Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Share

    nakal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 241
    Age : 38
    Job/hobbies : penolong pegawai perubatan
    Registration date : 20/02/2009

    apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by nakal on Sat Jan 23, 2010 12:27 pm

    salam semua

    masalah diatas berlaku pada laptop anak saudara aku. bila on jer dia bunyi tuuuuuuuttt bila dah masuk windows ok jer boleh guna. masa nie berlaku masa dia cuba scan laptop dia ngan KIS. masa tu KIS dah lama tak update. masa tu laptop dia hanging dan dia pun restrt. lepas tu terus kuar bunyi pelik tue. dia dah update KIS sama juga. semlam aku dah install windows 7 pro N baru kat dia. masalah bunyi tutttttt tu tak ilang juga. apa pendapat kawan2. adakah masalah hardware. aku bab laptop kuren

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by ayoi on Sun Jan 24, 2010 2:38 am

    kena bagitau model laptop tu..

    1.biasa kena scandisk habis. sebab restart
    2.bios kena reset
    3.kena diagnosis melalui laptop function ( tengok model )
    4.cabut ram masukkan semula..
    5. banyak lagi....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    aryala
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 33
    Location : kuala lumpur
    Job/hobbies : main mafia war
    Registration date : 19/01/2010

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by aryala on Mon Jan 25, 2010 1:31 pm

    hang punye ram dah out of service....
    pi tukar ram baru....

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by ZZT on Mon Jan 25, 2010 1:52 pm

    cuba buka ram dan pasang balik atau mungkin rm dah nak tiba ajal

    Penjejak_Badai™
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Registration date : 21/08/2009

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by Penjejak_Badai™ on Tue Jan 26, 2010 8:17 am

    ayoi wrote:kena bagitau model laptop tu..
    2.bios kena reset

    caner nk reset bios??

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by malaynux on Tue Jan 26, 2010 12:50 pm

    Reset BIOS?

    Buka casing, cabut bateri CMOS..pasang balik

    wan c++
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 6
    Age : 26
    Location : wangsa maju
    Job/hobbies : student mmc
    Registration date : 18/01/2010

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by wan c++ on Tue Jan 26, 2010 1:11 pm

    REM dah -out-..
    set bios dlu..
    klo p.blem gak..
    br check REM

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by ZZT on Tue Jan 26, 2010 1:55 pm

    mula-mula cabut punca kuasa utama, cuba cari jumper kat sebelah battery cmos, pastu ubahkan jumper dari 1/2 ke 2/3, pastu onkan pc sekejap, pastu cabut punca kuasa utama dan letakkan semula jumper dlm kedudukan asal

    nakal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 241
    Age : 38
    Job/hobbies : penolong pegawai perubatan
    Registration date : 20/02/2009

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by nakal on Mon Feb 01, 2010 9:55 pm

    dah ok dah anak saudara aku tah dia usik apa kat bios dah jadi ok...sorry lambat replay balik kg br mai semlm

    Sponsored content

    Re: apa masalah notebook bila nak bukak dia bunyi tuttttt panjang

    Post by Sponsored content Today at 12:02 pm


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 12:02 pm