Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Share

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Sep 16, 2009 11:34 am

    dah pm kat ko

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 12:04 pm

    agak pening ngan structure database ko haha
    pe2 pn, try ni, merujuk pada kod aku sblom ni, ubah form.php jd gini:
    Code:

    <?php
    require_once "db.php";
    ?>
    <!doctype html public "-//w3c//dtd html 3.2//en">
    <html>
    <head>
       <title>Contoh multiple drop down list bagi negeri dan daerah dengan menggunakan Ajax</title>
       <script type="text/javascript" src="ajax.js"></script>
    </head>
    <body>
    <form method="post" name="form1">
       <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="60%">
       <tbody>
          <tr>
             <td width="50">Negeri:</td>
             <td width="100">
             <select name="negeri" onchange="daerahf(this.value)">
             
             <?php
             $query = @mysql_query("SELECT * FROM data_negeri");
             if (mysql_num_rows($query) > 0) {
                echo '<option value="">--Pilih Negeri--</option>';
                while($row = mysql_fetch_array($query)) {
                echo "<option value='".$row['codeNegeri']."'>".$row['negeri']."</option><br />";
                }
             }
             ?>
             </select>
             </td>
          </tr>
          <tr>
             <td width="50">Cawangan:</td>
             <td>
             <p id="idDaerah">
             <select name="daerah">
             <option>Pilih negeri dahulu</option>
             </select>
             </td>
          </tr>
       </tbody>
       </table>
    </form>
    </html>
    kemudian ubah proses.php jd gni:
    Code:

    <?php
       require_once "db.php";
       if (isset($_GET['daerah']) && $_GET['daerah'] != 0) {
          echo '<select name="daerah">';
          $query = @mysql_query("SELECT * FROM data_cawangan WHERE codeCawangan LIKE '".$_GET['daerah']."%'");
          if (mysql_num_rows($query) > 0) {
             while($row = mysql_fetch_array($query)) {
             echo "<option value='".$row['codeCawangan']."'>".$row['cawangan']."</option><br />";
             }
          }
       echo '</select>';
       } else {
       echo '<select name="daerah">';
       echo '<option>Pilih negeri dahulu</option>';
       echo '</select>';
       }
    ?>


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Sep 16, 2009 12:36 pm

    ok tq..jadi dah..
    soalan saya td awk xjwb lg

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 12:49 pm

    sbb xbpe pham soaln heeh
    kl data tu disimpan dlm session, bleh je di view blk tnpa query
    tp kl nk retrieve dr database rasanya mmg kne query la

    soaln kedua pn xbpe pham sgt. kl bg cnth situasi pham skit kot hehe
    tp kl ikt logiknya, kl kte ade id/atau code dan kita nk dptkn data yg associate dengan id/code tu, rasenye kte kne query la


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Sep 16, 2009 1:18 pm

    cmane ek nak upload file kat putera ni..
    nak tunjuk kat awk struktur db sistem ni..
    saya pun pening..hehe

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 1:23 pm

    email je la
    rasenye kne tgk blk la db tu


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Sep 16, 2009 2:29 pm

    saya dah send kat johnburn@putera.com

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 2:44 pm

    dh trime nt sy try tgk2 kn


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Oct 07, 2009 11:08 am

    salam korang...
    mcm mane nak wat dia punya update ni?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Oct 07, 2009 11:42 am

    eh xsetel lg ke yg ni?
    dh smpai mne dh ek?


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Oct 07, 2009 1:04 pm

    hehe..igtkan john dah taknak tlg dah...senyap je..
    dpd coding yang sama nak buat update tak tau la...
    dah retrieve dpd db..tp xtau nak apply code yg sama.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Oct 07, 2009 1:24 pm

    err mngkn sbb lupe kot :p
    bese la dh byk2 tu
    bleh cite blk x smpai mne dh buat?
    hehe


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Oct 07, 2009 1:43 pm

    johnburn wrote:agak pening ngan structure database ko haha
    pe2 pn, try ni, merujuk pada kod aku sblom ni, ubah form.php jd gini:
    Code:

    <?php
    require_once "db.php";
    ?>
    <!doctype html public "-//w3c//dtd html 3.2//en">
    <html>
    <head>
       <title>Contoh multiple drop down list bagi negeri dan daerah dengan menggunakan Ajax</title>
       <script type="text/javascript" src="ajax.js"></script>
    </head>
    <body>
    <form method="post" name="form1">
       <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="60%">
       <tbody>
          <tr>
             <td width="50">Negeri:</td>
             <td width="100">
             <select name="negeri" onchange="daerahf(this.value)">
             
             <?php
             $query = @mysql_query("SELECT * FROM data_negeri");
             if (mysql_num_rows($query) > 0) {
                echo '<option value="">--Pilih Negeri--</option>';
                while($row = mysql_fetch_array($query)) {
                echo "<option value='".$row['codeNegeri']."'>".$row['negeri']."</option><br />";
                }
             }
             ?>
             </select>
             </td>
          </tr>
          <tr>
             <td width="50">Cawangan:</td>
             <td>
             <p id="idDaerah">
             <select name="daerah">
             <option>Pilih negeri dahulu</option>
             </select>
             </td>
          </tr>
       </tbody>
       </table>
    </form>
    </html>
    kemudian ubah proses.php jd gni:
    Code:

    <?php
       require_once "db.php";
       if (isset($_GET['daerah']) && $_GET['daerah'] != 0) {
          echo '<select name="daerah">';
          $query = @mysql_query("SELECT * FROM data_cawangan WHERE codeCawangan LIKE '".$_GET['daerah']."%'");
          if (mysql_num_rows($query) > 0) {
             while($row = mysql_fetch_array($query)) {
             echo "<option value='".$row['codeCawangan']."'>".$row['cawangan']."</option><br />";
             }
          }
       echo '</select>';
       } else {
       echo '<select name="daerah">';
       echo '<option>Pilih negeri dahulu</option>';
       echo '</select>';
       }
    ?>

    ceh penat nak citer...

    dari code ni cmana nak wat update?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Oct 07, 2009 2:38 pm

    adoila xpham
    ok dr kod tu, bile kite dh pilih negeri, dia akan paparkan daerah yg ada dr db tu kn
    so skang nk update ape?


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Wed Oct 07, 2009 3:17 pm

    bila dari list kita klik update, dia akan kuar form tu balik beserta dgn value yang kita dah pilih tu..mcmane nak buat menda tu sume apply guna code yg sama?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Wed Oct 07, 2009 5:12 pm

    adoila nape la aku ssh nk pham sgt Razz
    ko nk update data ape?
    yg dh ade skang, ade form ngan dropdown list negeri.
    bile dh plih negeri, otomatik kuar daerah dan boleh pilih daerah tu.
    so ko nk update ape?
    bleh bg cnth ape ko nk update x?
    sori aku ni mmg kurg pemahaman sket hehe


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by ayoi on Wed Oct 07, 2009 6:36 pm

    macam isi form lah ni ..user isi pilih negeri dan daerah.. dan save ( update jadi permenant ) kalau tukar lagi kena save lagi.
    kalau tak save akan show negeri yang before tu...

    cam tu ek...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Thu Oct 08, 2009 10:34 am

    ha yer btol

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by johnburn on Thu Oct 08, 2009 10:59 am

    oo kl gtu xssh sgt pn
    cube bg ape yg ko dh ade


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by fifi85 on Thu Oct 08, 2009 3:19 pm

    mcmane ek nak tunjuk..byk dah buat

    Sponsored content

    Re: bagaimana nak paparkan negeri bila dah pilih daerah drpd drop down list guna php?

    Post by Sponsored content Today at 5:50 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:50 am