Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Share

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Tue Nov 24, 2009 12:32 pm

    PENGENALAN

    Salam.
    Ada beberapa ahli yang tertanya2 bagaimana nak buat laman web dengan cara CMS terutama menggunakan Joomla. Disini saya ambil peluang untuk menurunkan sedikit panduan bagaimana nak bina laman web menggunakan Joomla. Anda boleh membina laman web Joomla di dalam PC anda sendiri sebelum anda membuat di liveserver atau webhosting (berbayar atau percuma).

    APA ITU JOOMLA
    Joomla adalah satu Sistem Pengurusan Kandungan atau lebih dikenali dengan Content Management System (CMS). Sistem ini telah dibangunkan oleh Open Source Matters atau (OSM). Sistem ini dibangunkan dengan menggunakan bahasa pengaturcara PHP (Hypertext Preprocessor) dan pengkalan data MySQL. Sistem ini telah dilancarkan dengan menggunakan lesen dari GNU/GPL(Free Software). Sekarang dengan jumlah komponen dan modul tambahan hampir mencecah 10,000. Ini memudahkan kepada semua pengguna.

    Sistem ini telah diedarkan secara percuma, dan ia menjadi salah satu sebab mengapa sistem ini menjadi pilihan kepada pihak individu atau korporat. Pada awalnya sistem ini lebih digunakan oleh pihak individu sahaja untuk membangunkan laman peribadi. Sekarang khususnya di Malaysia terdapat beberapa Syarikat kecil dan besar telah menggunakan sistem Joomla untuk membangunkan laman untuk syarikat mereka.



    PERSEDIAAN
    Sediakan beberapa perkara berikut;

      1. Sebuah PC OS WinXP/Vista (tutorial ini guna WinXP SP3)
      2. Pasang pakej local webserver - Xampp 1.7.1 [Download di sini]
      3. Pasang Joomla 1.5.15 [ Download di sini]


    MEMASANG XAMPP
    1. Selepas download, simpan di desktop dan klik 2 kali fail xampp 1.7.1
    2. Welcome: klik Next
    3. Destination folder: c:\xampp | next
    4. Guna default setting: klik Install, tunggu hingga selesai. | finish.
    5. Start xampp | Yes
    6. Klik Start Apache dan MySql (klik unblock jika perlu)





    Tutup tetingkap Xampp


    UJI LOCALHOST
    1. Buka IE/FireFox dan taip http://localhost <enter>
    2. Klik English
    3. Bila dah masuk ke laman Xampp, klik phpMyAdmin untuk uji DB

    4. Tutup browser.

    Selesai pemasangan Xampp dan bersambung pemasangan Joomla.



    Download Video Pemasangan Xampp & Joomla (swf)


    Last edited by OngBok on Wed Dec 02, 2009 8:10 am; edited 8 times in total


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Tue Nov 24, 2009 1:02 pm

    MEMASANG JOOMLA 1.5.15 DI LOCALHOST

    1. Selepas download dan simpan fail zip joomla di desktop, extract fail.
    2. Buka folder dan copy semua fail/folder joomla.
    3. Buat satu folder joomla di dalam c:\xampp\htdocs
    4. Kemudian paste fail yang dicopy tadi ke dalam folder c:\xampp\htdocs\joomla
    5. Sekarang dalam folder joomla terdapat fail lengkap seperti berikut;



    6. Setelah selesai copy, buka IE dan taip alamat http://localhost/joomla <enter>
    7. Choose Language: Next
    8. Pre-installation Check: Next
    9. License: Next
    10. Database Configuration: Untuk memasukkan maklumat ini buka IE dan taip;
    http://localhost/phpmyadmin/


    Buat satu database nama mydb.



    Klik Home | Privileges


    Klik Add new user


    Masukkan maklumat user


    Klik Check all | Go


    Anda telah berjaya membuat satu database mydb dan user mydb



    Kembali kepada Joomla dan masukkan maklumat database tadi ke dalam form. Klik Next




    FTP layer: Next




    Masukkan maklumat site, klik install sample data dan next





    Buka folder joomla dan delete folder installation.



    Klik site untuk melihat laman web joomla anda.



    Inilah laman web joomla yang menggunakan default template.
    Rupabentuk dan skema laman web boleh diubah dengan memasang template lain.
    Paparan ini juga dipanggil FrontEnd.



    Untuk mengurus laman web Joomla, anda perlu login ke BackEnd atau Admin Panel.
    Klik Administrator.



    Taip username dan paaword > Login


    Ini adalah admin panel atau dipanggil BackEnd.
    Kawasan ini digunakan untuk mengurus laman web secara total.


    Preview digunakan untuk melihat laman web (frontend)





    Selesai pemasangan Joomla.


    Last edited by OngBok on Tue Nov 24, 2009 2:04 pm; edited 3 times in total


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Tue Nov 24, 2009 1:17 pm

    MENUKAR TEMPLATE JOOMLA

    1. Download terlebih dahulu template yang anda suka. [Download Template]

    2. Dalam tutorial ini, saya gunakan template EastOrange. [Download]

    3. Download template EastOrange dan simpan di desktop. Fail ni dalam bentuk zip dan tak perlu extract.


    4. Buka site Joomla ( http://localhost/joomla ) > Klik Administrator untuk login ke Admin Panel

    5. Dalam Admin Panel, klik menu Extensions > Install/Uninstall
    6. Package File: klik browse dan cari fail template tadi > klik upload file & install. Install Template Success

    7. Klik Extensions > Template manager.
    8. Klik radio button EastOrange > klik ikon Default
    9. Klik Preview untuk melihat perubahan pada laman web setelah ditukar template baru.

    Selesai.

    ****************************************
    Jika ada masalah setakat nie, boleh reply dan bincang.
    OK. Thanks.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Tue Nov 24, 2009 11:48 pm

    MEMAHAMI SUSUNATUR TEMPLATE DI FRONTEND

    Setiap template yang digunakan untuk memaparkan laman web (FrontEnd) berbeza antara satu dengan lain bukan sahaja dari segi TEMA tapi juga kedudukan dan nama POSISI. Jika kita ambil cotoh template EastOrange, laman web akan kelihatan seperti berikut;



    Mengenal nama dan kedudukan posisi setiap template adalah sangat penting untuk menguruskan sesebuah laman web Joomla. Untuk mengetahui dengan lebih terperinci lagi, sila login ke admin control panel.

    1. Klik Adminstrator, masukkan username & password.
    2. Klik Extensions > Template manager.
    3. Klik template yang digunakan (EastOrange)
    4. Klik Preview.


    5. Perhatikan nama2 posisi yang ditunjukkan secara keseluruhannya.


    6. Klik menu Site > Control Panel.

    7. Kita ambil satu contoh. Klik Extensions > Module Manager.
    8. Klik Main Menu. Perhatikan position : Left


    9. Anda boleh tukar position main menu ke kanan dengan memlih 'right'
    10. Klik Apply dan lihat perubahan main menu di laman web

    Dengan mengetahui nama dan kedudukan posisi, anda dengan mudah dapat memasukkan apa saja elemen joomla mengikut posisi pilihan anda sendiri.

    Sekian.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 172
    Age: 33
    Location: Wangsa Maju
    Job/hobbies: PHP
    Registration date: 19/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by dans kam on Wed Nov 25, 2009 12:17 am

    Salam..
    dah boleh reply ek?..

    Aku nak bg cadangan skit. Ape kata mane2 tutorial yang ada kat Putera.com ni dibuat jugak dalam versi PDF.
    Ni forum sementara je, nanti kalo forum betul dah up, hilang gitu je nanti. Rugi wo..

    Sekadar cadangan...

    Datuk_Seri
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 307
    Age: 34
    Location: Kuching-Kulim-Melaka-Norway!!!
    Job/hobbies: Gaming
    Registration date: 12/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by Datuk_Seri on Wed Nov 25, 2009 12:52 am

    walaupun forum betul nanti up, forum ni takkan hilang selagi Admin sendiri yang akan tutup.. Jadi jangan risau, segala tutorial masih ada disini walaupun putera betul dah up. Lagi pun dah ada function untuk print.. Pegi dekat atas kanan, klik Actions lepas tu pilih print this page. Kalau ada primo PDF, terus print jadi PDF..

    Untuk Mr. Ongbok, tutorial yang sangat berguna... Very Happy


    --------------------------------------------
    Letak kat siggy,forum,blog,fw,twitter,fb korang.

    Code:
    [img]http://i82.photobucket.com/albums/j249/digolbot/siggyputera.png[/img]

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Wed Nov 25, 2009 8:25 am

    Hmmm... kalau ada sapa2 yang rajin dan ada masa boleh buat versi PDF. Hanya copy dn paste jer tutorial tu. dah siap nanti boleh bagi link untuk download. tapi tunggu tutorial nie selesai dululah.
    ok. Very Happy

    *****************************************

    MENAMBAH ARTIKEL DI MUKA DEPAN (FRONT PAGE)

    Pada asalnya muka depan laman web seperti dalam gambar di bawah;



    Untuk menukarnya dengan artikel kita sendiri, login ke admin control panel.
    1. Klik Front Page Manager.


    2. Pilih semua artikel > klik unpublish


    3. Klik Content > Article manager. Klik ikon NEW



    4. Taip artikel anda dan akhir sekali klik Reply. Preview laman web.
    Klik Yes pada Front Page.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Thu Nov 26, 2009 12:06 am

    MEMBUAT MENU UTAMA (MAIN MENU)


    Anda perlu tukar menu asal ke menu anda sendiri sesuai dengan isi kandungan laman web. Sebagai contoh menu utama;

    Menu Utama
    > Laman Utama
    > Komputer
    - Perkakasan (sub-menu Komputer)
    - Sistem Operasi
    - Perisian
    - Sekuriti
    > Laman Web
    - Asas HTML (sub-menu Laman Web)
    - Asas PHP
    > Multimedia
    - Grafik (sub-menu Multimedia)
    - Audio
    - Video
    > Galeri
    - Foto (sub-menu Galeri)
    - Video

    Cara-Cara Membuat Menu:
    1. Login ke admin control panel

    2. Klik Menu Manager


    3. Klik menu item menu utama



    4. Klik Home



    5. Tukar Title menjadi Laman Utama



    6. Untuk buang semua menu sediada kecuali Laman Utama
    Pilih semua menu kecuali Laman Utama dan klik Trash



    7. Membuat Sections. Klik Content > Section Manager



    8. Klik New.



    9. Masukkan Title yang sesuai dengan menu (Komputer). Kemudian Save
    Ulang proses ini untuk Laman Web, Multimedia & Galeri.


    10. Empat section telah anda buat.


    11. Membuat menu dan link ke section.
    Klik Menu > Menu Utama/Main Menu
    Klik New



    12. Klik Article > Section Blog Layout



    13. Masukkan maklumat seperti berikt;
    Title: Komputer
    Section: Komputer
    Lain2 set default
    Klik Save

    Ulang proses no 12 & 13 untuk membat menu Laman Web, Multimedia & Galeri


    14. Contoh menu yang dihasilkan.


    Bersambung ke cara membuat sub-menu di bawah.


    Last edited by OngBok on Thu Nov 26, 2009 7:47 am; edited 3 times in total


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Thu Nov 26, 2009 12:10 am

    MEMBUAT SUB-MENU

    1. Seperti biasa login ke admin panel

    2.
















    Selesai.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by TJ-Ariff on Thu Nov 26, 2009 1:20 am

    satu tutorial yang cukup baik !! 10 Star to U.. cheers

    Sambung lagi...


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Thu Nov 26, 2009 8:45 am

    Ya.. sambung lagi. Very Happy

    MENAMBAH ISI KANDUNGAN (Teks, Gambar dll)

    Menambah isi kandungan berkenaan dengan komputer yang dilinkkan dengan menu Komputer. Anda perlu membuat satu lagi Section dan Category UMUM dan link ke menu Komputer. Login ke Control Panel.


    1. Klik Content > Section Manager
    2. New > Title: taip Umum
    3. Save

    1. Klik Content > Category Manager
    2. New > Title: taip Umum
    3. Pilih Section: Umum
    4. Save.

    Membuat Artikel
    1. Klik Content > Article Manager.
    2. Pilih Section: Umum & Category: Umum
    3. Klik New


    4. Simpan artikel: Klik Save


    Link menu Komputer ke artikel Pengenalan Komputer

    1. Dalam Control Panel, klik Menu > Menu Utama
    2. Klik Komputer > Parameters (Basic) > Section > Umum
    3. Save dan preview laman web.

    Menambah Imej/Gambar Ke Dalam Artikel

    Untuk menambah imej ke dalam artikel, anda perlu upload gambar2 komputer yang berkaitan ke dalam satu folder imej.

    1. Dalam Control Panel klik Global Configuration > System
    2. Media Setting: Path to Image Folder: images/stories
    3. Tukar ke images sahaja
    4. Jadi, Media Setting: Path to Image Folder: images
    5. Save dan Refresh.

    Membuat Folder dan Upload Gambar
    1. Dalam Control Panel, klik Media Manager atau Site > Media Manager
    2. Buat satu folder komputer & klik Create folder.
    3. Kemudian klik folder komputer dan Start Upload fail2 komputer ke dalam folder komputer.

    Memasukkan Imej/Gambar Komputer ke Dalam Artikel.

    1. Dalam Control Panel, Klik Content > Article Manager dan klik Pengenalan Komputer.

    2. Browse ke bawah sekali dan klik butang Image.
    3. Klik folder komputer dan pilih gambar.
    4. Klik butang Insert (sebelah atas)
    5. Susun kedudukan imej/gambar mengikut kesesuaian.
    6. Klik Save dan Preview.



    Last edited by OngBok on Thu Nov 26, 2009 9:26 am; edited 6 times in total


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 537
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Basuh Pinggan
    Registration date: 04/05/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by LanoG on Thu Nov 26, 2009 8:46 am

    Wow.. menarik dan padat. Bagus nie untuk rujukan orang macam aku yang tak reti nak buat CMS nanti. Thanks a lot.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Thu Nov 26, 2009 9:28 am

    JOOMLA EXTENSIONS

    Apa itu Joomla Extension?

    Untuk lebih jelas lagi apa itu Extensions, buka laman web rasmi Joomla.
    http://extensions.joomla.org/


    Simbol 'C' menunjukkan Components.
    Simbol 'M' menunjukkan Modules.
    Simbol 'P' menunjukkan Plugin/Mambots.
    Simbol 'L' menunjukkan Language.

    Jadi, extensions dalam Joomla terbahagi kepada 4 iaitu;
    1. Components
    2. Modules
    3. Plugins/Mambots
    4. Languages

    Dengan extensions ini anda boleh menambah beberapa tambahan yang diperlukan dan sesuai dengan laman web supaya laman web lebih menarik, informatif dan profesional.

    Menggunakan Extensions Terpilih: PLUGIN
    Plugin biasanya digunakan untuk menambah sesuatu elemen seperti video, foto dsb terus ke dalam artikel. Contohnya plugin AllVideo. Dengan AllVideo anda boleh menambah klip video YouTube terus ke dalam artikel.

    1. Buka laman web http://www.joomlaworks.gr/
    2. Download AllVideo plugin: Download
    3. Simpan fail download di Desktop.

    Memasang Plugin

    1. Login ke Control Panel.
    2. Klik Extensions > Install/Uninstall
    3. Klik Browse & cari fail plugin.
    4. Klik Upload & Install.
    5. Klik AllVideo Documentation untuk melihat cara menggunakan plugin ini.


    Mengaktifkan Plugin.

    1. Klik Extensions > Plugin Manager
    2. Klik AllVideo > Enable > Save.




    Menambah AllVideo Plugin ke Dalam Artikel Komputer

    Katalah anda ingin menambah klik video IBM Blue Gene, World's Fastest Supercomputer;
    .http://www.youtube.com/watch?v=qm_CN1-c1r4

    1. Copy klip ID qm_CN1-c1r4
    2. Edit artikel Pengenalan Komputer (menu Content > Article Manager)
    3. Klik Pengenalan Komputer untuk edit.
    4. Tambah tag {youtube}ID{/youtube} iaitu {youtube}qm_CN1-c1r4{/youtube}


    5. Simpan dan preview.



    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Thu Nov 26, 2009 12:39 pm

    JOOMLA EXTENSIONS - Modules

    Modules biasanya diletakkan di posisi kanan, kiri, atas atau bawah laman web. Sebagai contoh modul jam diletakkan di sebelah kanan laman web.



    1. Download module jam- [Download]
    2. Simpan di Desktop.
    3. Login ke Control Panel.
    4. Extension > Install & Uninstall
    5. Klik Browse dan cari fail jam
    6. Klik Upload & Install

    Mengaktifkan Module Jam

    1. Klik Extension > Module Manager
    2. Klik World Time Clock
    3. Buat beberapa setting.

    1) Tukar tajuk yang sesuai
    2) Enable: Yes
    3) Position: Right



    4) Tukar warna jika perlu
    5) Pilih Regional
    6) Save atau Reply

    4. Simpan dan preview.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 729
    Location: Dungun Terengganu
    Job/hobbies: Pesara JKR
    Registration date: 18/02/2009

    Re: [Tutorial] Membina Laman Web (Berasaskan CMS Php/MySQL)

    Post by OngBok on Thu Nov 26, 2009 1:01 pm

    JOOMLA EXTENSIONS - Components

    Components biasanya dilinkkan dengan Menu dan ia lebih kompleks dari plugin & modules. Kadang2 di dalam Components terkandung Module dan Plugin. Contoh components seperti Forum, Foto Gallery dsbnya.



    Menggunakan Component Terpilih

    Component yang dipilih ialah PhocaGallery (Galeri Foto)- [ Laman Web ]
    1. Download PhocaGallery- [Download]

    2. Simpan fail di Desktop.

    3. Klik Extension > Install/Uninstall

    4. Pilih fail phocagallery dan klik Upload & Install.

    5. Setelah berjaya install, dalam skrin phocagallery klik butang Install.

    6. Klik Category > New


    7. Masukkan maklumat seperti rajah di bawah;

    1) Title: Komputer
    2) Klik Folder untuk membuat folder 'komputer'. Semua gambar komputer akan diletakkan di sini.

    8. Buat satu folder

    1) Taip komputer dan klik Create folder.

    9. Dalam skrin phocagallery, klik Image

    1) Masukkan Title dan pilih category
    2) Klik Image



    Klik folder komputer dan upload gambar2 komputer ke dalam folder komputer.

    10. Klik gambar dan Save. Ulang proses untuk setiap gambar.

    Menghubungkan Menu Galeri Foto Dengan PhocaGallery

    1. Dalam Admin Control Panel, klik Menus > Menu Utama
    2. Klik sub-menu Foto Galleri.





    3. Akhir sekali klik Save.
    4. Preview laman web dan cuba klik menu Foto Galeri.

    Selesai.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

      Current date/time is Fri Aug 29, 2014 11:16 am