Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Problem ngan vcd/dvd sound...

    Share

    ryna168
    Guest

    Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Thu Feb 26, 2009 6:06 pm

    Salam-salam buat semua warga forum sementara Putera.com ni..1st thing, rina nak minta maaf kalo problem rina ni takda berkaitan dgn tajuk ke per..kalo salah post,maaf wat yang berkenaan..

    Masalah rina macam ni, rina nak dgr vcd / dvd dari laptop..rina masukkan vcd / dvd cam biasa. bila dah tekan play, gambar ada kuar, tapi sound takde..rina cuba cucuk headphone pun takde kuar sound dari headphone. puas rina gi adjust volume..macam2 rina wat..sampai masuk control panel pun takda jumpa mana punca masalah. mula-mula,rina anggapkan vcd / dvd tu bermasalah, tapi bila dah cuba banyak cd..semua macam tu,volume tak de,tapi gambar ada kuar.. apa yang buat rina pelik, bila dgr mp3, leh lak..takde masalah pun...malah kuat lagi bunyinya...

    buat otai2 semua, rina minta tunjuk ajar dari korang camne nak settle problem ni...jutaan terimakasih wat yang sudi menjenguk topik rina n yang sudi membantu,..

    ryna168
    Guest

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Thu Feb 26, 2009 7:07 pm

    uaaaaaa....takde sape yang tahu ker? sobsob..

    ryna168
    Guest

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Fri Feb 27, 2009 5:12 pm

    hari kedua topik yang sama...
    masih takde jawapan... bounce bounce

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by Razi_IBM on Fri Feb 27, 2009 5:23 pm

    ade kaitan ngan codec ke ek?..hurmm..aku pun tak tau la..mungkin ye mungkin tak...
    btw,cuba la install/update codec.

    ryna168
    Guest

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Fri Feb 27, 2009 5:48 pm

    thank you wat sedara razi yg sudi komen..huhuhu..

    codec tu menda ek? camne nak install....nak cubalah..mana tahu kot2 kuar lak soundnye..

    sebelum tu,rina nak bgtau...rina guna window xp.. rina dah pasang kat wmp,cybrlink power dvd and real player...semua kuar gambar tapi volume takde..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by Razi_IBM on Fri Feb 27, 2009 6:11 pm

    kalau dah install cyberlink patutnya dah takde masalah(cyberlink tu sendiri pengeluar codec).
    btw,kalau nak cuba install jugak kena uninstall dulu semua player selain windows media player.(atau winamp,mediamonkey..atau yang takde install apa2 codec selain internal codec)
    pastu download ni
    k-lite mega codec pack

    masa install buat pilihan 'lot of stuff' kat drop-down menu.


    Last edited by Razi_IBM on Fri Feb 27, 2009 6:28 pm; edited 1 time in total

    ryna168
    Guest

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Fri Feb 27, 2009 6:25 pm

    k sedara razi..
    rina cuba cara ni..btw,thanks..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by Razi_IBM on Fri Feb 27, 2009 6:29 pm

    update=
    kalau pakai pc,cuba cek kabel audio output kat drive cd tu.

    ryna168
    Guest

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Fri Feb 27, 2009 6:39 pm

    rina guna laptop acer 3684

    cuma nak play dvd je tak kuar suara cuma dpt tgk gambar je...kalau buka mp3 or cd...suara ada..

    ryna168
    Guest

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Fri Feb 27, 2009 9:00 pm

    dah download dah k-lite mega codec pack...still tak kuar gak audio ni?nape mainkn dvd tak kuar audio ni??
    giler pelik benda ni..adeh! bounce bounce Question

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by Razi_IBM on Fri Feb 27, 2009 9:20 pm

    so takde kaitan ngan codec..

    kalau video yang bukan vcd atau dvd based a.k.a data(fail .mpg,.3gp,.avi..) boleh kuar sound kan?

    kalau betul tekaan aku,memang sah la dvd drive yang problem.samada seperti yang aku cakap kat atas,audio lead cable kat drive tu tak dipasang dengan betul (samada tak kena drive atau board) atau firmware/driver drive wat hal(tapi jarang f/ware ngan driver ni jadi punca)

    cuba bukak sendiri(kalau berani/ada pengalaman),atau hantar kedai tolong tengokkan drive tu.

    ryna168
    Guest

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by ryna168 on Fri Feb 27, 2009 9:25 pm

    a'ah...kalau nak dgr dvd je problem... gambar kuar, tapi audio takde..
    yang lenlain semua ok..leh je dgr..
    drive dvd tu kat dalam laptop ker? maksud bukak tu kena bukak kompenan laptopkan? huh! tak beranilah nak bukak..kena antar gi kedai jelah..

    Sponsored content

    Re: Problem ngan vcd/dvd sound...

    Post by Sponsored content Today at 6:05 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:05 am