Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    nok bejajar bt laman web site

    Share

    acik987
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 42
    Age : 28
    Location : paka dungun trg
    Job/hobbies : layan peresaan,networking...,cari maklumt ttg it ( all rr)
    Registration date : 26/04/2009

    nok bejajar bt laman web site

    Post by acik987 on Tue Apr 28, 2009 11:19 am

    sape2xx yg pro bhgian nie...bleh x tunjuk ajar camane nk bt laman web site,,xkire rr web site blgger ker n dll Rolling Eyes
    plzzzzzzzzzzzzzzz

    acik987
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 42
    Age : 28
    Location : paka dungun trg
    Job/hobbies : layan peresaan,networking...,cari maklumt ttg it ( all rr)
    Registration date : 26/04/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by acik987 on Tue Apr 28, 2009 11:21 am

    tolong rrr ....bro nk bljr ngt bab2xx nieeeeeee Sad

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by Razi_IBM on Tue Apr 28, 2009 12:55 pm

    macam tak ikhlas je tanya..klau nak blaja bukan camtu cara tanya..
    "camana nak buat website" - >terlalu umum,orang malas nak jawab.

    dan kalau bernasib baik orang akan bagi jawapan camni:
    "kena ada fail website,webserver,database(kalo pelu) ngan server."

    detail la lagi.nak bentuk macam mana,siapa hosting,template apa bagus..blabla..
    so,yang mana satu ko nak tau?

    ..
    aku assume ko nak buat blog,
    so cara paling mudah kena ada:
    wordpress,idea,hosting.

    kalau nak host sendiri,kena ada webserver suite cam xampp/wampp/lighty2go,dan komputer dan tenet 24jam.
    detail2 lagi..tak tanya tak jawabla..

    acik987
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 42
    Age : 28
    Location : paka dungun trg
    Job/hobbies : layan peresaan,networking...,cari maklumt ttg it ( all rr)
    Registration date : 26/04/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by acik987 on Tue Apr 28, 2009 1:12 pm

    aku assume ko nak buat blog,
    so cara paling mudah kena ada:
    wordpress,idea,hosting.

    cth??

    acik987
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 42
    Age : 28
    Location : paka dungun trg
    Job/hobbies : layan peresaan,networking...,cari maklumt ttg it ( all rr)
    Registration date : 26/04/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by acik987 on Tue Apr 28, 2009 1:13 pm

    wordpress nie pun aku xknl.. Sad

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by wanjihan on Tue Apr 28, 2009 1:29 pm

    web paling simple masa aku belajar buat sendiri 10 tahun yg lepas hanya pakai frontpage. microsoft frontpage tu disertakan bersama ms office xp. cube check kt pc ko ada tak. ms frontpage tu guna asal html jer, senang dan cepat. mudah utk sape2 br nak belajar. pstu ko register hosting free kt geocites.com. hosting ni utk kita tmptkan file2, gmbr, atau apa2 bahan yg kita letak dlm web tu.

    kalo nak tanya ape2 lg pasal ni bleh pm aku, aku sedia membantu.
    terima kasih

    SHiDi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 30
    Age : 32
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Geek
    Registration date : 03/03/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by SHiDi on Tue Apr 28, 2009 5:01 pm

    acik987 wrote:sape2xx yg pro bhgian nie...bleh x tunjuk ajar camane nk bt laman web site,,xkire rr web site blgger ker n dll Rolling Eyes
    plzzzzzzzzzzzzzzz

    Satu soalan yang dah terlalu kerap orang tanya.

    Mulakan dengan belajar HTML, kemudian CSS, dah mahir, cuba pula Javascript. Untuk tambahan boleh juga cuba XML dan XSLT. Ni memang banyak kebaikannya.

    Lepas tu boleh pula masuk dunia web programming macam Java, PHP, ASP, dan sebagainya.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Membina Laman Web

    Post by OngBok on Thu Apr 30, 2009 12:04 am

    acik987 wrote:sape2xx yg pro bhgian nie...bleh x tunjuk ajar camane nk bt laman web site,,xkire rr web site blgger ker n dll Rolling Eyes
    plzzzzzzzzzzzzzzz

    Kebetulan pada minggu nie aku ajar student MLVK IT Tahap 3 (Modul Membina Laman Web). Sapa2 yang nak follow silakan. Tapi kena buat tugasan yang diberikan. Nie contohnya:

    http://gmedia.akademi-ipm.com/gmu/contact.html
    (boleh guna borang nie untuk mohon nak belajar)
    Laman web nie contoh student buat.

    Aku ajar guna;
    1. Main webpage editor - MS Frontpage 2003
    2. Untuk menu - Agama Menu Maker
    3. Form - PHPFormWizard
    4. Grafik - SnagIT 9
    5. Video converter - FLV to AVI MPEG WMV 3GP MP4 iPod Converter
    http://www.aone-soft.com/

    Nak buat tutorial aku tunggu putera.com hidup semula

    OK.

    mucha_wan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 29
    Age : 28
    Location : Malizia
    Job/hobbies : hob-nob
    Registration date : 18/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by mucha_wan on Thu Apr 30, 2009 4:45 am

    yess..btul kata sHiDi tu..
    knal erti HTML tu
    blajar basic html..
    bukak notepad sbb tulaaaaaa web editor yg paaaaaalingg basic
    ni cth html yang PAAAAAAALINGGGG ringkas:
    Code:

    <html>
    <body>
    <h1>Hello sayaaaaanngg</h1>
    </body>
    </html>
    nak phm ape function setiap tag html tu pergila ke w3c school sbb diorgla yg handle bab2 html stuffs ni (kan??)..
    sedangkan kita lahir2 pn mane bleh trus lari pecut 1000x1000m (WOW!) haha
    btol x btol x??
    ape2 pun mintak ampun andai tekasar bahase Smile

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by ScareCreW on Thu Apr 30, 2009 2:39 pm

    acik987 wrote:wordpress nie pun aku xknl.. Sad
    brader ni tak cool
    wordpress pun tak kenal
    kebod pun rosak (atau post guna hpone)

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by putrilinz on Thu Apr 30, 2009 9:13 pm

    betul tu..anyway..ape2 pn mula kita kene learn sendri dulu..bile dh phm, bru la tnye bro2 kt cini..utk wt website tu common sgt la..kalo setakat website, only use html + css pn dh cukup..yg melibatkan database plak bru guna php..
    then javascript tu utk interactive function cth day, time, prompt n so on la..
    i take almost 6 month blajar bende2 ni utk create a "online reservation system" for my fyp...tp bende2 ni sume bkn sahaja sbb nk blaja, mesti ade sekali minat n sbb2 yg terdesak..then, xsemua org blh adapt dgn programming ni...
    sorry kalo sy tersilap ckp ye..just ni opinion sy..n kalo nk blaja dgn sy, blh pm sy..
    tp as i say earlier, sy pn bkn expertise...tp xslh kalo kita same2 blejar..sy bminat nk jd programmer kalo ade peluang Smile

    muraicherang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 160
    Location : klate
    Job/hobbies : pikat burung tino
    Registration date : 21/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by muraicherang on Fri May 01, 2009 2:29 pm

    Tntg nk bina web ne, bg aku sorang je bdk putera yg leh ajar A-Z. step by step. 'Darkwan' dlm putera lama dah ada pos dia. simpanan aku dh ilang. Smpai skarang x jumpe lg pngajar sprti dia. Sad

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by putrilinz on Fri May 01, 2009 2:44 pm

    -bro ramai gak la yg blh ajar...just kita rajinkan diri pm diaorg..mtak ym id diaorg..bg lin programmer yg join putera ni baik2,depend la situation..diaorg pn ade komitmen masing2..huhu..so lin suggest "kuzie"-

    kingtravx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 03/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by kingtravx on Sun May 03, 2009 2:10 pm

    acik987 wrote:sape2xx yg pro bhgian nie...bleh x tunjuk ajar camane nk bt laman web site,,xkire rr web site blgger ker n dll Rolling Eyes
    plzzzzzzzzzzzzzzz

    sekarang ko nk wat website untuk apa ?

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by ScareCreW on Sun May 03, 2009 3:34 pm

    panduan buat laman web dan sebagainya
    Laman download di atas akan ditutup tepat jam 11.59 malam, hari Isnin ini (4/5/09).

    muraicherang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 160
    Location : klate
    Job/hobbies : pikat burung tino
    Registration date : 21/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by muraicherang on Sun May 03, 2009 8:51 pm

    putrilinz wrote:-bro ramai gak la yg blh ajar...just kita rajinkan diri pm diaorg..mtak ym id diaorg..bg lin programmer yg join putera ni baik2,depend la situation..diaorg pn ade komitmen masing2..huhu..so lin suggest "kuzie"-
    mmg btol kt cni ramai yg tau lin. tp cara darkwan ajar btol2 utk mereka yg buta tntg web. di mana nk dptkn benda ne, bnda tu suma dia nyatakan. cnthnya kalau nk dptkn 'marquee' kt mana nk dapatkn dia nyatakan. pndekata ibarat mengajar bdk pra skolah bkn bdk mnengah!

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by putrilinz on Sun May 03, 2009 9:19 pm

    hmm...kita kene berusaha gak utk belajar..jgn mgharapkn org sgt...
    bnyk buat research..internet..semua ade..
    then, gune mase dgn sebaiknye..kalo berchatting blh plak lame..so, why not kita learn sndri dulu, then bru tnye diaorg..
    eh, merepek ape plak lol!

    hmm..xde la..just nk ckp je semua programmer yg lepak kt cini, semua baik2..diaorg cool semua..

    kingtravx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 03/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by kingtravx on Sat May 09, 2009 7:36 pm

    hurmmm aku nak tanya sikit pasal CMS . Boleh sesiapa tolong terangkan ? Saya tak seberapa faham laaa

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by pampersDry on Sun May 10, 2009 10:19 pm

    nah tengok link nieee CMS(content managment system)

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by OngBok on Tue May 12, 2009 11:52 am

    bila i klik link yg u kasi tu, baru i faham.

    cokodork
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 28
    Registration date : 12/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by cokodork on Wed Jun 24, 2009 10:27 pm

    assalamualaikum n selamat sejahtera semua...

    sy baru nk blaja wat website...

    b4 this ader yg mention on thread dakwan....

    ader sesiapa yg simpan lg x?

    diharap dapat kongsikan kat sini...

    salam
    cokodork

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by OngBok on Thu Jun 25, 2009 12:16 am

    cokodork wrote:assalamualaikum n selamat sejahtera semua...

    sy baru nk blaja wat website...

    b4 this ader yg mention on thread dakwan....

    ader sesiapa yg simpan lg x?

    diharap dapat kongsikan kat sini...

    salam
    cokodork

    Dalam tu dia ajar nak buat laman web guna HTML
    Kod HTML ditulis/ditaip menggunakan NotePad atau text editor yang lain.
    Nak belajar buat laman web 'wajib' belajar HTML, sebab laman web tu sendiri adalah kod/tag2 HTML.

    Bila dah menguasai serba sedikit asas HTML, barulah bina laman web guna grafik editor/wyswyg editor spt FrontPage, Dreamweaver dan lain2. Buat laman web secara offline iaitu buat dalam komputer sendiri, tidak memerlukan sambungan internet melainkan untuk publish/upload ke web hosting.

    Lepas tu barulah buat laman web secara online mengguna CMS script spt Joomla, WordPress. Cara nie memerlukan web hosting samada free atau berbayar serta ada sambungan internet.

    Selamat belajar.

    cokodork
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 28
    Registration date : 12/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by cokodork on Thu Jun 25, 2009 6:39 am

    terima kasih OngBak...

    sy akan follow aper yg awk bg tau tu....
    rase rugi kalo x blaja wat website ni...

    -sesaper yg masih simpan tutorial dakwan, sila la tampil post kat sini...
    amat2 memerlukan

    salam
    cokodork

    Don Juann
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 39
    Registration date : 13/02/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by Don Juann on Thu Jun 25, 2009 9:29 am

    OngBok wrote:
    cokodork wrote:assalamualaikum n selamat sejahtera semua...

    sy baru nk blaja wat website...

    b4 this ader yg mention on thread dakwan....

    ader sesiapa yg simpan lg x?

    diharap dapat kongsikan kat sini...

    salam
    cokodork

    Dalam tu dia ajar nak buat laman web guna HTML
    Kod HTML ditulis/ditaip menggunakan NotePad atau text editor yang lain.
    Nak belajar buat laman web 'wajib' belajar HTML, sebab laman web tu sendiri adalah kod/tag2 HTML.

    Bila dah menguasai serba sedikit asas HTML, barulah bina laman web guna grafik editor/wyswyg editor spt FrontPage, Dreamweaver dan lain2. Buat laman web secara offline iaitu buat dalam komputer sendiri, tidak memerlukan sambungan internet melainkan untuk publish/upload ke web hosting.

    Lepas tu barulah buat laman web secara online mengguna CMS script spt Joomla, WordPress. Cara nie memerlukan web hosting samada free atau berbayar serta ada sambungan internet.

    Selamat belajar.

    aku setuju dgn pendapat OngBok (otai web ni) tuh, mmg kena tahu kod/tag HTML tuh sbb ade sesetgh masalah tak boleh setel melalui perisian yg digunakan, kdg2 kena 'setelkan' melalui kod HTML tuh sendirik. senang cite HTML nie asas utk bina website.

    p/s : mne ilang si darkwan nih eh?

    cokodork
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 28
    Registration date : 12/05/2009

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by cokodork on Thu Jun 25, 2009 6:40 pm

    huhuhuhu!!! hai don juan.. lamer x chat ngn ko...

    aku la ni pening nak blaja wat website...

    tu yg try cari e-course...

    skrg ni blaja html jer lg... yg lain x sentuh lg... nanti baru aku explore

    salam
    cokodork

    Sponsored content

    Re: nok bejajar bt laman web site

    Post by Sponsored content Today at 2:01 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:01 pm