Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Share

    KimiWarrior91
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 162
    Location: CFS - IIUM, Petaling Jaya
    Job/hobbies: Onlining,lepaking
    Registration date: 20/02/2009

    Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by KimiWarrior91 on Fri May 15, 2009 8:15 pm

    Salam...

    Best ke ha hidup kat U?

    Apa pengalamannye kat dalam tuu?

    Sama ke cam sekolah?

    Nak tau la, sbb minggu depan dah nak berangkat.

    Lagi satu, minggu orientasi tu selalunya ade aktiviti pe ha?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 643
    Location: Alor Star
    Registration date: 01/03/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by sheikomatic on Fri May 15, 2009 10:03 pm

    Kalau dah masuk u baru la ko tak seksa dier macam mane.. Budak2 sekolah ingat life kat u ni best, macam kat tv.. Sebenarnya langsung tak macam tu, masa tu la kita nak hidup secara berdikari. Tambah2 yang tak pernah duduk sekolah berasrama.

    Aku dulu Asasi Sains Hayat UM, kelas dari 8pagi-5ptg setiap hari.. Kenangan aku cuma kawan2 dan life after class.. Kalau pasal belajar, memang hectic, jadual memang pack lagi pack dari sekolah..

    Kat u takde sape2 la nak suruh ko belajar, semuanya kena pandai2 sendiri.. Kalau enjoy je memang lingkup. Duduk u ni la ko akan rase diri tu sebagai seorang manusia.

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 540
    Age: 56
    Location: North Planet Zargus
    Job/hobbies: Thinking Out Of Board
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by ztecon on Fri May 15, 2009 10:42 pm

    KimiWarrior91 wrote:Salam...

    Best ke ha hidup kat U?

    Apa pengalamannye kat dalam tuu?

    Sama ke cam sekolah?

    Nak tau la, sbb minggu depan dah nak berangkat.

    Lagi satu, minggu orientasi tu selalunya ade aktiviti pe ha?

    assalammualaikum...

    selalunya...orintasi 3 minggu... kalau kat sini lah... 1 minggu utk jabatan pendaftar, 1 minggu utk school dan satu minggu lagi utk kolej... TS dapat tawaran mana?


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1571
    Age: 27
    Location: Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies: Pembunuh
    Registration date: 27/02/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by TOYSЯUS on Fri May 15, 2009 11:26 pm

    Rasanya mula-mula nak hidup di alam universiti ni agak rumit la.
    Semua perkara nak kena buat sendiri. Jadual kelas kena susun sendiri. Buku kena beli sendiri.
    Tak macam sekolah, jadual dah disediakan, senarai buku diberi.
    Program orientasi dia ada la macam sukaneka + kem motivasi masa sekolah.
    Ambil masa pun tak lah lama sangat. Mungkin berhari-hari je, mungkin berminggu-minggu.
    Macam universiti saya, 3 hari je. Smile
    Tapi ragging-meragging jarang la berlaku. Dah besar panjang da. So jangan risau.

    Then, sesi kuliah pulak macam, kalau masa sekolah, bayangkan satu subject tu diajar selama 2 jam.
    Dulu sekolah ajar 30min-1jam, so agak 2x ganda la otak kita diberi input. Suasananya kuliah macam kelas tambahan kalau di sekolah.
    Pakaian bebas tapi berpandukan peraturan. Macam di universiti saya, nak pakai jeans boleh, asalkan kena berkasut + baju collar / jacket / sweater.
    Pastu, jangan panggil "guru" yang mengajar tu cikgu, sebaliknya panggil Encik Nama, Cik Nama, Tuan, atau Prof.
    Dulu ada satu kes kat universiti saya, ada student panggil lecturer tu "cikgu", kena bambu: "saya belajar tinggi-tinggi awak panggil saya cikgu?!".
    So tersiratnya di situ, ada pensyarah yang gila darjat. Nak panggil abang atau akak pun boleh kalau tak sayang nyawa.
    Then kalau nak pergi tandas, tak perlu inform pensyarah yang mengajar, takut mengganggu kuliah. Keluar dengan sopan dan senyap.
    Penggunaan telefon bimbit di dalam kelas adalah sesuatu yang pantang dan dianggap kurang ajar. So, sila tukar mode kepada silent.

    Aa macam encik sheikomatic cakap, di universiti tak ada siapa akan ingatkan kita untuk study. Bahkan ramai yang akan buatkan kita lupa study.
    Haha. So mental dan semangat kena kental. Ingat pesan mak ayah selalu.
    Walaupun satu semester (+- 4 bulan) tu belajar cuma 5 subjek (berbanding sekolah 10 subjek seminggu), tapi akan stress kaw-kaw sat, sebab ada assignment + research.
    Kat sekolah dulu kira macam buat buku skrap la. Ahha.

    Lastly, Mid Term Test dan Final Exam; bayangkan Mid Term Test tu sebijik macam sekolah punya Peperiksaan Akhir Tahun, manakala Final Exam adalah sebijik macam SPM.
    Tapi of course soalan lagi susah.
    So, kalau course duration adalah 3 tahun (+- 7 Semester), maknanya kita akan tempuh seolah-olah 7x SPM dalam masa 3 tahun.

    Selamat Berhijrah Ke Alam Universiti


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 30
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by kindaichi_hajime on Sat May 16, 2009 3:08 am

    aku nk tambah lg...

    lecturer mngajar x mcm cikgu skola mngajar..
    di skola,ko akan disuap stiap masa..pastu ble ko x siapkn kje skola,ko kne mara or kne rotan ngan cikgu...cikgu syg sgt kt ko tu..
    cikgu siap hafal lg nama anak2 murid dier..kalo bg exam pn,mesti dier bocorkan ckit soalan2 tu..

    tp di universiti mmg bhagia la idup ko..
    kdang2 lecturer msuk 10 mnt jer...5 mnt ntuk intro ape yg kite kne blaja,5 mnt lg ntuk info assignment kite..pastu dier blah dari kuliah dgn dialog 'sy ader hal diluar,jgn lpe siapkn assignment yg diberi,jmpa lg'..
    ko xkn disuap..lecturer tu cme tmpt bertnye ntuk menda yg ko xphm,bkn tmpt ntuk ko brtnye fakta..
    ko perlu berdikari..tiada lg buku teks...tiada lg hand-out yg diberi pengajar..
    resource ko adalah library n internet..n maybe senior ko yg kdang2 sgt kdekut..
    bile ko x siap assignment,lecturer xkn mara ko...jgn risau..
    tp ko la akan sengsara di akhir nnti sbb markah assignment ni sgttt bykk..
    kdang2 lecturer pn x knal nama ko wlaupn mngajar ko 3-4 bulan..haha..

    exam plak sendri2 taww la..
    xder spe akan sudi ingtkn ko ntuk stdy...
    tiada spe yg akan support ko.. (masing2 sibuk hal masing2)..
    jika ko gagal exam,tnggung sndri..

    kejam x khidupan di U?
    huhu

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 30
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by kindaichi_hajime on Sat May 16, 2009 3:19 am

    haaa...
    lg satu..bergaul la dgn org yg nk blaja...
    jgn bergaul ngan org yg taw enjoy jer..
    batch aku dlu mulanyer ader 76 students..
    mmg meriah gler laa..
    tp yg grad cme 14 org...haaaa...
    yg laen sume terkandas sbb enjoy pnyer pasal..

    KimiWarrior91
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 162
    Location: CFS - IIUM, Petaling Jaya
    Job/hobbies: Onlining,lepaking
    Registration date: 20/02/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by KimiWarrior91 on Sat May 16, 2009 5:11 am

    aduhh mak
    lepas dengar sume cerite2 senior2 ni,
    rse cam nak tak nak je gi U
    tp ape2 pun, mesti kena pegi gak!
    saya nak amik asasi sc comp kt uia
    klu tak paham, otai2 putera tolong2 la bantu saya tauu:)

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 105
    Registration date: 17/02/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by putrilinz on Sat May 16, 2009 9:28 am

    kehidupan kt U ??
    my advice ialah jgn mudah terpengaruh dgn kwn2 even die roomate kita..jd la diri sendiri..biarla org kata kita nerd ke, kuno ke..
    xde pn berstyle sgt if nk join diaorg p enjoy..apatah lg p pub2..n sbg nye..
    pastu jgn lupe pada family..at least call la diaorg weekly kalo xsempat blik umah..
    semua independent..blh je kalo nk enjoy skit..tp jgn smpai lalai..make sure blh catch up study..exam..do well..
    yg penting ape tujuan kita ke sane..remember yg mak ayah kita sgt2 menaruh harapan tggi dkt kita.so jgn la kecewakan diaorg..
    biar la diaorg menangis sbb kejayaan kita..bkn sbb kegagalan kita..
    nk enjoy blh..tp de batasan..be yourself..xlalai pd tuntutan agama...sbb dgn agama membimbing kita dr kesesatan..

    Fizi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 36
    Registration date: 14/05/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by Fizi on Sat May 16, 2009 9:50 am

    Seronok sebenarnya campus life ni.. kena pandai2 bawa diri dan tak lupa tujuan asal kita dtg ke U tu nak belajar.. di samping tu U ni boleh jadi tempat utk develop sahsiah diri. Di samping study kalau boleh join aktiviti persatuan kelab , jadi urusetia program ke, khidmat siswa ke.. dll semua tu boleh bantu bina kematangan diri dan persediaan utk masa depan.. enjoy semua benda tu.. kalau dah lps rugi takde pengalaman2 tu.. tapi study paling penting jgn join benda2 tu sampai kantoi plak.. kena balance ler..

    Cara belajar mmg jauh beza ngan sekolah.. so mmg nak kena ada inisiatif sendiri utk belajar dan ulangkaji.. pastu assignment jgn buat last minute.. nanti kelamkabut hehe...

    Mmg best la sebenarnya campus life ni.. pengalaman yg tak dpt dijual beli... dan antara aktiviti yg ramai budak U ni buat ialah carik jodoh .. betul ke? hehe.. tapi kena jaga la adab2 pergaulan semua.. ramai gak yg hanyut dgn dunia couple ni kat U .. maksiat berleluasa.. Na'uzubillah.. So yg penting solat semua kena jaga la.. takde yg nak ingatkan.. mak abah biasanya jauh.. So hati ngan iman kena sentiasa jaga .. Insyallah kalau ni lepas.. perjalanan hidup kat U tu nanti mudah dan berkat..

    Anyway... good luck!

    ahaksz28
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 507
    Location: Rumah Parent
    Job/hobbies: Gaming
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by ahaksz28 on Sat May 16, 2009 10:12 am

    salam

    padat-padat isi yang post dekat sini..hehe..betul-betul belaka..pendek kan cerita balance kan masa untuk study dan juga enjoy..study kalau tak enjoy payah juga..

    anyway good luck to TS..selamat menempuhi perjalanan hidup di U.. Smile


    --------------------------------------------


    KimiWarrior91
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 162
    Location: CFS - IIUM, Petaling Jaya
    Job/hobbies: Onlining,lepaking
    Registration date: 20/02/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by KimiWarrior91 on Sat May 16, 2009 2:28 pm

    thank you semuaaa Very Happy

    pirdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 65
    Registration date: 02/03/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by pirdaus on Sat May 16, 2009 6:25 pm

    my university near with my house...juat about 13 km...i stay at my home
    kids from other region very respect me...coz i am people at their placa
    their scared if me "buli" them..my face very fierce..hehehe

    life at university is not hard...just get what you want ..don't care other
    have some my peer...not study well..i dont no why...

    sory if i "merapu"...coz i really2 need tom improve my english skill


    study at university not same at school..my lecture usually supply note..but
    what the heck..their note is not complete
    at near exam ,i was realize...some thing i not yet learn.




    p.ss: if i write have a mistake...could you please..correct it

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 540
    Age: 56
    Location: North Planet Zargus
    Job/hobbies: Thinking Out Of Board
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by ztecon on Sat May 16, 2009 6:32 pm

    bagus2... x pe belajar pelan2...janji anda ada inisiatif....bagi saya grammer x penting...

    on topic:

    TS... selamat menempuhi alam university


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts: 1012
    Age: 30
    Location: KL
    Job/hobbies: Tengok bintang2..
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by kindaichi_hajime on Sun May 17, 2009 12:18 am

    pirdaus..
    kt U mmg konpem improve english..
    sbb hari2 ko baca dlm english..

    dlu mule2 masuk U..
    da la buku aku sume tebal2 n tulisan teks tu kecik2...
    smpai satu ketika aku nmpk tulisan tu jd cmni >> 000011110000011111000000111..
    hahaha..klaka btul..

    highlander
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 70
    Age: 57
    Location: Shah Alam
    Job/hobbies: Melabur
    Registration date: 27/04/2009

    Re: Kehidupan di Universiti. Macam mane yek?

    Post by highlander on Sun May 17, 2009 10:21 am

    mase ni la nak carik...

    aweks Cool Very Happy

      Current date/time is Sun Oct 26, 2014 8:15 am