Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak format laptop compaq cq40

    Share

    AhmadFamir
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Location : Kuala Berang
    Registration date : 15/02/2009

    Nak format laptop compaq cq40

    Post by AhmadFamir on Mon Apr 13, 2009 8:17 pm

    saya ada notebook compaq presario cq40 os windows vista home edition 32 bit.saya cuba format notebook ni tapi dapat menyelesaikan sampai sekarang.saya ada beli windows xp sp3 termasuk driver sata...tapi masih sama jugak.apa perlu lagi nak di buat kawan kawan semua.

    adzarfa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 50
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by adzarfa on Sun Apr 19, 2009 10:43 pm

    Compaq yg baru memang x leh install xp. Ari tu saya jual laptop baru guna 2 minggu kat kawan sebab x leh install xp. Saya jual murah je...1.1k. Baru ni dia kata dia dah jual laptop tu, x tau lak berapa harga dia jual. Sebabnya..., x leh masuk xp. Kesimpulannya, jgnlah pening2kan kepala nak guna xp. Kalau nak gak xp, tukar/jual je laptop tu pd kengkawan. Kalau nak tukar ngan saya punya, pm saya.

    Jangan tertipu pd apa yg kita sendiri tak tau.

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by myee on Sun Apr 19, 2009 11:54 pm

    pakai vista jerr bro...skang nih pun vista dah compitable dah....tapi klu nak pakai xp gak..bleh tapi ko kena tuka hdd dari achi ke ide...tapi klu kat compaq brand tak nampak pun kat bios tuk adjust... Embarassed

    adzarfa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 50
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by adzarfa on Mon Apr 20, 2009 8:28 am

    Setakat ni yg saya tau, cq40 series x leh nak tukar achi ke ide kat bios tu, sebab x nampak dan tak ada pun kat bios tu nak adjust. Tak taulah kalau ada kengkawan lain yg terjumpa.

    Jangan tertipu pd apa yg kita sendiri tak tau.

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by myee on Mon Apr 20, 2009 10:59 am

    tulah masalah yang saya nampak kat compaq nih....aku rase adelah tapi tak tau nak cari kat ne....sblm nih dah penah pakai acer, dell dan lenovo...bleh plak install XP os, just tuka jerr setting achi atau ata ke ide kat bios setting...

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by yurckk on Mon Apr 20, 2009 4:57 pm

    ade care, laptop member aku pon ade kt aku neh.sm jenis. tp aku xde ms nk wat btol2 lg. tp mmg ade care nk msukkan xp.

    PHENOM™
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Location : http://nextcash.biz/?ref=737
    Job/hobbies : http://www.kliks.my/amiera/
    Registration date : 14/04/2009

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by PHENOM™ on Mon Apr 20, 2009 9:17 pm

    aku dah buat kat laptop member aku...sama model ngan ko...
    caranya aku masukkan driver sata kedlm external flopy...
    semua ok...cuma problem utk driver xp jer..
    boleh pakai yg vista...

    wa_ang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 30
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by wa_ang on Sat May 02, 2009 2:49 pm

    untuk memudahkan semasa hendak format xp gunakan program nlite untuk integrate kan sata driver kedalam installer xp

    Sponsored content

    Re: Nak format laptop compaq cq40

    Post by Sponsored content Today at 7:10 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:10 am