Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    camna nk set network untuk satu rumah ak

    Share

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by LembuOrange on Wed Jun 10, 2009 9:20 am

    kelmarin ak ada laa beli 5 port internet D-Link ...macam mana ak nk set pc ak jadik server macam nih...ajar ak step by step..
    ak nk buat macam nih!!!ajar step by step plss...


    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by OngBok on Wed Jun 10, 2009 11:52 am

    Apa nama model d-link tu?
    PC yang ko nak jadikan server tu PC no berapa?
    Dan server jenis apa?

    Ko punya soalan tak berapa jelas.

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by LembuOrange on Wed Jun 10, 2009 2:23 pm

    model D-Link 5 Port ENTHERNET DEKSTOP SWITCH ( DES-1005D)

    pc no 1...

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by LembuOrange on Wed Jun 10, 2009 8:46 pm

    x de org tau ke??ak betol2 perlukan ppertolongan korang nih..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by wanjihan on Wed Jun 10, 2009 8:57 pm

    ko kt rumah or kt office atau cc?
    nak buat server tu nak run ape?
    kalo stakat nak tenet.. d-link tu dah boleh jd router, so takyah ko setting pc ko jd server lg. lain pulak cerita kalo ko nak run ape2 service kt pc server ko tu la br la lain plak setting nya...

    sila jelaskan sket soalan.. aku kurang paham la.

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by LembuOrange on Thu Jun 11, 2009 1:11 am

    kt umah..ak dh buat jadi router tapi..bila konet kt pc 1 ...pc 2 x leh connect...ak nk sharing tenet tapi x tau..kalo bole ak nk wat server trus...tapi kalo x leh...ajar ak sharing tenet pon xpe..

    soalan :
    camna nk sharing tenet

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by ayoi on Thu Jun 11, 2009 2:20 am

    apa yang aku faham
    5 port swicth dlink ( bukan router )
    tengok diagram ko ada ada 6 pc 1 router backbone? 1 server 1 printserver = 9 port kena ada

    jadi takleh nak bagi stepBYstep?..


    andaian aku :

    1 modem streamyx/wimax/3G
    5 port swicth dlink
    2 pc or lebih


    jika modem tu tak support router.
    maka salah 1 pc kena jadi sharing internet

    first

    modem -------nic1 -->PC 1 ( kena ada dua network card=nic ) ---nic2---- > swicth 5 port -----> 4 pc sahaja

    kalau modem support router

    modem ----> swicth--------> 3 pc 1 server 1 printserver. atau 4 pc kesemuanya.

    jadi pilih yang mana berkenaan.. nanti akan di terangkan cara setting ip.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by LembuOrange on Thu Jun 11, 2009 9:36 am

    ak nk no 2..

    modem ----> swicth--------> 3 pc 1 server 1 printserver. atau 4 pc kesemuanya.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by OngBok on Thu Jun 11, 2009 10:42 am

    ko punyer modem streamyx model ape? dan boleh buat auto dial ker tak?
    Kalau autodial boleh setting macam rajah nie:



    Semua komputer dan Dsl Modem sambung ke Switch
    OK.

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by LembuOrange on Thu Jun 11, 2009 10:46 pm

    modem streamyx ADSL MODEM 2/2+ DB102

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by wanjihan on Thu Jun 11, 2009 10:52 pm

    tak kira modem apa pun kalo ada routing mode, semua bleh wat autodial.

    LembuOrange
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/04/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by LembuOrange on Fri Jun 12, 2009 1:34 am

    ak tak bape paham ape korang ckp..sbb ak newbie...kalo bole korang ajar je ak apa yg bole buat kt network ak nih supaya semua pc ak leh pakai...

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by Razi_IBM on Fri Jun 12, 2009 2:06 am

    bahagian mana tu yang tak faham?cuba spesifik sikit.
    kalau nak semua boleh pakai [err..ko maksudkan internet kan?]
    ikut je rajah yang OngBok tunjuk tu.

    kalau nak screenshot modem step by step aku takleh buat sebab aku tak dapat riger.aku dapat cap billion.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by OngBok on Fri Jun 12, 2009 7:24 am

    LembuOrange wrote:ak tak bape paham ape korang ckp..sbb ak newbie...kalo bole korang ajar je ak apa yg bole buat kt network ak nih supaya semua pc ak leh pakai...

    Ko buat macam nie:

    Sambung komputer 01 ke Switch guna kabel UTP/LAN (guna port 1)
    Sambung modem ke Switch. (port 2)
    Sambung modem ke line telefon.

    Di komputer 01;
    buka IE atau FireFox.
    taip http://192.168.1.1 <enter>
    masuk username dan password.

    Kalau tak dapat, bukak manual untuk modem yang diberi oleh telekom.
    Cari no IP yang sesuai untuk modem tu.

    ok.

    Nie contoh guna modem Caremo nak buat AutoDial.


    Buka IE dan masukkan IP -> http://192.168.1.1
    Masukkan User dan pass


    Kena taip akaun streamyx - username & password.

    Save & Log out modem setting.

    Lepas nie tunggu sekejap untuk modem sambung ke streamyx.
    OK. Selamat mencuba

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by ayoi on Mon Jun 15, 2009 8:37 pm

    tu modem RIGER

    baca manual dia

    buat step 2.3.3

    pastu buat step 3.2.2

    dan guna quick wizard masuk login id streamyx cth : abc@streamyx password : mynet123 ( contoh jer )

    then pergi kat admin clik commit and reboot

    configuration pc

    baca manul appendix b. page 24 dan 25 ... dns tukar kepada 202.188.0.155 dan 202.188.1.5

    itu sahaja.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Sponsored content

    Re: camna nk set network untuk satu rumah ak

    Post by Sponsored content Today at 8:30 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:30 am