Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    macam mane nak block internet???

    Share

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 10:41 am

    hye sumer..
    putri nk tye la...
    mcm mane ye kalo company nk block internet..
    bukan block sume la,mcm block laman sosial ker...
    yg xberkaitan ngan kerja la..
    macam mane ekh??

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by neology on Tue Oct 27, 2009 10:52 am

    kalo gune router, bleh setting pada router utk block url website yg dikehendaki spt www.facebook.com,www.friendster.com,www.youtube.com dll..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by wanjihan on Tue Oct 27, 2009 11:00 am

    kalo d-link router, mmg dah tersedia ada interface utk block2 laman web tertentu. senang... nak filter ip @ port2 pun bleh....

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 1:02 pm

    macam mane ekh nk set??

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by neology on Tue Oct 27, 2009 1:06 pm

    pkai router ape?
    D-Link?

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 1:19 pm

    yepp..
    D-Link...

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by neology on Tue Oct 27, 2009 1:54 pm

    1. gi kat mane2 web browser.
    2. taip : http://192.168.1.1
    3. login
    4. dlm tab advanced, pilih Parent Control
    5. add url/domain . e.g: url : http://www.facebook.com , domain : www.facebook.com
    6. apply

    selesai..

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 2:11 pm

    buat kat server ke wt kat mane2 PC yg gne line yg sme??

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by neology on Tue Oct 27, 2009 2:12 pm

    mane2 pc yg ada dlm network/LAN tu..

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 2:20 pm

    ok2..
    da pham..
    try lu ekh..
    huhuhu..
    thx sumer

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 2:30 pm

    neology wrote:1. gi kat mane2 web browser.
    2. taip : http://192.168.1.1
    3. login
    4. dlm tab advanced, pilih Parent Control
    5. add url/domain . e.g: url : http://www.facebook.com , domain : www.facebook.com
    6. apply

    selesai..

    "http://192.168.1.1"
    memg gne address ni kew??

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by neology on Tue Oct 27, 2009 2:37 pm

    tu adalah ip router tersebut..kalo tak boleh, cuba refer product manual atau bleh google cari product model. cth : DSL-2640T

    kalo xtau gak, sila refer kepada network admin anda..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by ayoi on Tue Oct 27, 2009 2:40 pm

    putri guna start > run > taip cmd

    kuar box itam..

    taip dlm tu ipconfig press enter


    now cari default gateway contoh 192.168.0.1 or 192.168.1.1 or ....


    maka buka la i.e or firefox kat situ....

    taip kat http:// tu ip sahaja .. ip defaul gateway tadi..

    kuar lah dlink nya web page yang sedia ada dalam dlink tu...
    cam ni




    gi bahagian filter dan block la mana tak suka di hati..






    *senang bagi model dlink terbabit leh bagi screenshoot dia


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 2:47 pm

    network admin lgi xtw..
    huhuhuhu..
    tqvm..

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Tue Oct 27, 2009 2:56 pm

    ayoi wrote:putri guna start > run > taip cmd

    kuar box itam..

    taip dlm tu ipconfig press enter


    now cari default gateway contoh 192.168.0.1 or 192.168.1.1 or ....


    maka buka la i.e or firefox kat situ....

    taip kat http:// tu ip sahaja .. ip defaul gateway tadi..

    kuar lah dlink nya web page yang sedia ada dalam dlink tu...
    cam ni




    gi bahagian filter dan block la mana tak suka di hati..






    *senang bagi model dlink terbabit leh bagi screenshoot dia




    erm,default gateway apew ekh??
    sowi xtw...
    hurm..

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by neology on Tue Oct 27, 2009 3:05 pm

    default gateway tu lebih kurang mcm "pintu" ke internet..sbb sume network clients kongsi "pintu" yg sama utk akses internet..kat "pintu" tu ada "guard/admin"..so, nk set filter/blocker, kena masuk "pintu" tu dulu..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by ayoi on Tue Oct 27, 2009 3:12 pm

    follow step tu ... clikc start taip cmd tu kat step tu.. lam kotak hitam ada default gateway carikk...
    tu la number ip nak login ke dlink....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Wed Oct 28, 2009 8:13 am



    da taip ikut default gateway tp still xboley...
    ade kne mengena ngan OS kew??
    sbb putri pkai vista...
    so,ade kne mengena kew??

    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 55
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by koboi_tua on Wed Oct 28, 2009 10:14 am

    Buka IE browser dan taip http://10.1.1.1

    Masukkan Username: admin
    Masukkan password: admin

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Wed Oct 28, 2009 11:21 am

    da try byk kali tp dia kua page cmni la...
    huhuhuhu..
    kdg2 kua page tulisan cina...
    nape ek??



    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by ayoi on Wed Oct 28, 2009 11:32 am

    tu under firewall maybe.. so kalau anda bukan org jg network.. kena info dia org la....


    mungkin kena https:// 10.1.1.1:1422 port tu tak tahu sebab dia leh letak port apa-apa...

    mungkin network opis cam diagram di bawah...






    jadi kena bagitau org network utk block firewall or dlink terbabit


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    sharina
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 151
    Age : 37
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : makan & tidow **tu pown klu rajin..
    Registration date : 06/08/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by sharina on Wed Oct 28, 2009 11:39 am

    oho!!
    cik putri nk dengki orng la tu!!!
    uhuuhuh... cik putri nadia!!

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Wed Oct 28, 2009 5:22 pm

    ayoi wrote:tu under firewall maybe.. so kalau anda bukan org jg network.. kena info dia org la....


    mungkin kena https:// 10.1.1.1:1422 port tu tak tahu sebab dia leh letak port apa-apa...

    mungkin network opis cam diagram di bawah...






    jadi kena bagitau org network utk block firewall or dlink terbabit


    erm,sya la org network kat sni..
    sblum ni xdeq org jge benda ni sume..
    then,pas putri wt prktikal kat sni dorg minx wt mende ni...
    putri tye ip router pon dorg xtw...
    erm,ade cre lain kew??
    mcm mane nk block firewall or dlink terbabit??

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by putri on Wed Oct 28, 2009 5:27 pm

    sharina wrote:oho!!
    cik putri nk dengki orng la tu!!!
    uhuuhuh... cik putri nadia!!

    oit cik sharina..
    mane ade nk dgki deh...
    aq an baik...
    heheheheheh....

    sharina
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 151
    Age : 37
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : makan & tidow **tu pown klu rajin..
    Registration date : 06/08/2009

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by sharina on Wed Oct 28, 2009 5:39 pm

    wah!! hebat keje cik putri..
    klu ad kosong,, leh la i join..
    hukhuk
    wei kownk,, sape leh tulun cik putri ni..
    tulun la dew...

    Sponsored content

    Re: macam mane nak block internet???

    Post by Sponsored content Today at 8:12 pm


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 8:12 pm