Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kalau wifi router telah di godam...?

    Share

    pcb_beachboy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 31
    Age : 33
    Location : Shah Alam Metropolis
    Job/hobbies : Kopek PC, BMX, Lepak
    Registration date : 22/04/2009

    Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by pcb_beachboy on Fri Jul 24, 2009 3:38 pm

    Salam,

    Saya nak ingin tahu, boleh tak hacker cuba menggodam wifi router dengan menghantar code malicous (Worms atau Trojan) serta tinggal di dlm router utk lebih sehari?

    faktor mungkin hacker mahu m`jadikan router tersebut sbg zombie atau bypass WPA2

    TQ

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by ayoi on Fri Jul 24, 2009 4:18 pm

    ada dua cara nak hacker.

    trace password

    upload firmware yang siap di edit utk send new password change oleh owner router tersebut.
    tapi cara ni memerlukan model2 yang di dah siap edit.

    biasa change key access seminggu sekali atau guna mac address add utk security

    update latest firmware yang dah release jgn try beta or alpha.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by baok on Tue Jul 28, 2009 1:10 pm

    Saya nak ingin tahu, boleh tak hacker cuba menggodam wifi router dengan menghantar code malicous (Worms atau Trojan) serta tinggal di dlm router utk lebih sehari?

    Yes, but I won't show you how.. I know several techniques to do that.. The best way to eliminate such threat is to clean your computer first, then reset your router..

    nakal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 241
    Age : 38
    Job/hobbies : penolong pegawai perubatan
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by nakal on Tue Jul 28, 2009 7:22 pm

    tak paham bro apa kau terangkan nie..aku guna wireless roter gak nak pastikan selamat cam ne yer

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by johnburn on Wed Jul 29, 2009 11:31 am

    1. Tukar default password router
    2. Guna encryption untuk AP (WEP/WPA)
    3. Tukar default SSID
    4. Kl bleh, filter MAC address

    shamstc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 5
    Age : 35
    Location : Pasir Mas
    Job/hobbies : tenet, virus antivirus, cam cam
    Registration date : 21/08/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by shamstc on Sat Aug 29, 2009 11:22 pm

    nak rumitkan keadaan camne haaa...aku nak tau username ngan password dekat tempat aku kerja..diorang tak kasi aku username ngan password router...korang tau tak camne nak buat?...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by ayoi on Sat Aug 29, 2009 11:27 pm

    guna kismac or netstumbler *google

    guna utk kebaikan bukan keburukan.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    shamstc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 5
    Age : 35
    Location : Pasir Mas
    Job/hobbies : tenet, virus antivirus, cam cam
    Registration date : 21/08/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by shamstc on Sat Aug 29, 2009 11:55 pm

    camne nak pakai software ni, tak de kuar pun username ngan password router...emmm camne yer

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by ayoi on Sat Aug 29, 2009 11:59 pm

    username dan password takde pekdah ko amik tahu sebab leh tukar bebila masa termasuk wifi security.
    jadi guna software tu utk masuk wifi tu dan guna.....

    kalau ko login masuk ip ko di capture dan tahu pc mana masuk based on pc name.

    kalau nak bebetul gi reset router tu.. dan letak password ko plak.. hehehe..


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    shamstc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 5
    Age : 35
    Location : Pasir Mas
    Job/hobbies : tenet, virus antivirus, cam cam
    Registration date : 21/08/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by shamstc on Sun Aug 30, 2009 12:02 am

    ooo camtu ker benda tu la aku nak tau...camner nak setting router tu tanpa mintak username ngan password nga diorang..hehe gua nak pakai t0rrent la..nak try port forward...ikut hati nak reset jer..tp streammyx punyer akaun pun tak tau..itu yg gua geram tuuu...hehehe ajar la bro

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by ayoi on Sun Aug 30, 2009 12:12 am

    t0rrent memana port terbuka oleh router.. kecuali dia disable all port kecuali port 80 utk surfing.

    kalau nak tengok.. masuk password guest je ..dan tengok.. kalau disable all port ..mana leh la ko port foward..
    tapi kalau account tu dia punya.. aku tak leh tolong..... no komen.

    cuma aku leh bagi tips dan google ya...

    using command.
    samada telnet or ash or ssh ( built in shell )

    cari file passwd cat /etc/passwd
    view.. dapat la login and password.

    dalam tu ko leh memacam tanpa di trace....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    shamstc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 5
    Age : 35
    Location : Pasir Mas
    Job/hobbies : tenet, virus antivirus, cam cam
    Registration date : 21/08/2009

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by shamstc on Sun Aug 30, 2009 12:28 am

    nak try dulu nanti pepehal gua contact lu bro...tq selamat berpuasa

    Sponsored content

    Re: Kalau wifi router telah di godam...?

    Post by Sponsored content Today at 4:09 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:09 pm