Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Share

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 24, 2009 10:39 pm

    screen shoot tu yang riger tu ke...
    atau ade yang lain...

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 10:39 pm

    riger tu, kat page yang sama gak(quick configuration)

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 24, 2009 10:45 pm

    ok dah masuk quick configuration...
    pastu lak...

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 10:48 pm

    so bagi la screen shot.
    tekan alt+PrtSc, upload image kat imageshack pastu kasi link kat sini.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 24, 2009 10:52 pm

    pakai ym boleh tak..
    irc tak pernah main...

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 10:54 pm

    ok add ______yahoo.com.my

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Tue Aug 25, 2009 12:17 am

    ape cer? modem berjaya redail tak?
    kalau dah berjaya, kita boleh ke step seterusnya.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Tue Aug 25, 2009 9:21 pm

    tak tau..
    tapi aku restart pc..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Tue Aug 25, 2009 9:47 pm

    ha?
    pc takde kaitan..
    habih sekarang ni connect internet camane?
    otomatik connect atau dail secara manual?

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by reborn on Wed Aug 26, 2009 10:37 pm

    ko beli modem+router atau router shj?

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Wed Aug 26, 2009 11:46 pm

    router sahaja....

    dail manual....
    sebab lama betul aku tunggu ari tu nak redail outomatik...

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Thu Aug 27, 2009 8:03 pm

    tolong la reply aku punya masalah nie... jangan baca je...

    skang internet dah dapat.... dektop dah setel..
    masalah aku skang laptop lak...

    bila aku open wireless list connection...

    wireless umah aku ade, tapi ada gambar lock...
    bila aku connect, dia tak minta pasword pun...
    pastu dia dapat connection ade gambar bintang...
    tapi gambar lock ade lagi.... internet tak dapat online gak...

    cam ne ye,
    kalau aku try masuk wireless jiran aku dia minta pasword...
    aku nak camtu la... dan dapat internet...

    nie tidak dapat connect tapi tak dapat online sebab ada lock...

    cam mane aku nak suruh dia kuar kan tempat untuk aku isi password....

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by reborn on Fri Aug 28, 2009 4:00 pm

    adoi..sbb tu ak suruh beli modem siap router.
    ko kene masuk ke setting router tu slps ko setup modem..ikut manual router tu..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by TOYSЯUS on Fri Aug 28, 2009 4:53 pm

    Huhu.
    Tapi tak salah pun beli router tanpa modem.
    Kalau Streamyx dah bagi modem, jadi membazir la beli modem siap router lagi.

    @PELUKIS
    Ni apa yang saya setting kat router dan modem saya supaya rumah ni ada wifi.

    Modem
    1. Set username & password.
    2. Set sebagai Always On.
    3. Set Primary IP Address: 192.168.1.1
    4. Subnet Mask: 255.255.255.0
    5. Enable DHCP server on LAN.
    Summary:
    Spoiler:
    Internet (WAN) Configuration:
    VPI / VCI 0 / 35
    Connection Type PPPoE LLC/SNAP, Always On
    NATOn
    WAN IP AddressAutomatically Assigned
    Default GatewayAutomatically Assigned
    DNS ServerAutomatically Assigned

    LAN Configuration:

    Primary LAN IP 192.168.1.1 / 255.255.255.0
    Secondary LAN IP0.0.0.0 / 0.0.0.0
    DHCP Server Enabled
    DHCP IP Range192.168.1.3 ~ 192.168.1.13
    DHCP Lease Time365 days 0 hours 0 minutes

    Wireless Router
    1. Wireless Channel: Auto
    2. Wireless Mode: g and b
    3. Broadcast SSID: Yes
    4. Protected Mode: On
    5. 802.11e QoS: Off

    6. Security Mode: WPA/WPA2-Personal(PSK)
    7. Authentication: WPA-PSK
    8. Password (PSK): **********

    9. Use as Access Point: Enabled
    10. Specify IP Address: 192.168.1.2
    11. Subnet Mask: 255.255.255.0
    -----

    Tu je.

    Pastu, connect laptop ke router.
    Kalau nak setting modem, masuk 192.168.1.1. Kalau router, masuk 192.168.1.2.

    Disebabkan model router encik lain dari saya, maka kena teliti la setting mana yang berpadanan dengan di atas.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by HelpDesK on Sun Aug 30, 2009 11:38 pm

    install la team viewer... ramai akan assist atau tolong buatkan secara online..

    aj4891
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 26/08/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by aj4891 on Mon Aug 31, 2009 1:20 am

    aku masih x leh set sekuriti tuk wifi..
    tak jumpa pun sebarang istilah sekuriti pada DB102 ADSL 2/2+ Modem

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by TOYSЯUS on Mon Aug 31, 2009 4:45 am

    HelpDesK wrote:install la team viewer... ramai akan assist atau tolong buatkan secara online..
    Aku terfikir gak nak suruh install teamviewer ni, tapi nanti still nak kena guna modem + router untuk kita configurekan untuk dia.
    Tapi currently bila guna modem + router tak boleh masuk internet.

    Tapi kalau PELUKIS install teamviewer kat PC (bkn laptop) boleh kot. Try2..

    aj4891 wrote:aku masih x leh set sekuriti tuk wifi..
    tak jumpa pun sebarang istilah sekuriti pada DB102 ADSL 2/2+ Modem
    Oops! Modem tu wireless ke?
    Sebab sekuriti wifi tu kena set kat wifi-router / wifi-modem.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by ayoi on Mon Aug 31, 2009 5:16 am

    wat cara senang je...

    reset semula modem riger tu? ...

    sambung ke dlin router wifi ke port wan.

    login ke dlink 192.168.0.1 or 192.168.1.1 or tengok manual dia.
    dan leh login
    guna setup wizard lam web management choose ppoe

    follow step by step.

    wifi plak ..enable security using wap2
    dan letak wap2 password mengikut kemahuan anda.

    done.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 31, 2009 1:02 pm

    yang tu semua dah setel dah ...
    tanak seting dari awal...
    skang cuma nak kasi laptop ade tenet je...

    contoh aku letak nama wifi aku house...

    laptop aku dapat detek house dan conect..
    tapi stil lock dan tak minta pasword lansung...
    dan tak boleh tenet..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by ayoi on Mon Aug 31, 2009 1:32 pm



    based on razi setting... modem riger dial internet transfer ke dlink router *salah satu cara

    masuk dlink guna cable.. pc ke dlink router
    kat LAN
    ubah ip lan jadi 192.168.1.2 default dia maybe 192.168.1.1..
    sama ngan riger modem.xleh
    kat WAN
    ubat connection type... dynamic connection atau static ip (kalau riger tak enable dhcp ip )*
    akan dapat status ip modem riger sebagai gateway
    cth :
    ip :192.168.1.2
    sub 255.255.255.0
    gateway 192.168.1.1
    dns : 202.188.0.133 ( kalau takde kena letak kat dynamic dhcp dns streamyx )*

    ok siap. * selepas cable modem riger diplug in ke wan dlink

    kat wireless enable SSID
    letak ssid HOUSE
    enable security : choose wpa2 dan letak yourpassword.

    save/apply..
    siap.

    laptop restart dan masuk wifi house. akan kuar mintak password.

    done


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Sun Sep 06, 2009 8:44 am

    assalamualaikum....

    akhir sudah berjaya...
    terpaksa 2 atau 3kali reset dan setting semula...

    susah betul kerja nie.. laptop dah ade internet..
    cuma bila 2-2 online rasa macam slow je..

    apepape pun trima kasih pada semua kerana sudi membantu...

    Sponsored content

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Sponsored content Today at 4:50 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:50 pm