,pertukaran jawatan,keutamaan jawatan dalaman,kebajikan,pembelaan sekiranya tertinda.Union akan cuba bela ahlinya seboleh yg mungkin walaupun terang-terang ahlinya bersalah,sebolehnya pun dikurangkan hukuman.Untuk ahli Union pulak hanya non-exec shj yg layak jadi ahli.Setiap aduan kepada Union mmg akan terus disiasat,walhal kpd HOD sendiri akan menerima surat jawapan tentang sesuatu tindakan kpd ahlinya & HOD sendiri mmg kena beri jawapan balas.Kat industri besar,Union mmg kuat,presedent dan jawatankuasa mmg otai2 sejak syarikat itu ditubuhkn, dan ada byk kes,ahli union menolak jawatan exec sebab xnk terlucut drp menjadi ahli kesatuan.

    Kalo salah betulkn ye.,.,

    Sponsored content

    Re: ape pendapat korang.... kompeni tiada kesatuan pekerja?

    Post by Sponsored content Today at 4:23 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:23 am