Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Share

    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 32
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by wazy on Sun Dec 20, 2009 2:10 pm

    salam...

    Aku rasa ramai yang minat dengan blog ni kan, tak kira la menggunakan platform wordpress atau blogspot.So kat sini jom kita bincang mana satu pilihan anda sama ada wordpress atau blogspot serta kelebihan nya

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by Razi_IBM on Sun Dec 20, 2009 2:25 pm

    2-2 aku tak pilih.
    aku pilih windows live space.

    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 32
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by wazy on Sun Dec 20, 2009 2:49 pm

    Hehe ok jgk kalau guna windows live space tu Smile

    dvdx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 68
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by dvdx on Sun Dec 20, 2009 3:13 pm

    wordpress boleh install dalam hosting lain.
    problem wp ni tulis punya tulis bila post keluar u dont have permision some ting like that.

    blogspot kena template hacking baru nampak cun.

    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 32
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by wazy on Sun Dec 20, 2009 3:32 pm

    bagi aku wordpress ni guna self hosting baru la boleh wat macam-macam dari segi plug in dia,kalau blogspot kene mahir edit html

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by tasek16 on Sun Dec 20, 2009 3:34 pm

    dvdx wrote:wordpress boleh install dalam hosting lain.
    problem wp ni tulis punya tulis bila post keluar u dont have permision some ting like that.
    tak pernah aku jumpa error macma tu pun...maybe ada masalah dengan cmod kot

    btw aku prefer wordpress (selfhosted)sebab :
    -more control
    -more templates
    -more plugin
    -extremely huge support from wordpres community...kalau ada problem most boleh disettle.

    blogspot/blogger pun ok jugak cuma aku tak berapa suka dari segi cara nak implementkan theme ... theme tak disave independently macam wordpress..so kalau nak tukar theme kena overite theme yang sedia ada dan kalau image dari theme kena di hostkan ditempat lain..tak macam wordpress boleh switch back & forth instantly... all template/theme images dihost server yang sama...btw dari segi SEO, blogger/blogspot ada kelebihan sebab google yang punya.


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 32
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by wazy on Mon Dec 21, 2009 1:59 pm

    tasek16 wrote:
    dvdx wrote:wordpress boleh install dalam hosting lain.
    problem wp ni tulis punya tulis bila post keluar u dont have permision some ting like that.
    tak pernah aku jumpa error macma tu pun...maybe ada masalah dengan cmod kot

    btw aku prefer wordpress (selfhosted)sebab :
    -more control
    -more templates
    -more plugin
    -extremely huge support from wordpres community...kalau ada problem most boleh disettle.

    blogspot/blogger pun ok jugak cuma aku tak berapa suka dari segi cara nak implementkan theme ... theme tak disave independently macam wordpress..so kalau nak tukar theme kena overite theme yang sedia ada dan kalau image dari theme kena di hostkan ditempat lain..tak macam wordpress boleh switch back & forth instantly... all template/theme images dihost server yang sama...btw dari segi SEO, blogger/blogspot ada kelebihan sebab google yang punya.

    ermm betul tu wordpress selfhosted still menjadi pilihan utama rabbit

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by iznie on Mon Dec 21, 2009 4:20 pm

    ai ader dua2, wordpress & blogspot

    tapi current guna blogspot

    wordpress dah lame tak jengah

    Haibara Ai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 85
    Age : 29
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : Bermain dengan coding
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by Haibara Ai on Wed Jan 06, 2010 12:56 pm

    wazy wrote:bagi aku wordpress ni guna self hosting baru la boleh wat macam-macam dari segi plug in dia,kalau blogspot kene mahir edit html

    kalu nak guna self hosting kena bayar la kan?.. saya pernah la buat blog kat blogspot, tapi bile nak edit html ia cakap tak bleh, limit free user. Kalu nak edit kena bayar.. atau mungkin saya silap cara?..

    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 32
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by wazy on Tue Jan 19, 2010 10:01 pm

    Haibara Ai wrote:
    wazy wrote:bagi aku wordpress ni guna self hosting baru la boleh wat macam-macam dari segi plug in dia,kalau blogspot kene mahir edit html

    kalu nak guna self hosting kena bayar la kan?.. saya pernah la buat blog kat blogspot, tapi bile nak edit html ia cakap tak bleh, limit free user. Kalu nak edit kena bayar.. atau mungkin saya silap cara?..

    kebiasaannya kalau kita edit html pada blogspot ni kene mahir,salah edit tentu tak jadi

    ultimate
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Location : Damansara
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by ultimate on Wed Jan 20, 2010 1:43 pm

    pakcik gune blogspot je..senang..tp tu la kna gak la mahir bnyk or sikit2..hehehehe

    http://jiwangpc.blogspot.com/

    fresh&true
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 2
    Age : 38
    Location : malaysian
    Job/hobbies : service crew
    Registration date : 04/02/2010

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by fresh&true on Thu Feb 04, 2010 1:53 am

    sy pilih wordpress
    kerana ia adlh contoh software blogging terbaik utk buat web site/blog
    bg yg gagal, sbnarnya ade leh setting yg tak btul tu...

    Sponsored content

    Re: Wordpress Dan Blogspot,Mana Satu Pilihan Anda ?

    Post by Sponsored content Today at 4:49 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:49 pm