Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Share

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by sangkut on Mon Jan 11, 2010 8:34 pm

    salam..aku ada laptop nei...nak format...(cd xp memang bootable..aku dah test kat pc lain)...aku masukkan cd dan restart...bile bios detect cd dia suruh tekan apa2 key utk run kan cd xp tu...maka aku pon tekan enter dan sccreen laptop jadi gelap tak kuar apa2..lepas dalam 5 minit aku biarkan (cd rooms masih berpusing)screen bertukar warna biru dengan ada erro masej.. : "dia kata ada prop dan suruh shutdown laptop segera"...ada sesiapa boleh membantu...tq

    umarzuki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 69
    Age : 30
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Exploring GNU/Linux stuff
    Registration date : 25/04/2009

    Re: masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by umarzuki on Mon Jan 11, 2010 8:53 pm

    dulu aku install xp kat cq40 kena guna black edition. Yang lain-lain tak boleh pasal tak ade driver sata hard disk. Tapi kes skrin biru tu aku tak pasti walaupun kebiasaannya muncul pasal masalah driver.

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by sangkut on Mon Jan 11, 2010 9:43 pm

    macam mana nak adakan drvier sata hard disk tu..?

    umarzuki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 69
    Age : 30
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Exploring GNU/Linux stuff
    Registration date : 25/04/2009

    Re: masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by umarzuki on Mon Jan 11, 2010 9:51 pm

    kau kena salin kandungan cd ke satu folder, masukkan driver ke tempat sesuai, lepas tu jana imej cd. Proses ni dipanggil "slipstream". Memandangkan aku cuma pernah baca je, detailnya aku tak pasti. Cuba la cari kat internet.

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by sangkut on Mon Jan 11, 2010 10:23 pm

    aku baca macam ssh jer nak paham...ada cara yg lebih mudah tak utk waktu yg singkat nei...

    umarzuki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 69
    Age : 30
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Exploring GNU/Linux stuff
    Registration date : 25/04/2009

    Re: masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by umarzuki on Mon Jan 11, 2010 10:37 pm

    cara panas la, menoron.

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by sangkut on Mon Jan 11, 2010 10:39 pm

    apa maksudnya..??..kena download ke.? klu tak sah boleh PM apa yg perlu didownload.

    Sponsored content

    Re: masalah compaq presario CQ40 (format xp)

    Post by Sponsored content Today at 5:59 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 5:59 am