Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Share

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by PELUKIS on Sun Aug 02, 2009 9:35 pm

    assalamualalaikum...
    aku baru beli laptop second kat membe aku harga rm600...

    spec dia ilah; (acer aspire 3620)
    intel pentium M 1.6mhz, 400mhz fsb, 2mb l2 cache..
    graphic media acelarator 900..
    60gb
    512mb ram

    contoh aku amin game fifa...
    graphic detail memang paling low la aku buat...
    memula main ok dan lancar...
    dalam seminit dia stat pelahan lahan... makin lama jadi cam robocop je...
    tapi pastu tetiba dia jadi laju balik cam katun...
    -normal-pelahan-pelahan cam robot-laju cam katun-normal-

    camnie dia ulang...

    ade sesapr leh bagi pendapat tak..

    chaer89
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 27
    Registration date : 15/03/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by chaer89 on Sun Aug 02, 2009 9:42 pm

    PELUKIS wrote:assalamualalaikum...
    aku baru beli laptop second kat membe aku harga rm600...

    spec dia ilah; (acer aspire 3620)
    intel pentium M 1.6mhz, 400mhz fsb, 2mb l2 cache..
    graphic media acelarator 900..
    60gb
    512mb ram

    contoh aku amin game fifa...
    graphic detail memang paling low la aku buat...
    memula main ok dan lancar...
    dalam seminit dia stat pelahan lahan... makin lama jadi cam robocop je...
    tapi pastu tetiba dia jadi laju balik cam katun...
    -normal-pelahan-pelahan cam robot-laju cam katun-normal-

    camnie dia ulang...

    ade sesapr leh bagi pendapat tak..


    aku leh bgi cdangan try tmbh ram tgk..

    ram jenis per

    Batista
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 123
    Age : 29
    Location : Newcastle United
    Job/hobbies : Internet
    Registration date : 20/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by Batista on Sun Aug 02, 2009 11:20 pm

    fifa brp ko main?
    cara plg terdekat

    -tambah ram..... tu jer option yg ader kot....

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by PELUKIS on Mon Aug 03, 2009 8:33 am

    ok skang ni kat sticker laptop tulis
    256MB DDR2 (SUPPORT DUAL CHANEL)

    tapi aku cek kat dxdiag dah ade 512 mb...
    mungkin owner lama dah tambah sendiri kot..

    soalannya..
    cam mane nak tau yang ram kat dalam laptop
    guna 256+256 atau guna 512 terus...

    aku main fifa 06... jangan gelak bro...

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by PELUKIS on Sun Aug 09, 2009 3:58 pm

    kalau laptop boleh tak pasang graphic card...

    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by Gateway on Mon Aug 10, 2009 4:22 pm

    rm 600 je.. aku pun teringin nak cari laptop camtu, alhamdulillah dah dapat sebijik, acer aspire 3680 buat untuk tgk movie surfing tenet, wat keje opis ngan main game sket2..

    bateri ko tahan lama tak pelukis?

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by PELUKIS on Tue Aug 11, 2009 12:00 am

    ntah.. aku tak pernah try lagi full kan batery tu..
    aku on kat umah je buat masa nie..

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by PELUKIS on Tue Aug 11, 2009 11:50 pm

    kenape aku check dalam list kedai lowyat, takde jual graphic card laptop..

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by daimon on Wed Aug 12, 2009 2:18 am

    laptop ni fresh installed OS? atau pakai OS lama dari member tu lagi?
    part slow tu part mana? dan part slow plak part mana?
    sbb game ni x semua kene process graphic kaw-kaw, dan ada part light je..
    sbb tu, kalau nak install game kene tgk minimum requirement tu dlu~
    ditambah pulak RAM hanya 512MB dan dikongsi pula dengan integrated graphic...

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by TJ-Ariff on Wed Aug 12, 2009 10:15 am

    PELUKIS wrote:ok skang ni kat sticker laptop tulis
    256MB DDR2 (SUPPORT DUAL CHANEL)

    tapi aku cek kat dxdiag dah ade 512 mb...
    mungkin owner lama dah tambah sendiri kot..

    soalannya..
    cam mane nak tau yang ram kat dalam laptop
    guna 256+256 atau guna 512 terus...

    aku main fifa 06... jangan gelak bro...

    ko bukak cover ram kat bawah tu. ko boleh tengok ram tu sekeping atau dua.

    pada aku ko tambah aje ram. untuk GC aku rasa ko tak boleh nak buat apa dah, sebab dah fix on board.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by PELUKIS on Wed Aug 12, 2009 10:46 pm

    dengan beranie nya dan buat kali pertama aku bukak skrue lap top....

    dah cek dah ade 2keping... inie bermakna 256+256...

    ape pendapat en tj, jika saya tuka 2gb+2gb kat laptop jenis nie...
    sebab graphic card dah takleh tukar..

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by TJ-Ariff on Thu Aug 13, 2009 9:39 am

    he he... SYABAS !!!! (bukan Syabas water tu... Razz

    kalau ko cukup bujet, tak jadi hal.
    tapi pada aku baik ko tambah sekeping dulu, tengok prastasi nya dulu, mana tahu kut2 ko dah tambah 4G, masih macam tu jugak... Laughing ini bermakna masih ada masalah lain lagi, kan dah rugi kat situ...

    Apa2 pun terpulang pada ko..
    Very Happy


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by PELUKIS on Mon Aug 17, 2009 10:15 pm

    en tj....
    saye dah tau kenape sekejap pelahan sekejap laju cam katun......

    dalam thred cara jaga laptop, en tj ade bagi tau jangan guna bantal atau tilam sebagai alas, sbab udara tak lalu...

    jadi pas saya letak kat tempat rata.. rupanya ok je... dan stabil je...

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by TJ-Ariff on Tue Aug 18, 2009 9:15 am

    PELUKIS wrote:en tj....
    saye dah tau kenape sekejap pelahan sekejap laju cam katun......

    dalam thred cara jaga laptop, en tj ade bagi tau jangan guna bantal atau tilam sebagai alas, sbab udara tak lalu...

    jadi pas saya letak kat tempat rata.. rupanya ok je... dan stabil je...

    ha ha.. bagus bagus, amalkan tip2 yg diberikan tu, supaya Laptop kita sentiasa "sihat" cheers


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    Sponsored content

    Re: laptop aku sekejap pelahan sekejap laju....

    Post by Sponsored content Today at 8:25 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:25 pm