Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah mysql....tolong

    Share

    shaiful
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 03/03/2009

    masalah mysql....tolong

    Post by shaiful on Wed Jun 03, 2009 5:59 pm

    mcm ni...laman web saya ni dah run.
    so ramai la user yg dah register,masalahnya apabila user lupa password,satu email akan dihantar ke EMAIL BOX kan....tapi kenapa password dia hantar dlm MD5? ada sapa leh tolong tk?



    LoginId : epul2
    Password: 39732a1d20b2361fd7730e06eb2765f1

    Farlee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 38
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur, Kuala Terengganu (Malaysia)
    Job/hobbies : Looking at Computer
    Registration date : 16/03/2009

    Re: masalah mysql....tolong

    Post by Farlee on Thu Jun 04, 2009 12:40 pm

    shaiful wrote:
    LoginId : epul2
    Password: 39732a1d20b2361fd7730e06eb2765f1

    Masa user registration, sistem akan tukar password user dalam bentuk MD5 kod, supaya haij@cker x bleh recover password org. Mcm Password yg awk bg nih; blum tentu bila convert balik ke nilai asal adalah nilai sebenar.

    Tetapi bukan bermakna satu nilai akan memberikan kod md5 sebijik camtu. Nilai password lain juga memberikan nilai yg sama dengan md5 tu. Lagipun, dh ramai dh org tanya pasal nk convert md5 balik ke nilai asal; jawapannya hambar. MMG TAKDE SOLUTION. Fungsi md5() adalah strictly for security protection.

    Solution lain? padam password lama user, n then berikan nilai pass baru, antar ke EMAIL diorg dengan nilai pass yg awk berikan. Nanti pepandailah diorg nk ubah blik pass diorg.

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: masalah mysql....tolong

    Post by xenomorf on Thu Jun 04, 2009 1:27 pm

    setakat ni, blum ada cara untuk convert MD5 tu p bentuk asal dia. yg ada pun, gn bruteforce dgn wordlist.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: masalah mysql....tolong

    Post by johnburn on Thu Jun 04, 2009 1:46 pm

    Pkai CMS yg dh siap ke buat sendiri?
    Cek blk function untuk password die.

    Kite x convert MD5 sbb die one way encryption. die x reversible, tp kte still bleh
    c r a c k MD5 encryption ngan bruteforce atau pkai dictionary attack (wordlist, rainbow table)

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah mysql....tolong

    Post by ayoi on Thu Jun 04, 2009 2:59 pm

    kena tau ko pakai opensource apa utk run website tu....
    samaada ko amik retrieve email dari source code sample atau dari cms ( opensource siap pakai )
    by default memang dia bagi md5... kena configure utk lost password .dia akan hantar ke email by generate password base on md5 tu.. then kena active link or masukkan pass generate tu utk create new password yang lain. kalau tak tukar dia kena login guna password generate tu.
    kekadang password generate valid dlm tempoh tertentu... itu base on configuration module login kita.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: masalah mysql....tolong

    Post by johnburn on Thu Jun 04, 2009 3:46 pm

    ayoi wrote:kena tau ko pakai opensource apa utk run website tu....
    samaada ko amik retrieve email dari source code sample atau dari cms ( opensource siap pakai )
    by default memang dia bagi md5... kena configure utk lost password .dia akan hantar ke email by generate password base on md5 tu.. then kena active link or masukkan pass generate tu utk create new password yang lain. kalau tak tukar dia kena login guna password generate tu.
    kekadang password generate valid dlm tempoh tertentu... itu base on configuration module login kita.

    Pemahaman dah ade tp kne cek lg mksd term2 tertntu (yg di bold)

    Sponsored content

    Re: masalah mysql....tolong

    Post by Sponsored content Today at 7:04 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:04 am