Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Share

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Sun Mar 29, 2009 11:47 pm

    Baracuda wrote:Saya lebih berminat dgn layan diri. Saya pun ada servey beberapa tempat tapi xbape yakin.
    Nantilah kalu dah jumpa saya contact.

    Thanks Baracuda,

    Kalau dah jumpa nanti bolehlah contact, saya akan berikan support untuk awak untuk merialisasikan impian anda.

    Sekiranya ingin meminta nasihat ataupun contoh proposal untuk management kolej, bolehlah menghubungi saya

    silverchair959
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 23
    Registration date : 10/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by silverchair959 on Mon Apr 20, 2009 11:52 pm

    salam...

    kalo nak bukak kedai dobi yg tak guna coin operated bleh ker ??

    machine brand apa ek...

    mekasih

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Thu Apr 23, 2009 3:04 am

    silverchair959 wrote:salam...

    kalo nak bukak kedai dobi yg tak guna coin operated bleh ker ??

    machine brand apa ek...

    mekasih

    Boleh takde masalah,

    Di bawah ni adalah package untuk tanpa coin :



    tapi kalau nak mesin yang lebih besar ( >kg ) , kami juga sediakan mesin dari brand Heubsch dan Maytag. Untuk speedqueen saya tak supply sbb dari pengalaman saya dan kawan2, spare partnya tersangatlah mahal.

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Fri Apr 24, 2009 12:44 am

    Salam semua,

    Di sini saya sertakan gambar-gambar kedai usahawan kita yang telah memilih syarikat kami untuk memulakan perniagaan dobi.

    Gambar di kedai Suzann Laundry di Ayer Keroh Melaka



    Gambar di dalam kedai Suzanne Laundry



    Gambar mesin dan anak saya yang sulung di dalam kedai Suzann Laundry





    Smile

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Fri Apr 24, 2009 12:56 am

    Gambar kedai Duane Laundry di Merlimau Melaka



    Gambar di dalam kedai Duane Laundry



    Gambar mesin di dalam kedai Duane Laundry



    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Fri Apr 24, 2009 1:04 am

    Nanti saya masukkan lagi gambar-gambar terbaru kedai dobi yang telah berjaya dibuka oleh usahawan kita di antaranya ITAS laundry di Bandar Saujana Putra dan Harmoni Kaseh Laundry di Sg Ijok Kajang...

    Saya akan update dari masa ke semasa..

    Untuk makluman semua, saya akan mengadakan kursus pada Sabtu nie, 25hb April 2009 di kedai saya beralamat :

    Z&Z Network Trading
    HG 008, Jalan LP 7/4,
    Taman Lestari Perdana,
    43300 Seri Kembangan Selangor.

    Tel : 03 89428870, fax : 03 89488525
    My Mobile : 019 2238079 ( Zamri )

    Kursus bermula 10 pagi hingga lebih kurang 2 ptg, kursus adalah percuma.

    Untuk pengesahan kehadiran, sila call saya terlebih dahulu.

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Sun Apr 26, 2009 7:07 pm

    Syukur alhamdulilah training pada sabtu 25hb April telah berjalan seperti dirancang, tahniah kepada mereka yang hadir dan berharap selepas ini dapat merealisasikan impian mereka untuk membuka perniagaan dobi.

    saya akan mewar-warkan dari masa ke semasa mengenai tarikh kursus, tetapi sekiranya anda diluar sana ingin menjalani kursus secara perseorangan, sila hubungi saya untuk kursus dari isnin hingga sabtu tetapi hendaklah maklumkan kepada saya 3 hari awal sebelum kursus.

    Very Happy

    silverchair959
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 23
    Registration date : 10/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by silverchair959 on Tue Apr 28, 2009 2:14 am

    Salam En Zamry....saya nak tanya pakej yg En Zamry sediakan ni tiada utk basuhan dryclean ke ??

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Tue Apr 28, 2009 10:47 am

    silverchair959 wrote:Salam En Zamry....saya nak tanya pakej yg En Zamry sediakan ni tiada utk basuhan dryclean ke ??

    Terima kasih silverchair959, untuk kos dry cleaning machine adalah different kos daripada package yang saya tawarkan,

    Untuk Aqua dry cleaning brand Electrolux saya jual RM35,000.00.

    Saudara juga boleh adjust jumlah mesin yang dikehendaki daripda package yang ditawarkan, contohnya anda boleh pilih mesin yang berkapasiti yang tertentu mengikut keperluan anda. Harga masih boleh dirundingkan lagi.

    Untuk pengetahuan semua, nasihat saya kepada yang baru untuk memulakan perniagaan dobi ( beginner ), pembelian dry cleaning boleh ditangguhkan dahulu kerana adalah berbaloi kita beli sekiranya sale kita UNTUK DRY CLEANING SAHAJA LEBIH RM2,000 sebulan. TETAPI SEKIRANYA SALE UTK DRY CLEANING DI BAWAH RM2,000 sebulan adalah tidak berbaloi dengan pembelian mesin dry cleaning kerana kos pembelian tidak berbaloi dengan sale yg kita dapat. SEKIRANYA ADA PLAN NAK BUAT SERVICE AMBIL DRY CLEANING DARI KEDAI2 DOBI LAIN bolehlah membeli dry cleaning machine ini.

    sekiranya mahu maklumat lanjut bolehlah menghubungi saya, zamri 019 2238079

    Very Happy


    Last edited by zamri_laundry on Wed May 13, 2009 9:10 pm; edited 1 time in total

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Mon May 04, 2009 5:54 pm

    Salam semua forumer...


    Shukur alhamdulilah pada 30 April, pihak GMI college telah offer company saya untuk meletakkan mesin layan diri di blok A5 dan Puan Faizah telah invest untuk 2 washer dan 1 dryer, gambar akan saya paparkan kemudian.

    InsyaAllah juga pada minggu depan saya akan ke Kuantan menghantar mesin untuk mini package laundry shop. Kepada mereka yang berada di Kuantan bolehlah menghubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut tentang business ini.

    Dan pada minggu ketiga, satu lagi new laundry shop setup di Shah Alam sek 7 dan sekali lagi puan Faizah memilih syarikat kami sebagai mentor mereka dalam perniagaan ini.

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Tue May 05, 2009 6:46 pm

    Salam untuk semua forumer...

    dengan ini saya ingin mengumumkan bahawa pada Sabtu, 16hb Mei 2009 pihak syarikat akan mengadakan kursus secara percuma bermula pada 10 pagi. Setakat ini sudah 2 orang telah memberi nama untuk menghadiri kursus penyelenggaraan untuk kedai perkhidmatan dobi.

    kepada yang berminat, sila telefon saya zamri 019 2238079.

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Wed May 13, 2009 6:24 pm

    salam semua forumer...

    Minggu nie saya tak buat setup new laundry shop di Kuantan dan ditunda pada minggu hadapan disebabkan owner kedai masih menyiapkan renovation di kedai, insyaAllah saya akan beritahu tarikhnya kelak.

    Untuk makluman juga, anda masih dipelawa menghadiri kursus pengurusan kedai dobi pada Sabtu, 16hb May nie. Kepada yang berminat sila call/sms saya zamri 019 2238079

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Wed May 13, 2009 8:46 pm

    Gambar-gambar mesin dobi layan diri di blok asrama GMI Kajang,

    View pintu masuk asrama GMI



    Pada 30 April 2009, dapat offer dari GMI masuk blok A5



    Gambar mesin di blok A5, asrama lelaki



    Syarikat kami juga dapat untuk blok A1 dan A3



    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Thu May 14, 2009 10:40 am

    Penambahan mesin di KLUIC or IKRAM Bangi, penambahan mesin di blok berdekatan dgn management office pada pertengahan bulan April 2009.



    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Fri May 15, 2009 12:33 pm

    For info :

    MARA Gantung Semua Pinjaman Perniagaan Kerana Najib Belum Bagi New Budget


    sila baca forum nie :

    http://mforum6.cari.com.my/viewthread.php?tid=415971&extra=page%3D2

    Very Happy

    silverchair959
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 23
    Registration date : 10/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by silverchair959 on Fri May 15, 2009 9:38 pm

    En Zamri, kursus percuma yg En Zamri tawarkan tuh nanti perserta ada dpt sijil tak ??

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Sat May 16, 2009 4:34 pm

    silverchair959 wrote:En Zamri, kursus percuma yg En Zamri tawarkan tuh nanti perserta ada dpt sijil tak ??

    Salam,

    Setakat yang pernah saya buat kursus, tiada lagi saya keluarkan sijil. Tetapi sekiranya ada permintaan daripada perserta, tiada masalah bagi saya untuk mengeluarkan sijil, InsyaAllah

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Tue May 19, 2009 1:48 pm

    Salam buat semua forumer,

    Syukur alhamdulilah pada sabtu 16hb baru ni 3 orang telah menghadiri kursus di kedai saya, dan sy harap mereka yang hadir dapat merealisasikan impian mereka utk membuka sebuah kedai dobi.

    Pada minggu hadapan, 27hb insyaallah saya akan ke Kuantan setup new laundry shop di sana, kepada mereka yang berada di sana sekiranya berminat bolehlah menghubungi saya untuk keterangan lanjut. Dan minggu depan juga satu lagi new shop laundry akan pihak syarikat kami bekalkan di seksyen 7 Shah Alam,sekarang proses2 renovation masih dijalankan, tariknya akan diberitahu nanti masa penghantaran mesin.

    tq

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Tue May 19, 2009 3:02 pm

    My new website facing....

    sila lah layari at www.znznetwork.com.my



    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Thu May 21, 2009 12:30 pm

    Gambar Kedai Suzann Laundry di Ayer Keroh Melaka






    Gambar mesin di Suzann Laundry bersama anak saya yang sulong

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Sun May 24, 2009 11:37 pm

    Gambar pemasangan mesin dobi layan diri di salah sebuah hotel budget di ibu negara..
    Matahari lodge Jalan Petaling berhadapan dengan LRT Pasar Seni



    Mesin washer dan dryer layan diri di pasang pada setiap floor





    Very Happy

    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by sh4m on Mon May 25, 2009 5:11 pm

    tringin nak bukak kedai dobi.. cuma ada prob dari segi kewangan je.. pastu xde kakitangan or pekerja yg nak keje kat kedai aku nnt..

    k'jaan ade wat bantuan kewangan ke kalu nak bukak kedai dobi ni..??

    hmmm... nak sewa kedai lak brape duration sebulan sewa..?? sbb aku target kedai kat kondominium..

    lg1, washer tu brape harga sebijik..?? dryer tu lak laku ke..?? kkdg aku tgk yg dtg cuma nak basuh pakaian je...

    sory la banyak soklan.. hope zamry leh jawab la soklan2 yg asik melayang2 kat kepala aku ni... Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Mon May 25, 2009 11:33 pm

    sh4m wrote:tringin nak bukak kedai dobi.. cuma ada prob dari segi kewangan je.. pastu xde kakitangan or pekerja yg nak keje kat kedai aku nnt..

    k'jaan ade wat bantuan kewangan ke kalu nak bukak kedai dobi ni..??

    hmmm... nak sewa kedai lak brape duration sebulan sewa..?? sbb aku target kedai kat kondominium..

    lg1, washer tu brape harga sebijik..?? dryer tu lak laku ke..?? kkdg aku tgk yg dtg cuma nak basuh pakaian je...

    sory la banyak soklan.. hope zamry leh jawab la soklan2 yg asik melayang2 kat kepala aku ni... Very Happy

    salam sh4m,

    terima kasih kerana berminat untuk mengetahui mengenai perniagaan dobi ni.

    soalan : k'jaan ade wat bantuan kewangan ke kalu nak bukak kedai dobi ni..??
    jawapan :kerajaan ada menyediakan pembiayaan perniagaan untuk usahawan seperti MARA, TEKUN, SME dan sebagainya. Cuma ketika ini apa yang saya dapat info badan2 institusi kewangan seperti MARA dan TEKUN tak cukup dana untuk pembiayaan pinjaman ( perkataan yg lebih ringkas, kerajaan tak de duit ).Tapi masih boleh membuat pinjaman dengan badan berkanun yang lain, saudara kena buat reserch sedikit tentang pinjaman ni.

    soalan : nak sewa kedai lak brape duration sebulan sewa..??
    jawapan : kadar sewa selalunya bergantung pada lokasi sesuatu tempat, ada yg murah dan ada yang mahal. Biasanya tempat yang terlalu strategi sewa adalah tinggi, tetapi saudara perlu bijak memilih kedai yang tidak terlalu mahal kadar sewanya, cuba cari kedai yang sewanya berpatutan dan tidak terlalu tersorok, maknanya boleh dilihat oleh orang ramai yang keluar masuk di area yang kita hendak buka kedai tu.

    soalan : lg1, washer tu brape harga sebijik..??
    jawapan : untuk tanpa coin operated washer 10.5kg rm4800 seunit dan coin operated washer 10.5kg rm6,700.00

    soalan : dryer tu lak laku ke..?? kkdg aku tgk yg dtg cuma nak basuh pakaian je...
    jawapan : perlulah dryer, lepas basuh baju perlulah kita keringkan, kalau setakat toto/comforter bolehlah kita jemur tapi kalau baju basuhan banyak takde space pulak kita hendak hidai baju.

    tq

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Wed May 27, 2009 12:24 pm

    Salam semua forumer,

    Pemasangan mesin dobi di Kuantan terpaksa ditunda sekali lagi pada minggu hadapan disebabkan owner kedai masih menyiapkan renovation yang hampir 70% siap, actual date ke kuantan akan diberitahu kelak.

    Untuk kedai dobi baru di sek 7 shah alam, pemasangan mesin plan pada hari sabtu nie sekiranya tiada masalah. Renovation kedai ini hampir siap 90%.

    Kepada saudara/saudari yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan dobi ini boleh call or sms saya, ok.

    tq

    Very Happy

    zamri_laundry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by zamri_laundry on Fri May 29, 2009 11:21 am

    Salam semua forumer,

    Confirm Isnin, 1hb Jun 2009 saya akan turun ke Kuantan untuk membuka satu lagi new shop laundry di sana. Kepada anda yang ingin berjumpa dengan saya, bolehlah call @ sms. Jumpa anda di sana.

    Very Happy

    Sponsored content

    Re: Kursus Dobi 20hb February 2010 : Peluang Perniagaan Dobi dan Layan Diri yang berjaya

    Post by Sponsored content Today at 8:13 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 8:13 am