Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Share

    Poll

    Apa pendapat anda?

    [ 2 ]
    50% [50%] 
    [ 0 ]
    0% [0%] 
    [ 2 ]
    50% [50%] 
    [ 0 ]
    0% [0%] 
    [ 0 ]
    0% [0%] 

    Total Votes: 4
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by LanoG on Mon Oct 19, 2009 6:03 pm

    Aku try buat satu tutorial Ms Excel 2007 (cubaan pertama dalam bidang Ms Office). Sebab sebelum nie aku memang langsung tak minat buat tutorial pasal Office application nie... Nak mintak pendapat korang.. hehehe. Lama giler aku tak buat tutorial... tapi anyway, sila bagi komen.

    Oh ye.. nie dia link dia.
    http://www.lanogame.co.cc/?p=433

    Screenshot



    Akhir kata...
    Kalau Elok Bagitau Rakan,
    Kalau Tak Elok Bagitau Kami.


    Last edited by LanoG on Wed Oct 21, 2009 6:17 pm; edited 1 time in total


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by ayoi on Mon Oct 19, 2009 6:35 pm

    ok dah screenshot tu tapi ayat nyer pasar sgt.. .utk aku memang sempoi.. utk user biasa mungkin rasa pelik sket.. tapi mungkin ini stail ko dan user2 mungkin lebih tertarik lama kelamaan ngan bahasa pasar tu....

    memula aku baca ok lagi tatabahasanya.. pastu start dah kepasarannya

    utk student nak copy paste kena lah ubah ayat2 tu mengikut tatabahasa yang betul.....

    ayat yang buat aku tersenyum dan tersengih

    Nampaknya bar-bar berkenaan kelihatan kurus dan ‘masih tak cukup makan’, oleh itu apa kata kita
    tembamkan
    Razz sedikit bar-bar berkenaan. Seperti proses sebelum ini, tandakan semua bar berkenaan dan klik left-mouse untuk membuka tetingkap Format Data Seris. Kali ini pilih Series Option dan gerakkan Gap Width sedikit ke kiri seperi berikut.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by LanoG on Tue Oct 20, 2009 9:34 am

    Hahaha.. thanks for your comment, ayoi. Actually, memang aku saja mem'pasar'kan bahasa dalam tutorial sebab taknak terikat dengan formaliti buku2 teks. Pada pendapat aku, orang akan lebih mudah paham dengan cara ini berbanding membaca benda2 yang formal, lagipun ini cuma tutorial di blog. Sebab tu aku try masukkan joke sikit dalam tutorial tu... Very Happy

    Okey, oleh sebab aku ada semangat sikit semenjak dua menjak nie... aku cuba buat tutorial lain la pulak kalau ada masa lapang.. Jika ada permintaan untuk tutorial Ms Office pun sila ler bagitau, mana ler tau aku boleh tolong 'tutor'kan.. hahaha Very Happy
    avatar
    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by test0123 on Tue Oct 20, 2009 9:40 am

    ok jgk tutorial ni..nice share bro.. Smile
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by ayoi on Tue Oct 20, 2009 11:18 am

    ko bagi tutorial lam excel utk separate word bagi memudah user nak wat database dari source yang tak teratur..
    samada guna trim semicommand or etc.....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart
    avatar
    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 58
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by raidizh AR on Tue Oct 20, 2009 11:31 am

    hahahha...cayalah lanog, tesengeh ak sorg2 bace tuh... sempoi ok gak


    --------------------------------------------
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by ArchNide on Tue Oct 20, 2009 11:50 am

    salam..
    tutorial yang menarik untuk rujukan.
    keep it up LanoG!

    btw, ni MsOffice 2007, kan? bila ubah jadi MsOffice PowerPoint2003,
    slide presentation ada conflict tak?
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by LanoG on Tue Oct 20, 2009 12:52 pm

    ArchNide wrote:salam..
    btw, ni MsOffice 2007, kan? bila ubah jadi MsOffice PowerPoint2003,
    slide presentation ada conflict tak?
    Conflict biasanya takde cuma kadang kala format maybe lari kot sebab kalau ko guna function 2007 yang tak wujud kat version 2003, dia akan adjust ko punya slide tu masa convert. Sebab tu kadang2, alignment lari lah dan sebagainya... lebih baik kalau ko bertujuan nak convert ke 2003, better jangan guna function2 baru dalam 2007 tu...

    Just my 2 cent opinion. Maybe orang lain ada opinion dia sendiri.
    avatar
    s.k
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : ipoh
    Registration date : 23/06/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by s.k on Tue Oct 20, 2009 1:04 pm

    bagus2..nanti aku suh makcik2 kat opis aku g layan web nie..cheers cheers cheers


    nak ty ckit cikgu..
    cam ne nak UPPERCASE n lowercase dlm Excel Office`07??
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by ArchNide on Tue Oct 20, 2009 1:13 pm

    ha'a. thanks

    certain font tak available dia akan default dan shape 3d jadi
    flat 2d (some chart/graph takleh appear langsung)

    so, solution untuk MsPowerPoint ni kena convert jadi standalone



    thanks! tuto pembaharuan yg menarik. keep it up LanoG!
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by LanoG on Tue Oct 20, 2009 1:32 pm

    s.k wrote:bagus2..nanti aku suh makcik2 kat opis aku g layan web nie..cheers cheers cheers


    nak ty ckit cikgu..
    cam ne nak UPPERCASE n lowercase dlm Excel Office`07??

    Apasal makcik2 jer ko suruh... suruh ler jugak awek2 kat ofis ko tu jenguk.. hahahaha.

    Dalam kes nak UPPERCASE kan tu... maybe ko boleh consider guna function, misalnya kalau text lowercase ko tu kat dalam Cell A1, maka ko pergi ke Cell lain dan taipkan =UPPER(A1) pastu tekan enter...
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by LanoG on Tue Oct 20, 2009 1:34 pm

    ArchNide wrote:ha'a. thanks

    certain font tak available dia akan default dan shape 3d jadi
    flat 2d (some chart/graph takleh appear langsung)

    so, solution untuk MsPowerPoint ni kena convert jadi standalone



    thanks! tuto pembaharuan yg menarik. keep it up LanoG!
    Hahaha.. good solution, tapi takleh nak edit dengan gembiranya ler lepas tu kan... Very Happy
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by ArchNide on Tue Oct 20, 2009 2:59 pm

    hahaha..
    begitulah keadaannya dan kesudahannya..
    kiranya sebelum klik to convert to dah finalize dan confiden untuk present kat audien
    avatar
    s.k
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : ipoh
    Registration date : 23/06/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by s.k on Tue Oct 20, 2009 5:48 pm

    LanoG wrote:
    s.k wrote:bagus2..nanti aku suh makcik2 kat opis aku g layan web nie..cheers cheers cheers


    nak ty ckit cikgu..
    cam ne nak UPPERCASE n lowercase dlm Excel Office`07??

    Apasal makcik2 jer ko suruh... suruh ler jugak awek2 kat ofis ko tu jenguk.. hahahaha.

    Dalam kes nak UPPERCASE kan tu... maybe ko boleh consider guna function, misalnya kalau text lowercase ko tu kat dalam Cell A1, maka ko pergi ke Cell lain dan taipkan =UPPER(A1) pastu tekan enter...

    hehehe..nanti aku promote kat awek2 gak..

    thx..tp cara tu tuk 1 cell je..klo dah taip byk2,camne nak kasi UPPERCASE sume 1x??
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by LanoG on Wed Oct 21, 2009 6:08 pm

    Okey... nie ada satu lagi tutorial terbaru..

    http://www.lanogame.co.cc/?p=455

    Screenshot



    s.k,
    Berkenaan cara nak buat banyak cell pulak... alaa, ko drag jer la cell yag dah tukar tadi.. sure dia akan ikut formula cell asal tu.
    avatar
    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by edzharid on Tue Oct 27, 2009 8:50 pm

    tahniah buat saudara!~ d harap tutorial ni dpt membantu kawan2 yg lain Smile .. nak tanya..mcmna nak letak Title kat atas graf tu?
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by LanoG on Sat Oct 31, 2009 9:12 pm

    Klik kat Graph, then pegi kat Ribbon Menu Layout...cari Chart Title...

    Sponsored content

    Re: Cubaan pertama aku buat Tutorial Ms Office... hehehe.

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sun Jul 23, 2017 4:33 am