Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Share

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by neology on Thu Jul 02, 2009 11:38 am

    Nak tanya sket ni..Boleh x kalau kita nak setkan satu tempoh masa sesuatu data disimpan dalam database? Contoh macam cookies la..Bila dah sampai satu masa data itu expired, dgn sendirinya data itu di delete. Kalo bleh buat camtu, bleh x sape2 tlg bgtau sql syntax nyer ataupun link2 yang berkaitan..

    segala info daripada anda, aku dahului dengan ucapan tima kaceh.. Smile

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by Hansz on Fri Jul 03, 2009 2:16 am

    neology wrote:Nak tanya sket ni..Boleh x kalau kita nak setkan satu tempoh masa sesuatu data disimpan dalam database? Contoh macam cookies la..Bila dah sampai satu masa data itu expired, dgn sendirinya data itu di delete. Kalo bleh buat camtu, bleh x sape2 tlg bgtau sql syntax nyer ataupun link2 yang berkaitan..

    Cuba ni :

    1. Buat field baru, contohnya : expired

    2. Setkan masa pada data yang ingin di simpan
    Code:
    // boh ni pada data yang ingin di POST/GET to table
    // Simpan 7 Hari
    $expired = 60*60*24*7; // Saat X Minit X Jam X Hari

    // tambah field pada Query INSERT
    mysql_query("INSERT INTO Your_Table(field1, field2, field3, field4, expired)
    VALUES('$field1','$field2','$field3','$field4','$expired')")or die(mysql_error());

    3. Delete data selepas 7 hari
    Code:
    // boh kat SQL_Connection_File.php atau kat mana2 file utama
    // seelok2nya kat SQL Connection la
    $delete_data = time()-60*60*24*7; // waktu sekarang TOLAK 7 hari
    mysql_query("DELETE FROM Your_Table WHERE expired < $delete_data");

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by pampersDry on Fri Jul 03, 2009 9:03 am

    Hansz wrote:......

    nie nk PHP yang deletkan or SQL yg deletkan?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by johnburn on Fri Jul 03, 2009 9:46 am

    Kl ko pkai MySQL sbgai database, ko bleh try create table HEAP
    http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/memory-storage-engine.html

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by Hansz on Sat Jul 04, 2009 1:45 am

    pampersDry wrote:
    Hansz wrote:......

    nie nk PHP yang deletkan or SQL yg deletkan?

    PHP Code to delete SQL Data...

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by neology on Mon Jul 06, 2009 2:11 pm

    ok..thanks..tapi aku nk yang sql tu delete automatic..bukan php..kalo bleh la..kalo x..kena pakai php pnye la..tapi kena load page php tu dulu kn?baru bleh execute sql query tu kn?kalo xload..data tu still ada..

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by pampersDry on Mon Jul 06, 2009 4:39 pm

    Hansz wrote:

    PHP Code to delete SQL Data...

    klu PHP yg deletekan mgkin ada prob ckit....contoh klu page 2 x dibuka / view... maka code 2 x kn berjalan/run...ye x?? so better SQL yg tolong deletkan.... Smile solution mcm johnburn ckp 2 HEAP.... cheers

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by neology on Wed Jul 08, 2009 12:21 pm

    heap? camne tu..bleh tolong explain x serba ringkas..heap tu camne? sori..saya budak baru belajar..huhu Laughing

    Sponsored content

    Re: Bantuan Mengenai PHP & Mysql

    Post by Sponsored content Today at 8:30 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:30 am