Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    modem-lucent cellpipe 50as

    Share

    miekilah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 36
    Location : KB
    Registration date : 20/02/2009

    modem-lucent cellpipe 50as

    Post by miekilah on Fri Feb 20, 2009 5:33 pm

    salam semua...

    nk mitak tolong ckit...ada x sapa2 yg tau cam ner nk configure Lucent Cellpipe 50as..
    sekarang modem ne set kepada bridge n PC yg dial ke streamyx..
    jadi skrng ne aku nak ubah setting agar modem ne yg dail ke streamyx..
    please help me ? Rolling Eyes

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: modem-lucent cellpipe 50as

    Post by Prontoxp on Sat Mar 07, 2009 8:32 am

    Dah lama tak usik modem model ni... nak setting modem ni kena lalui hyperterminal

    try la setting wan = pppoe/pppoa = userid@streamyx

    lan setting = LAN ip dan subnet 255.255.255.0

    ENABLE NAT <------ ini yang paling penting

    DHCP enable

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: modem-lucent cellpipe 50as

    Post by ayoi on Thu Mar 12, 2009 5:38 pm

    kalau pakai SDSL/HdSL kena la guna lucent ni ... kalau pakej tu adsl elok beli modem biasa yang murah di pasaran.
    sebab benda ni nak setting susah sket ikut hperterminal.
    kalau password tak tahu kat lucent tu kena tanya org streamyx.
    contoh
    219.xx.xx.2 ---> lucent
    219.xx.xx.1 ---> lucent/Gateway
    255.255.255.252 ---> Subnet Mask
    202.188.1.5 ---> DNS
    202.188.0.133 ---> DNS

    ppoa = userid@tmnet or userid@streamyx
    nak enable.
    in/out kena taruk tu kat page lain.. aku tak ingat * 6thn aku tak sentuh mende ni

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: modem-lucent cellpipe 50as

    Post by Prontoxp on Thu Mar 12, 2009 10:47 pm

    Nasib baik aku masih simpan lagi manual lucent ni. heheheh.. kalau janggal pun ada reference

    miekilah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 36
    Location : KB
    Registration date : 20/02/2009

    Re: modem-lucent cellpipe 50as

    Post by miekilah on Fri Mar 13, 2009 11:06 am

    guna adsl jer..
    aku cuba configure tp x dapat...
    ni setting yg aku taruk..x tau r betul ker x...yang pasti x dapat connect ke internet


    xConfigure...
    x Chan Usage=Switch/Unused
    x My Name=streamyx
    x>My Addr=219.*.*.*/24
    x Rem Name=test
    x Rem Addr=10.10.10.10/8
    x Encaps=PPP
    x Mux Type=ATM-LLC
    x Vpi=0
    x Vci=35
    x Route=IP
    x Bridge=No
    x Send Auth=PAP
    x Send PW=********
    x Recv Auth=None
    x Recv PW=N/A
    x Front End Bal=DnStrm-Boost
    x Trellis=Yes
    x Line Code=Auto Sense
    pale

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: modem-lucent cellpipe 50as

    Post by Prontoxp on Sat Mar 14, 2009 3:30 pm

    aku rasa mcm salah je... ADSL biasa tmnet userid@streamyx tu tak sepatutnya guna address 219.xxx.xxx.xxx /24 , Kalau fix IP normally ip address/30

    apepun lebih baik paste kat sini full page tu..

    miekilah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 36
    Location : KB
    Registration date : 20/02/2009

    Re: modem-lucent cellpipe 50as

    Post by miekilah on Tue Jun 16, 2009 4:54 pm

    salam...
    maaf kengkawan, aku lama x masuk, pasal modem tu dh selesai lama dh..

    thanks cmua.

    Sponsored content

    Re: modem-lucent cellpipe 50as

    Post by Sponsored content Today at 6:40 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:40 pm