Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah modem

    Share

    aznee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/10/2009

    masalah modem

    Post by aznee on Sun Oct 25, 2009 12:20 am

    saya baru beli compaq presario cq40 518tu n try nk connect dial up. masalahnya takleh cos takder port. bila check dia kata no modem detected. apa yg perlu sy wat since i dok kat kg so hanya dial up pilihan yg ada.harap sgt beri pendapat

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah modem

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 12:32 am

    tengok kat device manager..
    right click my computer ..device manager...
    kalau ada macam ni

    makna modem driver tak isntall .kena pi kat compaq presari cari model dan download drivernya
    kat sini
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?lc=en&dlc=en&cc=us&product=3977822&os=228&lang=en&

    kalau xp modem driver takde .. kena google drivernya....

    kalau dial up.. password ngan username takde.. still takleh pakai.. kecuali ad italk ngan eznet
    tapi kena enable dulu ngan TM utk phone rumah tersebut bagi pengunaan eznet or italk..
    call 100


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    aznee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/10/2009

    Re: masalah modem

    Post by aznee on Sun Oct 25, 2009 1:12 am

    saya da check kat device manager tp takder other devices. for network devices cuma ada broadcom 802.11bg LAN & Realtek Family PCI Fast Ethernet erm is it possible yg lappy sy takder built in modem for dial up?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah modem

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 1:18 am

    tengok sini.. mungkin model ni takde modem...

    http://store.onsite.com.my/product_info.php?products_id=75


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    aznee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/10/2009

    Re: masalah modem

    Post by aznee on Sun Oct 25, 2009 1:28 am

    so bad choice gak la kan. sy pun check td mmg takder modem ada suggestion tak to solve dis prob? da mula rasa nyesal gak ni. even tak prasan yg laptop ni xder bluetooth. mmg sakit hati well salah sendiri cos check tol2 specs

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah modem

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 1:33 am

    bluetoth no hal sebab leh beli hardware dia yang kecik sebesar kuku... leh pakai bluetooth..
    harga pun rm35 ke bawah..

    persoalan nya modem ( internet kat kg )
    tengok hp lah.. kalau ada 3g leh guna hp as modem.... tapi kena guna celcom lah..
    rm 6 ke 8 hinggit sehari unlimited....

    kalau student ipta get ready amik pakej netbook with internet percuma selama 2 thn
    ngan ansuran bulanan rm50


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    aznee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/10/2009

    Re: masalah modem

    Post by aznee on Sun Oct 25, 2009 1:47 am

    xdernyer 3g area nih. aduh.. plus da grad so x dpt la pakej netbook tuh sudahnya kna gak online guna pc jer. susah nk save pape ermm kna wat keje 2 kali transfer sana upload sini huhu bukan apa kalau leh connect trus ke laptop snang nk wat keje everytime balik kg huhu

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah modem

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 1:54 am

    janji ada line.. tak dapat 3g takpe dapat grs pun jadi laju dari modem dial up...
    kecuali guna eznet 1315 tu

    kat pc guna dial 56k ke ?


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    aznee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/10/2009

    Re: masalah modem

    Post by aznee on Sun Oct 25, 2009 2:00 am

    yerp 56k. oo ermm maxis ok tak guna jd modem? celcom kat umah ni certain area jer dpt line.caner erk? hamba kureng skit bab-bab nih huhu

    ace
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 16/09/2009

    Re: masalah modem

    Post by ace on Sun Oct 25, 2009 2:03 am

    kalau nak pakai jugak beli saja usb modem ... notebook la ni pun dah banyak buang tecnologi dail up ni ...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah modem

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 2:07 am

    tengok kehendak dan kemampuan....

    kalau perlu tengok guna line apa...
    guna maxis amik nyer maxis BB ...
    dan amik pakej yang sesuai.

    kalau celcom ada pakej rm8 per day unlimited...
    cuba tengok kat maxis web site ... atau tengok kat website yang line phone anda langgani


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    aznee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/10/2009

    Re: masalah modem

    Post by aznee on Sun Oct 25, 2009 2:10 am

    ok thnx a lot ayoi n u too ace

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: masalah modem

    Post by ScareCreW on Sun Oct 25, 2009 7:41 am

    dial-up membazir kena bayar sewa talian + itemised billing + rm1.50 sejam laluan + isp. GPRS lagi jimat dan berbaloi baloi dari dial-up. boleh connect sepanjang hari.

    kg kat mana ? pakai sim celcom, *118#, broadband, pilih menu check 3g coverage. ceruk kampung sekarang sudah ada celcom 3g. liputan lebih 8km dari tower.

    celcom ada pakage jalur sempit cuma rm38 sebulan dgn kelambatan 128kbps utk 500mb pertama lepas tu jadi 64kbps.

    ambil perhatian GPRS celcom kat ceruk kampung mengutamakan voice dari data. jadi internet awak akan tersekat-sekat kecuali semasa awal pagi atau lewat malam.

    pilihan satu lagi ialah screamix wireless cdma menggunakan teknologi evdo kembar 3g. liputan tak usah risau sebab tm ada bagi antenna special. cuma rm60 sebulan dgn kelajuan boleh tahan jugak. ini adalah jawapan tm atas kecurian kabel talifon. ini bukan tm cdma. ini tmnet wireless cdma.

    Sponsored content

    Re: masalah modem

    Post by Sponsored content Today at 4:27 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:27 am