Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Mana satu korang nak buat dulu?

    Share

    Poll

    mana satu kita perlu buat dulu?

    [ 15 ]
    30% [30%] 
    [ 22 ]
    44% [44%] 
    [ 13 ]
    26% [26%] 

    Total Votes: 50
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by teri-chan on Sat Jul 25, 2009 8:49 am

    Miss U.A wrote:hurmm...takdela negatif sgt tp kena pikir gak bnd2 tak elok nih...(just untuk remind sendiri)
    based on experience n prinsip yg miss pegang...hahhaaa!
    tp kan akuccputsedut, in case kalo dah get married, then jd yg tak elok cm jodoh tak panjang ke...rasa2nye bole lg ke nk stay together??? kompem tak kan...
    lagi 1, bukan mintak tp just sekadar peringatan...
    (for sure sape2 pn tak mintak sumthing bad happen on his/her life)

    mane yg tak setuju, terpulang...hehehhee.. Wink Wink

    yg ni aku stuju.. for girls jgn la simpan harapan "takpe.. laki aku ada" esok2 kena tinggal nk mkn apa? bg pompuan ni beter kumpul harta atas nama kita byk2... kumpul harta ngn suami byk2 jugk sbb bukan apa.. aku pun base on pengalaman jugk, if anything happened kita ada simpanan utk diri sendiri.


    hohoho jujurnya aku takde keyakinan yg seseorg lelaki akan stay ngn pompuan yg sama selamanya... apa2 pun boleh berlaku,


    --------------------------------------------


    teri-chan is back
    avatar
    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 33
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by akuccputsedut on Sat Jul 25, 2009 6:11 pm

    ramai gak yang ada negative thinking pasal nih...takut jugak nak kawin yer..aku memang ler takut gak nak kawin dulu..lagi pun aku takder bf lagi so takper ler..lambat kawin..umah aku beli dulu..tapi takder laa sampai dah takleh buat apa2 pas beli umah nak gerak ke mana2 aku beli motor...takperlaa susah2 skit dulu...

    apa2 pung macam aku kata sebelum nih..yang penting kita happy dengan apa yang kita buat tak kira yang mana dulu...dan yang penting jangan salah buat keputusan sebab bagi aku keputusan mempengaruhi masa depan...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my
    avatar
    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 58
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by raidizh AR on Wed Aug 05, 2009 9:58 am

    ak bolom kje.. hehehe.. blajo pn lom nk abeh lg..

    tapi.. tapi.. ni perancangan ak la buat mase ni

    ak nk cepat2 kje pas abis blaja.. xde nk hanimun2.. kalo starting gaji 1800 ok la kn..

    ak xkn bli kete sndr dlu kot.. sbb ak rase cm ley pakai kete family je.. hehehe.. jimat..

    maka ak akn proceed pada rumah dlu.. ak mmg plan nk cr umah awal2.. umah makin tggu, makin mahal..

    pas umah da stabil.. br ak bli kete sndr.. xpayah la mewah2 sgt.. seswai ngn stended ak, ok la kn

    bab kawen ni lomah sket.. calon tarak, so, KIV dlu la.. method "mak, tulun carikn calon" pn ok gak.. hahhahaa

    walaobagaimanepn.. ak nk start kumpul duet da.. sementare masih muda maa.. kang da umo bpe br nk kumpul duet, xke sesak napas..

    sekian perancangan ak yg xseberape


    --------------------------------------------
    avatar
    shambahar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 140
    Age : 48
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : Peniaga
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by shambahar on Tue Aug 11, 2009 6:11 pm

    Aku beli tanah kat indonesia kampung bini aku, lepas tu aku buat rumah...rumah dah siap. Target aku kalau umur panjang dalam 56 lepas dapat semua EPF tu aku nak duduk kampung bini aku, bela kambing atau itik. Rasanya dosa pun banyak sangat bila umur dah sampai 60 tahun....
    Mungkin aku akan tukar karier dari peniaga it ke penjual telur itik atau telur masin kat sana..Jadi aku bolehlah tumpu kat amal ibadat sambil menunggu itik bertelur..
    avatar
    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 36
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by loy_azloy on Thu Oct 29, 2009 3:09 pm

    kampung kat Padang ke?aiseh dahlah selalu kena gempa...


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli

    avatar
    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by Jedi on Thu Oct 29, 2009 7:31 pm

    Ramai kata beli kereta dulu.

    Anak dah ramai senang.

    Kalau rumah dulu, anak dah ramai...kereta takde.
    Leceh.
    avatar
    bella8303
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 19
    Age : 34
    Location : masih di malaysia
    Job/hobbies : berforum
    Registration date : 26/10/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by bella8303 on Thu Nov 19, 2009 8:47 am

    salam..
    antara kahwin, beli kereta dan beli rumah..

    ok..saya dah pun beli kereta (setahun lebih dah)..
    sekarang, saya dalam perancangan nak beli rumah..
    tp itupun rasanya kewangan tak berapa mengizinkan..
    mgkn dalam 2-3 thn akan dtg boleh fikir pasal rumah..

    kahwin? bukanlah perkara utama dan bukanlah juga perkara terakhir
    yg harus difikirkan..sebab soal kahwin ni bukan kita yang
    dapat menentukan..perancangan? akan ada jika ada seseorg yg serius
    menjalinkan perhubungan..

    kalau tiada, mgkn boleh fikirkan soal lain yg mgkn lebih
    penting drpd fikirkan soal kahwin..
    avatar
    Haibara Ai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 85
    Age : 30
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : Bermain dengan coding
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by Haibara Ai on Tue Dec 01, 2009 4:33 pm

    salam..
    saya pun vote utk beli kereta dulu. Senang nak ke mana2. Rumah tu plak tunggu bila kewangan dah stabil, dah habis bayar hutang ptptn baru boleh beli. Rumah memang kena beli jugak sebab itu untuk pelaburan masa depan. Kawin?..haha tunggu sampai seru la. Razz
    avatar
    Falcon
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 258
    Location : Ada la dekat-dekat korang tuh.
    Job/hobbies : Games... games.. games.. dan duit.
    Registration date : 27/11/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by Falcon on Tue Dec 01, 2009 6:39 pm

    Aku pick beli rumah dulu... beli keter.. baru kahwin.

    Rumah adalah aset... rugi kalau x fokus pada yg ni dulu.

    Kereta boleh beli murah-murah punya.. Kancil tahun 96 boleh dapat dalam RM 4,000 jer skang ni. Asalkan ada pengangkutan dah cukup bagi aku.

    Kahwin kena ada perancangan.. mesti ada rumah dan pengangkutan.. so that's why ini duduk last sekali.
    avatar
    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by Jedi on Tue Dec 01, 2009 7:21 pm

    Takut gak nak beli rumah skang.
    Kena tipu, rumah banyak problem.

    Tapi kalau korang nak beli rumah, fikir masak2.
    Esok anak dah ramai, kalau rumah tu kecik dah kena cari rumah besar.

    Anak lelaki ngan anak perempuan kena ada bilik masing2.
    Rumah minimum ada 3 bilik.
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by khairul anwar on Tue Dec 01, 2009 11:24 pm

    em betul cakap tuan JEDI nie

    tengok je la kat paper, ade saje kes pasal rumah nie kan..

    pemaju la lari bila ade masalah, macam2

    =============================================================

    bagi aku tengok pada keperluan la,
    kalo kereta perlu pasal keadaan kerja memerlukan keta, beli la keta dulu
    avatar
    putra179
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Age : 35
    Location : kedah-pahang-kuching-n9
    Job/hobbies : IT Department
    Registration date : 21/06/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by putra179 on Sun Jan 31, 2010 5:14 pm

    klu aku beli kete dulu arr..pastu kawin then br rmh.ble kawin dulu kang bile mase plak nk bli kete.duit ade komitmen ke lain plak. so klu bli awl untung2 dah abis bayar dah pon.pastu trus kawin.dah ade anak br beli rumah besar sikit.anyone?
    avatar
    wizard
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 33
    Location : around peNang
    Job/hobbies : spy~psyco
    Registration date : 08/02/2010

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by wizard on Thu Feb 11, 2010 12:12 pm

    skarang ni ada trend baru,nak kawin buat "loan"..
    so pendapat aku,baik beli keta,pastu kawin then beli umah ..
    Laughing
    avatar
    Gunso
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 137
    Location : Dalam kokpit zaku...
    Job/hobbies : Smuggling & Trafficking Sayur Sawi
    Registration date : 07/05/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by Gunso on Thu Feb 11, 2010 10:12 pm

    hahaha.. aku telah pon memilih option no 2 dahulu...

    sbb nak balik kg atau bergerak kemana2 susah kalau nak naik bas...

    dan sekarang tgh kumpul duit balik utk meneruskan option 1 atau 3 lak... mana yg dtg dulu dulu lah...

    option 1 lak nampak mcm masih terlalu jauh...
    avatar
    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 33
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by akuccputsedut on Fri Feb 12, 2010 12:03 am

    hihihihihihihi...memang sekarang pape kena check dulu takut kena tipu..aku dah beli umah dah..keta belum lagi..huhuhuhuhuhu..takpe dah kawin nanti suh husband beli laa keta...hahahhahahha....


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Sponsored content

    Re: Mana satu korang nak buat dulu?

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Thu Jun 29, 2017 8:17 am