Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Share
    avatar
    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 29
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by jaja on Mon Sep 07, 2009 5:35 pm

    Question betolke kehadiran pakwe dalam hidup kita akan menyekat kebebasan kita?nak kawan ngan si-nun dihalang...nak kawan ngan si-nin tak boleh..nak kuar ngan member dipangkah..nak bergaya dikekang... queen ye ker???
    avatar
    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 37
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by wanjihan on Mon Sep 07, 2009 9:05 pm

    rapatnya perhubungan, terjalin-nya kasih sayang adalah dari berkawan....
    avatar
    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 27
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by NazCYPHER32 on Mon Sep 07, 2009 9:41 pm

    aku sbgai lelaki la....aku xpernah menyekat kebebasan pasangan aku..cume aku nasihatkn je

    perempuan jgn sesekali layan kwn2 lelaki lebih2 dn jgn beri ruang langsung buka hati nk jadi "Pendengar Setia" luahan/rintihan/masalah kwn2 lelaki yg lain..aku plak,sbgai lelaki,xkan buka hati mndengar ape jua luahan/permasalahan kwn2 prempuan aku yg lain..

    sebab ape? lumrah manusia..kite mmg mudah "jatuh" bab2 perhubungn ni baik dgn kwn biase...bile dgr si A putus cinta ngn si B,kite pn pnts jer jadi pndngar setia la,kawan la konon,pastu tumpang bsedih,bg kate semangat la,tendang tranjang sume la,cuba nk membantu la konon,mula2 mmg niat kita nk membantu,tp yg si A tu plak dah anggap lain,diam2 simpan prasaan,rasa kite makin rapat die plak,then,..aaaa!!..lu pikir la sendiri!!...aaassalamualaikum!!.. Very Happy
    avatar
    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by Miss U.A on Mon Sep 07, 2009 9:43 pm

    ikot experience aku since 5tahun kitorg couple dye tak pnh control aku....
    bebas je kwn ngn sape2...
    tp tuh dulu...skang lg tak amik port...hahaaaa!

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by huhu3x on Mon Sep 07, 2009 11:15 pm

    bagi aku tak kira ler ngko ada pakwe ke apa ke, kena ingat batasan berkawan, lebeh lagik dgn lain jantina atau dgn bahasa mudah dgn bukan MUHRIM. sama gak kes pakwe makwe, ngko xde ikatan sah. jadik ada gak batasannya. jgn sibuk kontrol hubungan pasangan dgn org lain, tapi hubungan sesama sendri tak terkontrol Wink
    avatar
    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by myee on Tue Sep 08, 2009 4:00 am

    yekee...apsal pakwe tuh nak sekat2 plak...tapi selalunyerr makwe yang selalu sekat2 nih...buktinyerr adik aku sendirik dah rase rimas dengan makwenyerr sebab slalu tanya pegi mana? watpe? itu? ini? smalam cal nape tak angkat? adesss cian plak aku tengok...

    ke disebabkan perangai individu memasing?
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by teri-chan on Tue Sep 08, 2009 9:36 am

    jelas sekali kalu lelaki tu mengongkong dia adalah jenis cepat dan kuat cemburu. IF do, pls walk away. sbb lelaki mcm ni akan menyebabkan korang sakit ati, mkn ati, sakit jiwa n kalu berkahwin ngn dia... kebarangkalian utk bercerai juga cerah.

    aku dulu pernah dpt yg jeles... menyampah betul. last2 aku buat perangai smpai dia nk clash... n aku let go mcm tu je skit pun tak menyesal.

    skang aku dapat yg lg bagus. My only rule to obey is... jgn melampaui batas. itu saja.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back
    avatar
    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 36
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by loy_azloy on Tue Sep 08, 2009 10:36 am

    kaum lelaki cenderung cemburu jika taman wanitanya cantik.jika teman wanita yang jenis mcm model mmg kaum lelaki sentiasa risau dan akan selalu memerhati gerak geri,namun jika kena dgn caranya rasanya takde masalah,terpulang kepada mereka sebab jujur tu penting.
    aku mmg cukup menyampah dgn laki yang suke kongkong awek mereka,belum kawin dah nak kongkong,bagi mereka yang dapat laki mcm ni please tinggalkan sahaja.kerana masalah dan jenayah rumahtangga biasanya berpunca dari kuat cemburu dan terlalu mengongkong.
    avatar
    rinoa1812
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 242
    Location : nilai..klang..taiping
    Job/hobbies : otoman(part time je)
    Registration date : 07/04/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by rinoa1812 on Tue Sep 08, 2009 5:05 pm

    nih kisah sedih sikit la..dek kerana aku terlalu bg kebebasan berkawan n die pun ade yakinkan aku yg die tau batasnye, then aku percaya akhirnye makan diri aku gak.huhuhu 5 tahun kapel n just sbb "kawan" die je aku kecewa akhirnye..seyes sampai skang aku wonder nape die leh ckp jiwa die dah mati utk aku sdgkan kitaorg xde pape pun masalah..ntah ape yg kawan die tu dah poison die..adesss

    so korg amik teladan le..50-50 la..jgn kongkong n jgn bg kebebasan sgtle n mybe xperlu give 100% keperyaan tu..cemburu kena ade..but not 2 much k
    avatar
    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 31
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by lorfaz on Tue Sep 08, 2009 5:26 pm

    rinoa1812 wrote:nih kisah sedih sikit la..dek kerana aku terlalu bg kebebasan berkawan n die pun ade yakinkan aku yg die tau batasnye, then aku percaya akhirnye makan diri aku gak.huhuhu 5 tahun kapel n just sbb "kawan" die je aku kecewa akhirnye..seyes sampai skang aku wonder nape die leh ckp jiwa die dah mati utk aku sdgkan kitaorg xde pape pun masalah..ntah ape yg kawan die tu dah poison die..adesss

    so korg amik teladan le..50-50 la..jgn kongkong n jgn bg kebebasan sgtle n mybe xperlu give 100% keperyaan tu..cemburu kena ade..but not 2 much k

    agree 100%.... Exclamation
    avatar
    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 36
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by malaynux on Tue Sep 08, 2009 5:33 pm

    Salam..

    Dia (boypren) kongkong kerana sayang kt kite, xmau kita dikebas orang..lebih2 lagi kalau berjauhan.. pasal kot2 ada yg berkenan kt kite, di cucuk jarum (jahat) yg halus, last2.. kite mengadu kt si jarum tadi.

    Lama2 dapat la kt dia.. merana la boypren kite (x-boy)

    Paham?

    Wassalam
    avatar
    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 29
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    JANGAN SERAH 100 % HATI MASA BECINTA

    Post by jaja on Tue Sep 08, 2009 5:35 pm

    A'A......MCM DR TUAH ISKANDAR KATA..TENGAH BECINTA JANGAN BG HATI 100%.... KENA ADA RUANG UNTUK DIRI SAMA....DAN TAK PATOT LA KALU KONGKONG SANGAT....JUST KAPEL..BUKAN KAWEN LAGI.... Razz
    avatar
    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 29
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by jaja on Tue Sep 08, 2009 5:37 pm

    TAPI AGAK2 LA KONGKONG PON...JANGAN LA SAMPAI NAK G JAMBAN KENA BGTAHU DIA....WAKAKAKAKAKKAKAKAKAK.....AKU NI TAK PAHAM LA PERANGAI LAKI
    avatar
    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 31
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by lorfaz on Tue Sep 08, 2009 6:41 pm

    jaja wrote:TAPI AGAK2 LA KONGKONG PON...JANGAN LA SAMPAI NAK G JAMBAN KENA BGTAHU DIA....WAKAKAKAKAKKAKAKAKAK.....AKU NI TAK PAHAM LA PERANGAI LAKI

    memang la ko x paham.. ko bkn laki.... Razz
    avatar
    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 29
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by jaja on Tue Sep 08, 2009 6:44 pm

    HANG tahu mana aku laki ka pompuan..kot2 aku mohong hang ka dalam ni aku kata aku pompuan padahal laki..mana hang nak tau kan..so jangan cepat pecaya pada seseorang yang hang tak kenal....wakakakakkaak... Razz
    avatar
    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 31
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by lorfaz on Tue Sep 08, 2009 6:58 pm

    hai... x kan jantina sendiri pun x tau...

    hang nk jadi insan yg 'keliru identiti' ke?

    hahaha.....
    avatar
    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 58
    Registration date : 24/04/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by raidizh AR on Tue Sep 08, 2009 8:19 pm

    yappa2... ak pnh dpt bf yg ske mengongkong.. nk cakap ngn klasmet laki pn kne marah.. tp citer lame la, nasib xde jodoh, kalo x... ish3

    ak prefer laki yg amik berat, bknnye mengongkong..


    --------------------------------------------
    avatar
    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 32
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by luqolas on Tue Sep 08, 2009 9:30 pm

    aku pun tak tau aku ni mengonkong ke tak... tapi aku tanye gf aku yang aku ada mengongkong dia ke? dia kata aku ok jek... aku tak galakkan dia berkawan dgn lelaki sgt, sbb dari pengalaman aku berkawan dengan ramai jenis2 lelaki setakat selama aku hidup ni, lelaki ni banyak agendanye terhadap kaum wanita. aku tak kisah kalau gf aku nak berurusan dgn kawan sekelas lelaki dari segi pelajaran. selain daripada hal2 belajar, dia dah ada samada kawan gurl dia atau aku. kalau dia nak keluar rumah kemana2, aku cakap senang jek... mak ayah benarkan tak? kalau mak ayah benarkan, abang tak kisah.... yang penting jaga diri leklok. aku skang dah kurang contact gf aku. coz dia ada xm skang, aku nak dia lebih tumpukan perhatian dia kat study jek... weekend jek aku akan contact dia...

    p/s: dia bgtau aku selama aku tak contact dia seminggu masa dia xm tu, dia kata dia sampai terlupa yang dia ada aku... wuuuuu, sedih wooo.. tapi kalo sebab study aku tak ambil hati sgt.
    avatar
    Hellghast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 102
    Location : dimana2 sahaja
    Job/hobbies : cari duit nak kawin/termenung
    Registration date : 13/07/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by Hellghast on Wed Sep 09, 2009 9:29 am

    ingat pepatah yang aku aku pernah dengar dan jarang dengar serta aku sendiri amik masa nak fahamkan.

    Bercinta Jangan Lebih-Lebih Nanti Tak Cukup...

    dapat anda fahamkan? Smile
    avatar
    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 29
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by jaja on Wed Sep 09, 2009 11:29 am

    wakakakkakkak.....ok la tu aku paham...aku pun tahu laki yang baik takan kongkong lebih2...mcm luqolas tu ok la..... Razz YO LORFAZ aku mmg kecelaruan identiti...wakakakakakakak... Rolling Eyes
    avatar
    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 32
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by luqolas on Wed Sep 09, 2009 1:45 pm

    Ni pandangan kasar aku ler. Mungkin kebanyakan pakwe2 diluar sana tu terlalu mengongkong makwe mereka sebab takut dikebaih orang lain. Jadi penyelasaiannye. lelaki kalo nak cari gf yang tak perlu dikongkong sgt, jangan cari gf yang cun-melecun giler babas punye(tapi muke pakwe plak cam jambatan tak siap). sebaliknya bagi pihak makwe plak, kalo nak cari bf yang tak perlu dikongkong sgt, cariler yg sedang2. aku rasa kebanyakan lelaki yg terlalu macho+kacak+hensem+bergaya+kaya(sekiranya tersenarai pada lelaki tersebut) nilah yang menyimpan bnyk agenda terhadap golongan2 gurlz. kalo lelaki yg kacak ni jenis baik tak kisah ler nak cari gf yang cun-melecun sebab yg gf tu dah rasa cukup puas dengan bf dia(suzy: huh aku ada pakwe yang paling hensem dalam dunia nih).
    apa2 pun, apa saja yang kita buat biarlah sederhana sahaja. kat syurga sok kalo ko nak mintak gf yang cun melecun 10 org pun leh sampai si pakwenye tak larat nak layan semua. ngeh3... ni cuma pendapat kasar aku laaa...

    p/s: sj nak score post bnyk skit. huhu....
    avatar
    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 29
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by jaja on Wed Sep 09, 2009 2:34 pm

    ELEH...TAK SEMESTINYA DENGAN RUPA...KADANG2 RUPA OK PUN PERANGAI TAK OK...YANG OK TU OK LAH KAN...MUKA CAM JAMBAN TAK SIAP PON....OPPPSSSSS JAMBATAN....PUN TAK PA ASALKAN HATI BAEK..BUKANKER SEMUA MAKHLUK TUHAN SAMA CANTEK SAMA KACAK..YANG MEMBEZA HANYA AMALAN..
    avatar
    funkwasabi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 156
    Age : 24
    Location : Dibumi dalam malaysia dalam selangor carik sendiri..
    Job/hobbies : music instrument, pc sikit, tdo!!!
    Registration date : 06/08/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by funkwasabi on Wed Sep 09, 2009 7:56 pm

    aku tak kongkong awek, tp dierorng ingat aku nk kongkong dierorng... bukan apa.. syg larh..uhuh


    p/s= aku ada ex yg mmg aku bagi fully kebebasan.. smpai satu part, dier kena tngkap basah ngn jantan lain... ayoooo.. sedihnye aku.. Crying or Very sad smpai skng trauma.. jadi, aku tak ske sgt gf aku bergaul dgn laki lain.. tp apa leh buat.. dier baru gf, klau sound dier pun dier akan ckp "awk bukan suami sya pun nk sound2 sya..." baik aku diam, dier buat hal, aku break, tunggu bunga lain jatuh kat tgn aku... bungakn bukan sekuntum... Wink
    avatar
    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 32
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by luqolas on Wed Sep 09, 2009 8:08 pm

    jaja wrote:ELEH...TAK SEMESTINYA DENGAN RUPA...KADANG2 RUPA OK PUN PERANGAI TAK OK...YANG OK TU OK LAH KAN...MUKA CAM JAMBAN TAK SIAP PON....OPPPSSSSS JAMBATAN....PUN TAK PA ASALKAN HATI BAEK..BUKANKER SEMUA MAKHLUK TUHAN SAMA CANTEK SAMA KACAK..YANG MEMBEZA HANYA AMALAN..

    Maaflah kalau cara penyampaian sukar nak difahami... tapi apa yang aku maksudkan kat sini.. contoh kalo aku ada awek cun-melecun giler la kan, aku lagi rasa terancam sebab awek cun sangat orang lelaki sekeliling senang tertarik. dah tertarik tu cuba plak nak menarik, last2 aku menonggeng. sebab risau sgt takut awek kene kebaih dek orang lain pasal cun giler sangat, aku pun control kebebasan awek aku. camtu ler maksud aku....

    awek aku skang nak kata cun-melecun takde la sangat... sedap mata memandang jek... tu pun masih ada orang dok sibuk2 kaco line aku... haiz. tapi aku tak kongkong awek aku, aku cuma sentiasa bdoa jelah supaya jodoh aku dengan awek aku teguh. tak mudah kecundang dek 'keindahan sekeliling' inshaAllah. selebihnya sentiasa la mjaga hati pasangan kita supaya dia sentiasa selesa dengan kita.
    avatar
    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 29
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by jaja on Thu Sep 10, 2009 11:37 am

    wah bagoehnya hang....tapi kalau ramai hat menarek awek hang tu jangan sampai sia tertarik ok...... I love you

    Sponsored content

    Re: PAKWE MENYEKAT KEBEBASAN???

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sun Oct 22, 2017 11:28 pm