Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Share

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Post by Hansz on Thu Jun 11, 2009 1:05 pm

    http://putera.forumotion.com/sistem-rangkaian-f28/webserver-host-by-streamyx-t857.htm

    Merujuk link di atas, HelpDesk suruh aku open thread baru, jadi aku buka jer lah kan...

    Macam ni, aku ada masalah nak buat Web Server yang host by streamyx.

    Masalah aku pada Port Forwarding...

    Aku guna Modem Aztech DSL605EW. Dah buat macam2 dah, add itu add ini, tapi tetap tak berfungsi. Sekarang ni masih Applied Rules untuk Web Server tapi masih tak jadi. Aku masuk http://ip:8080 pun tak boleh, nak buat macam mana he ?? :-?

    Modem ni connected dengan 3 PC dan IP PC ni 192.168.1.2 | Default Gateway/DHCP/DNS : 192.168.1.1

    Dalam Port Forwarding pulak, aku set

    LAN IP : 192.168.1.2
    Applied Rules : Web Server
    Protocol Port Start Port End Port Map
    TCP 80 80 80
    TCP 443 443 443

    Ada apa2 lagi yang kurang ker aku kena buat ??? Sad


    Last edited by Hansz on Mon Jun 29, 2009 3:06 am; edited 1 time in total

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Post by Prontoxp on Fri Jun 12, 2009 9:57 am

    Modem tu anyway ada run http services dimana port tu digunakan oleh web management. Sebelum ni ramai yang ada masalah semacam ni caranya cuma alihkan port management dari luar modem tu dari 0.0.0.0 port 80 kepada port selain dari 80. Kalau ko tak sure nak buat mcm mana... install software teamviewer dan benarkan aku remote setting modem tu. Dari dalam lan tak de masalah.. berapa byk pc nak gunakan port 80

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Post by Hansz on Fri Jun 12, 2009 8:30 pm

    okay... software tu dah install... what to do now..?

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Post by huhu3x on Fri Jun 26, 2009 6:53 pm

    nko nak forward port 80 dari dsl router, check dulu router tuh punya web mgmt dah tukar port ker lum? modem tu mmg ade webserver port 80 utk ko configure modem. then tukar port modem tuh dulu. baru bleh wat port forward 80 tuh ke pc ko dlm lan.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Post by OngBok on Sun Jun 28, 2009 10:45 am

    kalau awak post gambar kat sini lagi senang.

    dalam pc yang nak jadi web server tu, awak install server jenis apa?
    kalau dah install sepatutnya boleh run http://localhost

    Dah pasti Local IP untuk PC tu 192.168.1.2?

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Post by Hansz on Mon Jun 29, 2009 3:06 am

    Sorry semua... aku tak closed lagi topic ni Sad Sorry... Masalah dah lama selesai Sad

    Apa yang aku bleh bagitahu, aku tersilap tetapkan LAN IP aku jer... Razz

    Sepatutnya = LAN IP : 192.168.1.1

    Credits to : Prontoxp

    Sponsored content

    Re: [SOLVED]Web Server host by streamyx - PROBLEM

    Post by Sponsored content Today at 5:52 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:52 am