Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Share

    myspace
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 24
    Registration date : 29/12/2009

    on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by myspace on Thu Dec 31, 2009 12:04 am

    salam, nak tanya kepada yg mengetahui, kalau kita guna elektrik sebagai sumnber kuasa kepada laptop, perlu ke kita tanggalkan bateri laptop. Adakah laptop tiada mekanisme yg membolehkan pengecasan bateri dihentikan bila bateri full seperti handseet, secara peribadi saya tak pernah tanggalkan bateri waktu guna laptop

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by Razi_IBM on Thu Dec 31, 2009 1:02 am

    takpayah. leptop tu tau berenti cas sendiri bila bateri penuh.
    ..jangan mempermainkan kebijaksanaan engieneer yang cipta dan design sistem laptop tu.

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by test0123 on Thu Dec 31, 2009 5:47 am

    hehehe..yap betul...ko jgn risau..ni bkn cam handpone call sambil cas boleh meletup... Basketball

    budaksetan2
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 55
    Registration date : 14/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by budaksetan2 on Thu Dec 31, 2009 9:06 am

    semasa menggunakan laptop dan power source adalah dari bekalan elektrik.....tak perlu nak tanggalkan bateri....tapi cut off sesuatu hardware yang rechargeable ada limitnya......jika menyimpan/tak guna laptop dan lain-lain perkakasan elektronik yang menggunakan rechargeable bateri.....disarankan anda cabut bateri....utk kasi bateri dan laptop lebih tahan lama.......suma nie engineer atau pengeluar tak bagitau....ada pro dan kontra.....terutama perkakasan yg membabitkan camcoder dan camera[terutama yg digital]...lab testing 0r chamber test....

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by sheikomatic on Thu Dec 31, 2009 9:17 am

    Elok tanggalkan kalau bateri kena panas/suhu tinggi dari laptop tu

    Bateri tu memang akan berenti cas bila dah full
    masalah sekarang, jangka hayat bateri tu akan jadi pendek bila kena haba darilaptop tu

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by Razi_IBM on Thu Dec 31, 2009 10:07 am

    aku punya ok je.
    on 24 jam berbulan-bulan. member aku pakai laptop sama dan amalkan ajaran sesat nih. bateri dia kejap je kong, pastu dia tuduh aku curi tukar bateri dia.siot je..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by TOYSЯUS on Thu Dec 31, 2009 10:36 am

    Berdasarkan pengalaman aku,
    Aku punya lappy, model Acer Aspire 5500z, dulu aku pakai laptop + bateri + elektrik.
    Beberapa bulan kemudian bateri aku kong sampai skarang takleh guna. So bateri aku tak sampai setahun dah kong.

    Then aku uji bateri adik aku pulak, dia pakai Acer Aspire 5520.
    Aku suruh dia kalau guna eletrik, tanggal bateri. Kalau charge bateri, jangan on lappy. Kalau pakai bateri jangan guna elektrik.
    Then bateri dia tahan sampai sekarang. Dah 2 tahun setengah.

    So terpulang, nak percaya or tak kalau orang cakap tanggal bateri lebih bagus dari biar bateri lekat masa guna kuasa elektrik.
    Btw, mungkin juga tengok pada model.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by kae on Thu Dec 31, 2009 2:35 pm

    terpulang nak tanggal bateri atau tak... tapi aku nasihatkan.. tanggal je battery tuh..

    ni utk menjamin supaya battery tu tahan lebih lama..

    tapi.. teknologi semakin maju.. mungkin.. ada sesetengah tuh.. tak payah tanggal bateri pun sebab takde effect pun..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by shump on Thu Dec 31, 2009 8:34 pm

    ??????????? wrote:Berdasarkan pengalaman aku,
    Aku punya lappy, model Acer Aspire 5500z, dulu aku pakai laptop + bateri + elektrik.
    Beberapa bulan kemudian bateri aku kong sampai skarang takleh guna. So bateri aku tak sampai setahun dah kong.

    Then aku uji bateri adik aku pulak, dia pakai Acer Aspire 5520.
    Aku suruh dia kalau guna eletrik, tanggal bateri. Kalau charge bateri, jangan on lappy. Kalau pakai bateri jangan guna elektrik.
    Then bateri dia tahan sampai sekarang. Dah 2 tahun setengah.

    So terpulang, nak percaya or tak kalau orang cakap tanggal bateri lebih bagus dari biar bateri lekat masa guna kuasa elektrik.
    Btw, mungkin juga tengok pada model.

    betul sangat apa yg bro tanda soal nie tuliskan kt atas tu...utk hayat bateri tahan lebih lama kalo dh cas tuh jgn on kan laptop..so kalo guna bateri jgn guna laptop smbil cas..kalo nk guna letrik better cabut bateri tuh dulu...

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by hampeh on Thu Dec 31, 2009 8:46 pm

    setelah meneroka internet kebanyakkan kata tak payah tanggal pasal selalunya kat adapter charger bateri laptop yang baru2 ada macam "circuit breaker" bila bateri dah fully charged dia akan berenti cas.. Tapi kepanasan dari laptop boleh rosakkan bateri/pendekkan jangka hayat bateri.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by ayoi on Thu Dec 31, 2009 9:31 pm

    ringkasan ngan panjang lebarnya...

    cabut utk jangka hayat bateri laptop anda

    tak cabut ..ready la tunggu setahun dua nak beli bateri baru..
    kalau leh pakai pun mungkin 10 minit ke 30 minit...


    tapi utk wat keje penting.. letak la bateri sebagai backup takut letrik out ke time wat keje.


    **aku guna pakai bateri laptop
    cabut time tak wat keje.. masuk letrik je... tapi ada avr/ups.. tu kat umah..
    plugin bateri time wat keje penting... status masuk 50% plugin letrik...
    jadi aku jarang biarkan bateri below 50% ..
    kecuali tempat tu takde letrik.. sampai abis aku pakai.. hehe....

    tips :
    beli bateri sebagai backup ke dua.. kat ebay.com.my manyak yang murah utk model kurang 2 thn...

    bila masuk 3 4 thn.. jgn harap nak jumpa bateri tu...
    seperti acer pentium 3 ku.. hanya leh pakai ngan letrik.. bateri out.. 1 minit je leh guna khas tu shutdown time letrik out...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by Han_Hin on Thu Dec 31, 2009 10:08 pm

    aku lagi ikut cara lama iaitu cabut bateri.tpi tik laptop lame2 tu pkai care ni la.kalo laptop jenis baru takyah risau sangat dier pandai off charge.

    myspace
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 24
    Registration date : 29/12/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by myspace on Thu Dec 31, 2009 10:40 pm

    salam, kesimpulan mudah, bateri tak rosak kalau tak tanggal tapi kepanasan melampau laptop mungkin rosakkan bateri, kiranya kalau kita guna cooling pad tak de masalah la kot

    feunul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 41
    Age : 25
    Location : banting
    Registration date : 13/06/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by feunul on Fri Jan 01, 2010 7:43 am

    assalamkm....

    bateri 2 ade limit charge...

    walaupun hanya cas 1 minit, jangke hayat nye akan berkurang dari mase ke semase...
    bile dah limit chage bateri tu, maka bateri akan pon akan kehilangan tenaga untuk menyimpan cas...

    jadi, penggunaan letrik tanpa bateri, adalah bertujuan untuk mengurangkan limit bateri tersebut....


    korang pasan x, klu on laptop letrik + bateri , adapter akan lebih panas daripada hanya menggunakan letrik sahaja..

    berdasarkan pengalaman aku, menggunakan laptop letrik sahaja bateri akan lebih tahan lame.. kerana bateri jarang digunekan


    Very Happy

    Mohd Firdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 19/12/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by Mohd Firdaus on Fri Jan 01, 2010 9:52 am

    Kalu nak pasti dan betul2 pasti kita semua gi kat kilang dan lihat sendiri apa dan cara ingeniernya buat...memang benda2 yg manusia buat ni kalu tahan sampai bila2 alamat tutup kilanglah..ramai jual buah anggur sebab takde kerja sebab semua barang tu tak akan rosak. Jangan marah...main2 jer apa2 pun tepuk dada tanya dieri sendiri

    aryala
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 33
    Location : kuala lumpur
    Job/hobbies : main mafia war
    Registration date : 19/01/2010

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by aryala on Tue Jan 19, 2010 2:47 pm

    tapi sedikit nasihat untuk semua...
    gune battery sampai warning & then baru charge...
    1st bli laptop charge battery sampai 8 jam lps to baru guner....

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by malaynux on Tue Jan 19, 2010 3:07 pm

    Tahun 2007 dulu, Toshiba ada buat seminar kat Hotel di KB..

    Dia kata, kalau nk panjangkan hayat bateri laptop, masa guna direct eletric (adapter), sila cabut bateri.

    Bila kita guna direct electric?


    Gunalah direct electric semasa kita berada di rumah, pejabat atau di sesuatu tempat yg ada sumber elektrik (wall plug). Sila cabut bateri anda itu. Guna bateri semasa berkeperluan sahaja, contohnya semasa kita berada di tempat yg xde sumber elektrik la..

    dengan petua ini, jangkahayat bateri boleh mencecah 5 tahun

    petua aku pula;

    Pastikan bateri laptop anda betul2 habis (kasi warning), shut down laptop tersebut dan caj semasa ia off.

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by i-bizz on Thu Jan 21, 2010 1:45 pm

    1. org yg cabut batery laptop tahan lame sbb jarang gune. secara x sedar sebenarnya mereka ni dah buat mcm laptop mereka tanpa bateri atau mcm bateri dah rosak. ape beza ade bateri?

    2. Sila la cari kat mane laman web acer ke, toshiba ke, compaq, asus, lenovo, dell dan lain2 yg beri tips secara rasmi suruh cabut bateri. mesti la ade sebab yg x stabil klu x beri tips tu. mereka pon nak jage nama baik jenama produk mereka juge.

    3. Klu dah cabut bateri tu ape jadi / kesan klu tibe2 je direct karen tercabut sbb x kuat pon melekat tu. dah tentu beri kesan pada HDD laptop klu tibe terpadam. bagaikan kereta yg dipandu 100KM/Jam yg terus dimatikan enjin tanpa turun gear.

    seperti kate kwn2 di atas, jurutera2 yg bertauliah dah elok2 dah buat teknologi, buat ape kite ubahsuai dgn hanya dgr tips dari jurutera2 yg tak bertauliah tu?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by sheikomatic on Thu Jan 21, 2010 2:44 pm

    Tujuan buang bateri hanya untuk elakkan kena haba, bukan sebab lain
    Laptop akan stop charge cycles once dah charge penuh

    Tak semua laptop sama, cooling requirement setiap laptop tu berbeza
    Personally Asus K40 series memang bagus battery placement dia
    Jauh dari processor, GC dan chipset, tak buang bateri pun takde masalah

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by TOYSЯUS on Thu Jan 21, 2010 4:06 pm

    i-bizz wrote:1. org yg cabut batery laptop tahan lame sbb jarang gune. secara x sedar sebenarnya mereka ni dah buat mcm laptop mereka tanpa bateri atau mcm bateri dah rosak. ape beza ade bateri?

    2. Sila la cari kat mane laman web acer ke, toshiba ke, compaq, asus, lenovo, dell dan lain2 yg beri tips secara rasmi suruh cabut bateri. mesti la ade sebab yg x stabil klu x beri tips tu. mereka pon nak jage nama baik jenama produk mereka juge.

    3. Klu dah cabut bateri tu ape jadi / kesan klu tibe2 je direct karen tercabut sbb x kuat pon melekat tu. dah tentu beri kesan pada HDD laptop klu tibe terpadam. bagaikan kereta yg dipandu 100KM/Jam yg terus dimatikan enjin tanpa turun gear.

    seperti kate kwn2 di atas, jurutera2 yg bertauliah dah elok2 dah buat teknologi, buat ape kite ubahsuai dgn hanya dgr tips dari jurutera2 yg tak bertauliah tu?
    Kalau belum cuba jangan membebel. Hehe.
    Penah tak encik ubah suai kereta? Kenapa ubahsuai padahal manufacturer kereta tu dah elok2 buat kereta.

    Anyway kite bercakap tentang camne nak bagi jangkahayat bateri laptop lebih panjang.
    Tentang soket tercabut ke apa itu kecuaian diri sendiri la. Kalau dah tau nak cabut bateri, make sure la soket dan sumber elektrik stabil.
    TQ.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by ayoi on Thu Jan 21, 2010 5:24 pm

    based on tajuk TS

    on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    jawapan mudah
    tak perlu ..bateri kong beli baru..

    tips :
    1.lepas fullchager cabut bateri masa guna cable adapter. ni utk jangkahayat bateri.
    2.beli backup bateri cam apc/ups/pk atau jenama lain. khas utk di rumah or pejabat.
    elak utk blackout/short-circuit laptop tak padam sebab bateri dah cabut.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    abg burger
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 161
    Registration date : 17/02/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by abg burger on Thu Jan 21, 2010 10:34 pm

    aku rasa lebih baik guna elektrik. kalau tak, kenapa diorang membolehkan laptop on tanpa bateri?

    aryala
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 33
    Location : kuala lumpur
    Job/hobbies : main mafia war
    Registration date : 19/01/2010

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by aryala on Fri Jan 22, 2010 2:16 pm

    kesimpulanye ialah charge battery lepas full guner max yang mungkin...
    sebab battery bile x guner die akan kong habis....
    like battery ups.....
    mesti nak kene onload seminggu skali....
    hehehehhehehhe....
    dah tanye specialist battery....

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by neutron on Fri Jan 22, 2010 8:59 pm

    bg aku la.. psl nk ikut atau pon tidak tips yg org ckp tu terpulang pd individu masing2.. kalau rs x ksah sgt psl beteri.. x payah cabut pon xpe.. kong beli baru..

    pengalaman aku.. aku dgn kwn aku ni guna laptop brand sama.. beli pon sama2, hari sama dan kedai sama.. yg beza nya cara aku guna dgn cara dia guna.. aku bila guna aku guna adapter je, aku cabut bateri n aku guna coolerpad.. member aku ni sejak beli dia xpenah cabut bateri..n coolerpad pon jarang2 je guna..

    kesan nya.. bateri laptop aku ok sampai skrg dah 2 thn lbh.. dan bateri laptop member aku tu x sampai 1 thn dah kong..dan baru2 ni mabo laptop plak yg kong..

    jd terpulanglah pd masing2 nk ikut atau pon x tips tersebut.

    Sponsored content

    Re: on elektrik, bateri laptop perlu tanggal ke tak

    Post by Sponsored content Today at 11:01 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 11:01 am