Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Processor laptop problem....

    Share

    zak2one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 26/06/2009

    Processor laptop problem....

    Post by zak2one on Fri Jun 26, 2009 10:20 am

    Salam....

    Saya nak tanya...bole x saya nak tukar processor laptop saya? ade jual x?
    harga plak camne?

    laptop saya sekarang ade masalah untuk loading lebih dari 4-5 minit (install games atau software)......
    laptop akan off sendiri selepas loading 5 minit.....
    saya da cube format 2-3 kali tapi tak memberi kesan.....
    kenape ek? ada penyelesaian x?

    matnur_83
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 96
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by matnur_83 on Fri Jun 26, 2009 11:32 am

    bagi full spec laptop..baru kawan2 lain bagi pandangan..dah cuba tukar ram?

    zak2one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 26/06/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by zak2one on Fri Jun 26, 2009 3:43 pm

    laptop saya compaq presario 3000....
    ram da tukar.....
    mende sama berlaku gak....

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by syukurz on Fri Jun 26, 2009 6:11 pm

    masalh harware jg ni.. proc dia rosak ke? hmm sy nk tanya slalu x pakai notebook cooler?

    zak2one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 26/06/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by zak2one on Fri Jun 26, 2009 8:39 pm

    memang melekat je ngan notebook cooler.....
    xpasti pe yang rosak....

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by SoNic_ATi on Fri Jun 26, 2009 10:22 pm

    satu lagi mangsa v3000.............. Mad aku pakai cooler pun suhu mcm serupe full load........kau x penah cuci ke lappy kau tu guna vacuum.....coz kalau berhabuk sgt proc akn cepat panas n kondem....kalau nak beli proc lappy...serupa beli lappy baru...so aku cadangkan baik ambil lappy baru..........

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by sawi on Sat Jun 27, 2009 12:01 am

    zak2one wrote:laptop saya compaq presario 3000....
    ram da tukar.....
    mende sama berlaku gak....

    model V3000 mmg akan alami masalah spt ni lps tempoh tertentu (brgantung pada pemakai jgk)
    setakat ni kat tmpt aku, dh ramai htr model laptop ni, masalah 100% sama, iaitu overheating.

    mcm masalah ko ni nampanya suhu dh berada tahap maximum, sbb tu bila guna utk buat proses berat mcm installation, laptop akan auto off/hang. Ni kira masalah blm pada tahap maxima, dan masalah ni bukan berpunca dpd processor, tp cooling sysyem laptop tu. Laptop ni sedia mudah panas, bila dh lama pakai, makin tebal habuk, so panas dia dh makin sukar dinyahkan.

    so cara terbaik sblm laptop tu jadi masalah "blank screen", kalau berani buka casing laptop tu, buka slow, vacum/blow habuk2, lap heatsink. Klau takde kemahiran buka casing laptop, cari vacum, sedut ruang2 udara laptop tu, atau blow dgn blower yg kuat.

    kalau tak jadi jgk, cari jalan utk underclock laptop tu, kurangkan clock @ volt processor.

    zak2one
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 26/06/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by zak2one on Sat Jun 27, 2009 12:49 am

    ooo....
    masalah overheating....
    tq bro sawi....
    tapi bole x ajar cmne nak underclock laptop aku ni.....

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by SoNic_ATi on Sat Jun 27, 2009 1:06 am

    cuba guna software ni kalau nak underlock...........


    http://www.nvidia.com/object/ntune_5.05.54.00.html

    n kalau berani nak buka sendiri lappy tu....
    g kat thread ni....

    http://putera.forumotion.com/komputer-mudah-alih-f36/compaq-v3000-series-luah-semua-kat-sini-t2237-15.htm

    dwnload dulu buku tu...pastu print n ikut macam mane nak buka tu dgn selamat........
    harap dapat membantu....... lol!

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Processor laptop problem....

    Post by syukurz on Sun Jun 28, 2009 3:11 pm

    cadangan yg bagus 2.. cbe je la bukak lappy try tngk.. ikt apa yg sonic ati bagi tau..

    Sponsored content

    Re: Processor laptop problem....

    Post by Sponsored content Today at 8:33 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:33 pm