Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Pasal Access point

    Share

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Pasal Access point

    Post by TJ-Ariff on Tue Feb 24, 2009 2:42 pm

    Salam,
    aku nak tanya pasal access point.

    configuration:

    modem ---> wireless router ----->

    ┬-----> Access Point 1
    └-----> Access Point 2


    camner nak configure router dan access point 1 & 2

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by slaughters on Tue Feb 24, 2009 3:00 pm

    ade access point or buat mode access point ?

    bukan ke access point ni tugas die nak spread wifi je ?

    so sepatutnya die just plug and play, asalkan die ade IP die sendiri..

    buat die jadi 1 layer je, dhcp biar modem yang bagi. part sekuriti pun boleh buat dekat wifi router, tapi buat die jadi macam nie...

    dari modem - LAN port wifi router, bukan WAN.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by TJ-Ariff on Tue Feb 24, 2009 3:21 pm

    memang ader AP nyer...

    contoh:

    dalam bangunan 3 tingkat;

    wireless router Ting. 1, AP1 di Ting.2 dan AP2 di Ting.3

    dari router tu adakah ditarik dua cable ke AP1 dan AP2 ?

    kemudian tentang IP., Starting IP =
    Ting.1 = 192.168.1.10 ;
    Ting.2 = 192.168.1.40
    Ting.3 = 192.168.1.60

    betul ker ?
    atau camner ??


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by slaughters on Tue Feb 24, 2009 3:56 pm

    User ramai ke ? more then 100 orang ?

    kalo tak ramai, pakai 1 range je..

    contoh, set IP modem x.x.x.1, AP x.x.x.2, AP2,x.x.x.3, wifirouter x.x.x.4.

    Start IP for user buat 100 - 200. so nanti takde la clash.

    and kalo PC nak pakai static IP, bubuh la dari 10 - 90.

    so takde la ip conflict etc.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by TJ-Ariff on Tue Feb 24, 2009 4:40 pm

    ramai jugak laa...

    jadi memeng kene tarik cable la ke tingkat 1 & 2 ... hu huhu


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by slaughters on Tue Feb 24, 2009 7:34 pm

    skarang nie, kat tingkat 1 and dua takde internet / network lagi ek ?

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by TJ-Ariff on Wed Feb 25, 2009 10:25 am

    bangunan baru... kan ari tu yg aku sms ko tu... ari tu ler aku pegi tengok bangunan tu.. kat Dwitasek.
    Nanti aku kene berkampung kat sana ler...

    semua baru, jadi boss tak nak cable berserabut, jadi kena le guna wireless termasuk wireless print server... huhuhu

    bila guna wireless, ko tau2 ajer ler... takut org luar tumpang line.. nie akan menyesakkan trafik.. aku nak buat limited connection... huhuuh ..(tak tahu camner nak configure)..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by slaughters on Wed Feb 25, 2009 6:48 pm

    owh, dari satu AP ke 1AP je la pakai,

    atau pakai la repeater.

    huhu..

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by sawi on Wed Feb 25, 2009 8:33 pm

    TJ-Ariff wrote:bila guna wireless, ko tau2 ajer ler... takut org luar tumpang line.. nie akan menyesakkan trafik.. aku nak buat limited connection... huhuuh ..(tak tahu camner nak configure)..

    kalau takmau org luar tumpang, ada macam2 cara, ada yg memudahkan admin, tp tak begitu secure, ada yg menyusahkan admin, tp lebih secure

    cara mudah :
    -set password guna WEP @ WAP
    -bagi password pada user2 di office, tp password amat mudah org luar dpt dan dicerobohi

    cara susahkan admin :
    -set filter by MAC address, so kena enter MAC address pc client kat dlm AP
    -hanya MAC address yg ada dlm list AP akan diberi laluan atau diberi IP address jika dhcp pada AP = ON

    tu antara cara2 yg pernah aku buat, ada lagi banyak cara, guna domain, bla..bla..

    kat office aku guna cara susahkan admin, tambah susah bila 100% aku off DHCP baik pada AP, mahupun server(gateway). Semua fix ip, mana2 staff baru masuk yg ada laptop n perlu internet, kena bawak laptop dia ngadap aku dulu, atau di blh bagi terus MAC address, setelah aku enter + bagi IP, baru jalan. Dan akan direkodkan.

    pasal ip, aku buat mcm slaughter, ip 192.168.x.1 ...smpai 192.168.x.5 reserve utk server(ada 3 nic + modem), seterus sampai 192.168.x.99 utk wired LAN, start 192.168.x.100 utk w/less LAN.

    tp itu semua tak jgk beri jaminan 100% takkan ada org luar dapat tumpang internet kita. Ada org kat luar yg bijak, cari jalan nak "hack", tp sekurangnya kita cuba utk securekan dgn cara paling mudah dah cepat dr sumber sedia ada, sebelum mengambil langkah utk tingkatkan keselamatan. Kalau takat masuk tumpang internet takper, takut nnt dia merayap dalam LAN, ceroboh sana sini, tu yg menyusahkan
    Laughing

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by arulsr on Sun Mar 08, 2009 1:54 am

    nak senang tanpa serabut2 guna kabel..
    just function via WDS je..linksys WRT54GL or Buffalo leh wat mode WDS..
    takperlu nak tarik2 kabel or function repeater( cara lama)

    matnur_83
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 96
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Pasal Access point

    Post by matnur_83 on Sat Mar 14, 2009 9:05 am

    macm mana nak guna wds?boleh tunjuk ajar?

    Sponsored content

    Re: Pasal Access point

    Post by Sponsored content Today at 6:11 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:11 pm