Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Share

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Mon Aug 31, 2009 2:49 am

    Salam, good day to all..

    Saya nk kena wat coding simple, kira cam demo la, ntuk masukkan data ke database oleh satu company ni sbg pre-interview screening..

    coding tu takder la halnya sgt, cuma masalahnya:

    i) dia nak saya letak coding tu online, dan sya bagi link url kat dia ntuk test...sya wat guner JSP...

    ii) nak kena connect ke database company tersebut..dia ada la bagi credentials ntuk database tersebut...

    so camner ekk...saya tak penah guner free hosting(penah guner la hosting dan cpanel yg kena bayar tp member yg setupkan, sya just maintain coding jer)..dan bukan ker kalo free hosting pun dia skali ngan database sendiri? plz advice.. kalo bleh ASAP...TQ...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by ayoi on Mon Aug 31, 2009 3:03 am

    kalau jsp.. biasa guna apache or blowfish sphere.. banyak hosting free tak sedia mende tu kalau ada pun php asp html.

    kalau nak test je utk preview guna dyndns.com or no-ip.com jer...

    kalau streamyx laju sket.

    register dyndns ..free

    pilih domain free.. cth jiwa.dyndns.org

    install client dyndns kat pc anda... up service maka pc anda dan di jumpai ke worlwide.

    setting seterusnya ... port forwarding dalam modem streamyx or router ke ip address pc anda
    cth 192.168.1.5 port 80 enable

    jika tak pakai router or autodial... pc yang dial ke streamyx maka tak perlu port forwarding.

    just enable coding dan web server anda seperti tomcat sphere dan database anda.

    buka browser taip jiwa.dyndns.org (cth )

    taraaa.... dah worldwide.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Mon Aug 31, 2009 7:57 pm

    ok...hamba akan try dulu..thank you byk2..i'll keep you guys posted...err..Slmt Berbuka puasa bagi semua rakan2 muslimin muslimat...

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by johnburn on Mon Aug 31, 2009 8:22 pm

    sblom bebuka nk jwb dlu :p
    psal db tu, bleh connect kl external db access dibnarkn(biasanya x)
    pstkn gak ko ade jconnector Very Happy
    slmt berbuka


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Tue Sep 01, 2009 1:29 am

    tu la..yg "best" nya, dia nak connect ke database dier jugak.nak masukkan data ke database dier melalui coding kita online..company tu guner MSSQL..yes, betul kena ada connector...tp utk MSSQL apa connector dier? kalo biasa yg sya buat guner MYSQL, mmg say ada connector yg jar file tu..

    anyway..sya tgh try dulu yg hosting tu..sorry td tak sempat..ok. i'll keep y'all posted. TQ so much...

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Tue Sep 01, 2009 1:48 am

    err.ayoi...and all..

    yg ayoi bagi cth tu yg dyndns tu maknanya saya kena on PC saya la, baru dier leh access coding demo saya..kan?..sebab sya dh try link yg dia bagi ngan port 8080 (JSP gune Apache Tomcat mmg port tu)..dier kluar Apache Tomcat punya index page laa(Tomcat yg sya mmg dh install kat PC saya)..

    ada tak yg betul2 online?...yg support JSP...apapun..TQ...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by ayoi on Tue Sep 01, 2009 1:58 am

    redirect je index.html or index.jsp ke folder tu http:// jiwa.dyndns.org maka kuar webpage coding anda tu

    cth sekarang http://yourip:8080/coding atau senang renama root jadi tomcat renama coding jadi ROOT
    maka direct http://yourip:8080 kuar webpage coding tu.

    kalau nak wat transfer mysql ngan mssql try guna webservice.. lagi senang.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Tue Sep 01, 2009 2:05 am

    dh..baruuu jer td sya mintak tlg member access..mmg buleh jalan web saya tuh..cuma..takkan sya nak on PC lama2..lgpun requirement company tu dia just mintak URL nnt dier akan try test..

    so...kalo PC saya tak on?..hehehe....tp..TQ so much...dpt gak ilmu sedikit sebyk..

    just for try..slagi PC sya on la..link kat bawah ni:

    test

    er..heheh..dimaklumkan sya belum pakar lagi..so byk la kekantoian kat web sya tuh...lgpun projek ni group punya..coding yg demo tu lain..sya just nak test jer..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by ayoi on Tue Sep 01, 2009 2:12 am

    buat macam atas tadi.. nanti tak perlu masuk webpage tomcat

    kebanyakkan hosting takde tomcat..... hosting kat oversea banyak la kot...
    ko ontime opis hour je...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by ayoi on Tue Sep 01, 2009 2:15 am

    ha ah browser safari ada lari sket. kalau I.E lagi lah k.o hhehehe...

    cuba disable sapa pakai i.e or adik beradik i.e .... suggest support mozilla ngan goole chrome je.. hehehe..

    *server ko kena restart balik jasper tak jalan... hehehe


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Tue Sep 01, 2009 2:41 am

    hehehe..ok2...yg page lari2 tu nnt sya akan usahakn di lain hari..okla, for the time being, sya akan on PC saya opis hour la...ni link dier:
    dummyjer

    td sya dh tukar sket coding, kerana kan company tu mintak connect ke database dia (MSSQL)..sya dh download dan add jar file ntuk MSSQL (saya guna NetBeans,hehe), dan kat coding pun sya dah tukar ke database connection URL yg sepatutnya..

    tp..takleh connect..er..ada kemungkinan tak yg database server yg dia bagi IP kat saya tu dia tutup kalo lepas opis hour?.takper..esok opis hour sya akan try...

    TQ2 all for da help...adeh...apsal watashi tak ngantuk lagi ni?..aiyaa..kang sahur melentok plak...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by ayoi on Tue Sep 01, 2009 2:53 am

    belajr webservice nak post data.....

    buat cam ni webservice

    setelah guna system ko tu.... ada module post
    so parameter or collum apa yang dia nak ko post or inject terus ke mssql table dia yang dia bagi.

    kat webservice dan ada connecter dari mysql ke msql
    yang aku tau sekarang webservice banyak support db yang terkini
    cth mysql postgres mssql oracle informix ...etc


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Tue Sep 01, 2009 3:13 am

    yeay! dh test berjaya! td yg silapnya nama fields kat table dalam coding tak betul (heheh error checking hamba masih lemah ni), kerana mula2 testing kat PC saya, sya buat fields tu nama lain..dh table & database tu kat dalam PC saya...so saya just bantai ntuk test...tp bila connect ke database dier dan nak insert ke table dier, kena ikutla nama fields yg dier punyer...hahaha..

    so...adakah thread ni dikira solved? kerana kalo nak ikutkan sya kena bubuh coding ni totally online..yg skang ni just guner free webhost tp dier point ke PC saya, kan?...

    webservice?hmm...nnt saya akan try..TQ2..trimas byk2..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by ayoi on Tue Sep 01, 2009 3:20 am

    dah kira solve... yang tu transfer server je...

    cuba cari webhosting ada apache tomcat.. jgn apache php biasa lak.. hehehe...

    **cuba contact internet-webhosting ... boleh bincang pasal request tomcat apache..
    suruh dia install kat hosting dia.....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by parangjiwa on Tue Sep 01, 2009 3:29 am

    Ok...terima kasih kerana membantu saya. Dengan ini topik ini dikira solved. Sekian.

    Sponsored content

    Re: [solved]Nak tunjuk coding online ntuk demo..nak guner web host yg mcm mana?

    Post by Sponsored content Today at 9:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:08 am