Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Share

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Thu Sep 03, 2009 10:50 am

    askum & slmt sjhtera sume..


    boleh tak tolong saya mcmana nak paparkan negeri bila kita dah pilih salah satu daerah drpd drop down list yg kita dah create. untuk daerah dan negeri saya dah create siap2 data nya dalam table daerah dan table negeri.
    untuk daerah saya dah berjaya retrive data dpd database cuma nak paparkan otomatik dia punya negeri plak dalam form saya tu..


    sesape yang ade coding tu leh tak bg kat saya..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Thu Sep 03, 2009 11:03 am

    kne pkai javascript
    try pkai event onchange


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Thu Sep 03, 2009 11:39 am

    saya nak elak guna javascript.
    ada tak codingnye?
    pakai function and caarnya cmane?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Thu Sep 03, 2009 11:54 am

    xpham la
    bleh tgk cnth coding yg dh bt ke


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by BasicCX on Thu Sep 03, 2009 1:40 pm

    Mana boleh elak guna javascript.. Javascript dengan HTML dah common tak boleh dipisahkan.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Thu Sep 03, 2009 1:58 pm

    BasicCX wrote:Mana boleh elak guna javascript.. Javascript dengan HTML dah common tak boleh dipisahkan.
    bleh kl pkai form flash ke Razz


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by OngBok on Fri Sep 04, 2009 2:15 am

    table daerah dengan table negeri dah buat relationship ke belum


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Fri Sep 04, 2009 5:39 pm

    dah buat dah relationship.
    tbl_daerah ada:
    1. id
    2. codeDaerah
    3. daerah
    tbl_negeri ada:
    1. id
    2. codeNegeri
    3. negeri

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Fri Sep 04, 2009 5:44 pm

    xde relationship pn antare table negeri ngan daerah


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shinichi_kudo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 2
    Registration date : 09/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by shinichi_kudo on Thu Sep 10, 2009 7:06 am

    Simple multiple drop down list negeri & daerah ala shinichi_kudo...Shocked

    btw, aku ubah jd select negeri dulu, then baru select daerah...so bole list down kan banyak2 daerah dlm sesuatu negeri...

    1.memula buat 2 table & masukkan data...
    Code:
    # Table structure for table `category` utk simpan data negeri

    CREATE TABLE category (
    cat_id int,
    category varchar(25) NOT NULL default '',
    PRIMARY KEY (cat_id) )
    TYPE=MyISAM;

    # Dumping data for table `category`
    INSERT INTO category VALUES (1, 'Perak'); INSERT INTO category VALUES (2, 'Selangor'); INSERT INTO category VALUES (3, 'Johor');

    # -------------------------------------------------------- #

    # Table structure for table `subcategory` utk simpan data daerah
    CREATE TABLE subcategory (
    cat_id int,
    subcategory varchar(25) NOT NULL default '')
    TYPE=MyISAM;

    # Dumping data for table `subcategory`
    INSERT INTO subcategory  VALUES (1, 'Ipoh'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Gopeng'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Kampar'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Taiping'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Tapah'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Bangi'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Kajang'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Shah Alam'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Rawang'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Mersing'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Johor Baru'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Muar'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Segamat'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Kota Tinggi');

    2.Then buat file ni & save sbg dd.php
    Code:
    <?php
    //***************************************
    // File: dd.php
    // Purpose: contoh 2 dropdownlist berkait
    // Author: shinichi_kudo
    // Date: 09/09/09
    // use at your own risk!!!!
    //*****************************************

    $dbservertype='mysql';
    $servername='localhost';
    // username and password utk connect db server
    $dbusername='root';
    $dbpassword='123456';
    // name database
    $dbname='dropdownlist';
    //$dbname='test1';

    // connect ke db
    connecttodb($servername,$dbname,$dbusername,$dbpassword);
    function connecttodb($servername,$dbname,$dbuser,$dbpassword)
    {
    global $link;
    $link=mysql_connect ("$servername","$dbuser","$dbpassword");
    if(!$link){die("Could not connect to MySQL");}
    mysql_select_db("$dbname",$link) or die ("could not open db".mysql_error());
    }
    // End of connecting to database
    ?>

    <!doctype html public "-//w3c//dtd html 3.2//en">

    <html>

    <head>
    <title>Contoh multiple drop down list bagi negeri dan daerah by shinichi_kudo</title>
    <!-- JavaScript function -->
    <SCRIPT language=JavaScript>
    function reload(form)
    {
    var val=form.cat.options[form.cat.options.selectedIndex].value;
    self.location='dd.php?cat=' + val ;
    }

    </script>
    </head>

    <body>
    <?php

    // set  value utk categori
    @$cat=$_GET['cat'];
    // check $cat is numeric data or not.
    if(strlen($cat) > 0 and !is_numeric($cat)){ 
    echo "Data Error";
    exit;
    }

    // Ambil data from dari table category for NEGERI list box//
    $quer2=mysql_query("SELECT DISTINCT category,cat_id FROM category order by category");
    // End of query for NEGERI list box

    // Ambil data dari table subcategory utk dropdown list DAERAH
    if(isset($cat) and strlen($cat) > 0){
    $quer=mysql_query("SELECT DISTINCT subcategory FROM subcategory where cat_id=$cat order by subcategory");
    }else{$quer=mysql_query("SELECT DISTINCT subcategory FROM subcategory order by subcategory"); }
    // End of query for DAERAH list box

    // SHOW TIME //

    // Form action
    echo "<form method=post name=f1 action='dd-check.php'>";

    // Dropdown list NEGERI
    echo "<select name='cat' onchange=\"reload(this.form)\"><option value=''>Select one</option>";
    while($noticia2 = mysql_fetch_array($quer2)) {
    if($noticia2['cat_id']==@$cat){echo "<option selected value='$noticia2[cat_id]'>$noticia2[category]</option>"."<BR>";}
    else{echo  "<option value='$noticia2[cat_id]'>$noticia2[category]</option>";}
    }
    echo "</select>";
    // End of NEGERI list box

    // Dropdown list DAERAH
    echo "<select name='subcat'><option value=''>Select one</option>";
    while($noticia = mysql_fetch_array($quer)) {
    echo  "<option value='$noticia[subcategory]'>$noticia[subcategory]</option>";
    }
    echo "</select>";
    // End of DAERAH list box

    //// Form submit button
    echo "<input type=submit value=Submit>";
    echo "</form>";
    ?>
    <center><a href='http://www.icewanblog.blogspot.com/'>visit my blog =p</a></center>
    </body>

    </html>

    3.Pastu plak create file neh & save sbg dd-check.php
    Code:
    <!doctype html public "-//w3c//dtd html 3.2//en">
    <html>
    <head>
    <title>Contoh multiple drop down list bagi negeri dan daerah by shinichi_kudo</title>
    </head>
    <body>
    <?php
    $cat=$_POST['cat'];
    $subcat=$_POST['subcat'];
    echo "Value of \$cat = $cat <br>Value of \$subcat = $subcat <br />";
    ?>
    <a href='dd.php'><--- back</a><br />
    <center><a href='http://www.icewanblog.blogspot.com/'>visit my blog =p</a></center>
    </body>
    </html>

    4.So nanti view kat browser die display cam neh:

    a) Select negeri:


    b) Select daerah mengikut negeri yg telah dipilih:

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Thu Sep 10, 2009 7:40 am

    http://www.plus2net.com/php_tutorial/php_drop_down_list.php


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Thu Sep 10, 2009 2:54 pm

    sinichi tq, saya dah import dah coding awak tu dalam form saya.
    masalahnye bile dia reload function reload(form) tu, dia akn tukarkan form saya balik ke asal
    yang mane field2 lain yang dah diisi dlm form saya tu kosong balik. cuma dia paparkan negeri yg dah di select je.

    cmane ek?

    leh tak tukarkan function tu supaya dia reload dan tak kosongkan field2 yang lain?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Thu Sep 10, 2009 5:18 pm

    fifi85 wrote:sinichi tq, saya dah import dah coding awak tu dalam form saya.
    masalahnye bile dia reload function reload(form) tu, dia akn tukarkan form saya balik ke asal
    yang mane field2 lain yang dah diisi dlm form saya tu kosong balik. cuma dia paparkan negeri yg dah di select je.

    cmane ek?

    leh tak tukarkan function tu supaya dia reload dan tak kosongkan field2 yang lain?
    bleh, tp ko kne pkai javascript (ajax) untuk refresh kt part yg ko nk je.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shinichi_kudo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 2
    Registration date : 09/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by shinichi_kudo on Thu Sep 10, 2009 8:01 pm

    Dropdownlist Form for negeri & daerah.

    1.memula buat 2 table & masukkan data...
    Code:
    # Table structure for table `category` utk simpan data negeri

    CREATE TABLE category (
    cat_id int,
    category varchar(25) NOT NULL default '',
    PRIMARY KEY (cat_id) )
    TYPE=MyISAM;

    # Dumping data for table `category`
    INSERT INTO category VALUES (1, 'Perak'); INSERT INTO category VALUES (2, 'Selangor'); INSERT INTO category VALUES (3, 'Johor');

    # -------------------------------------------------------- #

    # Table structure for table `subcategory` utk simpan data daerah
    CREATE TABLE subcategory (
    cat_id int,
    subcategory varchar(25) NOT NULL default '')
    TYPE=MyISAM;

    # Dumping data for table `subcategory`
    INSERT INTO subcategory  VALUES (1, 'Ipoh'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Gopeng'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Kampar'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Taiping'); INSERT INTO subcategory VALUES (1, 'Tapah'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Bangi'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Kajang'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Shah Alam'); INSERT INTO subcategory VALUES (2, 'Rawang'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Mersing'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Johor Baru'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Muar'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Segamat'); INSERT INTO subcategory VALUES (3, 'Kota Tinggi');

    2.config.php utk connect ke db
    Code:
    <?php
    //***************************************
    // File: config.php
    //Author: shinichi_kudo
    // Date: 10/09/09
    // use at your own risk!!!!
    //*****************************************
    $dbservertype='mysql';
    $servername='localhost';
    $dbusername='root';
    $dbpassword='123456';
    $dbname='dropdownlist';

    // connect ke database
    connecttodb($servername,$dbname,$dbusername,$dbpassword);
    function connecttodb($servername,$dbname,$dbuser,$dbpassword)
    {
    global $link;
    $link=mysql_connect ("$servername","$dbuser","$dbpassword");
    if(!$link){die("Could not connect to MySQL");}
    mysql_select_db("$dbname",$link) or die ("could not open db".mysql_error());
    }

    ?>

    3. dd.php
    Code:
    <?php
    //***************************************
    // File: dd.php
    //Author: shinichi_kudo
    // Date: 10/09/09
    // use at your own risk!!!!
    //*****************************************
    $cat_id=$_GET['cat_id'];
    require "config.php";
    $q=mysql_query("select * from subcategory where cat_id='$cat_id'");
    echo mysql_error();
    $myarray=array();
    $str="";
    while($nt=mysql_fetch_array($q)){
    $str=$str . "\"$nt[subcategory]\"".",";
    }
    // Buang character terakhir dari string
    $str=substr($str,0,(strLen($str)-1));
    echo "new Array($str)";
    ?>

    4. main.php
    Code:
    <?php
    //***************************************
    // File: dd.php
    //Author: shinichi_kudo
    // Date: 10/09/09
    // use at your own risk!!!!
    //*****************************************
    ?>

    <!--- show form --->
    <html>
    <body>

    <script type="text/javascript">
    function AjaxFunction(cat_id)
    {
    var httpxml;
    try
      {
      // Firefox, Opera 8.0+, Safari
      httpxml=new XMLHttpRequest();
      }
    catch (e)
      {
      // Internet Explorer
            try
                      {
                   httpxml=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
                    }
               catch (e)
                    {
                 try
                {
                httpxml=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
               }
                 catch (e)
                {
                alert("Your browser does not support AJAX!");
                return false;
                }
              }
      }
    function stateck()
        {
        if(httpxml.readyState==4)
          {

    var myarray=eval(httpxml.responseText);
    for(j=document.testform.subcat.options.length-1;j>=0;j--)
    {
    document.testform.subcat.remove(j);
    }


    for (i=0;i<myarray.length;i++)
    {
    var optn = document.createElement("OPTION");
    optn.text = myarray[i];
    optn.value = myarray[i];
    document.testform.subcat.options.add(optn);

    }
          }
        }
       var url="dd.php";
    url=url+"?cat_id="+cat_id;
    url=url+"&sid="+Math.random();
    httpxml.onreadystatechange=stateck;
    httpxml.open("GET",url,true);
    httpxml.send(null);
      }
    </script>

    <form name="testform" method='POST' action='mainck.php'>
    <!--- Sila tambah form field anda disini --->
    Nama:&nbsp;<input type=text name=fname>&nbsp;Email:&nbsp;<input type=text name=email><br /><br />

    <!--- Negeri dropdown list --->
    Sila Pilih Negeri <select name=cat onchange="AjaxFunction(this.value);">
    <!--- Daerah dropdown list --->
    <option value=''>Pilih Negeri</option>
    <?php
    // connect ke db
    require "config.php";
    $q=mysql_query("select * from category ");
    while($n=mysql_fetch_array($q)){
    echo "<option value=$n[cat_id]>$n[category]</option>";
    }

    ?>
    </select>

    <select name=subcat>

    </select><input type=submit value=submit>
    </form>

    </body>
    </html>

    5. mainck.php
    Code:
    <?php
    //***************************************
    // File: mainck.php
    //Author: shinichi_kudo
    // Date: 10/09/09
    // use at your own risk!!!!
    //*****************************************
    ?>
    <!doctype html public "-//w3c//dtd html 3.2//en">

    <html>

    <head>
    <title>Contoh dropdown list form</title>
    </head>

    <body bgcolor="#ffffff" text="#000000" link="#0000ff" vlink="#800080" alink="#ff0000">

    <?php
    while (list ($key,$val) = each ($_POST)) {
    echo "\$$key = $val";
    echo "<br>";
    }

    ?>
    </body>
    </html>

    6.So nanti view main.php kat browser die display cam neh:

    a.Select negeri


    b.Select daerah


    http://www.plus2net.com/php_tutorial/ajax_drop_down_list.php

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Thu Sep 10, 2009 9:10 pm

    kl aku, aku bt cmni
    1) form.php
    Code:

    <?php
    require_once "db.php";
    ?>
    <!doctype html public "-//w3c//dtd html 3.2//en">
    <html>
    <head>
       <title>Contoh multiple drop down list bagi negeri dan daerah dengan menggunakan Ajax</title>
       <script type="text/javascript" src="ajax.js"></script>
    </head>
    <body>
    <form method="post" name="form1">
       <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="60%">
       <tbody>
          <tr>
             <td width="50">Negeri:</td>
             <td width="100">
             <select name="negeri" onchange="daerahf(this.value)">
             
             <?php
             $query = @mysql_query("SELECT * FROM category");
             if (mysql_num_rows($query) > 0) {
                echo '<option value="">--Pilih Negeri--</option>';
                while($row = mysql_fetch_array($query)) {
                echo "<option value='".$row['cat_id']."'>".$row['category']."</option><br />";
                }
             }
             ?>
             </select>
             </td>
          </tr>
          <tr>
             <td width="50">Daerah:</td>
             <td>
             <p id="idDaerah">
             <select name="daerah">
             <option>Pilih negeri dahulu</option>
             </select>
             </td>
          </tr>
       </tbody>
       </table>
    </form>
    </html>
    2) script untuk proses form tu, proses.php
    Code:

    <?php
       require_once "db.php";
       if (isset($_GET['daerah']) && $_GET['daerah'] != "") {
          echo '<select name="daerah">';
          $query = @mysql_query("SELECT * FROM subcategory WHERE cat_id=".$_GET['daerah']);
          if (mysql_num_rows($query) > 0) {
             while($row = mysql_fetch_array($query)) {
             echo "<option value='".$row['cat_id']."'>".$row['subcategory']."</option><br />";
             }
          }
       echo '</select>';
       } else {
       echo '<select name="daerah">';
       echo '<option>Pilih negeri dahulu</option>';
       echo '</select>';
       }
    ?>

    kedua-dua file form.php dan proses.php ni memerlukan file db.php yg membuat sambungan ke database.
    Code:

    <?php
    $dbHost = 'localhost';
    $dbUser = 'root';
    $dbPass = '';
    $dbName = 'dropdownlist';
    $con = dbconnect($dbHost, $dbUser, $dbPass, $dbName);

    function dbconnect($dbHost, $dbUser, $dbPass, $dbName) {
       $dbConnect = @mysql_connect($dbHost, $dbUser, $dbPass);
       $dbSelect = @mysql_select_db($dbName);
       if (!$dbConnect) {
          die("<div style='font-family:Verdana;font-size:11px;text-align:center;'><b>Tidak dapat membuat sambungan ke server MySQL</b><br />".mysql_errno()." : ".mysql_error()."</div>");
       } elseif (!$dbSelect) {
          die("<div style='font-family:Verdana;font-size:11px;text-align:center;'><b>Tidak dapat memilih database MySQL</b><br />".mysql_errno()." : ".mysql_error()."</div>");
       }
    }
    ?>
    ini pula file javascript yang aku embed kat bahagian head kat form.php td. nama dia ajax.js
    Code:

    var xmlHttp

    function daerahf(idNegeri) {
       xmlHttp=GetXmlHttpObject()
       if (xmlHttp==null) {
          alert ("Browser tidak menyokong HTTP request")
          return
       }
       var url="proses.php"
       url=url+"?daerah="+idNegeri
       xmlHttp.onreadystatechange=stateChanged
       xmlHttp.open("GET",url,true)
       xmlHttp.send(null)
    }

    function stateChanged() {
       if (xmlHttp.readyState==4 || xmlHttp.readyState=="complete") {
          document.getElementById("idDaerah").innerHTML=xmlHttp.responseText
       }
    }

    function GetXmlHttpObject() {
       var xmlHttp=null;
       try {
          // Firefox, Opera 8.0+, Safari
          xmlHttp=new XMLHttpRequest();
       } catch (e) {
          //Internet Explorer
          try {
             xmlHttp=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
          } catch (e) {
             xmlHttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
          }
       }
       return xmlHttp;
    }

    kepada TS, leh cuba.
    kl ade xpham psal kod2 ni leh tnya


    Last edited by johnburn on Sun Sep 13, 2009 7:46 am; edited 1 time in total


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Fri Sep 11, 2009 4:26 pm

    thanks korang dah boleh dah buat
    anything happen nnt saya tny lagi ye
    Very Happy

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Tue Sep 15, 2009 11:40 am

    sinichi dll.., ada masalah sket la
    apa maksud statement ni ($str=$str . "\"$nt[subcategory]\"".","Wink
    dia paparkan subcategory dan simpan sbg string

    boleh tak saya nak simpan dia punya id sahaja tapi paparan still subcategory tu

    saya tak reti la nak improvise statement tu..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Tue Sep 15, 2009 12:00 pm

    fifi85 wrote:sinichi dll.., ada masalah sket la
    apa maksud statement ni ($str=$str . "\"$nt[subcategory]\"".","Wink
    dia paparkan subcategory dan simpan sbg string

    boleh tak saya nak simpan dia punya id sahaja tapi paparan still subcategory tu

    saya tak reti la nak improvise statement tu..
    code yg aku g tu dia simpan id je n papar subcategory


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Tue Sep 15, 2009 4:45 pm

    huuu xjadi la john..
    masalahnya utk daerah tu saya querykan pakai substring
    cth:
    $query = @mysql_query("select * from subcategory where substring(cat_id,1,2)=".$_GET['daerah']);
    (betul ke query tu? scratch )

    dalam db, cat_id utk table daerah dan negeri lain2

    cth:

    category
    cat_id=01, category=johor

    subcategory
    cat_id=01011011, subcategory=muar
    cat_id=01021011, subcategory=kulai
    cat_id=01031011, subcategory=jb

    so cmane ek?

    dan idNegeri pd ajax.js tu datang dari mane? tak declare kat mene2 pun dlm form tu.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Tue Sep 15, 2009 5:57 pm

    bleh tunjuk db pnuh die x?
    ape reasonnya ko nk query pkai substring?

    untuk ajax.js lak, kl tgk function dia, dia perlukn variable nama idNegeri.
    Code:

    function daerahf(idNegeri) {
    .
    .
    }

    pastu kl tgk dlm form tu mmg xnmpk ade declare mne2 pn. tp sbnarnye ade hehe. Value tu kte dptkn dgn mnggunakan DOM
    Code:

    <select name="negeri" onchange="daerahf(this.value)">
    Dlm code kt atas, ko bleh nmpk function daerahf mendpt value untuk idNegeri dari this.value

    keyword this merjuk kpd objek yg sdg digunakan iaitu dropdown list tu.
    ko kne ade basic javascript skit2 n tau psal DOM skit2. mst bleh pham. sbb kl nk pkai ajax, ko kne tau dlu bbrape bnde. ajax ni gabungan teknologi2 web yg len iaitu:
    XML
    DOM
    CSS
    XMLHttpRequest
    javascript


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by ayoi on Tue Sep 15, 2009 6:12 pm

    bounce
    ni plak nak pakai ajax with java script

    Ajax Dropdown Menu it's make easy for user to use interface. When you choose first dropdown menu data in second dropdown will be filter and data related in first dropdown will be show automatic

    For This Example Code is PHP and Database is MySQL

    Example : Stated and Cities

    1. Create Dropdown Menu (state_dropdown.php)

    Code:
    <?
    echo "<form name=sel>\n";
    echo "States : <font id=states><select>\n";
    echo "<option value='0'>============</option> \n" ;
    echo "</select></font>\n";

    echo "Cities : <font id=cities><select>\n";
    echo "<option value='0'>=== none ===</option> \n" ;
    echo "</select></font>\n";
    ?>
    <script language=Javascript>
    function Inint_AJAX() {
    try { return new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP"); } catch(e) {} //IE
    try { return new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } catch(e) {} //IE
    try { return new XMLHttpRequest(); } catch(e) {} //Native Javascript
    alert("XMLHttpRequest not supported");
    return null;
    };
    function dochange(src, val) {
    var req = Inint_AJAX();
    req.onreadystatechange = function () {
    if (req.readyState==4) {
    if (req.status==200) {
    document.getElementById(src).innerHTML=req.responseText; //retuen value
    }
    }
    };
    req.open("GET", "state.php?data="+src+"&val="+val); //make connection
    req.setRequestHeader("Content-Type", "application/x-www-form-urlencoded;charset=iso-8859-1"); // set Header
    req.send(null); //send value
    }
    window.onLoad=dochange('states', -1); // value in first dropdown
    </script>

    2. Select States and Cities to Show in Dropdown (state.php)

    Code:
    <?
    //set IE read from page only not read from cache
    header ("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT");
    header ("Last-Modified: " . gmdate("D, d M Y H:i:s") . " GMT");
    header ("Cache-Control: no-cache, must-revalidate");
    header ("Pragma: no-cache");
    header("content-type: application/x-javascript; charset=tis-620");
    $data=$_GET['data'];
    $val=$_GET['val'];
    //set database
    $dbhost = "localhost";
    $dbuser = "";
    $dbpass = "";
    $dbname = "test";
    mysql_pconnect($dbhost,$dbuser,$dbpass) or die ("Unable to connect to MySQL server");
    if ($data=='states') { // first dropdown
    echo "<select name='states' onChange=\"dochange('cities', this.value)\">\n";
    echo "<option value='0'>==== choose state ====</option>\n";
    $result=mysql_db_query($dbname,"select `id`, `state` from states order by `state`");
    while(list($id, $name)=mysql_fetch_array($result)){
    echo "<option value=\"$id\" >$name</option> \n" ;

    }
    } else if ($data=='cities') { // second dropdown
    echo "<select name='cities' >\n";
    echo "<option value='0'>====choose cities ====</option>\n";
    $result=mysql_db_query($dbname,"SELECT `id`, `city` FROM cities WHERE `state_id` = '$val' ORDER BY `city` ");
    while(list($id, $name)=mysql_fetch_array($result)){
    echo "<option value=\"$id\" >$name</option> \n" ;
    }
    }
    echo "</select>\n";
    ?>

    db cam biasa cuma tukar field-name je


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Sep 16, 2009 10:46 am

    xleh ar nak tunjuk db penuh dia.. confidential sket..
    xde reason yang kukuh kot.. Very Happy tp yang pasti data dia mmg mcm tu.. tbl_negeri lain, tbl_daerah lain. nak xnak utk dapatkan daerah tu dok kat negeri mane kene substring coz code id yg depan tu je merujuk kat negeri mana.(cth: 01011234--01 tu merujuk pd johor, 08011234--08 merujuk pd perak dll..) tp mmg tak kuar la bila saya cuba coding awk tu john.. ayoi pny tak test lagi..

    byk lagi yang xsiap sistem ni...huu Crying or Very sad
    saya penah buat sistem guna asp je..totally php mmg baru dalam dunia saya...
    lagi la bila dgr ajax la dom la xml la..huhu pening..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 11:01 am

    haha structure database pn confidential ka?
    sbb kl tau, bleh aku try ubah query dia
    --edit--
    rase dh pham dh nape awk nk pkai substring tu
    tp kl dpt structure untk table tbl_negeri ngan tbl_daerah tu lg ok
    sy ni ssh pham skit hehe

    pe2 pn nt sy try bt dlu
    cam dh pham dh skit2 dia pnya structure tu


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Sep 16, 2009 11:13 am

    ooo nak structure je ke? ade emel tak john? bleh aku bg tgk db ni.. pastu nak mintak ko tunjuk ajar sket.. sistem ni simple je (maybe pada ko tp pd aku x)hehe..

    pastu nak tny.. kalau kita nak view/retrieve data drp form kita tu, tak payah guna query kan kalau dah buat session? n then yg kita simpan dlm bentuk code/id tu, cmane nak paparkan balik dalam bentuk string kat form tu?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 11:17 am

    email johnburn@putera.com


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    Sponsored content

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by Sponsored content Today at 5:38 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:38 pm