Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    netbook terbaek..ape?

    Share

    fawst
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 9
    Age : 25
    Location : ns
    Job/hobbies : student
    Registration date : 02/01/2010

    netbook terbaek..ape?

    Post by fawst on Mon Jan 04, 2010 7:42 pm

    salam..nk tnye la..netbook ape yg ok utk bajet 1500 k bwh?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by sheikomatic on Mon Jan 04, 2010 11:18 pm

    Netbook terbaik?

    Tak ada netbook yang terbaik, sebabnya spec netbook semuanya sama, performance 100% sama
    Yang beza cuma design dan battery life
    So pilih ikut citarasa dan keperluan

    Ikut pendapat aku, lebih baik pilih CULV berbanding netbook, Intel Atom memang sakit hati je pakai..
    Atom ni separuh je speed dari Core 2 Solo tu
    Acer Timeline 1410 harga dalam rm1500

    Boleh jugak cari yang pakai AMD Athlon Neo

    Arinc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 96
    Registration date : 30/06/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by Arinc on Mon Jan 04, 2010 11:55 pm

    pinetrail klo gabung ngan Ion 2 x hebat lg ka..?

    SkyZer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 28
    Registration date : 04/01/2010

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by SkyZer on Tue Jan 05, 2010 9:41 am

    belilah berdasarkan kegunaan kita

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by sheikomatic on Tue Jan 05, 2010 3:21 pm

    Ion tidak diperlukan dalam netbook, lebih mahal dan battery life kurang
    Even with light usage, surf internet, office use pun max 3 jam setengah..

    Kelebihan NVidia Ion
    - 1920x1080 HD movie capable
    - Nvidia CUDA
    - DirectX 10

    Semua ciri2 ni tak diperlukan dalam netbook, kenapa perlu NVidia Ion?
    Ion is for nettop, htpc, and sff
    For netbook, pinetrail paired up with Intel NM10 is better

    Untuk TS, boleh beli mana2 netbook
    Boleh jugak tunggu netbook Pinetrail+NM10.. mungkin launch dalam 1st quarter 2010

    Arinc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 96
    Registration date : 30/06/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by Arinc on Tue Jan 05, 2010 3:52 pm

    ye la kot2 user tu nk run crysis / cod 6 ke...mne tau...hahaha

    fawst
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 9
    Age : 25
    Location : ns
    Job/hobbies : student
    Registration date : 02/01/2010

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by fawst on Tue Jan 05, 2010 5:07 pm

    hmm..thnks sume eh..
    ak tgh nk crik netbook yg sederhana tp murah ni..kalo ade cdgn, gtau la ye..spec bese2 netbook jer..
    kalo boleh, bwh 1300..besela, bajet xbpe byk tyme2 ni..

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by khairul anwar on Tue Jan 05, 2010 9:08 pm

    sheikomatic wrote:Netbook terbaik?

    Tak ada netbook yang terbaik, sebabnya spec netbook semuanya sama, performance 100% sama
    Yang beza cuma design dan battery life
    So pilih ikut citarasa dan keperluan

    Ikut pendapat aku, lebih baik pilih CULV berbanding netbook, Intel Atom memang sakit hati je pakai..
    Atom ni separuh je speed dari Core 2 Solo tu
    Acer Timeline 1410 harga dalam rm1500

    Boleh jugak cari yang pakai AMD Athlon Neo

    sheikomatic wrote:Ion tidak diperlukan dalam netbook, lebih mahal dan battery life kurang
    Even with light usage, surf internet, office use pun max 3 jam setengah..

    Kelebihan NVidia Ion
    - 1920x1080 HD movie capable
    - Nvidia CUDA
    - DirectX 10

    Semua ciri2 ni tak diperlukan dalam netbook, kenapa perlu NVidia Ion?
    Ion is for nettop, htpc, and sff
    For netbook, pinetrail paired up with Intel NM10 is better

    Untuk TS, boleh beli mana2 netbook
    Boleh jugak tunggu netbook Pinetrail+NM10.. mungkin launch dalam 1st quarter 2010

    pendapat sheikomatic nie memang betul

    takut ko nyesal je kalo beli netbook nie tuk

    senang bawak pasal kecik dan ringan <<------- tu je kelebihan dia

    bukak youtube pastu play video pun kadang2 sangkut2.. haha

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by asdasd on Tue Jan 05, 2010 9:40 pm

    salam,

    TS tak bagitau utk apa nak beli netbook ni...nak buat keje ke? nak suka? nak surfing ke?

    bagitau laa senang nak tolong rekemen ikut kegunaan dan keperluan. dari berabis RM1500 utk netbook baik belanja RM2000 utk notebook lagi berbaloi. ini pandanngan aku saja...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by sheikomatic on Tue Jan 05, 2010 10:13 pm

    betul.. kurang berbaloi seribu setengah untuk netbook ni
    performance lebih kurang Pentium 3 je..

    Kalau xmau notebook pun at least ambil CULV/thin and light notebook..
    Contohnya macam Acer Timeline 1410
    Netbook seriously slow

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by khairul anwar on Tue Jan 05, 2010 10:51 pm

    sheikomatic wrote:betul.. kurang berbaloi seribu setengah untuk netbook ni
    performance lebih kurang Pentium 3 je..

    Kalau xmau notebook pun at least ambil CULV/thin and light notebook..
    Contohnya macam Acer Timeline 1410
    Netbook seriously slow


    +1

    aku pun ade netbook, seriously, mmg slow sgt.. youtube vids pun sangkut2, pelik
    tapi aku suke, hehe pasal dia kecik dan ringan. tu je, senang nak bawak mane2 time ade keje luar,..

    timeline tu da ckup bagus tuk user budget macam ts nie

    btw, cq40 series pun da murah sekarang kan

    fawst
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 9
    Age : 25
    Location : ns
    Job/hobbies : student
    Registration date : 02/01/2010

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by fawst on Tue Jan 05, 2010 11:32 pm

    sy ni student..
    nk beli netbook sbb sng bwk g lecture hall especially..
    nk gne utk wat task simple jer, mcm presnttion, surfing,etc.
    sbb tu la nk crik yg sdrhana jer..
    notebook dh ade..
    tp tula problemnyer..sgt brt utk dbwk k mne2..
    dn ssh nk smpn..
    tlg ye..;-)

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by khairul anwar on Wed Jan 06, 2010 12:16 am

    cube ko semak balik post2 atas nie

    semua netbook same jer...

    cari la yang ade ram 2gb nyer


    btw,
    msi u100 wind plus kat courtmammoth rm999
    kalau harge ori rm1299

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by Superior on Wed Jan 06, 2010 1:35 am

    aku ada beli Dell Inspiron Mini 10v

    harga RM1199

    Spec
    1GB DDR2
    250GB HDD
    Windows 7 Starter

    kira termurah la.. sebab survey brand lain harga RM1200-RM1300 dan ke atas, tapi spec 160GB HDD, Windows XP.

    Paling murah netbook aku jumpe brand MSI. RM888. Free dos.

    fawst
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 9
    Age : 25
    Location : ns
    Job/hobbies : student
    Registration date : 02/01/2010

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by fawst on Wed Jan 06, 2010 5:48 pm

    owh..thnks superior..n khirul anwr..
    i will check it out

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by bazsh on Thu Jan 07, 2010 9:42 am

    Aku beli Netbook MSI U100 plus utk wife aku
    Upgrade RAM ke 2GB
    Aku test guna ok jer Smile
    Xde la slow sangat..surf Youtube ok...play movie pun ok
    Bg aku...Intel Atom nyer performance lebih kurang Pentium 4
    Masuk Win 7 pun xder sangkut2
    Tak tau lak org lain nyer slow

    antoo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 04/06/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by antoo on Thu Jan 07, 2010 12:35 pm

    Superior wrote:aku ada beli Dell Inspiron Mini 10v

    harga RM1199

    Spec
    1GB DDR2
    250GB HDD
    Windows 7 Starter

    kira termurah la.. sebab survey brand lain harga RM1200-RM1300 dan ke atas, tapi spec 160GB HDD, Windows XP.

    Paling murah netbook aku jumpe brand MSI. RM888. Free dos.
    nak tanya,
    kalau utk msi netbook tu,

    senang x nk convert ke XP? harddisk sata tu boleh disable x kat bios atau nak kena add driver sata guna nlite? driver hardware netbook tu utk XP ada x? ingat nak tangkap 1 msi tu n convert dari msdos ke XP.

    fawst
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 9
    Age : 25
    Location : ns
    Job/hobbies : student
    Registration date : 02/01/2010

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by fawst on Thu Jan 07, 2010 11:27 pm

    window 7 starter tu cmner?
    lg stu, bleh x gtau hrga MSI U100 tu?

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by bazsh on Fri Jan 08, 2010 12:36 am

    antoo wrote:nak tanya,
    kalau utk msi netbook tu,

    senang x nk convert ke XP? harddisk sata tu boleh disable x kat bios atau nak kena add driver sata guna nlite? driver hardware netbook tu utk XP ada x? ingat nak tangkap 1 msi tu n convert dari msdos ke XP.
    Aku x pernah install sebab MSI Netbook tu mmg dah datang ngan Windows XP Home Edition
    X pasti lak sama ada CD tu dah integrate SATA driver utk Netbook tu
    Ada ke yang datang tanpa OS Windows?
    Kalo betul datang tanpa OS Windows ori...mesti murah tu

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by bazsh on Fri Jan 08, 2010 12:37 am

    fawst wrote:window 7 starter tu cmner?
    lg stu, bleh x gtau hrga MSI U100 tu?
    Masa aku beli dalam 4-5 bulan lepas harga RM1299 (free upgrade 2GB RAM)
    Skrg aku x pasti
    Maybe lg murah la kot

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by Superior on Fri Jan 08, 2010 7:44 am

    netbook yg asalnya windows7, aku downgrade tu. aku install win XP pakai pwndrive je. xde integrate dgn driver sata pun.. pc aku ye la aku kena integrate..

    peterpankelate
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 17/02/2009

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by peterpankelate on Tue Feb 09, 2010 12:07 am

    Salam kpd semua..ak nk tnya klu netbook ni kta install software mcm CATIA(design software,biasanya bdk2 engine tau) dia bleh jalan x?? Sbb ak ad dgr member ak kata software ni berat sket...

    Sponsored content

    Re: netbook terbaek..ape?

    Post by Sponsored content Today at 4:13 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:13 pm