Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    longest uptime korang?

    Share

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    longest uptime korang?

    Post by Razi_IBM on Sat Jun 20, 2009 3:13 am

    saja je bukak topik ni nak sembang pasal longest uptime pc/leptop/modem/router korang.
    (kalu dedicated webserver tu takyah citer la eh...)
    sesiapa yang tak tau tu,uptime ialah jangka masa komputer tu on dan bekerja. tak termasuk standby,hibernate dsb.

    aku rasa kali ni ialah uptime leptop aku yang paling lama.(leptop khas untuk menoren,bukan leptop harian)
    masuk malam ni uptime leptop aku ialah 3month, 12 days and 4 hour.tanpa cooling pad atau apa2 mekanisma penyejuk tambahan.

    modem/router aku..ermm..memandangkan pakai pakej 348 je..jangan mimpi la nak on 7/24.

    korang pulak?[seingat korang] berapa uptime paling lama?

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 22
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by the_ultimatez_najman on Sat Jun 20, 2009 3:18 am

    tah la...nak kate tiap2 ari off pc..tpi dlm 3-4 jam jer..
    mse yg selebihnya mmg on la...

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by BasicCX on Sat Jun 20, 2009 3:29 am

    24/7 ~. PC Biasa, router Linksys WRT54GL.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by TOYSЯUS on Sat Jun 20, 2009 4:13 am

    Pehh.. Sampai 3 bulan on laptop tanpa alat sokongan, respect lah.
    Saya punya tak sampai seminggu pun..
    Laptop longest uptime was 3days if not mistaken.
    Router plak, longest was 5-7days.
    Kalau mata plak, cuma 2days. Lol.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by kindaichi_hajime on Sun Jun 21, 2009 3:59 am

    pling lme 9 hari...
    time tu donlot citer korea...berjalan 0.5kb jer...
    dgn saba aku mnunggu slame 9 hari ntuk donlot..huhu..

    nivi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 14/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by nivi on Mon Jun 22, 2009 3:29 am

    uptime 24/7 semua 3 pc, switch, modem.. on sejak dibeli x penah tutup kecuali guruh kilat je dan blackout.. pc pun beli dari 2 3 thn lpas kot.. x pnah tutup since then just off monitor.. ni pun nak tambah storage server lg 1 (2TB) untuk tampung muvie kt pc ni ...

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by Razi_IBM on Wed Jun 24, 2009 6:18 am

    aku rasa leptop aku kene restart gak harini..sebelum BSOD menyerang.
    process dah banyak strained.komputer mula tercekik.
    process firefox dah mencapai 530mb ram dan akan meningkat lagi...
    update pun dah bergantang2 mintak restart.

    donlot software uptime calculator kat sini(50kb):
    http://support.microsoft.com/kb/232243

    ps-rasanya lepas ni kena guna linux nak buat peram2 nih...rasanya linux takde masalah memory buildup sangat cam windows...
    so,terpksa la bertukar citarasa kepada rTorrent CLI.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by teri-chan on Wed Jun 24, 2009 8:09 am

    longest uptime aku ialah smpai kul 3 pg hahah!!! cukup lama la tu hikhikhik....


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by ScareCreW on Wed Jun 24, 2009 9:29 am

    lebih dua minggu. terpaksa tutup sebab ada guruh, kilat dan petir.

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by huhu3x on Fri Jun 26, 2009 8:41 pm

    takat sebulan ada ler. pastuh mula le windows wat hal. not enough resource la, memory not enough la. yg elok ada kaler biru, teruih jadik itam. tuh sumer mintak restart la Laughing kalo bebetui utk server task, cam web, ftp, dbase tuh rasa bleh tahan bertahun xrestart pun xpe. tapi nih guna utk tgk video, dgr mp3, bukak itu ini. tuh yg tahan sebulan jer tuh. pastuh mula dia jadik cam penyu, berat smacam. hahaha.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by ogGy on Sat Jun 27, 2009 3:27 pm

    AKu tak kira plak..

    Isnin - Sabtu = 8pm - 2am
    Ahad , Cuti Am dan Khas = 24 jam

    Hari2 mesti on kom..."layan bini" haha!!!


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by Razi_IBM on Sat Jun 27, 2009 3:55 pm

    huhu3x wrote:takat sebulan ada ler. pastuh mula le windows wat hal. not enough resource la, memory not enough la. yg elok ada kaler biru, teruih jadik itam. tuh sumer mintak restart la Laughing kalo bebetui utk server task, cam web, ftp, dbase tuh rasa bleh tahan bertahun xrestart pun xpe. tapi nih guna utk tgk video, dgr mp3, bukak itu ini. tuh yg tahan sebulan jer tuh. pastuh mula dia jadik cam penyu, berat smacam. hahaha.
    kalau linux takde masalah memory clogging.[atau tak ketara macam windows]
    server seedbox centOS aku sebelum ni dapat up sampai 7 bulan lebih tanpa sebarang perfomance degradation yang jelas walaupun tu la t0rrent seedbox aku + anime theater + 'kelas' linux aku.
    kalau ada strain/simptom pelik2 pun, simple logon/logoff dah boleh selesaikan masalah.
    sehinggalah aku terpaksa reboot sebab kena apply major kernel update.
    tapi..walau apapun...afterall tu ialah server.linux lak tuh..takde apa nak dibanggakan.

    sebab tu leptop aku skarang ni dalam proses moving from vista to openSUSE untuk menoren.see how long it works before it fucked up the whole memory.tambahan pula leptop akan ringan sikit sebab pakai lxde(best gak interface ni) + cli rTorrent client.
    kalau nak ringan lagi boleh je, guna tanpa graphical desktop enviroment(console).tapi tak gukup geek la pulak nak main camtu..hehe..

    nie feng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 137
    Registration date : 12/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by nie feng on Sat Jun 27, 2009 5:46 pm

    laptop aku shutdown 2 minggu sekali. aku gune lebih 12 jam, lepas tu tutup monitor jadi sleep dan buke semule 5 jam kemudian.

    rinoa1812
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 242
    Location : nilai..klang..taiping
    Job/hobbies : otoman(part time je)
    Registration date : 07/04/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by rinoa1812 on Sat Jun 27, 2009 5:58 pm

    er aku..kalo weekend or time cuti..alamatnye pc aku 24 onle..hehe kalo time keje maybe dlm 8-12 jam aku on..hehe rs cam rugi lak kalo aku xonkan pc n tenet tiap2 hari coz hujung bulan bayo same gak kalo xguna pun

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by raidizh AR on Tue Jul 21, 2009 1:00 am

    plg lame adalah 36 jam on leptop....

    ak off bkn sbb ak da ngntuk, ataupn sbb laptop da miung...

    tp sbb ak tanak dgr abg ak membebel...heheheheh...sbb die yg bayor tenet n letrik

    silap ari bln, die halau ak kuar umah...ak nk duk mane nnt...sob..sob..


    --------------------------------------------

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: longest uptime korang?

    Post by wanjihan on Tue Jul 21, 2009 8:43 am

    reboot @ tak?

    Sponsored content

    Re: longest uptime korang?

    Post by Sponsored content Today at 6:09 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:09 pm