Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Beza Notebook dan Netbook..?

    Share

    rianz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 30/04/2009

    Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by rianz on Thu Apr 30, 2009 2:00 pm

    Hai semua,

    boleh x sape2 explain ape bezanye..
    saiz tau netbook lg kecik..
    kalo dr segi function semua cmne ek??

    help2

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sheikomatic on Thu Apr 30, 2009 3:09 pm

    Function semua sama just performance je kurang.. Spesifikasi maksimum netbook processor 1.6GHz, RAM 1GB, hard disk 160GB, dan harga RM1000-RM1800(USD300-USD500)..

    Kelebihan:
    -Mobiliti,
    -Batery tahan lama,

    Kekurangan:
    -Small screen,
    -Low processor power,
    -Small storage,
    -No gaming ability.

    Netbook ni bagus untuk buat keje macam word processing, excel ke. Bak kata pepatah, it gets the job done Razz

    Ada jugak netbook yang harga sampai RM2400, boleh beli laptop biasa yang lagi murah dan lagi power. Netbook sepatutnya harga sampai RM1800 je, memang padan la dengan performance netbook yang rendah camtu. Tapi kalau sampai RM2400 tu memang tak berbaloi.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by Razi_IBM on Thu Apr 30, 2009 3:13 pm

    netbook skarang banyak pakai atom.

    rianz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 30/04/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by rianz on Thu Apr 30, 2009 3:16 pm

    ha ah..atom je semua kn..
    kalo brand ape yg ok ek??
    rs nk beli netbook ni...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by ayoi on Thu Apr 30, 2009 7:27 pm

    kalau nak beli try la msi wind atau hp mini.
    kalau boleh cari spec atom 2 core.
    yang lama atom 1 core je.... elok tunggu yang 2 core

    pastu leh install MAC (apple ) leopard

    kalau nak install mac
    cari spec

    display : intel gma 950 or x3100
    cpu : intel 1.6ghz above
    mobo : intel chipset ich7 biasanya ke atas
    ram : 2gb ddr2 ( up ke 4 gb kalau support sbb ram tengah murah skrg )
    wireless : using brdcm ( broadcom jgn intel wifi or atheros susah nak cari driver )
    lan : realtek ( tak kisah apa model.. support )

    dgn spec di atas leh install mac 10.5.6 dari distro ideneb ipc iatkos atau kalway.

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by memito on Thu Apr 30, 2009 8:45 pm

    bro...cuba ko tgk ASUS Eee PC 1000HE....mana tahu ko berminat...rating tinggi asus punya netbook ni.... Very Happy

    szainizam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 40
    Location : opis/umah/kedai OneDropPerfumes..mailah!
    Job/hobbies : Peguam Syarie
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by szainizam on Wed May 06, 2009 11:43 am

    nak tanya...aku nak beli secondhand punya netbook hp..
    harga rm1500...masalahnya...
    takde tmpt nak main cd ek? camner nak solve?
    ok ke aku beli tu?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sheikomatic on Thu May 07, 2009 12:39 pm

    RM1500 macam mahal je.. Netbook memang takde cd drive bro, kena guna cd drive external la, takpun masukkan cd dalam pc lain pastu copy je file tu

    Chargers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by Chargers on Tue May 12, 2009 6:12 pm

    szainizam wrote:nak tanya...aku nak beli secondhand punya netbook hp..
    harga rm1500...masalahnya...
    takde tmpt nak main cd ek? camner nak solve?
    ok ke aku beli tu?

    itulah kekurangan netbook....ia direka tuk org yang nak online wat keje etc...so nak atasi yer beli external r...lagi satu netbook ni masih baru...aku xjumpa lagi netbook yag leh gun vista...tp la n x sure r...aku wat research skit awal tahu ari tue...

    tapi fuction2 le depa kekalkan terutama yg berkaitan nga keje2 me'surfing nie

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by Razi_IBM on Tue May 12, 2009 6:26 pm

    takde drive cd=extra ruang untuk device lain cam wireless card dan hdd.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sheikomatic on Wed May 13, 2009 5:22 pm

    Sesape yang nak bali netbook tu better la tangguhkan dulu. improvement untuk netbook ni tak habis lagi..

    1. First skali chipset GN40. Netbook sekarang guna chipset 945GSE dengan graphic Intel GMA 950. Tunggu la netbook start pakai GN40 dengan graphic Intel GMA4500HD. GMA4500HD lagi power, support 720p full HD.

    2. Kedua, tunggu netbook start pakai proc Atom N280. Netbook sekarang pakai proc Atom N270 1.6GHz 533FSB.. Atom N280 pakai 1.66GHz dengan FSB667..

    N280+GN40 ni dah launch bulan feb dulu, khas untuk netbook, cuma belum keluar lagi je.. GN40 mungkin ni boleh pakai RAM 8GB, sebab chipset GL40 laptop biasa boleh support 8GB..So tangguh la dulu, mungkin dalam quarter 3 2009 dah ada.

    Chargers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by Chargers on Wed May 13, 2009 6:54 pm

    sheikomatic wrote:Sesape yang nak bali netbook tu better la tangguhkan dulu. improvement untuk netbook ni tak habis lagi..

    1. First skali chipset GN40. Netbook sekarang guna chipset 945GSE dengan graphic Intel GMA 950. Tunggu la netbook start pakai GN40 dengan graphic Intel GMA4500HD. GMA4500HD lagi power, support 720p full HD.

    2. Kedua, tunggu netbook start pakai proc Atom N280. Netbook sekarang pakai proc Atom N270 1.6GHz 533FSB.. Atom N280 pakai 1.66GHz dengan FSB667..

    N280+GN40 ni dah launch bulan feb dulu, khas untuk netbook, cuma belum keluar lagi je.. GN40 mungkin ni boleh pakai RAM 8GB, sebab chipset GL40 laptop biasa boleh support 8GB..So tangguh la dulu, mungkin dalam quarter 3 2009 dah ada.

    blum kuar lagi..maksud ko kat pasara malaysia ke or global pun sama? juz dah lauch jer ke?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sheikomatic on Wed May 13, 2009 7:29 pm

    dah lama dah launch, dalam bulan feb..cuma manufacturer je belum integrate GN40.. Dah banyak netbook yang pakai N280.. cuma N280+GN40 je takde lagi

    yang aku dengar baru ASUS EeePC 1004DN yang pakai N280+GN40.. yang lain masih dalam process, kalau tak silap Lenovo S20 dengan Acer aspire one 103/D150


    Last edited by sheikomatic on Wed May 13, 2009 7:35 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : add)

    Chargers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by Chargers on Wed May 13, 2009 7:31 pm

    hurm lgpun baru lagi...amik masa tue..wait & see

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sheikomatic on Thu May 21, 2009 4:57 pm

    Sape2 yang nak beli netbook tu better tunggu lagi. Nvidia dah keluarkan ION platform untuk nettop dan netbook untuk compete dengan chipset Intel GN40.. ION pakai graphic integrated Nvidia 9400M. Tapi pengeluar netbook ni macam taknak beralih ke platform ION je. ASUS dan MSI pun dah announce taknak buat netbook Atom+ION.

    Nampak gayanya sampai tahun depan la tak beli2 netbook lagi, kalau ada netbook pakai ION boleh la angkut Call of Duty dengan Photoshop, Razz

    Ni info pasal ION:

    NVIDIA ION
    NVIDIA ION Graphics Processors
    World's Leading Software Companies Rally Around NVIDIA ION

    sarge
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 34
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sarge on Wed May 27, 2009 3:34 am

    sheikomatic wrote:Function semua sama just performance je kurang.. Spesifikasi maksimum netbook processor 1.6GHz, RAM 1GB, hard disk 160GB, dan harga RM1000-RM1800(USD300-USD500)..


    skang ni dah ade netbook yg support ram 2gb..yg dah test HP mini 2140

    szainizam wrote:nak tanya...aku nak beli secondhand punya netbook hp..
    harga rm1500...masalahnya...
    takde tmpt nak main cd ek? camner nak solve?
    ok ke aku beli tu?

    Mahal tu bro..1500 dah blh dapat HP mini yg baru..memang cume netbook takde optical drive bro sbb nak kasik ringan+kecik. so nak pakai jgk terpaksa la beli..
    rege dlm rm200 utk dvdrw

    Chargers wrote:

    itulah kekurangan netbook....ia direka tuk org yang nak online wat keje etc...so nak atasi yer beli external r...lagi satu netbook ni masih baru...aku xjumpa lagi netbook yag leh gun vista...tp la n x sure r...aku wat research skit awal tahu ari tue...

    tapi fuction2 le depa kekalkan terutama yg berkaitan nga keje2 me'surfing nie

    HP mini 2140 memang blh run Vista smoothly

    sheikomatic wrote:
    2. Kedua, tunggu netbook start pakai proc Atom N280. Netbook sekarang pakai proc Atom N270 1.6GHz 533FSB.. Atom N280 pakai 1.66GHz dengan FSB667..

    Asus 1000HE tu dah pakai N280

    sarge
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 34
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sarge on Wed May 27, 2009 3:36 am

    overall dari ape yg test HP mini 2140 tu dgn ram 1gb dan XP pro..gune utk office application+browsing..perfomance memang puas ati la..cume nak kene tukar batteri..3 cell ni kejap sgt..dlm 3-4 jam jerk :p

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by kindaichi_hajime on Wed May 27, 2009 3:58 am

    papepun aku mmg x mnt netbook..
    da la screen kecik..
    xpuas lngsg aku tgk...
    hhuuhuhuu

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sheikomatic on Wed May 27, 2009 8:37 am

    sarge wrote:
    sheikomatic wrote:Function semua sama just performance je kurang.. Spesifikasi maksimum netbook processor 1.6GHz, RAM 1GB, hard disk 160GB, dan harga RM1000-RM1800(USD300-USD500)..

    skang ni dah ade netbook yg support ram 2gb..yg dah test HP mini 2140

    Spesifikasi maksimum tu established definition untuk netbook, no larger than 10 inches screen, 1GB ram, 160GB HDD, no optical drives..
    RAM 2 GB tu sebab manufacturer tak ikut established definition.. Laughing

    sarge wrote:
    HP mini 2140 memang blh run Vista smoothly

    in an expense of battery life

    sarge wrote:
    sheikomatic wrote:
    2. Kedua, tunggu netbook start pakai proc Atom N280. Netbook sekarang pakai proc Atom N270 1.6GHz 533FSB.. Atom N280 pakai 1.66GHz dengan FSB667..

    Asus 1000HE tu dah pakai N280


    Asus 1000HE memang pakai N280, tapi still chipset 945GSE. Asus 1004DN dah pakai N280+GN40.. Tunggu la NVidia ION pulak, graphic power sket.

    sarge
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 34
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sarge on Wed May 27, 2009 7:59 pm

    kindaichi_hajime wrote:papepun aku mmg x mnt netbook..
    da la screen kecik..
    xpuas lngsg aku tgk...
    hhuuhuhuu

    dah tak suke jgn beli

    sheikomatic wrote:
    Asus 1000HE memang pakai N280, tapi still chipset 945GSE. Asus 1004DN dah pakai N280+GN40.. Tunggu la NVidia ION pulak, graphic power sket.

    bro..AMD Neo ni bukan competitor Atom ke??

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by sheikomatic on Wed May 27, 2009 10:32 pm

    AMD Neo dan VIA Nano compete dengan Atom. Atom je tak support 64bit. Neo dengan Nano support.. Atom paling slow, tapi paling jimat letrik.

    Sponsored content

    Re: Beza Notebook dan Netbook..?

    Post by Sponsored content Today at 6:40 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:40 pm