Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Share

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Fri Aug 14, 2009 8:29 am

    assalamualaikum...
    sekarang saya guna streamyx combo kat pc...

    tapi skang nie saya ade beli laptop...
    jadi ape yang harus saye sediakan atau beli atau buat untuk laptop dan pc ada internet...

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by reborn on Fri Aug 14, 2009 10:31 am

    beli je modem ada router..baru rm130-rm140 (aztech)..pakai cable LAN(RJ45) utk PC, wireless utk laptop.. setting pon senang..tk pyh dial up setiap kali on-modem...

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Fri Aug 14, 2009 2:17 pm

    jadi modem yang sreamyx bagi tu kena tukar la ye...
    guna aztech yang baru...

    kalau laptop wireles, nanti jiran aku pun boleh guna tenet ke tak..

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by OngBok on Fri Aug 14, 2009 3:29 pm

    modem jenis apa yang streamyx/telekom/tmnet bagi?
    biasanya dah support router, boleh autodial.

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by reborn on Fri Aug 14, 2009 4:42 pm

    beli je modem aztech tu..senang sbb all-in-one..klau nk beli router saje, ko dh kene switch-on 2 plug..bazir letrik jer..

    dalam modem aztech tu, ada password..klau ko setup modem tu guna pc, ko tk pyh masuk password..
    then, bila dah setup, on laptop, search wireless network..nnt akan ada wireless nama aztech..kat situ ada logo padlock..ko tekan situ, tekan connect..nnt dia akan minta password..password tu ada dalam manual aztech..

    ko blh tukar2 password ko anytime..

    tk faham, PM aku k..

    *kenapa beli modem with router?..klau ape2 hal jadi kat modem-router ni, at least ko ada modem streamyx utk backup..kalu beli router saje, ape2 jadi kat modem streamyx cap ayam tu, ko kene call center minta warranty atau beli modem lain..

    modem-router aztech ni ada 4 port LAN means ko blh share 4 PC dan byk wireless device..
    modem-router d-link pon ok jgk..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by TOYSЯUS on Fri Aug 14, 2009 4:56 pm

    Ini apa yang saya buat kat rumah saya:
    --
    2x PC
    2x Laptop
    --
    Untuk buatkan kesemuanya dapat internet, saya ada:
    1x Modem ZTE ZXDSL 831 dari Streamyx.
    1x Wireless Router with 4-port (saya guna Belkin)
    1x Aztech Wireless Stick (optional)

    2 laptop tu connect secara wireless. 1 PC tu saya connect guna LAN cable. 1 PC lagi guna wireless stick sebab jauh dari router.

    Hardware settings:
    LT/PC ---> Router ---> Modem

    Modem settings:
    Auto connect - always online.

    Router settings:
    Use as access point.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Sun Aug 23, 2009 4:52 pm

    ok saye baru balik dari lowyat...
    dan dah beli wireless 150 router d-link....

    bila ikut arahan semua ok...
    laptop saya pun dah detect wireless tersebut...

    tapi saya ada 2 masalah...
    1)streamyx saye tak dapat dial.. ashik suruh redial je...
    2)bila saye guna laptop untuk connect, dia dapet...
    tapi ade gambar mangga... jadi tak boleh online jugak...
    jadi cam mane nak suruh laptop tu kuar kan tempat nak isi pasword...

    heharap dapat membantu..
    egen...

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Sun Aug 23, 2009 5:55 pm

    bump

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Sun Aug 23, 2009 7:02 pm

    tak de sape ke nak to;ong ake hidupkan aku punya wifi...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by TOYSЯUS on Sun Aug 23, 2009 9:27 pm

    Sorry, saya tak faham apa masalah.
    Boleh terangkan apa step2 yang dah dilakukan?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Sun Aug 23, 2009 10:43 pm

    ok begini.....

    1)saya ikut arahan cd...(pasang satu satu)
    2)ianya berjaya menghidupkan wireless...
    3)laptop saya dapat detect wireless yang datang dari desktop saya...
    4)akan tetapi desktop saya pulak tak dapat internet(bila connect, ashik suruh redail je)
    5)walaupun laptop dapat mengesan wireless.. akan tetapi tak boleh login sebab ada simbul mangga...malah takde pun keluar benda yang nak di isi posword..

    harap harap dapat membantu..
    mahal tu aku beli benda nie tadi..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Sun Aug 23, 2009 11:01 pm

    emm..susah nak bayangkan.boleh tak kita start over, dengan buat text diagram tentang config network?
    contohnya network kat bilik aku:
    modem-->switch-->w/l router--->)))leptop/pc


    so,cuba buat diagram network ko jap.


    pastu terangkan sikit yang ni:
    3)laptop saya dapat detect wireless yang datang dari desktop saya...
    wireless yang datang dari desktop? atau dlink tadi? konfius..

    bagi info ni:
    -brand dan model yang streamyx bagi
    -mode wireless yang dlink tu support.router/AP/WDS blabla..(sory aku takleh review sendiri kat tenet sbb toren aku tengah sedap makan bandwith
    info ni diperlukan sebab kita nak start over, buat setting secara manual.
    aku takde experience dangat dengan dlink ni sebab aku Tomatoman-Linksysian. Cool

    simbol manga tanpa diketahui password tu sebab ko buat auto setting pakai cd. buang je cd tu jauh2, seriously.

    ps-cpt2 sikit, kul 11 aku dah kene out.pak gad bising kang.tenet aku dah kene cap, so aku online kat kelas ni.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Sun Aug 23, 2009 11:19 pm

    modem > dlink > desktop...

    itu je....
    pastu laptop detect dlink.....

    streamyx model =riger adsl modem2/2+ db102 (kale biru)

    wireless model =wireless 150 router dir-600 (kale itam)

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Sun Aug 23, 2009 11:31 pm

    ok, secara simple untuk pemulaan(outline) kita akan bikin manual camni, kita akan pakai configuration yang paling simple tapi berkesan:

    modem sebagai router, dlink debagai passive AP.

    susunan:
    modem(router mode)->router(AP mode)->pc/leptop.

    1-set modem sebagai router mode.set dialling dan segala internet connetion parameter kat modem.
    kalau nak senang reset dulu modem tu, bikin satu per satu.

    2-bukak setting router pulak(kat browser, cd tu buang.)
    cari wireless mode pilih sebagai AP mode. dalam mode ni router tu di downgrade jadi macam switch biasa, cuma dengan wireless capability.

    3-setkan wireless security(kalo boleh piloh wpa2), setkan password dan SSID.

    4-patutnya sekarang 2-2 desk/leptop mampu dapat tenet, desktop guna kabel leoptop guna wireless.

    ..
    ok ni cuma outline kasar je, mana step yang tak faham bagitau, kita akan bincang lebih mendalam.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Sun Aug 23, 2009 11:37 pm

    no 1 dan 2 tak paham...

    1-set modem sebagai router mode.set dialling dan segala internet connetion parameter kat modem.kalau nak senang reset dulu modem tu, bikin satu per satu.
    (stremyx skang nie kena delete dulu ke.. pastu setup stremyx baru)

    2-bukak setting router pulak(kat browser, cd tu buang.)
    cari wireless mode pilih sebagai AP mode. dalam mode ni router tu di downgrade jadi macam switch biasa, cuma dengan wireless capability.
    (setting router nak cari mane, start menu ke... browser tu duduk kat mane)

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Sun Aug 23, 2009 11:57 pm

    sebelum apa2 pun kene terangkan dulu yang ni:
    setting router/modem nak cari mane, start menu ke... browser tu duduk kat mane
    setting router dalam maksud aku kat sini ialah web interface. cara nak akses stting router/modem
    1-bukak forefox atau internet explorer
    2-taip address http://192.168.1.1 atau http://192.168.0.1
    3-masukkan username dan password.rujuk manual untuk default usrname/pass.biasanya kombinasi admin dan password atau 2-2 sama. modem riger yg tm bagi biasanya "tmadmin".

    ok,berdasarkan reply ko juga, aku assume ko betul2 tak tau langsung, so kita akan buat step by step, slow2...

    masalah 1:
    ok,camni..berdasarkan apa yang ditulis:
    1)streamyx saye tak dapat dial.. ashik suruh redial je..
    so aku assume ko guna modem sebagai bridge mode, dan dialing dibuat dalam windows.
    then, masalah tak dapat dial ni berlaku sebab dialler kat windows dah tak dapat communicate direct dengan modem(ada router antara modem ngan komputer).

    jadi sekarang ni, kita akan buat modem tu sendiri yang akan automatik dail strimik. makdnya, bila ko on je moden tu dalam masa beberapa minit ko akan dapat internet dengan sendirinya tanpa perlu dail kat komputer.

    jadi caranya:
    1-letak tepi dulu router, connect komputer direct ke ngan modem, macam sebelum pasang dlink tu.
    2-bukak setting modem kat browser, biasanya pakai alamat http://192.168.1.1 atau http://192.168.0.1
    kalau berjaya masuk(usrname/password biasanya admin/password atau tmadmin/tmadmin atau apa2 lagi yang logik.kalau tak tau tanya forumer lain yang pakai modem tu.aku pakai billion.
    3-cari bahagian yang ada tunjuk untuk pilih bridge mode/pppoA/pppoE/ dsb.
    4-isi setting dengan parameter yang sesuai.kalau tak tau apa yang nak diisi hantar screenshot kat sini.

    masalah 2-
    1-masuk setting router macam yang aku terangkan kat atas.
    2-cari bahagian yang membolehkan ko pilih wireless mode:
    samada access point(AP)/client mode/WDS...=pilih AP mode.
    3-set network security(password).yang ni susah sikit nak cerita, so ko hanta je screenshot.kita akan bincangkan apa yang patut diisi.takpe ni simpan dulu, lepas kita siap setting modem.

    ok sekarang ni mission kita ialah set dulu modem, supaya modem tu boleh connect internet secara otomatik sebaik saja ianya dihidupkan.

    lepas first step ni berjaya baru la kita akan ke step advanced sikit, untuk setting wireless dan optimize connection can upnp/firewall/dmz/pordfoward dan seangkatan dengannya.


    ps-time's up lar..
    kita sambung esok atau forumer lain akan teruskan.
    kalau boleh forumer lain yang ada experience sambung la jugak step seterusnya, baru best buat camni.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 12:23 am

    ok sebelum aku kuar,untuk senangkan sikit gambaran, ni susunan yang kita akan buat:

    ok,sambung sok..

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 24, 2009 6:59 am

    maaf la bebanyak sebab banyak tanya...
    memang aku tak tau lansung benda nie...

    skang aku sangkut cara no3,

    3-masukkan username dan password.rujuk manual untuk default usrname/pass.biasanya kombinasi admin dan password atau 2-2 sama. modem riger yg tm bagi biasanya "tmadmin".

    manual tu amik kat mane... username ngan posword tu yang biasa kitalogin streamyx ke..
    dalam proses nie nak on wireless ke..

    nakal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 241
    Age : 38
    Job/hobbies : penolong pegawai perubatan
    Registration date : 20/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by nakal on Mon Aug 24, 2009 9:20 am

    bro mula2 nak setting kau masukkan admin username dan pasword admin juga..try dulu aku punya model aztech...kot2 sama tak salah mencuba....pas tu kalau dia kuar lagi lagi soh masuk username pas tu kau masukkan kau punya strymex username dan pasword pas tu kau dail.....aku buat mcm tue jer..dah masuk semua kau bolehlah setting wireless..pegi kat securiti jer...pas tu kau boleh tukarlah pasword dia...kau padam yang lama masuk yang baru..dia dah bagi pilihan paswordnya..mcm aku punya set pasword pilihan sendiri mmng tak boleh kena ikut pilihan dia juga..cuma kita boleh ubah2..janji ikut abjad yang dia bagi

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 9:40 am

    dalam proses nie nak on wireless ke.
    tak..jangan sentuh wireless dulu. Sekarang ni kita set modem sebagai routing mode dulu.Wireless router tu simpan dulu.

    setting modem dah berjaya sampai kan?sekarang dia mintak password,

    ok camni; lupakan pasal manual tu, cuba masukkan=
    Code:
    username:tmadmin
    password:tmadmin

    kalau dah berjaya masuk, bukak tab home, pilih quick configuration:
    update:
    ko akan nampak camni-

    Besarkan gambar

    ps-bagusla banyak tanya daripada diam tapi tak faham..tu lagi bahaya.

    update:
    tambah sikit pasal tentang susunan:
    Spoiler:
    dalam susunan camni (modem->router->komputer) macam2 seting lagi kita boleh buat.
    aku tunjuk 3 yang basic. walaupun aku tunjuk 3, kita cuma akan guna contoh yang pertama je.baki tu sekadar general knowledge:
    1.

    ni ialah susunan yang kita akan buat. tugas mendail dan routing akan dilakukan oleh riger modem.dlink router tu di downgrade jadi switch dan AP, berfungsi hanya sekadar untuk 'pecahkan' connection.

    2.

    setting ni akan letakkan tugas dail,routing serta switch dan AP kepada dlink router. Modem di downgrade supaya jadi penghubung antara rumah dengan 'server' tmnet. kalau nak buat setting cam ni pun boleh tapi aku tak rekemen sebab: kalau apa2 jadi kat router nanti payah sebab modem x setting apa2.berbanding kalau buat cara pertama, kalau router buat hal, kita masih boleh direct connect macam biasa kat modem.so, kita x buat cara ni.

    3.

    ni payah sikit.sebab kita buat 2 network segment. segmen pertama antara modem dan router, dan kedua antara router ngan komputer. dengan 2 routing, silap setting sikit network kita akan jadi slow gila atau tak boleh connect langsung. cara ni hanya sesuai untuk network besar yang penggunanya berkumpulan dan jauh2(yang mana memang tak kan berlaku kat rumah).so, untuk menjamin hidup yang aman, jauhi setting camni untuk home networking.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 24, 2009 9:26 pm

    pas aku masuk kan psword nie, dia ulang ulang je minta pasword lagi...

    username:tmadmin
    password:tmadmin

    A username and password are being requested by http://192.168.1.1. The site says: "DB102 ADSL 2/2+ Modem"

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 10:02 pm

    umm..maksudnya password dia lain la tu..cuba tekan dulu button reset kat belakang(tunggu dulu biar modem tu reset)

    pastu masukkan balik username ngan password tu
    kalau xleh jugak cuba masukkan
    username:admin
    password:password

    kalau takleh gak cuba tebalik2kan kombinasi.

    kalau takleh jugak.. barulah kita pakai step kedua yang aku tunjuk kat atas, iaitu modem sebagai bridge, router sebagai dialler.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 24, 2009 10:14 pm

    [quote="Razi_IBM"]
    dalam proses nie nak on wireless ke.
    tak..jangan sentuh wireless dulu. Sekarang ni kita set modem sebagai routing mode dulu.Wireless router tu simpan dulu.

    setting modem dah berjaya sampai kan?sekarang dia mintak password,

    ok camni; lupakan pasal manual tu, cuba masukkan=
    Code:
    username:tmadmin
    password:tmadmin

    kalau dah berjaya masuk, bukak tab home, pilih quick configuration:
    update:
    ko akan nampak camni-

    Besarkan gambar

    ok skang dah berjaya kuarkan gambar tu...
    cuma yang username mafia tu tak nampak ngan paswoord dia tak masukan lagi..

    ngah tunggu nih...

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by PELUKIS on Mon Aug 24, 2009 10:21 pm

    yang picture tu aku kena ikut kan.. kalau disable, aku pilih disble gak kan..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 10:36 pm

    lol..bukan,jangan ikut gambar tu..gamba tu aku kutip ntah mana2 dari google..ntah mafia mana punya modem la tu.....jangan ikut mafia tu..lol.. lol!

    ok, skarang ni bagi screenshot ko pulak.kita bikin satu per satu.kasik screenshot lengkap, jangan sekerat cam gambar tu..


    Last edited by Razi_IBM on Mon Aug 24, 2009 10:39 pm; edited 1 time in total

    Sponsored content

    Re: ape yang harus saya sediakan untuk ade 2 internet dalam 1 rumah..

    Post by Sponsored content Today at 4:27 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:27 am