Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Share

    vrie8
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 57
    Age : 40
    Location : tuuuuu.....
    Job/hobbies : despatch rider|scuba diving,teNet
    Registration date : 12/02/2009

    MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by vrie8 on Tue Feb 17, 2009 1:11 pm

    MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by naxe88 on Tue Feb 17, 2009 1:56 pm

    vrie8 wrote:MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe



    jadi???pa masalahnya???tukar je msword.exe tu kepada msword.doc.....tekan kat tools,cari folder options,pastu takan view pastu untick kan utk hide extension....

    vrie8
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 57
    Age : 40
    Location : tuuuuu.....
    Job/hobbies : despatch rider|scuba diving,teNet
    Registration date : 12/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by vrie8 on Tue Feb 17, 2009 2:31 pm

    terima kasih, saya dah dapat tukar semua file kembali ke extension yang asal

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by yurckk on Tue Feb 17, 2009 2:39 pm

    ade sesetengah virus akan merename and create or duplicate themselves mengikut nama file dalam ur pc/thumb drive.

    so maybe you have a file name ayam.doc

    dan maybe virus name in ur system is xxx.exe

    the virus maybe duplicate itself and rename it to ayam.exe

    which based on nama file yg sedia ada.

    vrie8
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 57
    Age : 40
    Location : tuuuuu.....
    Job/hobbies : despatch rider|scuba diving,teNet
    Registration date : 12/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by vrie8 on Tue Feb 17, 2009 2:42 pm

    saya dah dapat selesaikan masalah tersebut, terima kasih sekali lagi.

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by kae on Tue Feb 17, 2009 3:28 pm

    bahaya virus skarang nih...

    bioleh tukar2 nama..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    Kill_steR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 26/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by Kill_steR on Thu Feb 26, 2009 1:38 pm

    biasa la tu virus...every minute going to have new virus .stu virus mcm2 peranan dia leh bg..huhuhu

    Haibara Ai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 85
    Age : 29
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : Bermain dengan coding
    Registration date : 12/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by Haibara Ai on Fri Feb 27, 2009 1:35 am

    hurm kalu file doc yang jadi .exe, kita bleh rename extensionnya je ke? means, takde efek apa2 ke? mana tau kot2 ada virus yang menyorok dalam file tu ke. sebab yang aku perhati kat kolej skrang ni, banyak antivirus yang detect virus pada file doc yang bertukar kepada .exe tu..dan delete file .exe tu.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by sawi on Fri Feb 27, 2009 9:38 pm

    kalau virus yg tukar ms word file pada NamaFile.exe, dia akan hidden file asal NamaFile.doc/x

    dia akan ada 2 file nama sama, tapi lain extension.
    so memang antivirus akan delete NamaFile.exe TAPI file asal tak hilang.
    bila pc tu tak di set utk show hidden file + show protected hidden system file, mmg takkan nampak file asal. cara nak nampakkan semula file asal, kena la msk folder option, then untick pada 'show hidden files n folder' + 'hide protected operationg sys file'.

    kalau nak unhidden smula, buka command prompt taip ni

    attrib *.doc* -h -r -s /S

    so command tu akan unhide smua file yg hidden.

    aura
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 14
    Registration date : 05/03/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by aura on Thu Mar 05, 2009 9:54 pm

    sawi wrote:kalau virus yg tukar ms word file pada NamaFile.exe, dia akan hidden file asal NamaFile.doc/x

    dia akan ada 2 file nama sama, tapi lain extension.
    so memang antivirus akan delete NamaFile.exe TAPI file asal tak hilang.
    bila pc tu tak di set utk show hidden file + show protected hidden system file, mmg takkan nampak file asal. cara nak nampakkan semula file asal, kena la msk folder option, then untick pada 'show hidden files n folder' + 'hide protected operationg sys file'.

    kalau nak unhidden smula, buka command prompt taip ni

    attrib *.doc* -h -r -s /S

    so command tu akan unhide smua file yg hidden.

    Wah ebat ya abg sawi ni.. emank menjadi la
    neway thanks

    UniteD NothinG
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 1
    Age : 27
    Registration date : 08/03/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by UniteD NothinG on Sun Mar 08, 2009 12:03 pm

    camne plak ngan fail ms word kat dlm foder aku simpan kat pndrive..
    sume ilang..tp saiz ade jer..so aku xdelete lg la..
    klu fail selain ms word ade jer..cam powerpoint, notepad..
    camne ea..

    arief23
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 36
    Registration date : 05/03/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by arief23 on Tue Mar 10, 2009 2:38 pm

    Mcm mana pulak kalo kite dabel klik kat IE pastu kuar icon IE yg baru... Ape masalahnya??

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by sawi on Tue Mar 17, 2009 12:29 pm

    UniteD NothinG wrote:camne plak ngan fail ms word kat dlm foder aku simpan kat pndrive..
    sume ilang..tp saiz ade jer..so aku xdelete lg la..
    klu fail selain ms word ade jer..cam powerpoint, notepad..
    camne ea..

    gunakan command prompt aku bagi kat atas.

    ~mula2 masukkan pendrive, lepas pc dh detect, buka my computer, tgk drive letter utk pendrive tu apa? A? D? E? F? G?... takyah open/explore pendrive tu lagi, just tgk drive letter dia

    ~then buka command prompt ; tekan butang windows kat keyboard + R dan taip CMD dan ENTER

    ~then taip drive letter utk pendrive tadi, kalau F, taip je F: dan ENTER

    ~then taip plak attrib *.doc* -h -r -s /S dan ENTER

    ~lepas siap, baru open/explore pendrive, InsyaAllah semua file2 *.doc *.docx ms word akan kelihatan

    mohdcrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 27/05/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by mohdcrow on Wed May 27, 2009 5:32 pm

    assalamualaikum...
    saya baru jer join dan ada masalah berkaitan dgn topik ni...benda nie jadi kat pc opis saya...opis ni ada satu server menggunakan os linux fedora dan ada satu folder yang disharekan supaya pc windows boleh access dan menggunakan fail2 di dalamnya...pc2 client yang lain sumanya menggunakan os windows xp...
    setiap fail word yg disimpan dalam server tu akan diduplicate sendiri menjadi exe seperti yang diceritakan diatas...saya dah try search suma exe file dan delete dari pc client sbb saya x tahu menggunakan linux...tapi setiap kali delete still ada balik file2 exe tu...ada cara ker utk membuangnya dari pc client..ker ada anti virus utk linux?sbb dalam server tu bnyk file word dan bila diduplicate camtu lagi ler besar saiz dia...setiap exe tu 707kb...pastu siap ada virus newfolder.exe lagi...setiap satu folder ada la virus newfolder tu...dah takder jalan dah...harap puteranian boleh tolong...tima kasih

    e-asymetric
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 32
    Registration date : 20/05/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by e-asymetric on Wed May 27, 2009 5:56 pm

    chk kt task manager proces winword.exe (pastikan tiada aplikasi word sedang dijalankan)
    kalu ade mmg dh kne virus

    virus ni akan buat duplikasi semua jenis dokumen word sama ada dalam pendrive,HD,ataupun shared folder

    antara fail yang di create oleh virus ini ialah
    C:\Program Files\Microsoft Office\WINWORD.EXE
    C:\Program Files\mIRC\IRC Bot\services.exe
    c:\documents and settings\[name akuan yg tgh digunakan]\adobe gamma loader.com

    mohdcrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 27/05/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by mohdcrow on Wed May 27, 2009 6:13 pm

    maksud e-asymetric kena offkan suma pc(windows), stop winword.exe kat task manager lepas tu baru search dan buang suma file .exe tu?

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by OngBok on Fri May 29, 2009 9:28 am

    Aku cadang ko install jer Avira Premium 2009
    Update dan buat full scan.

    Sponsored content

    Re: MS Word.doc bertukar menjadi msword.exe

    Post by Sponsored content Today at 5:38 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:38 pm